Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   149 / 489
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia! A videómotor nem mehet 12V-nál több feszen szerintem és nem melegedhet drasztikusan a vezérlő azonban lehet meleg! Egy ellenállással kell a vezérlőszálat pozitívra húzni nem direktben!
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia C27!
Hogy is van ez a kétújjas lefogása a motornak?
Ha egy motor 2-3mm ártmérőjű tengelyét le akarjuk fogni, valóban kell hozzá egy bizonyos szorító erő. De ha egy videómotor kb. 50mm-es átmérőjű forgó dobot le akarunk fogni, tényleg könnyen le tudjuk két újjal is... Ezt a leírásodból így értelmeztem, de lehet hogy tévedek.
Nézd át a "melegedő" motorok helyes bekötését, ott talán lehet javítani a helyzeten.
Az áttekecselést nem igazán javasolnám, csak akkor, ha bíztosan van menetzárlatos tekercs, és csakis ugyanolyan, és ugyanannyi menettel újra tekerve(!)
A videó-fejmotorok 12-13.6V tápról működnek, de van kivétel is amiben nincs ilyen limit. Ott lehet emelni néhány voltal a tápfeszt, de nem tanácsos.
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia.
Az a gond a motorokkal, hogy az egyik lassan forog és közben az ic melegszik akár, hogy kötöm be vagy nem megy vagy csak lassan és melegszik. A másik jól van bekötve szerintem egy picit megugrik egy pozícióba és ottmarad és nehezen lhet forgatni ha megkapja a feszt. (Valami miatt nem fordul tovább valószínűleg vagy minden tekercs kap áramot vagy csak néhány de az állandóan. Ha megforgatom akkor is ugyanúgy beugrik egy pozícióba.) Nem tudom mit kéne velük csinálni, vagy hogy lehet kideríteni, hogy ha a vezérlőic rossz?
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia C27!
A vezérlő IC kimérése igen bonyolult feladat lenne, mert nemigen megy megfelelő mérőeszközök nélkül. Ezt inkább cserével lehetne megpróbálni, feltéve, hogy van ilyen IC, vagy be tudjuk szerezni. Az ilyen meghajtók nagyon könnyen pusztulnak el, ha csak kisérletezéssel kötünk rá különböző feszültségeket, nemigen élik túl. Vagy pontosan tudjuk hogyan kell bekötni, vagy inkább keressük meg a bíztos forrását. leírását. Próbálj meg szerezni hozzá meghajtót, az segíthet a probléma megoldásán. Más nemigen szokott tönkremenni a motor áramköreiben. (Nekem is van néhány "döglött" ilyen motorom).
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia.
Ez a motor ami nem forog nem kapott próbálgatást sem, mert van még 2 ugyanilyen ic-vel ellátott motorom az egyiknek szintén rossz volt az forgott lassan és melegedett a másik hibátlan. A lényeg amit akarok mondani mindhárom TA7736P ic-vel van ellátva és ahogy nézem a rosszaknak a felülete felűnően fényes és alig látszik a felirat szerintem ezek még a videoban tönkremehettek, valami icbetegség lehet olyan mintha megfőttek volna. Nem tudom ilyen ic-ket honnan lehet szerezni. Van még egy motorom ami szintén lassan forog és melegszik, de az valami kínai motor lehet ic adatlapot sem találtam róla sőt semmi infót, de valószínűleg jól van bekötve.
Az áttekercselést azért gondoltam, hogy ha tudnék szerezni másik ic-t és szereznék még 6 tranyót akkor az ic-nek csak a tranyót kéne meghajtania a tranyók meg a tekercseket így valamennyivel lehetne növelni a motor teljesítményét nem esne annyira a fordulatszám.
(#) edison14 hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
HELLO !

Azt szeretném kérdezni hogy van egy videómotrom és hogyan lehetne megoldani azt hogy átvigye a feszt az állórészről a forgórészre. Van ilyen fekete szigetelő mindkét oldalon amiben van egypár menet vezeték. Mekkora fesz mehet rájuk? Mindegy hogy hogyan kötöm őket sorba? Hogyan tudom megnézni hogy jó e lesz? Valamint még annyi hogy adtam a tekercsekre feszt és pattogó hangot adott ki. Vajon ennek mi lehet az oka?

A választ előre is köszönöm.
(#) janocsi válasza edison14 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia!
Az a "fekete" szigetelő amiben csak néhány menet van, az a Ferrit vasmag, az a forgótrafó. Ha áramkorlát nélkül kapcsoltál rá feszültséget, bizony "összerántja" a vasmagot, (az állót a forgóval), amit aztán igen nehéz lesz újra a megfelelő légréshez fixálni, leragasztani. (Ilyenkor szokkot elrepedni is, emiatt aztán a kukában végezheti).
Nem mindegy hogyan kötöd sorban a tekercseket, itt a topikban igen sok hozzászólás van már ebben a témában is. A forgódob tekercseit, kivezetéseit nézd át, vagy oda van írva a kezdet/vég, vagy valamilyen szinnel megkülönböztetik öket. Az egyforma szinű végeket veheted kezdeteknek is, és máris mehetnek a sobakötések: kezdet a következő tekercs végével, stb. Az állótekercseknél is nagyon fontos úgyanígy eljárni, de itt már kisérletezéssel dönts el, mikor van a legnagyobb teljesítmény átvitel. Ennek a meghajtása többnyire igényel egy soros 2.2-6.8 Ohm ellenállást, (3-5W), amin keresztül kötheted is a FET-re.
(#) edison14 válasza janocsi hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
És a primer oldalra adhatok 12V-os feszültséget? Nekem ilyen a légtekercsem. De amikor rátettem a feszt csak egyet koppant és kész ezt megcsináltam már nagyon sokszor és ugyanúgy ment és a ferrit is elég vastag mindkét oldalon olyan 4-5mm.
(#) janocsi válasza edison14 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Direktben nem!. Csak a PWM-FET meghajtóra kötheted a primert a leírt módon, ugyanúgy, ahogyan a légmagos transzformátor primerét is alkalmaztad a ventillátoros megoldásnál..
(#) AMD hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok!
Ha ebbe a kapcsolásba 4.5MHz-es kvarcot teszek az nagy probléma? Vagy nem kényes erre. 16F84A-val ketyegne.
Előre is köszönöm!
(#) patexati válasza AMD hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia! 4MHz-es a PIC akkor nem lehet nagyobb meg amúgy sem lenne jó!
(#) AMD válasza patexati hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Rendben. Köszönöm!
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy nagyon kedves barátnőmnek április végén lesz a szülinapja. Minden évben meglepem valami szép, általam készített ajándékkal. Idén is ezt szeretném tenni! Először arra gondoltam készítek egy propelleres órát. Azután támadt egy ötletem. Mivel szeret biciklizni ezért arra gondoltam, hogy propeller helyett lehetne használni a bicikli kerekét is, igaz akkor csak egy állandó sebesség mellett látszana megfelelően. Mivel mosolyogni is szeret a leányzó ezért nem az időt szeretném kijelezni a keréken, hanem egy leddel szeretnék egy egyszerű smile-t kirajzolni. Itt gondolom csak a led időzítését kell beállítani. Ebben szeretném a segítségeteket kérni mivel minden bizonnyal jártasabbak vagytok a témában, mint én.

Előre is köszönöm!

Pisti
(#) janocsi válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Szia!
Először itt nézz szét, van ott néhány "kerékpáros" kijelző is.
Ebben:
(#) n00bi hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Érdekelne, hogy valakinek sikerült már panasonic videofejet mozgásra bírni? 5+10 tűs kivezetés, az 5ös részét egy leírás szerint bekötöttem, de meg sem mozdult, elvileg működőképes...
(#) 20sz Jófiú válasza janocsi hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Ezek tényleg nagyon szépek de az én egy, két ledes verziómhoz képest nagyon bonyolultak. Én úgy tervezem két időzítővel meg lehet oldani a dolgot. Egyébként az ötlettel már megelőztek. Ezt az oldalt ma találtam. Bővebben: Link Ahogy nézem nem egy bonyolult áramkörről van szó. Szerintetek meg lehet építeni? Valami számlálós-időzítős megoldás lehet?
(#) edison14 hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Helló !

Nos sikerült a videomotor álló részében elcsesznem a tekercselést amit aztán két órányi szenvedéssel újratekercseltem. Már kész az óra a fesz is szépen átmegy a forgórészre csak annyi a gond hogy nagyon gyors a motor még teljesen lehúzva is. És itt jön be egy probléma nem meg az óra. Gondolom az lehet a baj hogy az infra adó vevő ami a fordulatszámot méri a pic-ben gondolom nem képes számlálni a fordulatot és azért nem kapcsolnak be a ledek. Próbáltam hogy 1 másodpercenként rövidrezárom a fototranyót és akkor a ledek fel is világítottak. Hogyan tudnám csökkenteni a fordulatszámot?
(#) janocsi válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia!
Igen, egyszerű áramkörökkel is meg lehet csinálni. Kell egy fix pont, ahhoz mérve kellene egy LED-et felvillantani a megfeleló helyen, megfelelő időre. Ezt inkább rá lehetne bízni egy egyszerű PIC-re, vagy AVR-re, mert ott nemigen lenne gond a fordulatszám miatti "elnyúlás", ezt a program korrigálná egy bizonyos intervallumban.
(#) janocsi válasza edison14 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia!
Ha a feszültségek rendben vannak a rotoron, mennie kellene az órának. Ez a fordulatszám nem lehet olyan nagy, amit ne tudna az elektronika lekezelni. Én ugyan még nem tudtam 2500 fordulat fölé emelni a propellert ilyen motorral, de az elektronika vigan elviselne 5000-6000 fordulatot is. Annyit már nem tud pörögni egy videó-fejmotor még terhelés nélkül sem.
(#) 20sz Jófiú válasza janocsi hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia!

Arra gondoltam, hogy 555-el építek két oszcillátort. Mindkét oszcillátor kimenetére egy-egy sárga ledet rakok. Kiszámolom, hogy 50m/s sebességhez mekkora frekvencia tartozik az adott átmérőnél. Legyen mondjuk most 1m, akkor a frekvencia 50Hz-re adódik. Mivel a "szem" oszcillátora nyugodtan belevilloghat a "szájba" ezért az dupla frekivel fog villogni. Most tehát van 4 "szemem" és egy "szám". Már csak azt kellene megoldani, hogy szinkronban villogjanak. Igaz ez csak egy adott sebességnél rajzolná ki a kívánt képet de ez annyira nem is baj. Meglepetésnek pont jó lesz! Valahogy meg lehetne oldani ezt a szinkron dolgot?
(#) Hp41C válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia

A kerékpár kilométer órákban egy mágnes elhaladását figyelik egy érzékelővel. Fordítsd meg az egészet. A mágnest kell felrakni a vázra, egy rossz km óra érzékelőjét a küllöre.

- Egy pic/avr mérhetné egy fordulat idejét, ebből meg tudja határozni, hogy mikor és mennyi időre kell a szemekhez ill a szájhoz bekapcsolni a led-et. Egy 8 lábú tok már jó.
- Ha nem akarsz bonyolult elektronikát: külön érzékelő a két szemnek és külön a szájnak (összesen 3 db). Két időzítő: egy rövid a szemeknek, egy hosszabb a szájnak. A két szem érzékelő a rövid idejűt, a harmadik a hoszzút indítja.

Szia
(#) janocsi válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia!
Hp41C már le is írta a lényeget. Az valóban jobb megoldásnak tűnik, ha pl.: 3 db Hall IC-t teszel érzékelőnek, és ahogy elhaladnak a hozzátartozó pici mágnesek előtt, egy bizonyos ideig időzitve égve maradnak a ledek. (Ezek a Hall IC-k PC ventillátorból bonthatók, és ráköthető néhány LED is egy kis időzitővel, munkaellenállással). Áramellátást lehet egy köralakú nyáklemezen kialakított vezető felületen átvinni a kerékre, itt az ezzel keletett zaj neigen okoz problémát. Tehát, szétválasztva három Hall egységre az elektronikát, a kirajzolt kép egy bizonyos sebességnél egész jól fog kinézni, de legalább minden fordulatnál megjeleníti. A mágnesek, Hall IC-k, és LED-ek elrendezését szépen ki lehet szerkeszteni a megvalósításhoz.
(#) Szebence hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Sziasztok!



Nem pont propeller clock, de nagyon közel áll hozzá. Már többször láttam, hogy felvetődött, hogy biciklire tenni ledeket és úgy kiíratni vele dolgokat. Ugye az elv az teljesen megegyezik. Az egyik torrent oldalra tettek fel egy packot, ami tartalmazza a pic programot, nyákrajzot, kapcsolási rajzot és két képet.

Gondoltam felteszem mert ide szokták irányítani a bringás topicokat nyitó embereket ez ügyben.


Remélem hasznotokra válik!

Üdv!
(#) c27 válasza n00bi hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Szia. Ha megadnád a motor típusát vagy képet legalább vagy a meghajó ic adatát az nagy segítség lenne. (A legjobb ha mindet elküldenéd.)

Edison14 megkérdezhetném milyen videomotorral tudsz olyan nagy fordulatszámot elérni? Ha minden jól megy májusra kész lesz az óra, de a videomotorokkal mindig szenvedek. Hihetetlenül gyengék és én olyan órát szeretnék amelyik 3500-4000-et tud forogni.
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Egy sony videómotrot használok. A két ujjammal le tudom állítani de ha elengedem úgy begyorsul hogy hihetetlen. Az órám majdnem repült max fordulaton. De mondjuk egy kicsit szívok mert valamiért nem akarnak világítani a ledek. Már mindent átmértem minden jó és nem akarnak felvillanni. Nem tudom hogy mi lehet a baja. Valaki esetleg tudna segíteni mert már totál kész vagyok.

Előre is kössz.
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Már kíváncsi lettem nem tudnál feltenni képet a motorról? (Ha túl gyorsan forogna és azt nem szeretné az elektronika akkor próbáld meg úgy, hogy ujjal lefékezed egy kicsit a motort mikörzbe megy az óra. Ahogy janocsi írta az elektronikának bírnia kéne, de én annyira nem értek még hozzá az első órám nekem is csak 1-2 hónapon belül lesz kész amint lesz egy kis szabadidőm meg jó idő.) Az a sony motor gyári vagy már módosítottál rajta valamit?
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
A motor gyári de az álló részében a tekercselés nem volt jó ezért azt újra kellett tekecselnem.
(#) Hp41C válasza edison14 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Szia!

Kösd ki a motor vezetékét, csak a trafót hagyd bekötve. Indítsd el az órát. Mérd meg a pufferen és a 78L05 kimenetén a feszültséget. A Calibration kimeneten 2.5kHz-s jelnek meg kell jelennie (frekvenciamérő és oszcilloszkóp nélkül - 2.5 V körüli feszültség mérhető...).
A pufferen min 8V-nak, a 78L05 kimenetén 5V-nak kellene lennie.
Forgasd a rotort az infra led fölé, mérd meg a szintet az RB0 lábon. Ha a fotodióda pontosan a led fölött van alacsony (0V körüli), ha nem felette van magas szintet (4V - 5V közötti) szintet kell mérned.

Szia
(#) n00bi válasza c27 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Szia,
Az IC egy AN3814K. Az adatlapja nagyon semmitmondó, viszont találtam egy ilyet:
Bővebben: Link
Pont az az 5 kivezetés van a csatlakozón, mint amik az ábrán látszanak. Próbáltam az eddigiek alapján bekötni józan paraszti ésszel, de sehogy sem ment. Vagy valamit elrontok, vagy sikerült kinyírni.

100_2702.JPG
    
(#) janocsi válasza n00bi hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Szia!
Egy képet még alulról is tehetnél fel a sztátor felől, talán könnyebb lenne kitalálni a lehetséges jó bekötést az áramkörröl.
Következő: »»   149 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem