Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   64 / 177
(#) CoderKevin hozzászólása Feb 18, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem az áramkört e szerint:
Bővebben: Link
Azután próbáltam mindkét irányba komunikálni a topicban lévő rs232 minták szerint rs232 monitor programokkal, de nem akar menni a komunikáció.

Valaki tudna segíteni aki csinált már hasonlót?
(#) CoderKevin hozzászólása Feb 18, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem az áramkört e szerint:
Bővebben: Link
Azután próbáltam mindkét irányba komunikálni a topicban lévő rs232 minták szerint rs232 monitor programokkal, de nem akar menni a komunikáció.
Ha a számítógépről kiküldök valamit, azt vissza is kapja a program szerint...

Valaki tudna segíteni aki csinált már hasonlót?
(#) CoderKevin válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Azthiszem megoldódott a probléma...
Mostmár a pic felől tudok küldeni adatot a pc felé.
Viszont ha ugyanúgy küldöm ahogy uart-on két pic között, akkor mindenféle értelmezhetetlen kódokat kapok a pc-n.
Gondolom valamiféle adatfomátum problma miatt lehet.
Küldeni a pic-re pedig nem sikerül... Vagyis egy led jelzi hogy fogadott valamit, de nem dolgozza fel a kapott infót... Ez is lehet az miatt hogy nem megfelelő formátumú információt kap?!
(#) CoderKevin válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Mivel van előrehaladás, válaszolok a saját kérdésemre.
Byte-ot sikerül küldenem pc felől, tehát 0-255-ig bármit.
Ezzel már csak 1 kérdés lenne... Az ascii karaktereket hogyan tudnám ugyanilyen módon áküldeni?!

A másik pedig hogy pic felől pc-be üldött adatok még mindig értelmetlen karakterek tömkelege...
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Használd az RScheck.exe nevű programot ami kimondottan a PIC és Parsic páros "barátja"
A topic elején feltettem, első 30 oldalon keresd, leírtam a használati tanácsokat is...Ez megy oda-vissza egy időben...(néhány ms csúszással)
Ha jól gondolom az ASCII kódok nem ilyen egyszerüen mennek át Pic és Pc között, ugyanis Byte-okat viszünk át, és ez a Pic-nél és a Pc nél ebben az esetben mást jelent...(gondolj bele a Pc karaktertáblája és a Pic és ehhez kapcsolt Lcd közti külömbséget...stb
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

RsCheck-el megy oda-vissza szépen.
Mostmár hogy átkerülnek a pic-re a gépről a byte-ok, a feldolgozással van egy kis problémám.
Ha egy számláló számol, felül lehetne iratni valahogy az értékét egy a géptől kaot értére?
Pl a számláló tart 30-nál, kiküldöm neki a 12-t, és 12-től folytatja a számlálást.
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

RsCheck-el megy oda-vissza szépen.
Mostmár hogy átkerülnek a pic-re a gépről a byte-ok, a feldolgozással van egy kis problémám.
Ha egy számláló számol, felül lehetne iratni valahogy az értékét egy a géptől kaot értére?
Pl a számláló tart 30-nál, kiküldöm neki a 12-t, és 12-től folytatja a számlálást.
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Mondom szóban, nem Parsicos gépnél vagyok...
Használj MX-et két bemenettel, alapban a ZV1 számláló van a 0-s bemeneten. Az Mx kimenetét 0-s bemenettel is összekötöd. Az MX 1-es bemenetét nevezd el a vett byte-ra (amivel át akarod írni a számlálót)
Az MX select bemenetére tegyél BV modult egy bemenettel Bit> Byte "üzemmódban" BV elé one-shot, amit az UART vevő modul ACK indít.
Ezzel a módszerrel megoldhatod amit akarsz, van több hasonló megoldás a Topic elején feletett munkáim közt.
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Így néz ki a gyakorlatban müködő programrészlet...
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Kipróbáltam, tökéletesen működik.
Ugyanezen az elven több számlálót egymásután illesztettem, és úgyis működik szépen.
Köszönöm a segítséget!
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Kipróbáltam, tökéletesen működik.
Ugyanezen az elven több számlálót egymásután illesztettem, és úgyis működik szépen.
Köszönöm a segítséget!
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!

Van egy kis fennakadás a témában.
Rs232 uart komunikáció pic -> számítógép, még mindig itt tartok. A géptől a pic-nek amit küldök, szépen átmegy, feldolgozom, stb... és jó.
De ha a pic-től küldöm a gépnek pl. egy számláló értékét, RsCheck-ben fogadás dec-re, 8-bit-re állítva megjelenik szépen az adat.
Viszont ha a saját programomban dolgozom fel (VB6-ban íródik), értelmelen karaktereket kapok vissza. Egy progamozói fórumon nemnagyon akarjuk megérteni egymást a témában. A meglátásom az, hogy azért mert nem is tudjunk pontosan milyen adat értezik a porton, tehát mit kellene konvertálni.
Tehát a kérdés az lenne, hogy ha uarton küldök a pic-el adatot, akkor pontosan byte-ot küld, és decimális értéket?!
(#) Ferkógyerek válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!

Nézd meg logikai analizátorral a küldött mintát.
Ha a gépeden van párhuzamos port a Digitrace programot futtatva nem kell semilyen hardver, csak egy darab kábel, az egyik végén csatlakozóval.
(#) CoderKevin válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Sziasztok.

Nagy nehézségek árán megoldódott a probléma.
Tehát parsic-ban készült progi a pic-ben, ami uarton küldi a pc rs232 portjának az adatokat.

A pic bináris byte-okat küld, és ezeket kellett string-é konvertálni hogy meg tudjam jeleníteni.
(Remélem helyesen fogalmaztam)
(#) CoderKevin hozzászólása Feb 24, 2010 /

Sziasztok!

Valami módon meg lehet változtatni a DAT modul értékét a program futása közben egy bizonyos eseményre?
(#) jdani válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Hali. Nem vagyok kezdő elektonikába, de vannak hiányosságaim. Érdekelne a PIC... Már égető van, égeni már égettem, nem rémülök meg egy kapcsolási rajztól, és nyáktervtől. Érdekelne a programozás, viszont ott még sehol sem tartok. Fogalmam sincs, hogy kell jrni egy programot, meg stb. Éngem ide irányítottak, hogy itt kérdezősködjek. Mit ajánlotok, mit nézegessek, tanulgassak, hol, hogyan kezdjem?
(#) gydanee válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Hali!
Én ezt javaslom. Olvasgasd, ha nem megy valami nézd meg más oldalon is.
Kiegészíteném még egy két linkel a listát:
1
2

Most vettem észre hogy Parsicos témába írtam!
Ha a Parsic mellett döntesz, akkor szinte elég az alap logikai kapukkal megismerkedned, és a Parsicos példákat átnyálazni. Na meg az oldalon lévő hozzászólásokat.
(#) CoderKevin válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!

Énsem régóta foglalkozok pic programozással, de amitó parsic-al kezdtem fogalakozni, eléggé sok sikerélményem volt a témában.

Én azt javaslom szerezd be a parsic-ot (itt a topicban találsz elérhetőséget), és olvasgass ebben a topicban.
Ha valami megy, kérdezz nyugodtan.

(Amikor én elkezdtem a parsic-ot, végigolvastam mind a 110 oldalát a topicnak. Akkor még annyi volt.
(#) CoderKevin hozzászólása Feb 24, 2010 /

Nekem viszont lenne egy uart "problémám".
Saját vb6 progimból adok értéket 5 dat modulnak uarton.
A első megadja hogy hova is kell írni a következő 3-at, a következő 3 maga az adat, az ötödik visszaállítja az elsőt eredeti állapotába.
Mindez egy gombra való klikkeléssel megy. Viszont van amikor klikkelek és nem mennek át az adatok, van amikor pedig nem a megfelelő dat modulba kerülnek, pedig egymás után ugyanolyan sorrendben küldöm őket.
Az esetek kb. 90%-ában működik jól a dolog.
De a többi 10-ben miért nem?!
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Nem tudom a VB-nek milyen ismétlési algoritmust tudnál adni, de szerintem a Parsic-ban van ellenőrző byte és nyugtázás is.
A VB-es progidban is írd meg ezt, és ismételje az adást a Pc, ha nem érkezett meg az adat, illetve ha a VB-s progi nem kapta meg a ellenőrző-nyugtázó byte-ot...
Remélem sikerült átadnom, hogy mire gondoltam.
Keresd meg a hőfok és a triac nevű file-okat itt a topic-ban
(3 oldalon) abban úgy oldottam meg mintha címe lenne a "szolgának" és csak akkor engedi be a következő byte-okat, ha az első egyezik. (lehet több byte-os is a cím)
Az a progi PIC-ek között megy kb 4 éve, nem tudok róla, hogy hibázott volna.
(#) jdani hozzászólása Feb 26, 2010 /

A parsic progiról található valami leírás? Szerepelnek benne a or nor and nand kapuk. Azokat tudom mik, tudom mikor van a kimeneten 1 és 0. De a többi ismeretlen. Hogy tudnák tudomást szerezni róluk, hogy mik azok, és hogyan működnek, mik a szerepük?
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Olvasgasd a témát és ha másképp nem megy a dolog akkor kérdezz skype-on
(#) aderka válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szia! Vagy kérdezz tőlünk, vagy minden modul HELP-jéből rájössz.

üdv: Dávid
(#) baloghzoli1 válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

(#) jdani válasza aderka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Hali. első kérdésem: Te oldaladról húztam a progit, mégis demó, nem lehet benne menteni....
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Az AND OR EXOR kapuk már világosak. Az RS flip-flop működése:
van egy set, és egy reset bemenet, és egy Y kimenet. ha a SET bemenetre jön egy logikai 1 érték, akkor a kimeneten is 1 az érték. Viszont a a SET bemeneten már 0 az érték, a kimenet még mindig 1-es marad? (külső tápról??) És ha azt akarjuk, hogy a kimeneten 0 jelenjen meg, akkor a Reset bemenetre logikai 1-est kell vezetni?
(#) aderka válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Első válaszom: Nem demo. Olvasd el az info fájlt, és meglátod mit kell csinálni vele!

Második válaszom: Így van, hisz az RS tároló így működik!

üdv: Dávid
(#) moltam válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Ha a set modul S lábára egy impulzust adsz a kimenet H és az is marad míg az R lábra nem adsz logikai 1 et.
(#) jdani válasza aderka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Settings/program, ott nem állítottam semmit, nem is igen értem hogy mit kellene. Akkor van a flip-flop, utánna egy timer, az egyértelmű. Utána mono flop,delay, az nemigen tudom h. mire van. Azután Simple counter. Az szerintem olyan mint a 4017-es IC. max 8 kimenet van rajta. Amikor a CLK bemenetre egy log1-es jelen meg, a Q0 kimeneten is log1 jelen meg. Ha a bemeneten log0, és aztán újra log1-es, akkor a Q0 már log0, és a Q1-en log1-es van, tehát egy ,,számláló,,
Most terveztem. Kicsit megbolondítva flip-flop-okkal. Fél másodpercenkén az RB lábakon felgyullad a LED. De viszont amikor felgyullad az első, és amikor következik a másik, akkor az első nem oltódik el. Majd ha a végére ér, a Q7 reseteli az egészet, és előröl kezdi. Van valami nem jó, nem megfelelő a rajzban?

NONAME.PIC

(#) moltam válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

A számláló binárisan számol ezért nem lesz a villanások közti idő állandó. Én így oldanám meg.

4017.pic

Következő: »»   64 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem