Fórum témák
» Több friss téma |
Ezeken jo sok menet volt 1.es vezetekbol.......
Eszerint mégis kicsi. Többféle méretet használnak. Nem csak fojtó szerepet tölt be az egyenirányítás után, hanem energiatároló is. Keress nagyobbat!
Épp most néztem meg, nekem is kisebb sárgák és kb 1 cm-rel nagyobb fehérek vannak, amit PC tápból szedtem ki. Van néhány jóval nagyobb szürke, mikor kísérleteztem vele, azok jóval nagyobb induktivitást adtak azonos menetszámmal, mint amit a keresztmetszetnövekedés indokolna. Más minőség.
Koszi a segitseget,az volt a hiba.
Talalomra betettem egy masik tekercset. Visszatettem a 10N- s kondit. 5,2v-8,5v. Ezek a parameterek. Adott terheles mellett az 1,5 amperes fogyasztas visszaesett 320 ma-re ! Egy kapcsolas kellene nekem meg.... Amivel ki lehet kerulni a duplazot,ha megvan a kivant feszultseg. Esetemben 8V felett kellene visszakapcsolni a generatorra a toltest.
Nálunk reggel óta jó szél van,biztos Ti is azért hiányoztok az oldalról
Jó széltolást!
6,8-8,2-es Zenerdióda, tranzisztor, relé...
Na meg legalább 2 ellenállás és 2 dióda...
sziasztok! a kérdésem az lenne mekkora a legkisebb neodium mágnes amivel lehetne generátort késziteni.mert a vaterán nézegettem és majd elájultam az áraktol,hát én biztos hogy nem költök 20-30 ezreket mágnesre oszt lehet hogy nemis fog jolmüködni mégha sikerül is megépiteni.sajnos az én pénztálcám nem bir el ilyen drága hobbikat sajnos pedig higyétek el nagyon szeretnék néha énis kisérletezni ilyenekkel mert ha sikerül beüzemelni akkor a sikerélmény csak a miénk és senki nem veheti el töllünk.mondjiuk kisérletezekis csak azzal ami van amit megtudok keriteni ismerösöktöl,hogy ne kerüljön pénzbe.a nincstelenséget félretéve ma nagyon fujt a szél és a motort amit generátor ként használok még 45voltra is felpörgette,de sajnos töbszöri és többalkalommal megmérve az árameröség nemérte el az 500 mAmpert.ha áttekerném vastagabb vezetékkel akkor szerintetek nagyobb ampert kapnák és ha több menetet tekernék ha elfér akkor hamarabb elérném vele a 12voltot?igaz lehetetlent akarok mert egy ilyen motort nem könnyü lenne áttekerni még a tekercselök is 25ezer körül tekerik meg az ilyen motorokat.
"mekkora a legkisebb neodium mágnes amivel lehetne generátort késziteni"
1 mm átmérő és 0,5 mm vastagság. Igaz, nagyon kicsi generátor lenne, de legalább olcsó. Mekkora az a motor, amit a tekercselők 25ezer-ért tekernek meg? Nemrég 4 KW-ost 1440 fordulatú 380-ast 12e.-ért tekertek. Egyébként legolcsóbb a MÉH telepen, lomizóknál (1500.-/14V 65A) vagy bontóban vett autógenerátor. Az a néhány %, ami elmegy az áttételen, árban töredéke a mágnesekének.
Akkora generatort epitesz,amekkorat akarsz.
Nincs megadva a minimum teljesitmeny...
Ha mindenképp generátor épitésre akarsz,,,vetemedni,,, ajánlanám ezt.Hangszorokbol kitermelt mágnesekkel nagyon olcson megépitheted.A legkissebb épithetö szgenerátor akár mikroszkopikus is lehet.
Nekem ma elegem volt a szélből most végeztem a melóval,volt ahova elsem indultam.volt ahova alig értem oda és mire haza értem már mehettem vissza.A bajinál van olyan áramkör amit keresel!
a hangszoro mágnesnek nem függölegesen van a fluxusa biztos hogy jo ehez a megoldáshoz?a cégnek ennyiért tekerték meg ahol dolgozok 220 voltos 500 wattos dc motort.auto generátor van de az nem jo ide nekünk a gerjesztés miatt.legalábbis nekem nem vált bemeg nemakarok tökölni vele.olvastam olyat hogy 1-2Kw-os 3fázisu motorba ami 1400 on forog a forgorészbe kell esztergálni mágneseket ez nemtudom szerintetek megvalosithato lenne e?elég nagy áramot ellehet vele érni.meg olyat is olvastam h az autogenerátor forgorészbe is lehet mágneseket tenni és alacsonyabb fordulaton fog müködni.csak milyen mágnes kell bele ez itt a kérdés félkör ives vagy rud vagy téglalap?nemis olyan egyszerü ez az egész.ha hangszoromágnesböl csinálommeg a hugh pigott félét akkor a tekercsek milyen nagyságu legyen akkor amekkora a mágnes?a googlén kivül nem lehet leforditani a piggottot mert nekem nem forditja le végig.
Ha olcsot akarsz épithetsz olyat mint az enyém szeritem vízszintestengelyün is menne ferritmágnessel van 120ft/db 16x +2kg 1.3drot(5400)+posta.
A ferritmágnesek messze olcsobbak a neodimokhoz képest.Persze az erejük is az árhoz mért.A hangszoromágnesek nagyon is jol megfelelnek kissebb teljesitményü generátorokhoz.Én is épitettem jó néhány évvel ezelött(akkoriban ritkaságszámba ment a neodim),egész jó eredménnyel.Évekig használtam,gond nélkül.
azt kérdezném,hogy a hangszoromágnes méretével egyezen meg a tekercs átméröje is,és 120 menet legyen ha 12 voltosat akarok?érdemes lenne vasmagra tekercselni gondolom igen.a huzal milyen vastag lehet max 1-1,2 es lehet akkor nagyobb áram folyik majd rajta?!
Nagyobb hangszoró mágnesekre lessz szükséged(bontásbol) amit a leirásban adott méretekre vágsz(ferritet elövágás után,tördelsz),nagyon nem kell a mágnesek oldalát csiszolni,mert rontja a mágnesek paramétereit.A tekercsdrot lehet kb1-1,1mm vastag,12O menet,12 voltra(12voltos akku töltésre).Vasmagot semmi esetre se alkalmazz.Ez kifejezetten LÉGMAGOS GENERÁTOR.a Tekercs sablon méretei benne van a leirásban.
jaaa leesett azt nem mondta senki hogy nem a kör alakú mágnest kell önmagában felhasználni hanem négyzet alakzatokra kell vágni a leirás szerint.igy már minden érthetö köszi szépen.ha kicsit ives marad az nem gond?
Az ivesség semmi gond.csak a két,also,ill felsö sik felületek számitanak igazán,ja és a helyes polaritásu elhelyezésük meghatározó a jó muködéshez,de erre van elhelyezési rajz,és sablon is,a leirásban.Ja és a mágneseket 4-be kell vágni,igy egy hangszoró mágnesböl 4-db.-t kapsz.azért arra vigyázz hogy egy-egy darab legalább 3,5-4 cm.-s legyen és olyan jó 2 cm. vastag legyen.Minim.
Nekem a flex vált be.
Sima fémvágo lappal .
Ferrit mágnest a legkönnyebben ugy vághatsz ha a két ellentétes oldalon flexel,vagy akár egy keményebb acélvágófürésszel, 2,-3,mm.-mély bevágást készitesz,utána egy keskenyebb hidegvágot helyezel a vágásba és kalapáccsal rácsapsz a vágora.igy elpattan a ferrit a vágat mentén mint az üveg.Ha flexel dolgozol,csak ovatosan erezd a ferritre,mert könnyen ripityára törik.Vigyázz, a ferrit az üveghez hasonloan viselkedik.Minden esetre ajánlott egy probadarabon (áldozati)begyakorolni magad,akár az üvegvágást.
Épített már valaki H-rotort? Érdekelne ki mit tud róla. Érdemes e belevágni egy ilyen megépítésébe?
Annyit hallottam már róla, hogy képes ugyan olyan nyomatékra mint a horizontális szélgenerátorok. Ezen felül a szárnyprofiloknak köszönhetően nagyobb sebességre képes mint ahogy a szél fúj.
szerintetek a szalagfürészel ellehet vágni?amivel a vasakat is vágni szoktuk a meloban?mert akkor megtudom oldani egyszerüen a méretre vágás utána meg megcsiszolom.
a vinyo mágnesek ugytudom hogy neodium az jolenne erre a célra?
Jó lenne.De sajnos a vékony felületei vannak polarizálva a két végén....
Este bemértem a generátoromat 15-ös fordulaton 2x-zövel tölti az akksit.Többszöröző nélkül min.25-ös fordulat kell hogy töltsön.Ami még érezhető hogy a többszöröző jobban megfogja.
Vinyo mágnessel is lehet épiteni generátort,csak igen kicsik,ahogy mondani szokták : a méret számit.A vinyo mágnesek szamárium mágnesek,csak nagyon ritkán alkalmaznak neodimot.A polarizálásuk pedig a két lapos oldalára van,nem élére.Alkalmazásuknál a gond hogy nem lehet sérülés mentesen leválasztani az alaplaprol.Egy lehetöség,ha ovatosam ,,,körbe,,, köszörüljük az alaplapot a mágnes konturja körül,vigyázva,nehogy 7O-8O C foknál jobban melegedjenek.Ezen a hömérsékleten felül a mágnesek tönkremennek.Ha vinyo mágnessel akarsz nagyobbacska teljesitményt,ugy jó sokra lessz szükséged,belölük.
Nem is kicsit fogja meg!
Rendesen bele kell pumpálni az ampert,valamiből elő kell állítania a plusz feszültséget Nálam alig működik,mert a semmiből nem lehet valamit előállítani... Meg kell áttételeznem jobban,akkor már jó lesz. Viharban rotyog az akksi,kis szélben meg termel 4-5 voltot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |