Fórum témák
» Több friss téma |
Azt szeretném megkérdezni hogy egy váltó feszültségre készült kismegszakító használható-e egyen feszültségen? 29Voltos egyent lehet védeni egy sima kismegszakítóval? Miben módosul így a leoldás? Esetleg 300Voltos egyenre használható úgy hogy egy kétpólusú önmagával sorban van kötve? Tehát az első alsó része össze van kötve a második felső részével és a maradék kettő lesz a bekötés. Azért gondolom hogy sorba mert így megnő az érintkezők távolsága.
Ha a mágneskapcsoló behúzótekercsét cserélnéd csak ki?
29V-ra én merném használni, de 300V-ra csakis olyat, amin a gyártó feltünteti, hogy alkalmas egyenáram megszakítására is. Itt feltétlenül be kell tartani az áramirányra vonatkozó előírásokat a helyes fúvás érdekében.
Szia!
Szerintem nem egyformák az ívoltási megoldások az automatán belül. Az egyenáramot mágneses ívoltóval szakítják meg, a váltót azt könnyebb kioltani a hagyományos ívoltókkal. Az érintkező pogácsák összetétele is eltérő. Azért ilyen kis feszültségnél lehet hogy beválik.
Lehet, hogy a 29V is sok lehet, ha nagy a zárlati áram.
Az a különbség a váltó, és egyenáramot szakító rendszerekben, hogy a váltóáramú érintkezőknél a nullátmenetnél kialudt ív újragyulladását kell megakadályozni, addig az egyenáramú ívet el kell oltani. Ez a kapcsolóberendezés felépítését alapvetően meghatározza.
A váltóáramra készült kisautomatákat teszteltük 230V DC-n, nem sikerült nekik az ívoltás. ABB gyártmányút, és Merlin-Gerint próbáltunk.
Értem. A 29Volt egy napcella feszültsége. A cella zárlati árama 16Amper. Erre nem lehetne egy 16Amperes B-t használni,a cella és a töltésvezérlő közé hogy mégis védje valami. Az egyenáramú kismegszakító túl drága. A másik kérdés hogy a sok napcella soros kapcsolása adja a 300Voltot,erre a kétpólusú megoldás sem jó amit írtam? Így az érintkezők távolsága gyakorlatilag megduplázódik.
Lehetne, de az nem old le 16A-tól. Zárlati leoldáshoz a B-shez is legalább 40A kéne, de inkább több, tartósan is legalább 25-30A. A napelem áramgenerátor jellegű (ha jól emlékszem), 16A-t simán megszakít, kézi kikapcsoláskor is a váltóáramú.
16A-t szinte 0V mellett szolgáltat, erre jó lehet még egy 10A-es autóbiztosító is, de annyira ezek tulajdonságait nem ismerem. 300V-ra jó lehet a "lesorolt" érintkező (jól gondolod, tényleg "követnek el" ilyet ipari alkalmazásokban), itt nem lép fel tekintélyes zárlati teljesítmény. De itt sem lenne jó a 16A, a korábban leírt okok miatt. A mi kísérleteink a valós életet szimulálták, ott egy 350Ah-ás akkutelep szolgáltatta a zárlati áramot (több száz A), érdekes volt az AC-ra készült kisautomatákból hallatszó "sziszegés", majd az oldalfal kiégése, és a vele sorba kötött NKI hárítása utáni csend. Mindezt talán 1 másodpercbe sűrítve.
"Az egyenáramú kismegszakító túl drága."
Marad az olcsó, jól bevált olvadóbetét. Az alkalmazási kategória szerint a különböző fogyasztókhoz más-más betűjelű kiolvadási jelleggörbe tartozik: . igen gyors (ultragyors), gR betűjelű a késes, és a D, FF a csöves félvezetővédő, . normál sebességű, gL betűjelű a késes, és a D, M a csöves vezetékvédő, . késleltetett (lomha), gM betűjelű a késes, és a D, TT a csöves motorvédő, . egyéb működésű olvadóbiztosító (világítótest-védő stb.).
Új kérdés!
Lehet-e a fürdőszobába 80-as kötődoboz? Ha nem. Lehet-e mégis,csak kötés nélkül húzódoboznak használva?
Szia
Nem biztos,hogy úgyanarra gondolok,mint cornel,de szerintem a húzódobozt arra érti,hogy ne kelljen a csőben (pl.) 4 könyökön keresztül végighúzni-a a vezetéket,hanem ebben a dobozban csinál egy "kiállást",és már könnyebben tudja behúzni a vezetéket,mivel-e dobozba be tudja húzni 2 könyökön keresztül a vezetéket,és ha a dobozba behúzta,akkor a cső másik szakaszán még 2 könyökön keresztül tudja tovább behúzni a vezetéket. Ha a "húzódoboz" nem lenne,akkor 4 könyökön keresztül kéne behúzni a vezetéket,ha be tudná ![]() Szerintem erre gondol a húzódoboz alatt. Amugy szerintem lehet ilyet fürdőszobába. ...csak tényleg ne legyen benne kötés,mert nedves hely a fürdőszoba ![]()
A húzódoboz ugyanúgy egy 80-as,csak nem lesz benne kötés csak a behúzásban segít,mert van három kanyar a csőben.
A szabvány mit ír elő a kötődoboz magasságán? Plafontól 20cm? Mennyire kell ezeket egy magasságban tartani?
Én,mint még tanuló villanyszerelő(utolsó év,ápr. környékén vizsga
![]() Pl. kisgyerek ne babrálhassa stb. Szerk. Meg amugyis a kötődobozoknak fent van a helyük,mert a nyomvonal(amik elvezetnek a különböző helyiségekbe) a lakáselosztónak vízszintesen "megy",és itt vannak a kötődobozok,hogy innen lecsatlakozhassanak a lenti dugaljakhoz,kapcsolókhoz ![]() Szép Estét,Tomi
Azért ne alapozz Rám,nem vagyok villanyszerelő,de van gyaxink,ahol dolgoztunk lakásokban(szabályosan
![]() ![]()
Jah
![]() Egyébként hiányszakmának nyilvánították a villanyszerelő szakmát,(de biztos nem újdonság a számotokra ![]() ![]()
Szia!
Nincs megkötés ez ügyben. Annyi a kérés, hogy két kötődoboz között csak egy 90fokos ív lehet(ne). Arra viszont ügyelni kell, hogy a doboz felső részében csatlakozzon be a védőcső és lejtsen valamelyik doboz felé, mert alul csatlakoztatva vízzsák keletkezhet. Végül is csak a védőcső vonala fölé ne essen a kötődoboz. Az említettek vonatkoznak a konyhai szerelésre is. VIM
Szia!
Lehetni lehet, de én nem tennék. (Megjegyzem a gyakorlatban nem is teszek soha.) Úgy kell kialakítani a nyomvonalat, hogy ne legyen rá szükség. Ok: a fürdőszoba általában párás hely. A lecsapódó nedvesség, tuti, hogy megtalálja a dobozt. Még ha nincs is benne kötés, akkor sem egészséges, ha vízben áll a vezeték. Amennyiben az előírtnál egy mérettel nagyobb csövet teszel, nyugodtan alkalmazhatsz akár két könyököt is, csak arra ügyelj, ne legyen kicsi a hajlítási sugár.
sziasztok mesterek!
egyfázisú hálózatot építettem és most szeretném a Fi relét bekötni, egy legrand 30mA -est, mivel még nem kötöttem be ilyet ezért végigolvasgattam a kommenteket és arra jutottam hogy az én esetemben a nullát és a fázist kell átvezetni rajta és ha megfelelően kötöttem be akkor a test gomb megnyomásakor kiold ha rossz a bekötés akkor meg nem csinál semmit sem és nem folyik rajta át áram ugye? nameg olyan kérdésem is van még hogy a PEN-t kössem rá a földszonda sínjére és onnan vigyem a nullát el fi relébe? vagy egyből a pen mehet a Fi relébe? a földelés meg külön téma és minden fogyasztónak a földelése lehet azonos? mit javasoltok?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/4b/4bdbeceacf00ab21ae221...02.jpg
erre gondoltam,itt találtam a fórumon ezt a képet
Szia
1. Hogy érted azt,hogy rossz a bekötés? A nullát,és ha a fázis bekötötted,és megnyomod a tesztelő gombot,akkor le kell kapcsolni-a. A földelést szigorúan TILOS bekötni a fi relébe,és azon keresztül elvezetni. és a másik kérdés is ide tartozik,hogy a PEN vezetőt SEM kössük be a fi relébe,hanem a PEN-t elötte szét kell választani,és a nullát a fi relébe,a védöföldet pedig a földelés sínre kell csatlakoztatni. Ha a PEN-t bekötnéd a fi relébe,és onnan vinnéd tovább,akkor a fi relének nem lenne értelme,mivel a fi relé az elfolyó áramokat figyeli(ez esetben 30mA-t) Ezért kell szétválasztani a fi elött a PEN-t,mert ha van egy testzárlat,akkor a fi relé elött folyik rá a PEN-re(a PE-n keresztül) a fázisáram,és ezt a fi relé érzékeli,mivel a védővezető a FI relé összegzőtranszformátorába nincs bekötve,hanem a fi relé elött van elvezetve(ezért van a PEN vezető szétválasztására szükség) Segítségül csatolok egy rajzot... A földszondát rá kell csatlakoztatni a PEN vezetőre... DE a fi relé elött úgy ahogy van szét kell osztani nullára,és védővezetőre. A földelés nem igazán lehet azonos,mert attól függ a földelés vezeték keresztmetszete,hogy mekkora a fázis vezeték keresztmetszete. De ha arra érted,hogy a dugaljak földeléseit a lakáselosztóban össze lehet-e kötni,akkor igen. A földelés sínre kell csatlakoztatni mindegyik földelést.
A rajz egyébként helyes. (ez
![]() A lényeg,hogy balról a második sínről van elvezetve a dugaljaknak a földelés,ami a FI relé elött van ![]()
Szia
Igen. "A nulla vezetéket a legtöbb esetben összekötik a földeléssel (nullavezetővel egyesített földelőhálózat - NEFH)" ![]() ![]() Egyébként mindig összekeverem a TN-C és a TN-S hálózatot,de azt a "híres" 5 illetve 4 vezetékes vízszintes,párhuzamos rajzot soha nem fogom elfelejteni ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |