Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   53 / 965
(#) djgabi_8 válasza ferzoo hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Kösz szépen az infót
(#) cornel hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Azt szeretném megkérdezni hogy egy váltó feszültségre készült kismegszakító használható-e egyen feszültségen? 29Voltos egyent lehet védeni egy sima kismegszakítóval? Miben módosul így a leoldás? Esetleg 300Voltos egyenre használható úgy hogy egy kétpólusú önmagával sorban van kötve? Tehát az első alsó része össze van kötve a második felső részével és a maradék kettő lesz a bekötés. Azért gondolom hogy sorba mert így megnő az érintkezők távolsága.
(#) Rumcájsz válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Ha a mágneskapcsoló behúzótekercsét cserélnéd csak ki?
(#) Imi65 válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
29V-ra én merném használni, de 300V-ra csakis olyat, amin a gyártó feltünteti, hogy alkalmas egyenáram megszakítására is. Itt feltétlenül be kell tartani az áramirányra vonatkozó előírásokat a helyes fúvás érdekében.
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szia!
Szerintem nem egyformák az ívoltási megoldások az automatán belül. Az egyenáramot mágneses ívoltóval szakítják meg, a váltót azt könnyebb kioltani a hagyományos ívoltókkal. Az érintkező pogácsák összetétele is eltérő. Azért ilyen kis feszültségnél lehet hogy beválik.
(#) Imi65 válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Lehet, hogy a 29V is sok lehet, ha nagy a zárlati áram.
Az a különbség a váltó, és egyenáramot szakító rendszerekben, hogy a váltóáramú érintkezőknél a nullátmenetnél kialudt ív újragyulladását kell megakadályozni, addig az egyenáramú ívet el kell oltani. Ez a kapcsolóberendezés felépítését alapvetően meghatározza.
(#) Imi65 válasza VIM hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
A váltóáramra készült kisautomatákat teszteltük 230V DC-n, nem sikerült nekik az ívoltás. ABB gyártmányút, és Merlin-Gerint próbáltunk.
(#) cornel hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Értem. A 29Volt egy napcella feszültsége. A cella zárlati árama 16Amper. Erre nem lehetne egy 16Amperes B-t használni,a cella és a töltésvezérlő közé hogy mégis védje valami. Az egyenáramú kismegszakító túl drága. A másik kérdés hogy a sok napcella soros kapcsolása adja a 300Voltot,erre a kétpólusú megoldás sem jó amit írtam? Így az érintkezők távolsága gyakorlatilag megduplázódik.
(#) Imi65 válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Lehetne, de az nem old le 16A-tól. Zárlati leoldáshoz a B-shez is legalább 40A kéne, de inkább több, tartósan is legalább 25-30A. A napelem áramgenerátor jellegű (ha jól emlékszem), 16A-t simán megszakít, kézi kikapcsoláskor is a váltóáramú.
16A-t szinte 0V mellett szolgáltat, erre jó lehet még egy 10A-es autóbiztosító is, de annyira ezek tulajdonságait nem ismerem.
300V-ra jó lehet a "lesorolt" érintkező (jól gondolod, tényleg "követnek el" ilyet ipari alkalmazásokban), itt nem lép fel tekintélyes zárlati teljesítmény. De itt sem lenne jó a 16A, a korábban leírt okok miatt.
A mi kísérleteink a valós életet szimulálták, ott egy 350Ah-ás akkutelep szolgáltatta a zárlati áramot (több száz A), érdekes volt az AC-ra készült kisautomatákból hallatszó "sziszegés", majd az oldalfal kiégése, és a vele sorba kötött NKI hárítása utáni csend. Mindezt talán 1 másodpercbe sűrítve.
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
"Az egyenáramú kismegszakító túl drága."


Marad az olcsó, jól bevált olvadóbetét.
Az alkalmazási kategória szerint a különböző fogyasztókhoz más-más betűjelű kiolvadási jelleggörbe tartozik:
. igen gyors (ultragyors), gR betűjelű a késes, és a D, FF a csöves félvezetővédő,
. normál sebességű, gL betűjelű a késes, és a D, M a csöves vezetékvédő,
. késleltetett (lomha), gM betűjelű a késes, és a D, TT a csöves motorvédő,
. egyéb működésű olvadóbiztosító (világítótest-védő stb.).
(#) cornel hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) cornel hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
Új kérdés!
Lehet-e a fürdőszobába 80-as kötődoboz?
Ha nem. Lehet-e mégis,csak kötés nélkül húzódoboznak használva?
(#) potyo válasza cornel hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Inkább ne tegyél.
Húzódoboz az milyen?
(#) Pulyka válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Szia

Nem biztos,hogy úgyanarra gondolok,mint cornel,de szerintem a húzódobozt arra érti,hogy ne kelljen a csőben (pl.) 4 könyökön keresztül végighúzni-a a vezetéket,hanem ebben a dobozban csinál egy "kiállást",és már könnyebben tudja behúzni a vezetéket,mivel-e dobozba be tudja húzni 2 könyökön keresztül a vezetéket,és ha a dobozba behúzta,akkor a cső másik szakaszán még 2 könyökön keresztül tudja tovább behúzni a vezetéket.
Ha a "húzódoboz" nem lenne,akkor 4 könyökön keresztül kéne behúzni a vezetéket,ha be tudná

Szerintem erre gondol a húzódoboz alatt.
Amugy szerintem lehet ilyet fürdőszobába.
...csak tényleg ne legyen benne kötés,mert nedves hely a fürdőszoba
(#) cornel válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
A húzódoboz ugyanúgy egy 80-as,csak nem lesz benne kötés csak a behúzásban segít,mert van három kanyar a csőben.
(#) cornel válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Igen,erre gondoltam! Köszönöm!
(#) cornel hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
A szabvány mit ír elő a kötődoboz magasságán? Plafontól 20cm? Mennyire kell ezeket egy magasságban tartani?
(#) Pulyka válasza cornel hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Én,mint még tanuló villanyszerelő(utolsó év,ápr. környékén vizsga ),azt mondom,hogy szerintem nincs rá szabvány,(mi legalábbis amikor az oktatóhely által kirendelve dolgoztunk ezt nem vettük figyelembe)csak ügyelni kell rá,hogy ne legyen elérhető helyen.
Pl. kisgyerek ne babrálhassa stb.

Szerk.
Meg amugyis a kötődobozoknak fent van a helyük,mert a nyomvonal(amik elvezetnek a különböző helyiségekbe) a lakáselosztónak vízszintesen "megy",és itt vannak a kötődobozok,hogy innen lecsatlakozhassanak a lenti dugaljakhoz,kapcsolókhoz

Szép Estét,Tomi
(#) cornel válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Köszi!
(#) Pulyka válasza cornel hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Azért ne alapozz Rám,nem vagyok villanyszerelő,de van gyaxink,ahol dolgoztunk lakásokban(szabályosan ), és ezt tudom
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Jah

Egyébként hiányszakmának nyilvánították a villanyszerelő szakmát,(de biztos nem újdonság a számotokra )úgyhogy gondoltak ránk ösztöndíj ügyben
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Szia!
Nincs megkötés ez ügyben. Annyi a kérés, hogy két kötődoboz között csak egy 90fokos ív lehet(ne). Arra viszont ügyelni kell, hogy a doboz felső részében csatlakozzon be a védőcső és lejtsen valamelyik doboz felé, mert alul csatlakoztatva vízzsák keletkezhet. Végül is csak a védőcső vonala fölé ne essen a kötődoboz.
Az említettek vonatkoznak a konyhai szerelésre is.
VIM
(#) Kalex50 válasza cornel hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Szia!

Lehetni lehet, de én nem tennék. (Megjegyzem a gyakorlatban nem is teszek soha.) Úgy kell kialakítani a nyomvonalat, hogy ne legyen rá szükség. Ok: a fürdőszoba általában párás hely. A lecsapódó nedvesség, tuti, hogy megtalálja a dobozt. Még ha nincs is benne kötés, akkor sem egészséges, ha vízben áll a vezeték. Amennyiben az előírtnál egy mérettel nagyobb csövet teszel, nyugodtan alkalmazhatsz akár két könyököt is, csak arra ügyelj, ne legyen kicsi a hajlítási sugár.
(#) cornel hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Ok. Köszönöm!
(#) dudikov hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
sziasztok mesterek!

egyfázisú hálózatot építettem és most szeretném a Fi relét bekötni, egy legrand 30mA -est, mivel még nem kötöttem be ilyet ezért végigolvasgattam a kommenteket és arra jutottam hogy az én esetemben a nullát és a fázist kell átvezetni rajta és ha megfelelően kötöttem be akkor a test gomb megnyomásakor kiold ha rossz a bekötés akkor meg nem csinál semmit sem és nem folyik rajta át áram ugye?

nameg olyan kérdésem is van még hogy a PEN-t kössem rá a földszonda sínjére és onnan vigyem a nullát el fi relébe? vagy egyből a pen mehet a Fi relébe? a földelés meg külön téma és minden fogyasztónak a földelése lehet azonos? mit javasoltok?
(#) dudikov hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/4b/4bdbeceacf00ab21ae221...02.jpg

erre gondoltam,itt találtam a fórumon ezt a képet
(#) Pulyka válasza dudikov hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia

1. Hogy érted azt,hogy rossz a bekötés?
A nullát,és ha a fázis bekötötted,és megnyomod a tesztelő gombot,akkor le kell kapcsolni-a.
A földelést szigorúan TILOS bekötni a fi relébe,és azon keresztül elvezetni.

és a másik kérdés is ide tartozik,hogy a PEN vezetőt SEM kössük be a fi relébe,hanem a PEN-t elötte szét kell választani,és a nullát a fi relébe,a védöföldet pedig a földelés sínre kell csatlakoztatni.
Ha a PEN-t bekötnéd a fi relébe,és onnan vinnéd tovább,akkor a fi relének nem lenne értelme,mivel a fi relé az elfolyó áramokat figyeli(ez esetben 30mA-t)
Ezért kell szétválasztani a fi elött a PEN-t,mert ha van egy testzárlat,akkor a fi relé elött folyik rá a PEN-re(a PE-n keresztül) a fázisáram,és ezt a fi relé érzékeli,mivel a védővezető a FI relé összegzőtranszformátorába nincs bekötve,hanem a fi relé elött van elvezetve(ezért van a PEN vezető szétválasztására szükség)

Segítségül csatolok egy rajzot...

A földszondát rá kell csatlakoztatni a PEN vezetőre...
DE a fi relé elött úgy ahogy van szét kell osztani nullára,és védővezetőre.

A földelés nem igazán lehet azonos,mert attól függ a földelés vezeték keresztmetszete,hogy mekkora a fázis vezeték keresztmetszete.
De ha arra érted,hogy a dugaljak földeléseit a lakáselosztóban össze lehet-e kötni,akkor igen.
A földelés sínre kell csatlakoztatni mindegyik földelést.

fi relé.JPG
    
(#) KipKap hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Sziasztok!

A NEFH ugyanaz mint a TN-C rendszer?
(#) Pulyka válasza dudikov hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
A rajz egyébként helyes. (ez )
A lényeg,hogy balról a második sínről van elvezetve a dugaljaknak a földelés,ami a FI relé elött van
(#) Pulyka válasza KipKap hozzászólására (») Feb 11, 2010 / 1
 
Szia

Igen.

"A nulla vezetéket a legtöbb esetben összekötik a földeléssel (nullavezetővel egyesített földelőhálózat - NEFH)"

Forrás (a google közvetítésével )

Egyébként mindig összekeverem a TN-C és a TN-S hálózatot,de azt a "híres" 5 illetve 4 vezetékes vízszintes,párhuzamos rajzot soha nem fogom elfelejteni
Következő: »»   53 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem