Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   185 / 507
(#) mjoy válasza Barret hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Nincs mit .

A kikisérletezett verzitot küldtem . A rajzon a tekercsek mellé vannak irva ceruzával az én menetszámaim . Ezzel müködik . A panelra még raktam 24V 2W izzót diodán keresztül . Ez müterhelés ,mert az oszciláció nem indulna meg ,ha egy aksira kötöd a kimenetet.
Az izzó éppen csak pislákol .

(#) Barret válasza mjoy hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Na ezt akartam megkérdezni még!
Köszi
Nem jöttem rá ehh...(műterhelés)
(#) mjoy válasza tamkov hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Nálunk van egy kis szél ,9-12 km /h . Lassan ,de biztosan termel .

Jól emlékszel , én csákányi vagyok .
A szélkerék viszont amit láttál nem Egyházasrádocon volt ? A következő falu Balogunyom után . Egy faház udvarán áll. Függöleges tengelyü . Az nem hajt semmit ,csak magában pörög.

Ami fényképet küldtél a tekercsről,azon a vezetékek végei egymás mellett vannak kívül,és belül is.
A két belső a primer és a szekunder tekercs egyik kivezetése?
Mert a tekeréssel még gondom lehet...
Ha így van,akkor a két tekercs feltekeréskor ellenkező irányba tekercselődik a toroid gyűrűn. Jól gondolom?
Mert a tekercsedről nem tudom lenézni a tekercselés irányát.
(#) mjoy válasza Barret hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Pont ugy kell tekerni ,ahogy a beültetési rajzon van . Akkor jó helyre kerülnek a kivezetések .
(kivül belül is ,és a forrasztási pontokra kerül a vége . )
L2 : kezdés külső oldalra lehajtod ,átfüzöd a gyürün ,oramutató járásával megegyetően tekered .
L3 : kezdés külső oldalra lehajtod ,átfüzöd a gyürün ,az oramutató járásával elelntétesen tekered .
Nézd a képet . Ha megtekerted ,tegyél rá egy műanyag kötözött.

Köszi,csak összejön
(#) tamkov válasza mjoy hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

szia,
köszi a választ.
Nem arra gondolok, én is egyházasrádóci vagyok. Ami itt van az a polgármesteré, így remélem ha fel akarok állítani egyet akkor támogat a dologban . Vagy egy évig volt itt felállítva a falu fölött egy szélmérő állomás, több magasságban mérte a szélirányt, sebességet. Most eltűnt, remélem lesz nagy szélkerék helyette .
A balogunyomi egy 5 vagy 6 lapátos, csak 1-2 hete vettem észre, pedig naponta megyek ott el. Jövő héten majd lefényképezem hogy jobban megnézhessem.
Ha Szombathely felől jössz akkor rögtön látható jobbra a jáki leágazó után. A jáki úton az első épület egy bolt, a második egy családi ház, annak a kertjében van.
Kerestem a neten hátha itt van az építő de nem találtam eddig, ismeretlenül meg nem akarok odaállítani kérdezősködni...
Engem mindig a függőleges tengelyű szélkerekek érdekeltek, de már kezdek hajlani a másik felé. Abból több jól működő példány készült és anyagigénye is kevesebb.

(#) joco21 válasza tamkov hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Sziasztok.
Én egy ilyet láttam ott a környéken. Akkor nem volt rajt generátor.

P3170001.JPG

(#) tamkov válasza joco21 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Igen, ez a rádóci.
Ahogy néztem tényleg elég könnyen pörög, nem tudom van-e rajta valami generátor.

(#) joco21 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok.
Tettem fel egy videót.
Szél 4-5 m/sec, fordulat kb. 60-150. Teljesítmény kb. 80-100W.Katt ide.
(#) lehar válasza joco21 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Ez nagyon szép.Gratula.
(#) tamkov válasza joco21 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Jól dolgozik, szép munka.
Tudtok egy egyszerű profilt és módszert lapát készítésére?
(6 lapátosat szeretnék csinálni)

(#) mokuli válasza joco21 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Gratulálok!
Az ilyesmítől kapunk egy kis lendületet a továbbí munkához.
(#) Tirex válasza joco21 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Gratulálok én is. És valóban erőt ad a további ténykedésekhez.
(#) lehar válasza tamkov hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Készithetsz széllapátokat fábol,müanyagbol,müanyagcsöböl,poliészteres üvegszálbol,fémböl,stb.,amihez van anyagod és (megmunkálási)tehetséged).Igy nagyon általános a kérdésed.Jelöld meg a felhasználási célt,és a kivánt teljesitményt,esetleg rendelkezésre álló nyersanyagot.Igy már könnyebb lesz megközelitö tanácsot adni.
(#) pittyu válasza tamkov hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Írd be a keresőbe:"blade design "lehet bogarászni.
(#) ECL82 hozzászólása Feb 8, 2010 /

Sziasztok, egy 12 voltos generatort szeretnek epiteni, akkutoltes celjabol, hogyan meretezzem illetve minek alapjan szamoljak? Hany magnesre lesz szuksegem es hany tekercse?
(#) lehar válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Nézd át ezt,Ez jól fog menni.Teljesitményben is megfelel.
(#) ECL82 válasza lehar hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Ez tok jo, de en nem erre gondoltam, ne haragudj. Hogyan lehet kiszamolni egy tekercsben indukalt feszultseget? Illetve adott feszultsegre hogyan tervezzek tekercset? Vagy hulyeseget kerdezek, nincsenek konkret szamitasi kepletek?
(#) tamkov válasza pittyu hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

köszi,
eddig "blade profiles" -ra kerestem elég sovány eredménnyel
(#) tamkov válasza lehar hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Így elsőre egy 1m-es lapátokkal szerelt szélkerékre gondoltam. Teljesítmény elvárásaim nincsenek, nem akarok nagyot, inkább több kisebbet. A pvc-ből nem akarok, félek hamar elfáradna a anyag.
(Egy picit csináltam belőle 2 lapátos 50cm átmérővel,
dísznek, csak szabadon pörög.)
Üvegszálból túl komplikált lenne nekem, még sosem használtam, bár talán ez lenne a legjobb megoldás.
Így marad a fa és a fém...

(#) lehar válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Vannak számitási képletek is,de mivel ez nem a legerösebb oldalam,ezért nem is sokat bibelödtem ezzel.Én a generátor épitésnek inkább a gyakorlati oldalát részesitem elönybe,szivesen épitgetek néha egy-egy generátort jól kiforrt épitési rajzok alapján.Ezek a leirások alaposan letesztelt generátorok épitési leirása,amiktöl,föleg elsö épitéskor,nem ajánlott eltérni.Miután némi gyakorlati tapasztalatot szereztél,személyesen megépitett generátor(ok)bol,utána már sokkal könnyebben álhatsz a dolog elméleti részéhez.Na meg elsöre legjobb ha ,,,,elfelejted,,, a belsö égésü motorok hajtotta generátorokhoz való hozzáállást.Amig a belsö égésü motorok nagy forgató nyomatékkal,nagy fordulatu energiát ad,addig a szélkerekek jóval kissebb forgatónyomatékkal,jóval kissebb fordulaton adnak energiát.Ha nagyobb teljesitményt akarsz elérni mint az elöbb feltett leirás,akkor ferritmágnesek helyet át kell térj neodim mágneskre.
(#) tokmany hozzászólása Feb 9, 2010 /

Sziasztok sokat olvasgattam az ingyen energiák nyeréséről, sokfajta variáció létezik.
Mit szóltok egy centrifuga egység átalakításához függőleges szélkerékké.
(#) erbe válasza tokmany hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Milyen centrifuga?
A 60 W-os háztartási, vagy amivel az űrhajósok gyorsulástűrését próbálgatják?
Esetleg urándúsító?
(#) mokuli hozzászólása Feb 9, 2010 /

Elkészült a generátorom,légmagos helyett vasmagos. Egy tárcsa feritt mágnessel 1.3 drótból 80 tekerés. Ahhoz hogy könnyen menjen 12 mm-re állítottam a légrést így is termel 12 voltot (lehet hogy még nagyobb légrés kell majd). Holnap fel akarom rakni a kerékre, kíváncsi vagyok rá, hogy teljesít, mert most 3 napra nagy szelet ígérnek.
(#) erbe válasza mokuli hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Ez mitől vasmagos?
Mert azt nem látni.
(#) erbe hozzászólása Feb 9, 2010 /

A légmagos tárcsagenerátor méretező program.
(állandó mágneses, 3 fázisú)
Még nem tudtuk letesztelni számunkra megnyugtató módon, nem kaptunk hozzá megfelelő információkat. Használatát egyenlőre csak úgy tudjuk elképzelni, hogy itt a fórumon futtatjuk át az adatokat. Ha azok nem megfelelőek, reméljük fog szólni az, akinek már van működő gépe.
Tehát, ha valaki megadja a legkisebb fordulathoz tartozó kívánt feszültséget, a legnagyobb fordulathoz tartozó max teljesítményt, stb. akkor adunk egy adatsort, ami elegendő a generátor későbbi elkészítéséhez. A mágnesek beszerzése után azokat az általunk javasolt módszerrel be kell mérni, az alapján megismételjük a számolást.
Van rá lehetőség, hogy ha valaki már rendelkezik zománcozott huzallal, annak felhasználását is igyekszünk megoldani.
A melléklet adataihoz hasonló információt tudunk adni.
Én vagy Sziriusz megtalálhatók vagyunk itt, vagy az e-mail címünkön.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szélkerék lapát PVC csőből vagy vaslemezből.
A neten vagy egy írásmű : A szélenergia hasznosítása(Dr. Tóth László, Horváth Gábor, Tóth Gábor).
Megtalálható a : http://lajli.gau.hu/~gabesz/menu/wind/wind.htm
Ebből idézek:
A legjobb hatásfok úgy érhető el ha a szárnylapát minden metszetében azonos az áramlás szöge, tehát sugárirányban elcsavarodik és változik a szárnymetszet hossza. Ez igen összetetté teszi a szárnylapát gyártását.
A lényeges rész a mellékletben megtalálható. A szokáshoz híven a program Excel-ben elkészült hozzá, ezért nem kell számolni, csak az értékeket beírni, és jön a kívánt adat.
--- Fából lehet barkács szinten a legjobb szárnylapátot csinálni, mert a szárnyprofil kifaragható. Ennek készítésekor sem ártana ellenőrízni a csavarodást a fenti irodalom alapján.
---Vaslemezből szélgép lapát úgy lesz, hogy ívelt lapot csinálunk belőle. Jellemzője, hogy az ívmagasság a lapátszélesség 2-10 százaléka. Gyakorlati értéke 4-6 százalék között van (Dr Gruber Ventilátorok 220. oldal). A lapát alakja a középpont fele szélesedő trapéz, ami meg is van csavarva. Szerkesztéssel meghatározható, milyen egyenes mentén kell az ívet hajtani, hogy a csavarodás is belemenjem a lapátba, vagy egyszerűen meg kell csavarni az ívelés után a lapátot. Csináljunk egy próbát, emeljünk fel egy picit az asztalról egy ujságpapírt két szemben lévő sarkánál fogva. Az újság meghajlik, és a két rövidebb oldal egymással szöget zár be, egymáshoz képest meg van csavarodva.
---PVC csőből is ki lehet vágni a csavarodott lapátot, ami egyben adja a trapéz alakot is. A mellékelt képből ez látszik. Szerkesztéssel kell a vágás helyét meghatározni. Nekem úgy tűnt néhány szerkesztés után, hogy 5-ös gyorsjárási tényezővel is össze lehet hozni 1 méteres lapátot. Ezt fel lehet tenni egy 0,5 méter átmérőjű vas kerékre, úgy, mint ahogy az M joy nem régen közölt képén látszik.
--Lapátszám: Tévhit az, hogy minnél több lapátos, annál kevesebbet forog egy kerék. Nagy gyorsjáráshoz elég 3 lapát is, de 6-10 db esetén se fog változni a fordulata. A közeli lapátok itt belefutnak a másik által keltett turbulenciába, emiatt lesz egy picit rosszabb a hatásfoka. A szükségesnél több lapátot a nagyobb indítási nyomaték miatt érdemes feltenni.
(#) mokuli válasza erbe hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

A tekercsek közepébe vasmagot tettem és rögzitettem a busz féktárcsára.Lehet hogy kiöntöm gyantával késöbb,és gondolkodom neodymíum mágneseken már van új tárcsám.Látní akarom a keréken mit produkál és utána költök rá!Finomítgatom majd egy kicsit,várom a tippjeiteket hogyan lehet javítaní a hatásfokát.Ami az alap ötletet adta hasonló a szervó motorhoz a müködése.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Felteszünk két példát, feltételezett adatokkal milyen eredményre jut a programunk:
Következő: »»   185 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem