Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Semmi nemváltozott. Ugyanugy halkan szól a ball oldal.
Akkor? Végtranyók jók. Meghajtók is. Más milehet?? Rossz, elégett ellenállásokat kicseréltem. Valami ötlet akkor?
Kövesd végig a jel útját. Akár egy kis teljesítményű erősítő (valami gányolt) bemenetét végighúzod a jel útján, és ahol elhallgat, vagy nem azt szólja, amit kellene, ott a gond. (Nekem van egy 1W-os hangszórós, 1w-os TDA erősítővel egybeépített cuccom, kap egy 1VA-es tápot, ami kis terhelésre is bezuhan, a jel elé egy poti, egyenfeszültségre csak pukkan egy kicsit a hangszóró, zenére pedig szól.)
Én nem tudhatom, hogy mik a lehetőségeid.
Én szkópot, mV mérőt használnék a jelgenerátor, multiméter mellett. De lehet, hogy mutatós műszert is.
Csak multim van, azis digitális. Majd csak rájövök milehet a hiba.
Akkor csak egyenáramilag tudod megvzsgálni. Van esély így is a javításra, ha a működő oldallal hasonlítod össze a feszültségeket, áramfelvételt, alkatrészek értékeit.
Tápfesz pontok, kimeneti féltápfesz megléte, nyugalmi áram, stb ellenőrzése.
Üdv!
Én ennek az erősítőnek a megépítését tervezem. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek minden rendben van ezzel a kapcsolással? A diódák nem fordítva vannak a rajzon? És az a 2db 100µF kondi kell bele?, mert hasonló rajzokat láttam már, és abban ellenállások vannak a helyükben, és azt mondják mínél kevesebb kondit kéne a hang útjába tenni a hangminőség érdekében. Nem lehetne megúszni kondik nélkül ezt a kapcsolást? Ha +/-12V stabilizált tápról fogom hajtani az erősítőt, akkor az alkatrészek értékeit ugye nem kell megváltoztatnom? -A táp 0V-ját gondolom össze kell kötni mind a bemenet mind a kimenet testpontjával. -Ha csak 100K log. potim van, akkor át kell valamit variálni a kapcsoláson, vagy jó lesz az oda így ahogy van? Előre is köszi a válaszokat!
Üdv,
remélem valaki ismeri a régebbi Videoton cuccok hangszín-végfok kapcsolásait annyira, hogy tud nekem segíteni. Szereztem egy Pluto rádiót, Videoton RC4623, ha valaki így ismeri, és az a baj, hogy a mélyet abszolút nem tudom állítani, a magas pedig még jóval a poti végkitérése előtt torzítani kezd, annyira emel. A potik jók, meg is pucoltam őket, semmi változás. Itt egy rajz erről a részről, hátha ránézésre valakinek beugrik, hogy mi szokott ezeknél elhalálozni, hogy ilyesmit produkálnak.
Nézd meg, hogyan állították be a végtranzisztorok munkapontját.
Üdv!
(A)B azaz majdnem AB osztályú. A két dióda által okozott előfeszítés csökkenti a keresztezési torzítást a leírás szerint.
Sziasztok!
Van egy palladium nsa-7000 erősitő és az egyik oldal kimenetén egyenfesz van. De az a különleges az egészben, hogy olyan 1V és 4V között folyamatosan változik az értéke. Merre keressem a hibát? Esetleg valakinek van hozzá rajza? Tranzisztoros erősítő a végtranzisztorok: 2sb618 és 2sd588 párok. Üdv!
Ha kint van az egyenfesz a kimeneten akkor a végtranyók tuti elszálltak. Először azokat nézd meg, majd a többi félvezetőt.
Nem biztos hogy végtranyós!
Nézd át a visszacsatoló ág elemeit.
Felettébb gyanús, hogy nem nagy, és nem állandó DC van a kimeneten. Zárlat esetén valamelyik tápfesz "ülne" ki.
Így van. Nekem a conduktor élesztésénél a teljes +táp volt a kimeneten. Én is azt hittem hogy elszállt a vég. Kiszedtem, rámérve jó volt. Visszatettem és végignézve kiderült hogy a visszacsatoló ágban volt egy zárlat.
STK-nál pedig szintén jártam már így. Ott is volt pár volt a kimeneten ami változott. Szintén a visszacsatolásban lévő IC cseréje volt a megoldás.
Szia!
Én is erre gondoltam de azért megmértem a végtranyókat és azok jók. Csináltam pár képet.
Nincs ez nagyon elbonyolítva. A két vég darlington lehet, a két meghajtó, a nagyjelű, és egy közös tokban található diff, ennyi. A Diff bemenő B, és a kimenetről visszacsatolt B is 0V- ezt nézd meg, összehasonlítva a többi fezt a jó csatornával. Terhelést inkább ne is dugj rá, még "kifeküdhetne" a brummtól ( amit a mérővezetékkel csinálsz).
Megmértem a feszt de mindkét bázison ugyanúgy változik és egész a bemenetig visszahat, tehát ennek a képnek az alján található rózsaszínű kábelig. A másik oldalon nincs ilyen.
A tulaj elmondása az volt, hogy hallgatták egyszer lekapcsolt aztán nemsokára vissza. Utána újra lekapcsolt és vissza. És aztán már nem kapcsolt vissza. Most az az érdekes, hogy a védelem reléje behúz, pedig az egyenfesz kint van. Vagy emiatt a változás miatt nem érzékeli? Érdekes ez A bordán a két darlington közti alkatrész mi lehet? Kösz a segítséget mindenkinek!
Vedd le a jelvezetéket, hátha azon jön. Az lehet akár termikus védelem is.
Tegnap levettem mert én is azt hittem, hogy onnan jön de nem. Ezért is látszik, hogy forrasztottam.
Így rajz nélkül azért elég nehéz okosakat mondani.
Ezzel sajnos így vagyok én is. Sokat segít ha van de sajnos nem találtam neten. Elég régi gépezet.
Akkor próbáld visszarajzolni, mást nemigen tehetsz. :nemtudom:
Helló
kicseréltem a bilenytűzettet
:vigyor2:
Ha arra gondolsz amivel most írtál akkor cseréld ki ezt is mert szerintem átvágtak! Vegyél valami rendes márkájú klaviatúrát. :bummafejbe:
2 hete írtam neked egy levelet, hogy mit, hogy, merre... Olvasd el még párszor. Ha még megvan...
Üdv.Hogyan lehetne megoldani a hangerő szabályzást?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |