Fórum témák
» Több friss téma |
Szervusz, Lenz-nek van egy törvénye. Ha a generátor kimenetére ráteszel egy oszcilloszkópot, azt fogod látni, hogy egy marha nagy tűimpulzus keletkezik, amikor az adott tekercsről lefordul a mágnes. Ezt a tűimpulzust egyenirányitod. A következő tűimpulzus érkezéséig eltelt idő a fordulatszámtól függ. A szkóp vizszintes egyenes vonala a "0", test, vagy "-" pont, mindegy, hogy nevezzük. Az ez fölött, vagy alatt (az egyenirányitó bekötésétől függő) megjelenő tűimpulzus és a vizszintes vonal által bezárt terület a teljesitménytényező. Ha sok ilyen tűimpulzust látunk, gyorsan forog a generátor, ha keveset, lassan. Gyors forgás esetén a több impulzus több területet ad, tehát több teljesitmény vehető ki az eszközből. Természetesen ezek ugyanarra az időegysére vonatkoztatva értendők. Egyenirányitás és szűrés után, terhelés nélkül , az impulzus csücsfeszültsége mérhető. Ha terhelem, a terheléstől függően ez a feszültség érték csökken, úgymond az effektiv feszültség értéket mérjük. Ha gyorsan forog, ez nagyobb, ha lassan forog kevesebb, ugyanazon terhelés esetén. Jobb szűrés esetén (nagyobb kondi) is ugyanannyi a kijövő teljesitmény, ohm-os terhelésnél. Célszerű ezekhez a mérésekhez analóg "mutatós" műszert használni, mert az a tehetetlensége (a lengőtekercs,mutató tömege) miatt effektiv feszültséget mutat. De ezt már többen leirták, most igy összeollózva talán érthetőbb, hogy nem a terhelés nélküli feszültség mért értéke a generátor jóságának a meghatározója, bár összefüggésben van vele.
Vilanypásztorhoz elegendő, viszont az egy 9v-os elem, egy tranzisztor, gyujtótrafó segitségével jóval olcsóbban előállitható.
Meglett a mérés, azt hiszem a tegnapit egy kicsit eltúloztam :bummafejbe: .
60-as fordulaton 70-75V-ot termel. Úgyhogy végülis termel 300V-ot csak 240 ford. körül. ![]()
Itt is van minden.http://katalogus.elektrokontha.hu/
Az első egy 220 V-os 40W-os izzó.
A második pedig 600W-os fúrógép indulásnál egy kicsit visza esett a fordulat de utánna szépen ment a fúró.
Ha sikerül videóra venni akkor felteszem holnap.
Grat! Akkor már csak olyan szél kell,amiből kinyerhető az adott teljesítmény
![]()
Biztos drága, de egyszerűen felállítható ez a mobil szélerőmű
Sziasztok! Van egy trabant generátorom. Azon gondolkoztam hogy ha a forgórészére tekernék még huzalt akkor kissebb fordulaton is elindulna termelni. Vagy rosszul gondolom? Szerintem ha áttétet tennék rá akkor nem bírná hajtani a szél. Ha valakinek lenne valami egyszerű áttekercselős ötlete megköszönném
![]()
elkészült a szélgenerátorom a generátor egy 180voltos 1.8amperos dc állandomágneses motor átétel nélkül elég kis szélnél elindult a lapát átmérö 1,3méter.egyenlöre 3 méter magasan van kisérleti stádiumban amit termelt az 10-14 volt terheléskor leesett 4 volt körülre az ampert nem tudtam megmérni .szerintetek ez természetes vagy azért esik vissza mert kicsi az áramerösége.arra gondoltam ha átlehetne tekercselni vastagabb huzalbol lehet több ampert adna le ti mit szoltok hozzá.olvastab külföldi oldalakon hogy 2-3 fázisu 220voltos 1.5-2kwattos motor forgorészébe mágneseket esztergálnak bele és ugy már alacsony fordulaton is megvan a 12volt 5-15 akár még 20 amper nagyobb fordulaton mérhetö rajta .csak az a baj hogy drága a mágnes mert neodium kell hozzá akkor meggondolando hogy rákölcsön az ember 20-30 ezreket holott a kinai oldalakon már lehet rendelni kimondottan szélgenerátort 500wattol felfelé majd megfogom tudakolni hogy mennyi lehet.
majd elfelejtettem elmondani kiprobáltam a roller motorját 24v-14A .250W.2000-es fordulaton ad le 14 voltot,1400-on 9,3mat magyarán nemjo semmire mert a büdös életben se fog a s szél ugy fujni hogy még egy nagyon jo átétellel se fog annyit forogni.de szerintem az auto generátor se fog beválni de majd még azért megprobálkozok átételezni.
Ha visszalapozol a fizika könyvekbe,ott irja hogy a mágneses motorok ,,,két irányuak,,, : egyfelöl elektromos áramot alakitanak mechanikai energiává,másfelöl mechanikai energiát alakitanak elektromossá.Ez elméletben,de bizonyos (hatás)fokig a gyakorlatban is érvényes.Ebbe ,,,beleszoltak,,, a külömbözö fejlesztök,és elkezdtek mindenféle CÉL eszközöket gyártani,a lehetö legjobb hatásfokok elérésére,ahol már az elsödleges kitétel,pontosabban a reverszibilitás messze a háttérbe szorult.Magyarán,a motor legyen motor,ne generátor.Ha meg generátor, akkor az meg, feleljen meg pontosan a kitüzött alkalmazási területnek.Noha a külömbözö technikai jellemzök,a külömbözö kategoriákban részben fedik egymást,de összeségükben messze nem.Ezért van hogy pl.az autogenerátorok csak nagyfordulaton termelnek igazán,az auto motoroknál nincs is gond a megfelelö fordulat,és forgató nyomaték elöállitásával.Vagy pl. a motoros hálozat potloknál se,ahol szintén van egy jó erös motor,ami a szükség szerint forgatja a rákapcsolt generátort.A szél viszont ugy,és akkor ahogy ,,,, neki tetszik,,,,.Ezért kell CÉL eszközt késziteni.
Hello! Találtam egy oldalt, ahol egy ametek dc motort hajtanak meg a szélkerékkel. Sokat kerestem ilyen motor után de sehol nem találtam,tudna valaki segíteni?
itt az oldal: http://szelkerekhazilag.blogspot.com/2009/01/szlkerk-hzilag.html ![]()
Az állandómágneses motor tekercselését nézd meg lehet hogy meguszod tekercsekés nélkül.Nekem van kb 10 db Állandómágnesú 3f szervómotor,többségében a tekercselés nem egy vastag huzal hanem 4,5,6, vékonyabb párhuzamossan kötve.Ha tied is ilyen akkor csak egy kis kötözgetés és már jobb lesz,de akkor is csak töredékét fogja tudni,mint motorként.
http://www.tlgwindpower.com/ametek.htm
http://www.radiolocman.com/shem/schematics.html?di=61074 itt nézz szét nem a legjobb az a motor kevés ampert ad le
te a komutátorra menö vezetékekre gondolsz hogy átkel kötözgetni ?de ezzel mit változtatol meg?amugy szerintemolyasmi lessz amit mondol na majd szétszedem,az elektromos rollermotort is átlehetne alakitani?az elég jo teljesitményü és azis állando mágneses.négy mágnes van benne akkor az két polusú?
ha komutárotos a motorod nem egyröl beszélünk az max egyenáramú de nem szervo.
Tudom hogy ez itt nem a reklám helye de ha valakit érdekel van egy kézí szélmérőm elcserélném szervómocira,mágnesre .Conrádos 7 E-vettem én már nem méricsgélek,most nagyon jól fúj a szél nálunk.
igen komutátorosmert szénkefés,milyen az a szervomotor láttam már csak az hogy müködik?
Így néz ki az enyém még most csak 3 méteres de ha bemérek és beállítok mindent megy még 6 méterrel feljebb.
![]()
Szia!
Kínában sz@rják a szélgenerátorokat, csak az a kár hogy messze vannak. ![]()
ilyen kinai oldalt énis találtam hát elég drágán adják még ottis én egyre rákérdeztem az 500wattos volt 98000ft
Made in China, or Made by China? Chinese Wind Turbine Manufacturers...Market (2006)
China joins wind turbine business (2007) ..... (2009)
Találtam pár tányérforgató motort,szerintetek érdemes vele foglalkozní.Az én kerekem 8-10db-ot elvínne.Az amper kevés de 5f/p-en 220v(12db felérne 12 légmagos tekercsel?).
60 000ft-ért nálunk is van 500w-os több helyen is.Negyven alatt én sem hiszem hogy meg áll a generátorom és még nem tudom a teljesítményét!
Szia!
Igen ismerem azt a generátort, de az csak sajnos függőlegesen lehet beszerelni. Még az usa-ból lehetne rendelni, de ott meg a vám a sok. Így marad a házi barkácsolás, nálunk aranyárban mennek ezek a dolgok. Itt Magyarországon nagyon drága, nem is tudom, hogy aki itt vesz gyárit az miért nem villamos áramot vesz inkább. Nálunk kényesen vigyáznak arra, nehogy a paraszt jól járjon! ![]()
tényleg nem vmi nagy áramot adhatnak
![]()
Ahol van áram ott semmiesetre sem éri meg gyárit venni, sőtt még építeni sem, hacsak nincs valami okosság amitől a hátsfok nől, a megtérülési idő csökken. Vagy nagyonolcsón jut hozzá az anyaghoz, eselteg otthon elfekvőben van, de ha mindent vennikell, akkor erősen ajánlott költségvetni...
Ahol viszont egyátalán nincs áram, ott a megtérülési időt nem lehet értelemzni, tehát megéri belefektetni. (olcsóbb, mint eletromos hálózatot kiépíttetni...) |
Bejelentkezés
Hirdetés |