Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem az áramkört e szerint: Bővebben: Link Azután próbáltam mindkét irányba komunikálni a topicban lévő rs232 minták szerint rs232 monitor programokkal, de nem akar menni a komunikáció. Valaki tudna segíteni aki csinált már hasonlót?
Sziasztok!
Megépítettem az áramkört e szerint: Bővebben: Link Azután próbáltam mindkét irányba komunikálni a topicban lévő rs232 minták szerint rs232 monitor programokkal, de nem akar menni a komunikáció. Ha a számítógépről kiküldök valamit, azt vissza is kapja a program szerint... Valaki tudna segíteni aki csinált már hasonlót?
Azthiszem megoldódott a probléma...
Mostmár a pic felől tudok küldeni adatot a pc felé. Viszont ha ugyanúgy küldöm ahogy uart-on két pic között, akkor mindenféle értelmezhetetlen kódokat kapok a pc-n. Gondolom valamiféle adatfomátum problma miatt lehet. Küldeni a pic-re pedig nem sikerül... Vagyis egy led jelzi hogy fogadott valamit, de nem dolgozza fel a kapott infót... Ez is lehet az miatt hogy nem megfelelő formátumú információt kap?!
Mivel van előrehaladás, válaszolok a saját kérdésemre.
Byte-ot sikerül küldenem pc felől, tehát 0-255-ig bármit. Ezzel már csak 1 kérdés lenne... Az ascii karaktereket hogyan tudnám ugyanilyen módon áküldeni?! A másik pedig hogy pic felől pc-be üldött adatok még mindig értelmetlen karakterek tömkelege...
Használd az RScheck.exe nevű programot ami kimondottan a PIC és Parsic páros "barátja"
A topic elején feltettem, első 30 oldalon keresd, leírtam a használati tanácsokat is...Ez megy oda-vissza egy időben...(néhány ms csúszással) Ha jól gondolom az ASCII kódok nem ilyen egyszerüen mennek át Pic és Pc között, ugyanis Byte-okat viszünk át, és ez a Pic-nél és a Pc nél ebben az esetben mást jelent...(gondolj bele a Pc karaktertáblája és a Pic és ehhez kapcsolt Lcd közti külömbséget...stb
RsCheck-el megy oda-vissza szépen.
Mostmár hogy átkerülnek a pic-re a gépről a byte-ok, a feldolgozással van egy kis problémám. Ha egy számláló számol, felül lehetne iratni valahogy az értékét egy a géptől kaot értére? Pl a számláló tart 30-nál, kiküldöm neki a 12-t, és 12-től folytatja a számlálást.
RsCheck-el megy oda-vissza szépen.
Mostmár hogy átkerülnek a pic-re a gépről a byte-ok, a feldolgozással van egy kis problémám. Ha egy számláló számol, felül lehetne iratni valahogy az értékét egy a géptől kaot értére? Pl a számláló tart 30-nál, kiküldöm neki a 12-t, és 12-től folytatja a számlálást.
Mondom szóban, nem Parsicos gépnél vagyok...
Használj MX-et két bemenettel, alapban a ZV1 számláló van a 0-s bemeneten. Az Mx kimenetét 0-s bemenettel is összekötöd. Az MX 1-es bemenetét nevezd el a vett byte-ra (amivel át akarod írni a számlálót) Az MX select bemenetére tegyél BV modult egy bemenettel Bit> Byte "üzemmódban" BV elé one-shot, amit az UART vevő modul ACK indít. Ezzel a módszerrel megoldhatod amit akarsz, van több hasonló megoldás a Topic elején feletett munkáim közt.
Így néz ki a gyakorlatban müködő programrészlet...
Kipróbáltam, tökéletesen működik.
Ugyanezen az elven több számlálót egymásután illesztettem, és úgyis működik szépen. Köszönöm a segítséget!
Kipróbáltam, tökéletesen működik.
Ugyanezen az elven több számlálót egymásután illesztettem, és úgyis működik szépen. Köszönöm a segítséget!
Szia!
Van egy kis fennakadás a témában. Rs232 uart komunikáció pic -> számítógép, még mindig itt tartok. A géptől a pic-nek amit küldök, szépen átmegy, feldolgozom, stb... és jó. De ha a pic-től küldöm a gépnek pl. egy számláló értékét, RsCheck-ben fogadás dec-re, 8-bit-re állítva megjelenik szépen az adat. Viszont ha a saját programomban dolgozom fel (VB6-ban íródik), értelmelen karaktereket kapok vissza. Egy progamozói fórumon nemnagyon akarjuk megérteni egymást a témában. A meglátásom az, hogy azért mert nem is tudjunk pontosan milyen adat értezik a porton, tehát mit kellene konvertálni. Tehát a kérdés az lenne, hogy ha uarton küldök a pic-el adatot, akkor pontosan byte-ot küld, és decimális értéket?!
Szia!
Nézd meg logikai analizátorral a küldött mintát. Ha a gépeden van párhuzamos port a Digitrace programot futtatva nem kell semilyen hardver, csak egy darab kábel, az egyik végén csatlakozóval.
Sziasztok.
Nagy nehézségek árán megoldódott a probléma. Tehát parsic-ban készült progi a pic-ben, ami uarton küldi a pc rs232 portjának az adatokat. A pic bináris byte-okat küld, és ezeket kellett string-é konvertálni hogy meg tudjam jeleníteni. (Remélem helyesen fogalmaztam)
Sziasztok!
Valami módon meg lehet változtatni a DAT modul értékét a program futása közben egy bizonyos eseményre?
Hali. Nem vagyok kezdő elektonikába, de vannak hiányosságaim. Érdekelne a PIC... Már égető van, égeni már égettem, nem rémülök meg egy kapcsolási rajztól, és nyáktervtől. Érdekelne a programozás, viszont ott még sehol sem tartok. Fogalmam sincs, hogy kell jrni egy programot, meg stb. Éngem ide irányítottak, hogy itt kérdezősködjek. Mit ajánlotok, mit nézegessek, tanulgassak, hol, hogyan kezdjem?
Hali!
Én ezt javaslom. Olvasgasd, ha nem megy valami nézd meg más oldalon is. Kiegészíteném még egy két linkel a listát: 1 2 Most vettem észre hogy Parsicos témába írtam! Ha a Parsic mellett döntesz, akkor szinte elég az alap logikai kapukkal megismerkedned, és a Parsicos példákat átnyálazni. Na meg az oldalon lévő hozzászólásokat.
Szia!
Énsem régóta foglalkozok pic programozással, de amitó parsic-al kezdtem fogalakozni, eléggé sok sikerélményem volt a témában. Én azt javaslom szerezd be a parsic-ot (itt a topicban találsz elérhetőséget), és olvasgass ebben a topicban. Ha valami megy, kérdezz nyugodtan. (Amikor én elkezdtem a parsic-ot, végigolvastam mind a 110 oldalát a topicnak. Akkor még annyi volt.
Nekem viszont lenne egy uart "problémám".
Saját vb6 progimból adok értéket 5 dat modulnak uarton. A első megadja hogy hova is kell írni a következő 3-at, a következő 3 maga az adat, az ötödik visszaállítja az elsőt eredeti állapotába. Mindez egy gombra való klikkeléssel megy. Viszont van amikor klikkelek és nem mennek át az adatok, van amikor pedig nem a megfelelő dat modulba kerülnek, pedig egymás után ugyanolyan sorrendben küldöm őket. Az esetek kb. 90%-ában működik jól a dolog. De a többi 10-ben miért nem?!
Nem tudom a VB-nek milyen ismétlési algoritmust tudnál adni, de szerintem a Parsic-ban van ellenőrző byte és nyugtázás is.
A VB-es progidban is írd meg ezt, és ismételje az adást a Pc, ha nem érkezett meg az adat, illetve ha a VB-s progi nem kapta meg a ellenőrző-nyugtázó byte-ot... Remélem sikerült átadnom, hogy mire gondoltam. Keresd meg a hőfok és a triac nevű file-okat itt a topic-ban (3 oldalon) abban úgy oldottam meg mintha címe lenne a "szolgának" és csak akkor engedi be a következő byte-okat, ha az első egyezik. (lehet több byte-os is a cím) Az a progi PIC-ek között megy kb 4 éve, nem tudok róla, hogy hibázott volna.
A parsic progiról található valami leírás? Szerepelnek benne a or nor and nand kapuk. Azokat tudom mik, tudom mikor van a kimeneten 1 és 0. De a többi ismeretlen. Hogy tudnák tudomást szerezni róluk, hogy mik azok, és hogyan működnek, mik a szerepük?
Olvasgasd a témát és ha másképp nem megy a dolog akkor kérdezz skype-on
Szia! Vagy kérdezz tőlünk, vagy minden modul HELP-jéből rájössz.
üdv: Dávid
TessékBővebben: Link
Hali. első kérdésem: Te oldaladról húztam a progit, mégis demó, nem lehet benne menteni....
Az AND OR EXOR kapuk már világosak. Az RS flip-flop működése:
van egy set, és egy reset bemenet, és egy Y kimenet. ha a SET bemenetre jön egy logikai 1 érték, akkor a kimeneten is 1 az érték. Viszont a a SET bemeneten már 0 az érték, a kimenet még mindig 1-es marad? (külső tápról??) És ha azt akarjuk, hogy a kimeneten 0 jelenjen meg, akkor a Reset bemenetre logikai 1-est kell vezetni?
Első válaszom: Nem demo. Olvasd el az info fájlt, és meglátod mit kell csinálni vele!
Második válaszom: Így van, hisz az RS tároló így működik! üdv: Dávid
Ha a set modul S lábára egy impulzust adsz a kimenet H és az is marad míg az R lábra nem adsz logikai 1 et.
Settings/program, ott nem állítottam semmit, nem is igen értem hogy mit kellene. Akkor van a flip-flop, utánna egy timer, az egyértelmű. Utána mono flop,delay, az nemigen tudom h. mire van. Azután Simple counter. Az szerintem olyan mint a 4017-es IC. max 8 kimenet van rajta. Amikor a CLK bemenetre egy log1-es jelen meg, a Q0 kimeneten is log1 jelen meg. Ha a bemeneten log0, és aztán újra log1-es, akkor a Q0 már log0, és a Q1-en log1-es van, tehát egy ,,számláló,,
Most terveztem. Kicsit megbolondítva flip-flop-okkal. Fél másodpercenkén az RB lábakon felgyullad a LED. De viszont amikor felgyullad az első, és amikor következik a másik, akkor az első nem oltódik el. Majd ha a végére ér, a Q7 reseteli az egészet, és előröl kezdi. Van valami nem jó, nem megfelelő a rajzban?
A számláló binárisan számol ezért nem lesz a villanások közti idő állandó. Én így oldanám meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |