Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs mit .
A kikisérletezett verzitot küldtem . A rajzon a tekercsek mellé vannak irva ceruzával az én menetszámaim . Ezzel müködik . A panelra még raktam 24V 2W izzót diodán keresztül . Ez müterhelés ,mert az oszciláció nem indulna meg ,ha egy aksira kötöd a kimenetet. Az izzó éppen csak pislákol .
Na ezt akartam megkérdezni még!
Köszi ![]() Nem jöttem rá ehh...(műterhelés) ![]()
Nálunk van egy kis szél ,9-12 km /h . Lassan ,de biztosan termel .
Jól emlékszel , én csákányi vagyok . A szélkerék viszont amit láttál nem Egyházasrádocon volt ? A következő falu Balogunyom után . Egy faház udvarán áll. Függöleges tengelyü . Az nem hajt semmit ,csak magában pörög.
Ami fényképet küldtél a tekercsről,azon a vezetékek végei egymás mellett vannak kívül,és belül is.
A két belső a primer és a szekunder tekercs egyik kivezetése? Mert a tekeréssel még gondom lehet... Ha így van,akkor a két tekercs feltekeréskor ellenkező irányba tekercselődik a toroid gyűrűn. Jól gondolom? Mert a tekercsedről nem tudom lenézni a tekercselés irányát.
Pont ugy kell tekerni ,ahogy a beültetési rajzon van . Akkor jó helyre kerülnek a kivezetések .
(kivül belül is ,és a forrasztási pontokra kerül a vége . ) L2 : kezdés külső oldalra lehajtod ,átfüzöd a gyürün ,oramutató járásával megegyetően tekered . L3 : kezdés külső oldalra lehajtod ,átfüzöd a gyürün ,az oramutató járásával elelntétesen tekered . Nézd a képet . Ha megtekerted ,tegyél rá egy műanyag kötözött. szia, köszi a választ. Nem arra gondolok, én is egyházasrádóci vagyok. Ami itt van az a polgármesteré, így remélem ha fel akarok állítani egyet akkor támogat a dologban ![]() ![]() A balogunyomi egy 5 vagy 6 lapátos, csak 1-2 hete vettem észre, pedig naponta megyek ott el. Jövő héten majd lefényképezem hogy jobban megnézhessem. Ha Szombathely felől jössz akkor rögtön látható jobbra a jáki leágazó után. A jáki úton az első épület egy bolt, a második egy családi ház, annak a kertjében van. Kerestem a neten hátha itt van az építő de nem találtam eddig, ismeretlenül meg nem akarok odaállítani kérdezősködni... Engem mindig a függőleges tengelyű szélkerekek érdekeltek, de már kezdek hajlani a másik felé. Abból több jól működő példány készült és anyagigénye is kevesebb.
Sziasztok.
Én egy ilyet láttam ott a környéken. Akkor nem volt rajt generátor.
Igen, ez a rádóci.
Ahogy néztem tényleg elég könnyen pörög, nem tudom van-e rajta valami generátor.
Sziasztok.
Tettem fel egy videót. Szél 4-5 m/sec, fordulat kb. 60-150. Teljesítmény kb. 80-100W.Katt ide.
Jól dolgozik, szép munka.
Tudtok egy egyszerű profilt és módszert lapát készítésére? (6 lapátosat szeretnék csinálni)
Gratulálok!
Az ilyesmítől kapunk egy kis lendületet a továbbí munkához.
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Gratulálok én is. És valóban erőt ad a további ténykedésekhez.
Készithetsz széllapátokat fábol,müanyagbol,müanyagcsöböl,poliészteres üvegszálbol,fémböl,stb.,amihez van anyagod és (megmunkálási)tehetséged).Igy nagyon általános a kérdésed.Jelöld meg a felhasználási célt,és a kivánt teljesitményt,esetleg rendelkezésre álló nyersanyagot.Igy már könnyebb lesz megközelitö tanácsot adni.
Írd be a keresőbe:"blade design "lehet bogarászni.
Sziasztok, egy 12 voltos generatort szeretnek epiteni, akkutoltes celjabol, hogyan meretezzem illetve minek alapjan szamoljak? Hany magnesre lesz szuksegem es hany tekercse?
Nézd át ezt,Ez jól fog menni.Teljesitményben is megfelel.
Ez tok jo, de en nem erre gondoltam, ne haragudj. Hogyan lehet kiszamolni egy tekercsben indukalt feszultseget? Illetve adott feszultsegre hogyan tervezzek tekercset? Vagy hulyeseget kerdezek, nincsenek konkret szamitasi kepletek?
![]()
köszi,
eddig "blade profiles" -ra kerestem elég sovány eredménnyel ![]()
Így elsőre egy 1m-es lapátokkal szerelt szélkerékre gondoltam. Teljesítmény elvárásaim nincsenek, nem akarok nagyot, inkább több kisebbet. A pvc-ből nem akarok, félek hamar elfáradna a anyag.
(Egy picit csináltam belőle 2 lapátos 50cm átmérővel, dísznek, csak szabadon pörög.) Üvegszálból túl komplikált lenne nekem, még sosem használtam, bár talán ez lenne a legjobb megoldás. Így marad a fa és a fém...
Vannak számitási képletek is,de mivel ez nem a legerösebb oldalam,ezért nem is sokat bibelödtem ezzel.Én a generátor épitésnek inkább a gyakorlati oldalát részesitem elönybe,szivesen épitgetek néha egy-egy generátort jól kiforrt épitési rajzok alapján.Ezek a leirások alaposan letesztelt generátorok épitési leirása,amiktöl,föleg elsö épitéskor,nem ajánlott eltérni.Miután némi gyakorlati tapasztalatot szereztél,személyesen megépitett generátor(ok)bol,utána már sokkal könnyebben álhatsz a dolog elméleti részéhez.Na meg elsöre legjobb ha ,,,,elfelejted,,, a belsö égésü motorok hajtotta generátorokhoz való hozzáállást.Amig a belsö égésü motorok nagy forgató nyomatékkal,nagy fordulatu energiát ad,addig a szélkerekek jóval kissebb forgatónyomatékkal,jóval kissebb fordulaton adnak energiát.Ha nagyobb teljesitményt akarsz elérni mint az elöbb feltett leirás,akkor ferritmágnesek helyet át kell térj neodim mágneskre.
Sziasztok sokat olvasgattam az ingyen energiák nyeréséről, sokfajta variáció létezik.
Mit szóltok egy centrifuga egység átalakításához függőleges szélkerékké.
Milyen centrifuga?
A 60 W-os háztartási, vagy amivel az űrhajósok gyorsulástűrését próbálgatják? Esetleg urándúsító? ![]()
Elkészült a generátorom,légmagos helyett vasmagos. Egy tárcsa feritt mágnessel 1.3 drótból 80 tekerés. Ahhoz hogy könnyen menjen 12 mm-re állítottam a légrést így is termel 12 voltot (lehet hogy még nagyobb légrés kell majd). Holnap fel akarom rakni a kerékre, kíváncsi vagyok rá, hogy teljesít, mert most 3 napra nagy szelet ígérnek.
A légmagos tárcsagenerátor méretező program.
(állandó mágneses, 3 fázisú) Még nem tudtuk letesztelni számunkra megnyugtató módon, nem kaptunk hozzá megfelelő információkat. Használatát egyenlőre csak úgy tudjuk elképzelni, hogy itt a fórumon futtatjuk át az adatokat. Ha azok nem megfelelőek, reméljük fog szólni az, akinek már van működő gépe. Tehát, ha valaki megadja a legkisebb fordulathoz tartozó kívánt feszültséget, a legnagyobb fordulathoz tartozó max teljesítményt, stb. akkor adunk egy adatsort, ami elegendő a generátor későbbi elkészítéséhez. A mágnesek beszerzése után azokat az általunk javasolt módszerrel be kell mérni, az alapján megismételjük a számolást. Van rá lehetőség, hogy ha valaki már rendelkezik zománcozott huzallal, annak felhasználását is igyekszünk megoldani. A melléklet adataihoz hasonló információt tudunk adni. Én vagy Sziriusz megtalálhatók vagyunk itt, vagy az e-mail címünkön.
Szélkerék lapát PVC csőből vagy vaslemezből.
A neten vagy egy írásmű : A szélenergia hasznosítása(Dr. Tóth László, Horváth Gábor, Tóth Gábor). Megtalálható a : http://lajli.gau.hu/~gabesz/menu/wind/wind.htm Ebből idézek: A legjobb hatásfok úgy érhető el ha a szárnylapát minden metszetében azonos az áramlás szöge, tehát sugárirányban elcsavarodik és változik a szárnymetszet hossza. Ez igen összetetté teszi a szárnylapát gyártását. A lényeges rész a mellékletben megtalálható. A szokáshoz híven a program Excel-ben elkészült hozzá, ezért nem kell számolni, csak az értékeket beírni, és jön a kívánt adat. --- Fából lehet barkács szinten a legjobb szárnylapátot csinálni, mert a szárnyprofil kifaragható. Ennek készítésekor sem ártana ellenőrízni a csavarodást a fenti irodalom alapján. ---Vaslemezből szélgép lapát úgy lesz, hogy ívelt lapot csinálunk belőle. Jellemzője, hogy az ívmagasság a lapátszélesség 2-10 százaléka. Gyakorlati értéke 4-6 százalék között van (Dr Gruber Ventilátorok 220. oldal). A lapát alakja a középpont fele szélesedő trapéz, ami meg is van csavarva. Szerkesztéssel meghatározható, milyen egyenes mentén kell az ívet hajtani, hogy a csavarodás is belemenjem a lapátba, vagy egyszerűen meg kell csavarni az ívelés után a lapátot. Csináljunk egy próbát, emeljünk fel egy picit az asztalról egy ujságpapírt két szemben lévő sarkánál fogva. Az újság meghajlik, és a két rövidebb oldal egymással szöget zár be, egymáshoz képest meg van csavarodva. ---PVC csőből is ki lehet vágni a csavarodott lapátot, ami egyben adja a trapéz alakot is. A mellékelt képből ez látszik. Szerkesztéssel kell a vágás helyét meghatározni. Nekem úgy tűnt néhány szerkesztés után, hogy 5-ös gyorsjárási tényezővel is össze lehet hozni 1 méteres lapátot. Ezt fel lehet tenni egy 0,5 méter átmérőjű vas kerékre, úgy, mint ahogy az M joy nem régen közölt képén látszik. --Lapátszám: Tévhit az, hogy minnél több lapátos, annál kevesebbet forog egy kerék. Nagy gyorsjáráshoz elég 3 lapát is, de 6-10 db esetén se fog változni a fordulata. A közeli lapátok itt belefutnak a másik által keltett turbulenciába, emiatt lesz egy picit rosszabb a hatásfoka. A szükségesnél több lapátot a nagyobb indítási nyomaték miatt érdemes feltenni.
A tekercsek közepébe vasmagot tettem és rögzitettem a busz féktárcsára.Lehet hogy kiöntöm gyantával késöbb,és gondolkodom neodymíum mágneseken már van új tárcsám.Látní akarom a keréken mit produkál és utána költök rá!Finomítgatom majd egy kicsit,várom a tippjeiteket hogyan lehet javítaní a hatásfokát.Ami az alap ötletet adta hasonló a szervó motorhoz a müködése.
Felteszünk két példát, feltételezett adatokkal milyen eredményre jut a programunk:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |