Fórum témák
» Több friss téma |
Értem. Köszönöm a segítséget! Ha nem nagy kérés-> a rajzot ha megtalálod légyszíves rakd már fel valahogy, előre is köszi
A második linken látható kivitelen agyal gulyi fórumtárs régóta.
Az első kivetelen is agyaltam, csak nem teljesen ebben a formában (vasalást egyszerűbb megcsinálni rúd formára, ami a szembeni mágnesköröket köti össze),
sok mágnes kell bele! Második megoldáshoz meg sok lemezelt vas kell, aminek a formáravágása (vágatása/sajtoltatása) jelent gondot. Most meg egy új ötletem is van generátornak. (ezeknek majd akkor lesz jelentőségük, ha van egy jó kerék hozzá!) Szerintem mindkettő nagyságrendekkel jobb lenne, mint ami a HP leírásokban szerepel (légmagos). A vas-mágnes vonzást geomertiai trükközéssel minimálizálni lehet. Tehát csak technikai és anyagi akadályai vannak, (meg persze meghajtani is kellene valamivel, hogy kihasználható legyen, de egy HP szélkerék jóval kevesebbet tud, mint egy ilyen generátor, nem illenek össze.) Viszont ebből következik, hogy kisebb méretű ilyen eléglenne egy HP szerű szélkerékhez. szóval nem a generátort kell most fejléeszteni, hanem a szélkerekeket..
Az elöbb raktam össze egy vasmagos generátort(bármelyik részét különlehet cserélní) egy tekercsét méricskéltem jónak tűník,majd holnap tesztelgetem.Ferritmágneses.
Ezzel az a bajom, hogy a súrolt felületből csak a fele ami hatásos (külső terelőtuningolás nélkül meg a másik fele a súrolt felületnek negatív hatású)
A széllel érintkező elemek felületének pedig csak a nyolcada hasznos, terelés nélkül a másik nyolcad negatív hatású (a különbőző K tényezők miatt különbőző erők ébrednek a feületen, ezért forog..)) Átmérővel és magasságnöveléssel növelhető a befogott felület, de ez sok anyagot igényel. (8szor annyi felületű anyag kell a kerület mentén (széllel érintkező pozícióban), mint magához a hatásos felülethez kellene (ebből nyolcadnyi felület lehet negítív hatású, de ha terelőlapozzuk, akkor az még plusz anyag, ettől függetlenül szerintem megéri ez a húzás. Terelőlapozáskor már nem kell a belsőrészbe jó K aránytényezős forma azaz félcső!), legalább 2szeres a teljesítménynövekedés (lásd watt méréseit). A tengelyre egy erő hat és nem erőpár(ok), szóval asszimmetrikus a tengelyterhelés, tervezéskor figyelembe kell venni. Ha ingyen lenne az anyagom hozzá építenék ilyet terelőlapozással! (valószinűleg a nagy átmérővel alacsony összeállítást próbálnám ki, áttételezést én nem akarom megúszni, ha kell és megéri (szélkerék esetleges lassú járása miatt) hát akkor lesz). Viszont egy vízszintes tengelyűnek a széllel érintkező anyagának felületéből a fele hasznos a másikfele nemdolgozik se vele se ellene (kicsit jobb mint az 1/8ad, pláne ha a másiknyolcad ellendrukker). Tehát csak 2szer annyi felületű anyag kell a hatásos felülethez, mint maga a hatásos felület. MEGOLDHATÓ a lapátszög állítás, ezzel viharvédelem és szabályozás (akár viharban is termelhet, nincs igénybevéve a szerkezet, mert nincs fékezve fölöslegesen.) mindkét kerék lapátjaira ráközelíthetjük hogy lapátonként elölről és hátulről látott felület egyenlő azaz egységnyi anyag fedez 2 egységnyi felületet, így a függőlegeshez 4szer anyni anyag kell, vízszinteshez pedig pontosan annyi anyag, mint ami a hatásos felület lefedi. 1:4 hez (csak a szelet befogó anyag!) Aztán lehetnek még ervek/ellenérvek (irányba kell állítani vagy nemkell, a vilanyt le kell hozni csúszógyűrűn vagy kébelen -> összecsavarodás veszélye fentáll, vagy nemkell. De nekem az anyagmennyisége a fő szempont ez jelentősen befolyásolja az árakat (+megerősíti a válaszásomat a lapátszög állítás lehetősége).)
Alapos indokok.
Talán még meg kellene várni Watt mester ezirányú kisérleteit is. Haverom érdeklődik erősen a lehetőségek felől.
És akkor még nem vettem figyelembe a függő tengelyűnél a kerület elhajlását/görbületét.
Azaz a hatásos felületrészen a leghatásosabb az a lapát, amelyhez húzott sugár merőleges a szélirányra. (Ezért én úgy tervezném a lapátjait, hogy az előző lapát egyátalán ne lógjon bele ebbe (ami a legnagyobb hatásfokú), ne árnyékolja le, mert az ő hatásfoka ksebb. Ez annyit jelent, hogy nincs rajta sok lapát, megfontolandó a belső palást nem légáteresztő burkolása.) (az előbb az összes hatásos felületen tartozkodó lapátot így vettem figyelembe) a valóságban minnél közelebb kerülünk a húzott sugárral a szélirányhoz, annál roszabb a felület "hatásfoka". Hasonló hatás a vízsszintes tengelyűnél is jelenkezik, mert a sugár mentén haladva mindig más meredekségnél hata egyforma erő a felületegységekre (kerületi sebesség miatt), ha viszont sík palátot alkalmazok (kifordítható teljesen párhuzamosra a széllel, viharvédelem..) és lassan forog, akkor minden felületegységre erő hat, csak a sugártól függően változó nagyásgú (felület "hatásfoka" itt is változik) (ezért lesz lassú járású, hogy a legkülső felületeken is munkát végezzen a szél), komoly kérdés, hogy milyen paraméterekkel renelkezzen a súrolt gyűrű húsa, belső külső sugár (különbségének és arányainak hatása..)
Téged idézve:
"MEGOLDHATÓ a lapátszög állítás, ezzel viharvédelem és szabályozás (akár viharban is termelhet, nincs igénybevéve a szerkezet, mert nincs fékezve fölöslegesen." Egy régi újságban már volt hasonló. Vizszintes tengelyű viharvédelemmel, egy hátránya mint mondtad az felhasznált anyag mennyisége. Ha kinagyítod a képeket az anyagleírás is látszik(olvasható!?)
Sziasztok!
Tegnap sikerült össze raknom az új tekercstárcsával a generátoromat és ki is tettem a szélbe. 60-as fordulaton kezdi tölteni a 4 akkut ami kb. 50V. és pontosan 0.4A. Szerintetek normális ez? Mikor egyesével teszteltem az új tekercseket, 2A mértem egy tekercsen. Most meg csak 0.4A jön le összesen. Mitől lehet ekkora veszteség? Elég lehet ez töltésre? Esetleg növelhető valahogy az Amper?
Valamivel pontosabb adatokat adhatnál,Pl.milyen mágnes,hány tekercs,milyen bekötés,stb.Igy elég nehéz használható választ adni.De azért nézd át a bekötéseket,kb. ott lessz a bibi.
A tekercsek egyenként 240 menetesek, 0.8mm-es huzalból. A tekercsek száma 15. 5 sorba kötve, a végeik csillagba. A mágnesek 40x20x10-esek. 20 - 20 db egy tárcsán. a tárcsa átmérője 374mm. Az egyenirányításhoz 3 db egyenirányítót használok. Az egyenirányítók értékei most nem jutnak eszembe, de jó nagy ampert bírnak azt tudom. Este ha hazaérek megnézem pontosan.
A tekercseid elrendezésétől függ, hogy melyiket melyikkel érdemes összekötni. (nyilván és kizárólag csak a teljesen azonos fázisban működőket érdemes sorbakötni)
Korábban valakitől láttam, hogy külön-külön egyenirányította a tekercseket egy-egy graetz-el, és ezeket kötötte össze párhuzamosan. Ez a legjobb megoldás, igy nem igazán lehet hibázni, egészen sima DC-t kapsz, és az egyenirányítás veszteségei is szétoszlanak a sok graetz között.
Természetesen csak az azonos fázisú tekercseket kötöttem sorba. Vagyis 1 fázis=(1, 4, 7, 10, 13) - 2 fázis=(2, 5, 8, 11, 14) - 3. fázis=(3 , 6, 9, 12, 15). A 20 mágnessel így pont fázisonként vannak a csúcson a tekercsek.
Itt ujra felteszem a Hugh piggott generátor leirását.A 2O,ill. a 21.-dik oldalon megtalálod a helyes menetszámokat,ill a bekötésüket.Ez az elrendezés garantáltan fog menni.
Sziasztok.
Valaki belinkelt régebben egy feszültség többszöröző rajzot. Megmutattam a szomszédomnak, TV szerelő 50 éves szakmai gyakorlattal... Kiröhögött,és azt mondta :kizárt hogy működjön ez a kapcsolás,mert nincs benne TRAFÓ! Megépítettem Dacból,csak azért is!!! És Beégett az 50 éves szakmai múltjával Gyönyörűen működik! Terhelve 30 volt jött ki,14,5 volt bemenet mellett. Terheletlenül 40 voltot mértem a kimeneten. KB 8 V körül indul. A kész panelt belinkelem,biztos megismeri a gazdi Látjátok,ennyit ér 50 ÉV GYAKORLAT!!! Mindenkinek lehet újat mutatni
Igen tudom, de nekem 60-as fordulaton kellene a töltő feszültség és nem 200-ason. Ezért is készítettem olyan tekercstárcsát, ami elméletileg tudja is. De valószínű, hogy a hidak bekötésével lesz a gond ahogy írtad is. Át fogom nézni újra.
Egy tekercspár nem kerülhetett be a körbe fordított polaritással?
Rendesen le tudja rontani a teljesítményt...
Ha agyon ütnek sem tudom megmondani. Igaz este volt már mikor kiöntöttem, de tuti ügyeltem a polaritásra. Minden esetre a feszültség az megvan.
Ha a cél alkalmazáshoz szükséges fesznél nagyobra tekered a tekercseket,akkor könnyen ,,,átugorhatod a lovat,,,.ami magyarán azt jelenti,terhelésnél nagyon lemegy az amper.Ami a bekötéseket ill.nagyon oda kell figyelni a tekercsek helyes fázisu bekötéseire.Ez az eggyik fö oka, a sok fázisu generátorok elterjedésének.Itt ui. a bekötési hibalehetöségek jóval kissebbek mint a sok(a te esetedben 5 ) tekercs sorbakötésénél a helyes fázisok betartása.Az utobbi esetben rendszerint az összes tekercs mindkét kivezetéseit a tekercstömbön kivül kapcsolják össze,igy utolag viszonylag könnyü lessz modositani.
Lehet hülyeség amit kérdezek, de mi van akkor, ha a 4 akku helyett, csak 2-re vagy 3 akkura kötöm rá a generátort. A 4 akku maradna sorba kötve, de a töltés csak 2-re vagy 3-ra megy. Így kisebb feszültséggel adott Amperrel töltene. A pakk úgyis ki egyenlítődik. Na meg elegendő lenne egy kis szellő is a töltéshez.
Nincsen megadva a fordulatszáma, csak annyi, amennyit leírtam, meg kép van róla. Motor adatlapján sincs feltüntetve.
Bővebben: Link Ezen az oldalon találtam.
50V-tal nem fogsz tudni 4 akksit tölteni.
legalább 56 volt kell minimum. És az a 0,4 amper iszonyatosan kevés!(20W) 50 volt mellett. Ha átnézed újra,biztos meg lesz a hiba.
Nem hülyeség,probáld ki.nagy a valoszinüsége,hogy jól fog tölteni.legfeljebb 2-2 sorba,és párhuzamosan.
Biztos hogy fent van már ,de hogy kell bekötní az egy fázishoz tartozó tekercseket ?12 tekercsnél hogy néz ez ki?
Az egy fázishoz tartozó tekercseket sorba kötjük.
A véget a következő kezdetével és így tovább. Ha mindent jól csináltunk marad 3 kezdő és 3 végző kivezetés (3 fázisú, fázisonként 4 tekercses generátor esetén). Az már mindegy, hogy csillagpontként a kezdő, vagy végző szálakat kötjük össze.
12 tekercsnél lehet 4 fázis is de azt a mágnesek száma határozza meg hogy lehet-e.
Hány pár mágnesed van? |
Bejelentkezés
Hirdetés |