Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   38 / 227
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

3mm üveg nem vastag egy kicsit? Igaz, nem árulnak sokkal vékonyabbat (2mm amit üvegesnél kapni esetleg). Arra nagyon ügyelj, hogy a fegyerzeteknek ne legyenek csúcsai. Inkább vékony alulemezt használj, ne fóliát (itt van rá lehetőség), és próbáld meg leköszörülni az alulemez sarkait, akkor kevésbé fog belekoronázni az üvegbe. Igazából az sem ártana, ha fel tudnád kicsit polírozni a lemezeket.
Variac magyarul szabályozható toroid transzformátor. Van variométer is, bár az egy kicsit más (nem feszültségosztó tudtommal, de a variac az osztó).
Huzalt a villértnél lehet kapni, akár 400métert is kérhetsz, csak jelezd nekik előre. Saccra 5-6 ezer forint lesz. De érdemes többet venned, mert úgy olcsóbb, mintha külön-külön veszel párszáz métereket.
Finomindítást be lehet kötni a trafókhoz, egyébként nem fontos a variac (motoknál finomindítás viszont elengedhetetlen). De én készítettem már házilag is, szolenoid tekerccsel, pvc csövön, és egy vasrudat beledugva lehetett valamennyit szabályozni, kb 20-90%-ig a teljesítményt, ami elég is teslánál.
Kondenzátorból nem szokás ballasztot csinálni, csak a szekunder oldalra, de ez ritka, kondenzátort leginkább csak rezonáns üzemhez használnak.
(#) Pseudo hozzászólása Jan 29, 2010 /

3mm-re gondoltam elsőre, mint vékony üveg. És az általad adott képlettel jött ki 0,7m2 felület. Persze 2-esnél kisebb lenne, de mindegy.
A szabályzással lehetne a szikrák hosszát, intenzitását változtatni, nem? Azért gondoltam rá. Te is toroidot tekergetsz a videóidon
(#) Pseudo hozzászólása Jan 29, 2010 /

Bővebben: Link

Annyi van hozzá írva, hogy 0-250V 2A.
Vajon ez olyan, amiről beszélünk?
(#) belganarancs válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Igen,ez egy toroid.
De neked ennél izmosabb kell sztem.
(#) Pseudo hozzászólása Jan 30, 2010 /

2A-es, ami 500W terhelésig jó, nem? A trafóm 284W-os.

Jaa,bocsi,Te neontrafózol.Úgy már jó lesz.

Mondjuk nem is értem igazán a feltüntetett adatokat, mert 230V 2,43A 285W van írva a trafóra, sec. oldalon meg 10kV 50mA 500W, szóval az OK.

Igazság szerint,teslánál a túlzott túlméretezés nem hátrány.Toroidot sem ildomos kicentizni teljesítményben,mert szépen tud melegedni.500W lesz az,hidd el nekem,sajni drága a toroid,de én izmosabb után néznék,hosszú távon megéri.Már csak azért is,ha kinőnéd a neontrafós tekrencet,és motokra szeretnél váltani.Megtörténhet.
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Jó hozzá a kisebb toroid is. Hogy miért? Mert ha a toroid maxra fel van tekerve, akkor rajta nem folyik nagy áram (üresjárási csak). A toroid akkor fűti el a legnagyobb teljesítményt, ha közel fél állásban van.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Érdemes a Mesterre hallgatni.De akkor meg minek toroid?Kösd a hálózatra aztán szevasz

Szerintem ezt most akkor ki is hagyom, marad a zavarszűrő, előtte egy kismegszakítóval egy dobozban. A flexet fogom csak szabályozni egy 800W-os fényerőszabályzóval.

Idézet:
„A flexet fogom csak szabályozni egy 800W-os fényerőszabályzóval.”

Tesla mellett biztosan nem.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Nekem azért kell toroid, mert a nagyobbik tesla kinőtte a pincét, és ha nem akartam azt, hogy a fejem felett is szikrák legyenek, le kellett szabályoznom a tápfeszt.
(#) Pseudo válasza Collector hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Majd arrébb viszem...

A helyzet továbbra is fennáll. Ezek a fázishasításos szabályzók nem működnek teslánál.

Nem tudom a sarokcsiszolót lassítani vele??
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 30, 2010 / 1

Semmit sem tudsz vele csinálni tesla mellett

Akkor még messzebbre viszem.
E miatt nem nagyon akarok toroidra költeni..
(#) Hodinka válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Egyszerűen csak árnyékold le,burkold be valami fém dobozba,és földeld le,csak az álItóját vezesd ki, nem lesz semmi baja.

Köszönöm! Végre valami konkrét.
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Oké, lehet erőltetni, kevés pénz és idő rá fog menni, teljesen feleslegesen.
(#) Hodinka válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Collectornak egyrészt igaza van,fő az óvatosság és az elővigyázatosság,de ebben az esetben egész nyugodtan csinálhatod ahogy mondtam,ne bonyolItsd a dolgokat,arra az esetre,ha bizonytalan lennél mellékelek egy képet,a fickó egy Faraday ketrecben telefonál,és ez nem átverés,több kép is van,meg aztán magam is árnyékoltam már félvezetős cuccokat,tesla elől.

767572.jpg

(#) Mallar válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hmmm nekem is a toroidot javasolták és, hogy ne használjak fázishasításos szabályozást a szikraközre, de a toroid azért elég hasznos dolog. Igencsak fontolgatom egynek a beszerzését. Talán anyagi okokból lehet kísérletezek előtte az árnyékolt fázishasítással, de előtte megvárom a ti tapasztalataitokat
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Teljesen mindegy, hogy használ-e árnyékolást vagy sem.
A faradayos kép látszólag meggyőző is lehet, azonban a faraday ketrec nem más, mint egy áramosztó! Hiába fogja árnyékolni, a kis jelű nagyfrekis impulzus simán spontán gyújtást eredményez a triakba, és ahelyett, hogy szabályozna, nem csinál semmit, vagy csak maxon járatja a szabályzás.
Másfelől nálam ki is nyírt egy tranzisztort a szabályzódobozban a térerő. De mint mondtam, mindenkinek szíve joga, hogy ezzel szenvedjen.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Idézet:
„de előtte megvárom a ti tapasztalataitokat”

Nem működik, meghal, használhatatlan. Ez nem csak az én tapasztalatom, hanem mindenkié, aki ezzel próbálkozott. Neten is találni hasonló eseteket.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Ígyis úgyis akartam venni egy toroidot a coilgunomhoz is, meg amúgyis csomó mindenre jó. Mostmár tisztán látom miért nincs más megoldás Köszi a segítséget
(#) Collector hozzászólása Jan 31, 2010 /

Idézet:
„The $ 6.98 power control
I've seen some pretty fancy looking power control panels. Mine works fine, it controls the power going into the transformer from 0% up to 100% full power, it even comes with an RF filter...It's a simple plug in lamp dimmer, it works fine, and has a 10' cord so I can stand way back when powering up.Some people claim these don't work and you must use an expensive variac, mine has worked fine so far.

FAILURE - March 6 2004 - dimmer does not dim- just on-off, need new dimmer, will go for higher wattage model. "Experts" reccomend a variac.”

Most csak 1-et kerestem gyorsan.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Idézet:
„azonban a faraday ketrec nem más, mint egy áramosztó!”

Azt nem írtam, hogy csak akkor, ha valaki fogja a ketrecet, vagy hozzáér valami.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Idézet:
„Hiába fogja árnyékolni, a kis jelű nagyfrekis impulzus simán spontán gyújtást eredményez a triakba”

Na jó,akkor elvileg,csak példának ebben a videóbanBővebben: Link a kamerának is Igy kéne viselkednie,egyszerűen meg kéne gyulladnia, meg aztán egy másik példa a VTTC MOST FEET-jei(vagy akár sima bipolár tranyói),azokkal mi van?
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Felgyulladni? Hát az nem lenne rossz, mint energiatermelő, ha felgyújtaná a dolgokat maga körül, gyorsan meleget csinálna a lakásba A videómon a faraday ketrec az első védelem, a második pedig a kamera háza, a harmadik pedig a kezem. De egy darabig nem is mertem bevinni a ketrecbe a kamerát, és a TV-seknek is azt mondtam, hogy a ketrecen belülről ne filmezzenek, mert a több milliós kameráért én felelősséget nem vállalok.
A VTTC-ben meg nincs mosfet. Bipoláris tranzisztor sincs. Valaki pl moduláció miatt rak bele az egy dolog.

Egyébként te kipróbáltad ezt, nálad működött a fázishasításos szabályozás? Ha már ennyire nehezen tudod ezt megemészteni.
Következő: »»   38 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem