Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   175 / 507
(#) lehar válasza solah hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Néhány oldallal lapozz vissza,feltetten egy hangszoromágneses generátort is,sajnos az is angolul,de van benne sok szines ilusztrácio,na meg biztos vagyok találsz szükebb környezetedbe valakit,aki szivesen segit érthetöen forditani magyarra.Manual 2O PMG.pdf
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Igen a cél szentesíti az eszközt!
Nagyon nem mindegy hogy villanyszámlán akarunk spórolni, vagy ez egyetlen elérhető villanyforrás.
(szél és napenergiára együtt értendő).

De azért akárhogyis nézzük mindenkinek jobb bármilyen alkalmazáshoz, ha ugyanabból a pénzből jobb hatásfokú gépet hozhat ki.
Csak egyszer kellene jót alkotni, de hogy azt egy ember viszi véghez (és netán le is dokumentálja, és közzéteszi) vagy egy csoport viszi véghez, az utánépítőknek mindegy.
Az biztos, hogy sok területen kell képben lenni egy ilyen mérés-fejlesztés elvégzésnél. (kapásból villamos, gépész, programozó,
és nem csak elméleti szinten, hanem gyakorlati szinten is. Belátható, hogy egy csoportnak egyszerűbb lenne, ha megértik egymást, összedolgoznak a tagjai, ÉS nem egymást buzerálják, persze szóban egyszerűbb dűlőre jutni, mint írásban. Az is biztos, hogy ez a feladat nem a kezdőkre vár.)
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Ezt mondjuk ha nekem címezhetted volna közvetlenül, korrektebb lenne:
Szerintem ezért volna jó ha a magas röptü elméleteket kedvelök nyitnának maguknak egy külön vita forumot,ahol aztán kedvükre,,,kiröpködhetnék,,, magukat,helyet hagyva a gyakorlati épitöknek(érts : békén hagyva).
- Csinálom a szélgépem, tavaszra lesz egy. Van esztergapadom, hegesztőm, és használom is most.
- Szeretném ha elolvasnád a mellékletet, amit én írtam. A címe: A mágnesek bemérése és az adatok felhasználásának lehetősége. Reklámozom, mert szerintem ezzel kell kezdeni egy tárcsagenerátor készítést. Olvasd csak el, mit írt Ih.he a mágnesekről itt a fórumon! Még egy meglévő másolása sem biztos a leírtak miatt.
- van egy másik fórum a szélgépekről:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9106929
Ott is van aki sok gépet épített , nagy gyakorlata van, (Inoxy) ráadásul szívesen segít minden légmagos gépet építőnek. Írta:
Inoxy válasz | megnéz 2009.11.20 11:59:41 ˆ (12005)
Az egyfázisú generátor, az rázta a tornyot. De a 12 tekercs sorbakötve nagy feszültséget adott. Le kellett szerelnem.
-A hugh Piggott leirásban , a 21. oldalon megtalálod az ajánlott bekötést.ebben az esetben...stb leírást meg egész egyszerűen nem értetted meg. Változatlanúl állítom, 12 pár mágnes, 10 tekercs, 5 fázis.
- Én ezen a fórumon tanúltam meg a fázis témát, hogy tudjak magamnak egy vasmagos tárcsagenerátort csinálni.
- Egy "elméletet kedvelő" tudja mit jelent a koordináta rendszer, a belerajzolt dolgokat is tudja értelmezni. Szerinted két kék feszültség csúcs között miért van csak négy másik? Minden szin egy fázist jelent. A kapcsolás pedig 10 tekercs csillagba kapcsolása, ami itt öt fázist ad. (melléklem megint a képet)
(#) sziriusz válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Az ábra fölötti szöveget most láttam meg:
5- phase AC voltage
Lefordíttattam a Webfordító- val:
5 fázisú AC feszültség
Bocsi hogy most jöttem rá erre, öregszem. Igaz, nekem az ábrákból minden egyértelmű volt
(#) mex válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Idézet:
„Pedig már nem akartam többet itt írni. Igérem, ez az utolsó.”

Vegyes érzelmekkel követem fórumbeli szereplésed, nem is tudom hová vezetne ez az egész, ha, nem adnád fel, (mert ugye szándékod tántorithatatlan)?Mindenesetre, ha netán tényleg itthagysz bennünket, akkor sem féltelek, megtalálod a módját a magasröptű elméletek igazolásának....
Sikeres épitést!
(#) sziriusz válasza mex hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Az elméletem nem magas röptű. Egy elektrotechnikát szerető leérettségizett gyerek simán jobb nálam. Csak bosszant a sok rossz gép készítése.
Kérdezd meg Inoxy-t mit jelent egy egyfázisú generátor. A 12 pár mágnes és 12 tekercs meg azt jelenti.
Ma ezért szóltam bele. Már bánom. Athor 77 meg építsen csak meg egy rossz gépet. Te meg nézd végig nyugodtan.
Azt tényleg szeretném, ha Inoxy-t megkérdeznéd mit mond.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9106929
Remélem, Athor 77 megteszi.
És sok lúd nem disznót győz, csak sok rossz szélgépet csinál. Pedig lehetne fordítva is.
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Semmi gond az elmélkedéssel, csak pl. annak idején komoly tudósok bizonyították papíron hogy az első vonatok utasai meg fognak fulladni mert nem lesz levegő a vonaton......és nem egyszerű halandók hanem szakképzet emberek.
Megvan a varázsa a kísérletezésnek is:megtanulja az ember az anyagok-szerszámok kezelését viselkedésüket bizonyos körülmények között és bár általában azt mondják hogy okos ember más hibájából tanul, szerintem a legtöbbet a saját hibánkból tanulunk. Rengeteg olyan ma már elfogadott dolog létezik amire a véletlen vezette rá a felfedőt, mert nem akart vagy nem tudott a kitaposott úton járni. Az ideális az lenne ha az ember mindent kipróbálhatna ami megfordul a fejében, csak hát azok a piszkos anyagiak. (Rossz gép szerintem nincs csak olyan ami még nem jó! Egy tárcsagenerátornál rengeteg lehetőség van a változtatásra mielőtt elnyeri a végleges formáját! Ne kívánj Athor 77-nek se rossz gépet Ő sem tett ilyet.)
(#) Dzsos válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Tény és való,hogy mással foglalkozó forumon több a kiprobált konkrét ötlet.Jó páran akik régota vagyunk itt "nézzük" meg kinek milyen készítésű generátora van.Bár én ezt a kérdést korábban is feltettem válasz nem sok jött,ami eléggé Sziriusz nézeteit támasz alá.
Sok a drága kisérlet valós eredmények nélkül.Nálam is van légmagos és vasmagos is....hát nem szívesen nyilatkozom a légmagosról,szerintem nem vált be.
Pár hete Sziriusszal elkezdtük boncolgatni a vizhuzó szélkereket,de senkit sem érdekelt ,pedig többet tudunk vele sporolni,mint áram termeléssel,jobban működik.
Tehát várom a konkrét leirást kinek milyen generátora van amit készített és termel is.
(#) pudding1 válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Én úgy vettem észre hogy sokan akiknek már készen van és működik is, az úgy ül a részleteken mintha egy zsák arany lenne és az istennek sem árulja el hogy mit rakott bele. A legegyszerűbb megoldás amit te is választottál, a léptető motor, pillanatnyilag nem tudok olcsóbb megoltást hasonló teljesítménnyel.
(#) Atis57 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Szia!

SAJNA IGEN ! Ez valami magyaros megszokás/betegség : mindegy mit/mennyit épitettél az csak rossz lehet -DE AZ ÉNYÉM-az igen!
S ilyen hozzáállás/szólás után van kedved leirni...
Én riasztóhoz való szélgépeket csináltam, erre mindig megkaptam a választ , hogy majd akkor szóljak hozzá ha 1.5kW---5kW -s gyártok....?
legutóbb felvilágositottak, hogy olyan kéne NEKI ami max 5000Ft ba kerül --1kW-ad és legalább havi 3000Ft-t hoz a konyhára ? !! !! Ezt komolyan is gondolta --na ebből rendel ne 10-t....!
(#) Atis57 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Sziasztok!
NA ehhez a magánkéréshez mit szólnátok?:
"Tudna valaki segíteni 12V egyenből 230V-ot aksihoz egy kapcsolási rajzot !!! "
(#) pudding1 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Egy hasonló e-mailt már és is kaptam a napokban , de a legszebb az volt eddig hogy telepítsek egy szélgenerátoros visszatápláló rendszert és majd abból amit az eon visszafizet, kifizeti nekem a készülék és a telepítés árát. Olyan zavarban voltam hogy még azt is elfelejtettem megköszönni hogy megkeresett.... Amíg az ember saját maga nem fut bele addig el sem hiszi hogy emberek ilyet teljesen komolyan gondolnak...
(#) weend válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Szia!
Ilyen lehetőséget én sem hagynék ki. Hozzám is jöhetsz. :taps:
(#) athor77 hozzászólása Jan 16, 2010 /

Én sem szeretnék rossz ill. használhatatlan gépet építeni ezért is olvasok és kérdezek utána.
Viszont nekem 16 tekercs elfér a 12 mágnes körén és azt lehet 4 ill. 8 fázisba kötni és akkor is csak 2-2 azaz 4 tekercs dolgozik egy pillanatban.
Melyik?

A HP 21. oldalán tényleg 10 tekercs és öt fázis van de nem 0,315-ös drótot használ és nem olyan mágnest ami nekem van itthon.
Arra akarok kilyukadni hogy mindenki abból próbál meg építkezni, azt az anyagot használja ami ép kéznél van és nem kerül pénzébe.
Aki ilyen generátor építésére adja a fejét az szerintem spórolni akar és nem költségekbe verni magát.

Ezért van az hogy mindenki a saját anyagaira,drót hangszórómágnes,korondmágnes, stb... próbál meg valamilyen mixet alkotni és nem egy kipróbált és bevált de amúgy "drága" gépet elkészíteni.
Amit tud az ember azt megszerzi fillérekért vagy van otthon.
Ilyen egyszerű.
(#) joco21 válasza athor77 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Szia athor77.
Nincs semmi baj azzal ahogy Te építed a gépedet. Természetesen tiszteletben tartom mindenkinek a lehetőségeit (anyagi,eszközbeli, időbeli stb). De sajnos vannak dolgok amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A tervezés elején fel kell állítani ugynevezett "peremfeltételeket". Majd utána a megvalósításnál ezekből nem engedünk, mert ezek garantálják a működést, mivel ezekkel számoltunk a tervezésnél.
Amit problémának látok nálad (és most nem okoskodni akarok) az elsősorban a huzal átmérő lehet. Számold ki a sorbakötött tekercseid belső ellenállását. Utána hasonlítsd össze a használni kívánt terhelés ellenállásával. Ezzel elkerülheted, hogy a teljesítményed nagyobb része a tekercseiden vesszen el.
Nálam egy tekercs ellenellásása 1,5ohm. Ebből négyet kötök sorba, így 6ohm lesz. A fűtőbetét 25,4ohm. Nálam ez volt a kompromisszum, így van feszültségem is van egy kis veszteségem is és ha van SZÉL van teljesítményem is. SZÉL csupa nagybetűvel. Ugye értitek?
(#) Norb3rto hozzászólása Jan 17, 2010 /

Hello! Nézegettem egy oldalon egy szélkerék építési leírást. Ott annyit írtak hogy egy ametek motort hajtsak meg a rotorral, a motor 330 as fordulatú, és dc 30v al megy eredetileg. Kerestem utánna, hát nem találtam sehol ilyen motort. Esetleg ha valaki tudná hol jutok ilyen ketyeréhez azt megköszönném
(#) joci01 hozzászólása Jan 17, 2010 /

Megvolt a próba 10 mágneshez 10 tekercs a tekercseket összekötöttem úgy hogy a bejövőt a bejövővel a kimenőt a kimenővel és lőn fény.
Mérés szerint 40-es fordulaton már 12-20 V között termel 150-170-es fordulaton 90-100 V-ot.
Egy 220 V-os 60 W izzót kötöttem rá és igy világít.
Lehetséges ez??
(#) joco21 válasza joci01 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Hát ha az történt amit írtál, akkor lehetséges. Bár azt nem értem hogy a "bejövőt a bejövővel a kimenőt a kimenővel". De nem is ez a lényeg. Gondolom kézzel hajtottad. A generátornak viszont a széllel együtt kell dolgozni. Majd ha a szél produkálja mindezt, akkor jó a géped.
(#) joci01 válasza joco21 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Bizok benne hogy széllel is menni fog ha kézzel működik.
Váltó vagy egyen áram legyen?
(#) lehar válasza joci01 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Több mint valoszinü,sikeresen sorba kötötted az összes tekercset,innen a nagy feszültség.(10X12V=120V),kb.
(#) joci01 válasza lehar hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Akkor ezt fellehet tornázni 220V-ra?
(#) athor77 válasza joco21 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

A drótot Lehár számolta ki nekem a mágneseimhez.
Idézem
"A 32 darab ebben a méretben,ha neodim,akkor kb,2OO-25O Wattra számithatsz.Minden esetre a 21O Ao-s akkudhoz tökéletesen elég.A tekercseket ez esetben O,3-O,35-mm-es huzalbol(vastagabb huzal felesleges),tekercsenként 12O menetet,Amire nagyon vigyázz ez esetben a tekercsek vastagsága ne lépje tul a 5-6 mm-t.Ellenkezö esetben nagyon lemegy a generátor teljesitménye

Ha 3 fázisura akarod,akkor 12 tekercset,ha 4 fázisura,akkor 16 tekercset,és 4 db egyenkét 2-3 A-es egyenirányitót.Az utobbi esetben kb. 1O-15 százalékos teljesitmény növekedést érsz el.Igaz sokak szerint ez vitatható,de én tapasztalati uton jutottam erre az eredményre.De ha van lehetöséged,probáld ki mind a két változatot"

Namost, mivel a 16 pár mágnest csökkentettem 12-re a helyhiány miatt ezért kérdeztem a menetszám növelést ill. csökkentést
(#) joco21 válasza athor77 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

A 210 Ao-s akkut ideális esetben 10 A körül kellene tölteni. Hogy gondolod ezt a 0,35-ös huzallal? Max. 1,5 A-t tud.
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Üdv. sziriusz. Félreértettem amit írtál Athor 77-nek, elnézést kérek az indokolatlan válaszomért.
(#) Riggs hozzászólása Jan 17, 2010 /

Van valakinél munkára fogható légmozgás?
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Mivel nem 1 0,35mm./es tekercs(értsd drot,huzal),hanem,sok(4,ill. 6 tekercs párhuzamosan),párhuzamosan,amiknek az eggyenkénti ampere összegzödik az eggyenirányitás után.Mintha csak egy tekercs lenne több erü drotbol tekerve.Ha jól emlékszem,a te neodimjeid kerek, pénz érme nagyságuak.Ezekhez ajánlottam az 5-6 mm tekercs vastagságot.Menetszám marad,te csak a mágnesek számát csokkentetted,amivel csak teljesitmény csökkenés jár.
(#) lehar válasza joco21 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Mivel Athor77-nek egészen kicsi,érme nagyságu neodim mágnesei vannak,ezért a mágnes páronkénti energiahozama (tekercsenként is) nem lépi tul a 7-9W.-ot,ami amperben csucsra járatva 14,4 Volt töltö áramra leforditva kb.O,6-O,7 A.-t jelent.A nagyobb áramot a sok tekercs párhuzamosan adja.(egyenirányitás után).Remélem igy már tölthetövé válik a 21O AO-s akku.
(#) lehar válasza joci01 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Fel lehet 22OV.-ra is,de nem érdemes,ui.-s mivel a szél sohase állandó sebességü,a kapott fesz se lessz az,aztán ha a lámpád folyamatosan kezd pislogni mint a vaksi,vagy nagyobb széllökéseknél,egyszerüen kiég,utána csak a tartalék gyertya*ha van.A többi háztartási készülékröl nem is merek szolni.Ezért KELL az akkut(akkupakkot) tölteni,és onnan inverterrel elöállitani a 22Ov.-t.Ami már akkor is ad áramot amikor nincs is szél (amig le nem merül-nek az akku-uk)
(#) joci01 válasza lehar hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Köszönöm a választ akkor benevezek egy 48V-ra.
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Nálam szépen forog egész nap.
Következő: »»   175 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem