Fórum témák
» Több friss téma |
Hát igen. Egy barátom is már foglalkozgat pwm tápokkal,de sokkal bonyolultabb,mint elsőre látszik.
Nekem van pl 6db 1*36VDC kapcs tápom,egyenként 3,4A,ha eladni nem tudom,akkor max átteszem arra a végfokokat. De én úgy akarom,hogy 42 és legalább 40 maradjon teljes terhelés mellett. Nekem sikerült 34V-ra csökkenő tápfesz mellett 28,1-28,2V-ot kiszednem 50hz szinuszba 4 Ohm-ra. 450W-os trafó 38,8V-ról 34V-ra zakkant meg tőle kb 50A-es diódahíddal párosítva. De már így is dupla trafóval hajtottam,dupla diódahíddal...A hűtés egyenesen hajtóműhangú volt,de kellett. Sajna nagyobb bordám nincs jelenleg ebbe a dobozba. De mint mondtam a közepekhez ez még túl sok is lesz,nemhogy kevés. Minden mérést én is szkóppal figyelek. Csak a tökéletes szinusra adom a nevem. Egyedül a fehérzajra nem tudok mit mondani. Ott még mindig a fülre hagyatkozom(persze fülvédő mögül a hangerő miatt),mert a fehérzaj torzulásánál fellép egy magas frekvenciás zavar. Ez nagyjából meg is figyelhető a hirtelen melegedés és a tápfesz csökkenésből. Persze régen nem beszélek a szórók torzulásáról,mert az már régen halláskárosodás felett van,és eseteimben erősítő hiány következtében. Igen a pwm tápok bizonyos teljesítmény körül olcsóbban kihozhatók. Afelett már a bordák tömkelege és az alkatrészek párhuzamosítása miatti összeválogatás okoz plusz pénz kiadást. Mi már jó ideje csak amcsiból rendelünk speckó alkatrészeket,de már jóformán egy műveleti ic-t is,mert opa 4ever... De így is akadnak pár % különbségek. De a mai piacon ez igen jónak számít.
Az biztos, hogy egy sima trafónál csak bonyolultabb lehet. Sajnos nem értek hozzá, a működését sem tudom igazán, majd utána olvasok. Most nem jönne rosszul egy 17VDC/200W példány, a 3db 1554-hez, amit építeni akarok.
28V-ot kihoztál ? Az közel 200W 4Ohm-ra. És mekkora torzítás volt ? Én úgy emlékszem, hogy csak 25-öt hoztam ki belőle. Sajnos nekem szkópom sincs, viszont elég megbízhatónak találtam a clip jelző LED-et. Egy picit még talán előbb is jelez, minthogy füllel hallanám a torzítást. Minden esetre én azt használtam, úgymond a "max" hangerőhöz. Bár nagy a hibalehetőség egy szkóphoz képest, csak tájékoztató jellegű. De ha az sem lenne, meg szkóp se, akkor nem is tudnám, mennyit ad le, lehet, hogy 35V lenne a kimeneten 80% torzítás mellett ![]() ![]() ![]() Sajnos nekem nincs olyan tápom. De itt a fórumon már piszkáltak meg pc tápokat...kérdezz rá. Igen...hát a torzítást nem értem...mivel én azt nézem a kimeneten tiszta szinusz legyen. Ezért van a szkóp. Azt a bemenethez kell mérni? Az nem csak egész mintaképre szól? Nekem nagyon bevált az 50Hz szinusz. De ha gond,jelezzétek ![]()
Ha 28V-ot kivettél, és így még tiszta szinuszt mutatott a szkóp a kimeneten, akkor 200W-ot nyomott a cucc 4 Ohm-ra
![]() ![]() Valószínű a clip LED akkor villan be, ha a kimenet eltér a bemenethez képest, vagyis ha "levágja" a jelet. Én csak simán torzításnak nevezem. De a lényeg ugyanaz, tiszta szinusz legyen a kimeneten is ! ![]()
Aham
gondolom az nem baj,hogy nekem nincs clip led ![]() A mute-t is csak most kötöttem be,hogy ne kelljen a potikat tekerni.... Engem mindig is a kimenet érdekelt..ha az tiszta,akkor jól van. Még azt nem sikerült kiderítenem,hogy a szórók hány OHm-osak 50hz-en,mert a hangkártyám nem kompatibilis az itteni társaság által használt programhoz. De gondolom,hogy a 4 OHm dc ellenállású szóró az nem tér el annyit. Ez az ami még várat magára...de most nem tudok hangkártyára költeni.
Ja, hangszóró volt a kimeneten, a méréskor ?
Mert, ha igen, akkor nagyon is eltérhet! Ha nem, akkor ne olvasd tovább ... ![]() Én csak műterheléssel vizsgálom, mert az a korrekt. A hangszóró, főleg, ha sikerül kifogni fs-t, akár 20-30 Ohm is lehet, szóval mérni csak akkor szabad hangszóróval, ha pontosan tudod az adott frekvenciához tartozó impedanciát. Én a magam műterhelését hajszárító fűtőszálából készítettem, és kinyújtottam a tekercset, hogy ne kavarjon be az induktivítás, illetve ne melegedjen be annyira. Maga a fűtőszál egy A4 méretű területen tekereg, és 30cm-es szobai ventilátorral hűtöttem, amikor a 150W-ot kihoztam, de már füstölt :eplus2:
Ok
![]() ha szétszedem fater még akár rossz hajszárítóját is ,megöl....tudod a fodrászoknak is minden alkatrész kincs ![]() értem....ez kemény dió. De akkor örülök,hogy ennek még nem ez a vége. Nincs ötleted mivel tudnám kimérni hangkari nélkül az impedanciát 50hz-re?
Ha van egy jó kis multimétered, ami AC-ben tud mérni akár 0,01V vagy még jobb felbontással, akkor könnyen meg tudod határozni.
Inkább lerajzoltam, könnyeben leírom: Kell egy ellenállás, lehet akár 50 Ohm is, nagyobb nem muszáj, aminek pontosan tudod az értékét. Ezt kell sorba kötni a hangfallal. Szóval A-B pontot kösd rá az erősítő kimenetére. És kapcsold rá a szinuszt, mondjuk 50Hz-et vagy amit mérni akarsz. Állítsd be úgy a hangerőt, hogy A-B között 1V legyen. Most hagyd így, és mérd le A-C között. Megkapod mennyi feszültség jut az ismert ellenállásra. Tehát megvan, mondjuk 892mV jut az ellenállásra. I=U/R 0,892/50 = 0,0178 A (Mivel soros kapcsolás, ennyi áram jut a hangszóróra is) Na most 1000-892=108mV jut a hangfalra. R = U/I 0,108/0,0178 = 6 Ohm. Persze nagyon sokféleképpen eljuthatsz idáig. Remélem nem írtam el valamit ![]() Ha változtatod a frekit, a biztonság kedvéért mérj utána A-B nek.
Istenem nem tudom miért nem jutott el az agyamig ez
![]() Holnap letesztelem!
Megvagyok.
Csak sok idő volt egy hajszál pontosan 50 OHm-os ellenállást keresni. Kicsit emeltem a feszt,így hajszál pontosan 1500mV volt a kimeneten. Az értékek a következők lettek: szóró: 181,5mV ellenállás: 1315,5mV így az R1=(U1/U2)*R2 képlettel 6,88 Ohm a szóró 50Hz-en. Tehát tényleg más az érték. Úgyhogy a 28,2V-os kimenő feszültségem nem is olyan jó. De legalább tudom,hogy még kevesebb wattal értem el azt a hangnyomást,amit anno mértem a szobámban. Mégpedig elég sokkal!
Ha jól számolom, 28,2V-ra 115W jött ki, és nem pedig 198,8W. Úgyhogy eddig én "vezetek" a 4 Ohm műterheléssel 150W-al
![]() Igen, hát ezért nem megbízható a hangfalas terheléses mérés. Korábban én is úgy gondoltam, hogy simán mérhetek hangfallal, csak akkor lett gyanús, amikor a frekit változtattam, és volt úgy, hogy dupla akkorát bírt. ![]() Én mértem terhelés nélkül is 41-42V táppal 50Hz-en 30,5V kimenő fesznél villant be a Clip LED. Jó lenne egy stabil táppal 40V-on megnézni, műterheléssel, mennyit bír 4 Ohm-ra. Azt megjegyezném, hogy ez az IC 50V-ot bír, tehát 10-el többet, mint a 94. Azt vettem észre hogyha lemérünk egy erősítőt mondjuk 200W-ot tud 4 Ohm-on, és egy 4 Ohm ládát kötünk rá, sajnos az átlagban kivehető teljesítmény jóval 200W alatt lesz. Elvileg ha dB-t mérsz, akkor is érdemes utána mérni az adott frekin az impedanciának, hogy pontosan tudd, hány W-ot kapott. Pl a 2,83V nem biztos, hogy 8 Ohm-os hangszóró esetén valóban 1W.
Hát igen...
Ezért nem mindegy. De ettől csak boldogabb lettem hidd el,mert közelebb kerültem ennyivel is a PA felé,hisz közel 50%-al kevesebb energiával értem el az itthon lemért hangnyomás maximumot. Úgyhogy én csak boldogabb vagyok, míg más ettől inkább sírva fakad ![]() Amúgy azt nem tudod,hogy az 50hz-en 6,88 Ohm mennyire számít jónak vagy rossznak? Tényleg kibírja az 50v körüli feszt? Mert nekem lenne rá trafóm ![]() Azt hiszem 45-46V-on DC-ben egy 800W-os toroiddal. És ideiglenesen rá tudnék tenni 80-80ezer mikrót is. Ő az érzékenységre visszatérve. Hangnyomást mértem,nem érzékenységet. Tehát nem maga a hangszórók érzékenységét,hanem a közönségre irányuló maximális hangnyomást 50hz-en.
A digitmultik általában kb. 400Hz-ig használhatók, érdekességképpen talán érdemes lenne ebben a tartományban pár mérést elvégezni, mert valószínűleg a hangszóró impedanciája is össze-vissza változik a frekvenciával.
Ezt nem is tudtam,hogy eddig bírják.
Én úgy tudtam,hogy 50 és egyes műszerek pedig 100. Én mondjuk speciel tudtam,hogy frekire változik,csak azt nem,hogy ennyire. A többi frekvencia nem érdekes,mert én mindig ezeken mérek és így nem kell állandóan méricskélni. Meg ha már érdekelne,akkor inkább a magasakat kellene kimérnem,mert azon izgat vajon mennyi lehet a max.
Igen, megnéztem még egyszer: a TDA7293-nál Supply Range Max = +/-50V. Viszont ekkor már kicserélném a panel kondikat 63V-osra.
Én kíváncsi lennék rá azzal a 800W táppal és egy valódi 4Ohm terheléssel mit tud. (De csak óvatosan, nehogy baj legyen) :hide: ![]() Hát én is ![]() Igen a kondik az gond lehet....azon még gondolkoznom kell. De 4 OHM-om az tuti sajna nem lesz. Az marad ez a 6,8 OHm. Esetleg két láda párhuzamosan 3,4 OHm de azt nem merném bevállalni ekkora feszültségen...
A 3,4 Ohm-ot azért jobb, ha nem vállalod be
![]() Közben megtaláltam a házi készítésű műterhelésem képét:Itt van Még azt is lehet variálni, hogy 4 vagy 8 Ohm legyen. ![]()
igen valami ilyesmi képre számítottam
![]() Nekem csa cekász huzal van,ami vékony és így sok kéne belőle...bár van belőle vagy 20 méter,de nem akarja haverom csak ezért feldarabolni...meg nagyon hőmérséklet függő. Nah ma beszerelem a PA szóróimat! Biztos mutattam már őket,de ha nem ![]() Bővebben: Link Még mérek egy fs-t,de most T/S mérésekre nincs kedvem...sok dolog lett ma...és be akarom fejezni.
nah az Fs-es megvannak:
41,1hz 758mV 42,8hz 750mV 42,2hz 735mV 42,6hz 709mV szerintem a két-két egymáshoz közelebbit fogom párosítani. Így logikus. Még nem bejáratottak a hangszórók,így még nem végleges a kapott FS...ha bejáratódtak,akkor kimérem a teljes T/S-t. vagy ha ráérek ![]()
sziasztok!
Építettem egy szetereó végfokot a 7293-assal a gyári adatlap szerint. A NYÁK saját tervezés. A problémám az, hogy végeredményben működik a végfok, de a hangereje nagyon kicsi, kb beszédhangerőnél kicsit nagyobb. Az IC-k melegszenek, a bordák is, de valahogy a dolog sántít. Tudnátok valami tippet adni, hogy mi lehet a probléma, vagy mit nézzek meg? Előre is köszi a segítséget. Sajnos sürgős lenne, mert diplomamunkámba kellene, de már nincs tippem... :S Üdv
Szia!
Így az első dolog, amire gondolok, az az erősítés mértéke. A kapcsolási rajzodon úgy látom, a 14-es láb egy 22K ellenálláson keresztül vissza van csatolva a 2-es (IN-) lábra, eddig OK, de még hiányzik onnan valami, így csak 1x-es erősítésed van, és ezért halk. A melegedés természetes. A mellékelt ábrán láthatod mire gondoltam. Zölddel jelöltem, ami rendben megvan. A pirossal jelölt ellenállás és kondi hiányzik. A 680 Ohm azt jelenti, hogy kb 33x-os erősítésed lenne (22000/680). Ez egy ajánlott érték, én is ennyit használok. Így már működnie kellene, a rajz teljes egészében az adatlapból való. Üdv: zoka
Szia!
Igazad van, köszönöm szépen! Most látom csak, hoyg én toltam el. Ott van az ellenállat is, meg a kondi is, csak a 14es lábon, ráadásul fordítva... :S Érdekes lesz javítani, mert ha nem muszály, nem csinálnék új NYÁK-ot, de meglátom... Köszönöm szépen a segítséget! Üdv: Géza
Szia!
Szívesen, remélem így már működni fog ![]()
Szia!
Működik is, nagyon jól szól. Még a jobb oldal brummos kicsit, amelyik távolabb van a bemenettől, de megtalálom az okát, megszűröm, és jó lesz remélem. Arra gyanakszom, hogy átvittem az alacsony szintű jelet a táp felett. Most árnyékolt vezetékkel próbálgatom, még nem értem révbe, de jó eredményt várok! ![]() Mégegyszer köszi a segítséget! ![]() Üdv
Hi!
Nekem mostanra már elegem lett Sony MHC-Bx5-ös hifimből, és az STK végfokokból. Múlthéten kiment a végfok belőle(már nem előszőr)... vettem bele 5e ft-ért egy újjat, beraktam nem akart menni. Átforrasztottam a kondikat... így már elindult, a relé elengedett de amint hangszórót kötöttem a kiementre, vagy az előlapon a jack-be fülhallgatót egyből kiírja, hogy push power.. szokásos zárlat védelemmel leáll. Utánna meg már csinálhattam bármit...bekapcsol, relé kienged, de 2-3mp múlva a relé visszahúz és védelem van. Az megoldható lenne, hogy 2db TDA7293-mas végfokkal helyettesítsem a gyári STK-t? Ugyanis nem akarok 5e ft-ot kidobálni. Azért választanám a 7293-mat mert +-50V-ig bír, az STK 6ohm-ra +-50V-ot bír. Tehát mindenképp bírná a tápot kérdés, hogy hogyan tudnám helyettesíteni az STK-t ? L R In, L R Out, + - táp, föld, vezető sávjaira ha rákapcsolnám vezetékkel a TDA-t akkor elviekben menni kéne neki ?!?! Ez az ötletem megvalósítható -e illetve miket kellene esetleg változtatnom vagy egyéb ötleteket is várok. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
A képen látható hűtő elég lehet +- 48V mellett 8 ohmon teljes kivezérlés mellett 1db TDA7293-hoz? Illetve csak a két 1000µF kondi kapja meg a teljes tápfeszültséget? Bővebben: Link
1db-hoz elég, ha 50-60fok fölé melegszik a borda, készíts hozzá hőérzékelős ventilátor vezérlést.
De nincs hőmérőm így nem tudom,hogy mikor éri el az 50-60 fokot és így szerintem a hőérzékelős vezérlést se tudom megépíteni.
De csak elég lesz ez a borda.
Szerintem is elég lesz, főleg ha a venti is fújja majd :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |