Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Rövidre zárva, Egyik vége, másik vége.
És úgy hogy rövidre zártad multiméterrel a generátort?
Mert az nem ugyanaz az áramerősség,amit egy akkupakk töltése közben visszakapsz!!!
Az klassz. Akkor hogy kellett volna mérjem? Rá tenni mondjuk egy izzót?
Igen. egy 50V 100W-os ízzót ha meghajt 2 Amperral,akkor megvan
Hát akkor ez a hiba.
Gondolj bele rövidrezárva az összes feszültség a belsőellenálláson esik. Ha viszont akkukra kötöd, akkor a belsőellenálláson csak az indukált fesz és az akkuk feszének különbsége esik (+az akkuknak is van belsőellenállásuk, persze kézzel nem olyan gyorsan forgattad, mint a szél, de ez a baja...). ohm TV... Szóval a legjobb az a lehetőség, ha egy szabályozható fesznövelőt építesz. Ez azért nem annyira rosz, mint elsőre hangzik, megfelelő vezérléssel mindig a szélkerék teljesítménymaximumához lehet állítani az áramot. A kérdés csak az, hogy hol van ez a teljesítménymaximum? (mikrovezérlős feladat) Talán analógba is megoldható lenne. De az is megoldás ha feszkétszerezőt bekötsz egy próba erejéig.
A feszkétszerező felezi az áramerősséget,ha nagyon jó a hatásfoka
Ha kevésbé,akkor harmadolja... Vissza kell kötni a rendszert 24 voltra,megduplázódik a töltő amper. De ha 4 akksi van most 50 voltra kötve,akkor lehet hogy megháromszorozódik.
Az mindegy, hogy mit felez, vagy mit harmadol, a hatásfokát kell nézni. Kapcsüzeművel 90% elérhető lenne. Cserébe vezérlési lehetőséget kapunk, hogy a generátort mindig a külső paraméterekhez tartozó maximumnál használhassuk.
De ahogy mondod az is megoldás, hogy az akkupakkot kisebb kapcsolfeszültségűre kötjük. Meg kell mérni üresjáárási feszültséget annál a szélnél ami a leggyakoribb, és ennek a felét megközelítő feszültségre kell átrendezni az akkupakkot. (És gondolni a nagy szélebességekre is) (teljesítményillesztés...) Most a kis amper arra enged következtetni, hogy az üresjárási fesz és az akkupakk fesze kb egy tartomány, tehát ha megduplázzuk a generátorfeszt az kb ugyanazt a hatást eredményezi, mint ha felezzük az akkupakk feszét.
Egyébként ha a feszkétszerező felezi vagy harmadolja is az áramerősséget, de az több lesz mint ami most van, akkor az csak jó nemde?
Márpedig valószinűnek tartom, hogy több lesz.
Igen a több az jobb.
pár voltos emelés is csodákra képes akksitöltésnél Az az 50 volt az nem passzol a 48 voltos akkupakkhoz...
Nem nem. Félre értetted. 50V-ot mértem a pakkon. Vagyis az az akkuk töltöttségi állapota. A generátor ennél sokkal többel tölt. Vagyis pontosan nem tudom mennyivel, mert nem tudom megmérni. Az tudom, hogy terhelés nélkül akár 80 - 90V-ot nyom 60-sa fordulaton. E fordulat felett pedig jóval többet.
Értem,akkor az úgy jó.
Pár nap,és feltölti az akksikat. Csak legyen bőven szél Igy nem fogja őket felforralni,az biztos Legalább a tiéd már működik! Nem csak elméletben építesz .
Akkor ez ennyit tud. Kb teljesítményillesztett állapotba van, ne is nyúlj hozzá. (nem fog sehogyse több kijönni belőle, maximum a szélkerék paramétereinek változtatsával (lapátok száma, formája..),
Azt azért nem gondltam, hogy ennyira nagy belsőellenállású ez a generátortípus, de hát légmagos,(nem a drótkeresztmetszet a kicsi)...
Na jóvanám Én nem elektromérnök vagyok. Nem értek az elektronikához. Ez számomra csak egy hobbi. Na meg aztán ha kijön belőle valami jó is, annak csak örülök.
Te győztél
Enyém 16 V mellett kb 3 ampert tölt Ez szinte a csúcsteljesítménye!!! Egy éjszakai világítást táplál egy szürkületkapcsolón keresztül. kb 1 hónapja megy folyamatosan. Télen hozzá nem nyúlok,majd tavasszal Lehet fúrni-faragni
Eszem ágában sincs versenyezni Különben is a te 3A-ed messze veri az enyémet. Én úgy érzem inkább vesztettem. De tanultam. Ennek viszont örülök. Laikusként sok mindenre rájöttem és itt a fórumon is sokat segítenek. Amit nem győzök megköszönni.
Átnéztem az adataidat,és a következökre jutottam.Ha van lehetöséged készits még egy tekercs tömböt.Tömb vastagság max 8-9mm.tekercsek 12 db,egyenként 36O menetesek, O,8mm-es huzalbol.A tekercsek bekötéseit,pontosan a Hogh piggott szerint,6 db egyenirányitora.Mivel az én generátorom is 48 voltra megy,csak joval több mágnest és tekercset használok.Mivel a légmagos generátoroknál lényeges a mágnes tárcsák közti minnél kissebb távolság,ezért lényeges a minnél vékonyabb tekercs tömb.A te 2O db. mágneseddel kb 6OO-7OO Wattot kényelmesen ,,,lehozhatsz,,, a generátorodrol.Ez kb. 8-1O A.-t jelent,56 volton.Erre jó a sok párhuzamosan dolgozó,,, tekercs,sok egyenirányitóval.Még egyszer kihangsulyozom : tekercstömb vastagsága ne legyen több 8-9 mm.-nél.
A mágneseim száma 20db tárcsánként. Vagyis összesen 40db. Igy gondoltad a 12 tekercset?
Az már 2O pár,az én generátorom 36 darab,18 pár mágnessel 1,5Kwattot termel,de nagyon erös szélben akár a 2 Kwattot is lehozza.Igaz egy betüvel se tértem el a Hugh Piggot leirástol,és elsöre ment.Csak a lapátokat csináltam 1,75m hosszú : összesen 3,5 méter rotor átméröre.Ennél jobbat nem tudok.Elötte probálkoztam többféle generátorral,de legjobban ez vált be. Eddig.A tekercseim száma 18,neked 2O db,vagy akár 24 is lehet,a tekercsek számátol függöen alkalmazol megfelelö számu egyenirányitó hidat,2 tekercsre jön egy hid.Mivel tekercsenként 48volt NÉVLEGES fesz jön le ez hidanként1-2 Ampert jelent.Igy a hidak legfeljebb 4-5amperesek legyenek,de jók a 3 amperesek is,a max feszültségük viszont minim 2OO volt.
Lehár
Az én felvetésemről mi a véleményed? (#624862) (#624870) -es hozzászólások. Szerinted jobb lenne a haásfoka, ill Ezel a variációval mennyivel nőne a teljesítménye. 2x16 tekercs 0,315-ös drót 120 menet/tekercs 3x 12 Db mágnes 2x 4 fázis
Akkor ha 20 tekercset készítek, hány menettel tekerjek meg egyet? Mert ugye most nem jó a 360 menet, mert azt 12 tekercsre írtad.
A te mágneseidre pont a 36O menetes tekercsek a jók,O,7drottal.Esetleg még rátehetsz maxim 1O százalékot.De ugy csináld,hogy a tekercstömb vastagsága,nem legyen több 8-9 mm.-nél.Ez az eggyik MEGHATÁROZÓ kitétel a jó hatásfok elérésére.
Igy első ránézésre ugy néz ki hogy müködhet.hogy mennyyit fog termelni,az a mágnesektöl függ.Milyenek,mekkorák,mennyi a mágnespárok közti távolság?.stb.Ezekre a kérdésekre csak megépités, kiprobálás,bemérés után kaphatsz választ.A tekercsek menetszáma,és a drotátmérö is szorosan összefügg az alkalmazott mágnesektöl.Mivel ilyen 3 mágnes tárcsás generátort még nem épitettem,nem sok tapasztalatom van az ilyenekben.Na meg nem is szeretem tul komplikálni a dolgokat feleslegesen.És ennek két jó oka van számomra.Az első a megfelelő anyagi keret hiánya (engem se vet ki a pénz a házbol).A második,szeretem a jól kiprobált,megbizható dolgokat,föleg a mindennapos használatban.
Köszönöm a segítséged. Azt hiszem akkor le kell valahogy bontanom a mágneseket a tárcsákról. Sajnos már beöntöttem őket epoxival. De ez már meg várja a tavaszt.
Tegnap vettem egy analóg amper mérőt. Rá kötöttem a generátorra, de sajnos szél az bezzeg nem volt. Kézzel forgattam meg és így 1,5A-t mértem rajta. Elképzelhető hogy a fordulat és nyomaték növelésével elérhetek több ampert is? A tárcsák közti távolságot is tudnám még kisebbre venni. A mostani tekercstárcsám 9mm vastag és a tárcsák közt 10-es anyákkal oldottam meg a távtartást. Szóval ott elég nagy a hézag a tárcsa és a mágnesek között. ( kb. 3mm. ) Lehet hogy ettől is várhatnék még plusz ampert?
3mm az nagyon sokat számít (nem hiába hangsúlyozza lehar, hogy a tekercsek vastagsága kritikus, akkor a plusz légrés mégkritikusabb).
Amint tudod javítsd meg a lehető legkisebb légrésűre (jóesetben csak pár tized miliméternek kéne maradnia, de ez a tekercsek kiöntésének minőségétől függ)!
Akkor holnap az lesz az első teendőm. Ettől várhatok esetleg plusz ampert?
Igen várhatsz.
Mindenképp mérd meg elötte és utána is, mert érdekel hány százalékot jelent.
Amit korábban csináltam tekercsmintát az 6mm vastag volt.
Azért gondoltam erre a megoldásra mert még van 12 db mágnesem hozzá pluszban. A második kép kicsit homályos de látszik hogy van még hely + egy sornak.
a rajzon a zener dióda 13v-os a d2 fordítva került a rajzra bocs.
Hali!
Régebben találtam itt ezt a fesz többszörözőt. Megépítettem,és működik. Multkor küldtem róla képet,most felrakom a dokumentációját. Valaki kérte,és nem tudom az itteni nevét Itt majd megtalálja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |