Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   182 / 507
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Így gondoltad?

Kép003.jpg

(#) Riggs válasza mokuli hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Pontosan, de ugye 4 tekercs van sorba kötve!
Ahogy mondod, a 90 fokra lévők fölött van a mágnes ugyanabban az időpontban. Csatoltam egy videót a működésről, de ebbe már a feszültségkétszerező is be van kötve.

Film_0002.wmv

(#) Riggs hozzászólása Feb 1, 2010 /

Még egy gondolatot szeretnék hozzátenni a méretezéssel kapcsolatban. 200W-os kétszerezőt építettem, de lehet, hogy rontanom kell rajta. Pontosabban az áramkorlátot kisebbre kell állítanom, mert mikor bekapcsol azonnal 15A-t akar felvenni a generátorból. Szerintem ez megfogja a 3 lapátosokat alacsony fordulaton (nincs akkora nyomaték). Többlapátosnál jó lehet.
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Igen négy, és köszönöm
(#) athor77 hozzászólása Feb 1, 2010 /

Mivel a mágneseim nem a legnagyobbak mint tudjátok arra gondoltam hogy ha duplázom a generátort akkor már nagyobb eséllyel tölthetné az aksit.

Valami ilyesmire gondoltam.

Mi a véleményetek?

Dok1.doc

(#) athor77 válasza athor77 hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Sőt ha a középső mágneseket egy 6mm-es plexibe süllyeszetem akkor elég 3 sor mágnes is.

Valahogy így.

Dok2.doc

(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

A feszültség növelök feszszabályzó szerepét is betöltik?
(#) mokuli válasza athor77 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hasonló mint amit be linkeltem a 623534 hózzászolásban.Én inkább egy másik kereket csinálok a maradék cuccból majd,egy másik helyre(magasabbra és kissebbet).Azert igy akarom hátha az egyik mindig termelní fog.Ez egy tároló siló állandó huzattal(ha üres).
(#) mokuli hozzászólása Feb 2, 2010 /

Használ valamelyikötök Baji elektronikás fesznövelőt?
Stabilak a cuccaík?
(#) pudding1 válasza mokuli hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

amíg túl nem terheled addig nincs vele gond. Nálam is az megy. Több darabot is lehet párhuzamosítani, akkor kisebb az esélye hogy túlterheled.
(#) Tirex hozzászólása Feb 2, 2010 /

Tegnap este át néztem a bekötéseket, de mindent rendben találtam. Mellékelek 2 képet az egyenirányítók bekötéséről nézzen rá valaki, hogy jól van e ez így.
(#) lehar válasza Tirex hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Igy,első nézetre helyesnek látszik a bekötés.Azért csak jó lenne bemérni külön,külön,mindeggyik hidat ohmmérövel,elöször kis ohm-on,(esetleges hidszakadás)majd ismételd meg a méréseket,nagyobb ohm lépcsön,(megaohmos skálán)ha nincs e visszavezetés valamelyik hidon.(diodán) Ha minden rendben,akkor mégis csak a tekercs belső bekötéseivel lessz a gond.A három kivezetést is mérd le ohm-mérövel,nagyon közeli értéket kell kapj.Ha eltérnek egymás közt,akkor szintén a belső bekötésekkel lessz a gond.
(#) mokuli válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Rendeltem kettöt,csak nem kérdeztem meg hogy a feszszabályzást is megoldja-e.Nálad van külön szabályzó vagy 12v felett ez is leszabályoz?
(#) Tirex válasza lehar hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Elképzelhető, hogy az egyenirányító hibásodása okozza az amper hiányát? Ha igen, akkor lehet, hogy az előző tekercstömböm sem volt hibás mivel ugyan ez a három dióda volt rajta
Melyik végén mérjek ellenállást a diódán? Pozitív és a negatív között? Milyen értékekre számítsak?
(#) Riggs válasza mokuli hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

A Baji elektronikás fesznövelő nem végzi el a szabályozást. Az mindig kétszerez, ezért le kell kapcsolni, ha sok lenne a fesz. Amit én használok az stabil 28V-ot ad ki (24V-os a rendszerem) és nem kell kapcsolgatni. Viszont ahogy előzőleg írtam az mindig a 28V-ra törekszik, tehát mikor kicsi a bemenő fesz, nagy áramokat kíván a bemenetére ezért szükség van a lapátokhoz állítani a felvett áramot (hogy ne fékezze le).
(#) solah válasza jani87 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

az enyém ugyan igy néz ki akkor lehet hogy azis szervomotor?csakaz enyém180 voltos,180wattos és a 3 nappal ezelötti szélben termelt is. volt még 35 voltis rajta meg kb:200-500mA.az ado-vevömmüködött is rolla 8voltos stab kockárol adáson 50 mWattal.szerintem a 24voltosverziok nem termelnek alacson fordulaton csak vagy 4-5voltot.ha dc motort akarunk minden féleképpen használni generátornak akkor lehetöleg minnél magasabb legyen a feszültség és áramerösség tartománya,hogy kis fordulaton kellö energia legyen rajta.az én elméletem szerint+tapasztalatom szerint ha az auto generátor is 220as lenne és ugyanigy kevés polusszámmal rendelkezne akkor biztos hogy alacsonyabb fordulaton kilehetne venni a 12 voltot.
(#) solah válasza Riggs hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

ilyen elektronikanekem is elkéne ha jol értem kis fesznél felviszi 28 ra nagynál meg le 28ra ez jo. megoldhato lenne 12 voltra is a kapcsolást feltudnád rakni?
(#) lehar válasza Tirex hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hogy milyen értékeket kell mutasson a müszer?.Ez az alkalmazott müszertöl függ.Amennyiben digitális,univerzális müszered van,akkor a dioda méröre kapcsolod,és ott,vezetö irányba kb.45O-55O között kell legyen a helyes érték.Záró irányba 1,ami semmi féle visszavezetésre utal.(ezek lennének a helyes értékek) Ha másféle müszert használsz(pl analog,tüs.) akkor az alkalmazott müszertöl függ.Persze a legjobb lenne ha egy uj, ugyanolyan hiddal vetnéd össze a méréseket.Gondolom M.-on se tul drágák.Esetleg egy elektronikában jártas,valamelyik haverod is besegithet a mérések elvégzésébe.
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ezt a problémát akkor hogy lehet meg oldaní?
(#) joco21 válasza Tirex hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Szia Tirex.
Megvan már a hiba? A tekercseid és a mágneseid számának aránya helyes. Miért nem használsz egy háromfázisú diódahidat? Ez 6 db diódát jelent. Kisebb a veszteség mint a jelenleginél. Amit én gondolok. Túl magas a menetszám, elég vékony a huzal, emiatt magas a generátorod belső ellenállása. Túl sok rajt a veszteség. Nem kritizálni akartam, mert ezt valószínű Te is tudod.
(#) joci01 válasza joco21 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Én ilyennel raktam össze tökéletesen működik.
3 fázisú diódahíd 1600V 35A (SKBPC3516)
DIÓDAHÍD
nettó ár: 1 108,00 Ft
Itt találtam.
http://katalogus.elektrokontha.hu/
http://katalogus.elektrokontha.hu/alkatresz/DB35-12.pdf

(#) joco21 válasza joci01 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Na ez az. Erre gondoltam.
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

"Miért nem használsz egy háromfázisú diódahidat?"
A képeken felismerhető, hogy a Graetz-ek váltakozó bemenete össze van kötve, a diódák párhuzamosan kapcsolódnak. Azaz 6*2 dióda van 3 fázisú hídba kötve.
(#) Riggs válasza mokuli hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Erről mjoy tudna bővebben írni. Ugy tudom vett még hozzá egy feszültség-komparátor áramkört. Mikor már amugy is eléri a generátor a töltőfeszültséget, a komparátor egy relén keresztül lekapcsolja a kétszerező áramkört.
(#) Tirex válasza joco21 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia!

A 0.8mm-es huzal állítólag nem vékony. A javasolt huzal vastagságok közt van. Az előző tárcsám valóban 0.4mm-es huzalból volt és ott tuti hogy az miatt volt kevés az amper. De a 0.8-asnak már jónak kellene lennie. A menetszámmal meg sajnos nem tudtam mit kezdeni, mert kellett ahhoz hogy kis fordulaton is meg legyen a feszültség.
A dióda bekötése valóban úgy van ahogy azt erbe mondja. Azzal sem lehet gond.
Mindenesetre most fúj a szél és töltődnek az akkuk. Bár elég lassan. Nagyjából 5 óra alatt nyomott beléjük 4V pluszt. De igazából nem tudom, hogy ez jó vagy rossz. Reggel 6-kor 46,7V-on állt a műszer. Most 50V.
Ma vettem egy analóg ampermérőt. Este rá kötöm. Kíváncsi vagyok azzal mit mérek.
Veszek még 3db 35A-es egyenirányítót is holnap és kicserélem a most rajtlévőket.
Az a baj hogy reggeltől estig melóvan és mire haza érek sötét van mint a csollányos zsákban.
(#) Barret válasza Tirex hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Ha 1 tekercsen 2 ampert mértél,akkor a kész kapcsolásnak is tudnia kellene 50 volton is.
Én így gondolom.Persze ha bele van "tekerve"a kívánt teljesítmény fizikailag a generátorba.
Itt is fújogat a szél,csak sajnos szokásos lökésszerű hullámokban(
Itt soha nincs folyamatos állandó szél.
(#) gulyi88 válasza Barret hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Azért egyátalán nem mindegy, hogy akkura kell dolgozni, vagy valami ohmos terhelésre!
Szóval a kérdés az, hogy mivel lett megmérve az a 2A/tekercs.
(#) Tirex válasza Barret hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Idézet:
„Persze ha bele van "tekerve"a kívánt teljesítmény fizikailag a generátorba.”

Na ezen szöget ütött a fejembe. Lehet hogy a lapátokon kell alakítanom, hogy nagyobb nyomatéka legyen. Azt az egészséges morgását a generátornak amit kéne hallanom azt nem hallom mikor forog a cucc.
(#) Tirex válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Multiméterrel mértem 2A-t kézzel megforgatva.
(#) gulyi88 válasza Tirex hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

rövidzárban?
Következő: »»   182 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem