Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Megnéztem a weboldalad, ööö... azt hiszem jó kezekben vagyok :yes: és erre csak az mondja hogy s..gnyalás aki még nem látta
Látom nem csak a csöves topik van tele segítőkész emberekkel :yes:
Köszönöm, alakul ez, már csak néhány apróbb problémát kell áthidalnom. Néhany trazisztor (de fura hogy itt büntetlenül kimondhatom a csöves topikkal ellentétben ) nem elérhető nálunk de ajánlottak helyettesítőt ezt kell leellenőriztetnem veletek hozzáértőkkel hogy igaz-e, valamint a két stabicsövet akarom kiváltani zener diódával. Elég ha csak egy "romlandó" dolog van a szerkezetben! üdv, és köszönöm neked is!
Csak kapkodom a fejem az égből pottyant segítségek láttán, köszi neked is! :yes:
Egyébként tetszik nektek a dolog?
Köszönöm a segítséget! Azt hiszem ez jó lesz
Köszi
Jómagam is a chipcad-től rendelem a kontrollereket. A kivétel az az eset, amikor más egyéb alkatrészre is szükségem van. Ekkor inkább a HEstore-ból rendelek és egy szállítási költséget fizetek ki. Úgy érzem, hogy bátran kérdezhetsz akármelyik topicban, mindenhol találsz segítőkész embereket. Végül is ezért szeretünk ide járni... nem?
De igen, ezért szeretünk ide járni... :yes:
Sziasztok!
Óbudától azért nincs olyan messe a Tűzoltó utca (Chipcad). Személyesen vásárolva megspórolható a postaköltség (kb.3-4 ilyen kontroller ára). Sziasztok
Szia,
Én a HQ-t szúrtam ki magamnak. beszéltem is velük, a furatszerelt változat jövő héten érkezik
Ez igaz. Ha kocsival megyek fel, az kb. 6000 Ft és egy doboz andaxin. Egyszerűbb a sofőr bácsitól otthon elkérni.
Szia!
Nem Neked van közel, hanem MrBrownnak... Sajnos most nincs nekik szabad készletük, és a buszok sem járnak... Szia
Üdv Nixie fanok ! A kínai ipar ismét egy kíváló nixie tesztelő készülékkel lepett meg minket.
A légycsapó (lásd: #513184) után itt a kíváló plazma gömb! Kellemes hétvégét mindenkinek! :peace:
Üdv Sanyesz5 !
Én ilyen dcf modult találtam legolcsóbban. A L**L-ben árulták potom pénzért az órával együtt. (1500Ft). A ferritantenna alakjától eltekintve nagyon hasonlít a C****D -os modulra. ( Sajnos még nem tudtam kipróbálni, mert az én pic vezérlős, 6 csöves, dcf-es nixie órámat szét kellett szednem, mert annyit taknyoltam a nyákon. ) Ha valaki próbált ilyet légyszi mondja el, hogy jó vagy nem (pls)... Üdv ! Sooty
Szerintem jó lesz, csak a vétel zavarmentességére kell odafigyelni. Ha DC-DC konverteres a nagyfesz tápod, akkor érdemes attól messze elhelyezni, és árnyékolni tőle.
Én a Tesla-tekercsemmel szoktam tesztelni a nixie-ket. Az pedig elvében ugyanaz, mint a plazmagömb..
A szórt mágneses tér gerjeszti a neontöltetet a csőben, igaz nem a számok körül, hanem dereng az egészben, de ha megvan a gáztöltet, 99%-ban jó a cső, más baja nemigen tud lennie neki... A topikot meg régen látogattam már, de most visszaolvasgatva látom történt némi fejlesztés az órámhoz, ha alkotóik úgy gondolják, én szívesen kiteszem a cikkbe, mind a derengésmentesített programot (bár én az eredetivel sem tapasztaltam a jelenséget, lehet hogy gyengélkedik az adott szegmens kapcsolótranyója nálad), mind az áttervezett felső nyáktervet, amiben az anódellenállások képezik a hidat a két panel között, nagyon szimpatikus ez a megoldás... Üdv, Tom-
Hello Tom025 !
Köszönöm a válaszodat és örülök, hogy tetszett a megoldásom az ellenállásokkal. A te órádat építettem meg először és a sikeren felbuzdulva szerettem volna dcf-es kapcsolást csinálni. A nyáktervedet kiegészítettem úgy, hogy a felső nixis panelt változatlanul hagyva és megtartva a 2 trafós tápot (egy a falidugaljban, egy a panelon) 6 csöves dcf vezérelt nixi óra szülessen. Az általad használt felső panelt néhány csőszegecs segítségével alakítottam át, hogy az álló anódellenállások legyenek a kapcsolat a két panel között (azóta még nem sikerült rárerveznem a nyákra a 6 db forasztási pontot). Jelen állapotban a nixis panel a te kapcsolásodban működik, de egyetlen mozdulattal át lehet(ne) helyezni a dcf-es panelre, csak a csatlakozókba kell beledugni a szalagkábelt illetve az anódellenállásoktat, meg a nyomógombokat. A dcf-es panel kicsit szélesebb mint a te általad tervezettnél, de mivel a két távtartó helye megegyezik, igy használható a kijelző panellel. A szoftver az Uwe Nagel féle 4 csöves (és overkill) dcf óra kiegészítése másodperc és dátum kijelzéssel. Abban volt a derengés, nem az eredeti programban. Az alapbeállítást nem sikerült még kultúráltan megoldanom, jelenleg 1 gomb van rajta, amivel előre lehet tekerni az időkijelzest, persze csak nagyjából lehet így beállítani (egy resetgomb is kellene, ha túlszalad az ember újra lehessen kezdeni). Amikor megjön a dcf szinkron onnantól mutatja a helyes dátumot (év,hó,nap). A te órád "egyszerűségét" szerettem volna megtartani a dcf-es óránál, ami többé kevésbé sikerült is. Egy dolog még nagyon hiányzik, az egészet össze kéne raknom a végleges nyáktervnek megfelelően, hogy kiderüljön nem maradt-e le róla valami, jelenleg csak egy össze-vissza kötözgetett példányom van, amit még a neten fellehető "simple dcf nixie clock" tom025 kompatibilis áttervezéséhez készítettem (az zsákutcának bizonyult, de az anódvezérlés 4028-cal történő meghajtását átvettem belőle) Szóval még nincs végleses változat se a szoftverből, se a hardverből. A 6 csőszegecs nem copyrightos Köszönettel és üdvözlettel. Sooty
Sziasztok,egy kérdésem lenne,a tegnap frissen elkészült órám,tökéletesen működött.Járt 5-6 órát,úgy gondoltam elég lesz,nekiálltam,a panelt alul letakarítani óvatosan (gyanta,stb) utána bekapcsoltam,és azt vettem észre hogy az első kettő csőben,gond van.Ugye induláskor 12:34 et mutat,az első csőben derengett a kettes is,a másodikban a kettes mögött az egyes szám is,ez vajon mitől lehet? a többi cső rendesen működik.
Bővebben: Link Ez is lehet, illetve az MPSA tranyákat hosszú lábbal és kis hővel kell forrasztani mert érzékenyek.
Szia,kimértem jók,érdekes,mert idővel halványult a dolog.
Viszont a lenti linken,a felső képen mintha a tiéd is ilyen lenne,több szám világít Bővebben: Link
Igen, volt egy zsákutca. Kipróbáltam az optocsatolós változatot ami lassúnak tűnt.
Itt a háttérben látszik is az a fehér kis kocka: Bővebben: Link
Nem figyeltem eléggé,csövek tisztítása közben arra lettem figyelmes,hogy apró gyári "szemét" zörög némelyikben,ami lehet akár kis fém darab is.Nem lehet hogy az "ékelődött " be olyan helyre,ami miatt átvezethet valahol? Kimértem zárlat nincs,viszont nehéz így írásban megfogalmazni,a panel átforgatása után jött rá,kicsit elkezdett pislákolni,és utána.
A jelenségből úgy tűnik, hogy az anódvezérlésben lesz valami hiba, mert ha a számok között lenne beékelődve valami az az összes csőben látszana. Tehát valami időzítés vagy átvezetés (kosz, ónozási maradék) a tranyóknál. Üdv!
Sziasztok,a kérdésem az lenne,hogy hány volton érdemes járatni a nixie csöveimet? Z573M típus van,jelenleg 152 volton van,de kicsit halovány,megtaláltam az adatlapját
Bővebben: Link
Üdv! Ha a 152V az a feszültség amit a nagyfesz tápegységed ad, az kevésnek tűnik. Mivel a cső anódjára előtétellenállás is kell, a feszültség és az ellenállás értéke összefügg. Az adatlapban látható áramerősség értéket kell betartani. Ennek a csőnek minimum 170 V-os táp kell, a gyújtási fesz 150V, az égési fesz 140V, és vegyük az áramát mondjuk 2mA-nek (min és max között félúton). A 170 és a 140V különbségét az előtéten ejted. R=30V/0.002A=15kOhm (0.06W minimum teljesítményű) az ellenállás értéke ebben az esetben.
Most mekkora előtét van a csövek előtt? Ja és multiplexelt a kijelződ, vagy direkt vezérelt? Mert a fentiek direkt vezérlés esetére igazak csak.
Szia,15k ohm az előtét,multiplexelt e vagy nem azt talán a link megmondja Bővebben: Link
őszintén megmondom,amatőr vagyok,van még amit nem értek.
Igen, visszakerestem, láttam ezt építetted meg. Ennek multiplexelt kijelzése van. Nos a nagyfeszt próbáld meg első lépésben megemelni 170-180V-ra.
(A 15k-s ellenállást én még a rajzon is keveslem a multiplex miatt, de a kisebb ellenállásra cseréléssel még várj)
Köszi,most 165 volton van,sokkal jobban látom.Egyszerű egy trimmerrel tudom állítani,úgy szeretném használni hogy azért még túl ne hajtsam a csöveket,az egészséges határon belül.
Ezzel biztosan nem hajtod túl, csak nyugodtan.
Köszi,egyenlőre ez sikerült sötétben így néz ki mellékeltem képet.Kicsit talán csalhat a gép,az ötös szám még egyenlőre nem teljes,nem tudom miért.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |