Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   50 / 163
(#) Alkotó válasza csapoka hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
A valóság nem ilyen egyszerű (mármint gyök2, és kész), mert a pufferelt feszültség nem egy fix érték, hanem függ a terhelés mértékétől, illetve az egyenirányítón is esik egy konkrét feszültség (0,7V), továbbá a váltófeszültség is csökken a trafón mikor terheled. Ezek mind függnek a konkrét tápegység konkrét alkotóelemeinek milyenségétől és mennyiségétől.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a szükséges egyenfeszültséget kb. 1,35-el kell elosztani, és akkor közel megkapod a szükséges értéket üresjáratban.
72/1,35=53,3V
(#) csapoka válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget :yes:
És a kimerítő választ
De azért ki számolom, mert nekem is ki kel tudnom számolni
Hogy legalább tornáztassam az agyam
(#) petemazi hozzászólása Feb 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Építettem én is egy ilyen erősítőt, a 30v-os kapcsolás szerint. Asztalon kipróbálva tetszett a hangja, meg hasonlók, de most nem ez a lényeg.

Elkezdtem bedobozolni, és a hülye fejemmel a két graetz közül az egyiket fordítva rakttam be! Szóval a két pufferkondiból egy eldurrant, amire fordítva jutott a fesz.
Pótoltam a kondit, és zene helyett valami amorf recsegés, zümmögés jön a hangfalakból. Nem is melegednek a végfetek. Ha tapogatom az IC lábait, akkor néha kicsit normálisabban szól, szóval én arra tippelek, hogy ezek döglöttek meg. Esetleg a végfetek is pusztulhattak? Vagy cseréljek minden tranyót, fetet ic-t?
(#) punkkazy válasza petemazi hozzászólására (») Feb 20, 2010 / 1
 
Üdv!
Ha jól értem, akkor két negatív tápot adtál a végfoknak. Hát gyorsan gondolva az IC szállhatott el. De a FET-eket se zárom ki. Amit csinálj: forraszd ki a FET-eket, de akár a kapcsolásban is kipróbálhatod, hogy ellenállást mérsz a FET Drain-Source lábai között (ajánlott diódatesztben, akkor csipog is). Ha kicsi az ellenállás (mindkét pólushelyzetben próbáld, + ide is oda is) akkor a FET meghalt, átütött. Ha végtelen nagy az ellenállást mérsz, akkor valószínűleg jó, de nem biztos.
Az IC-t meg ki tudod próbálni egy másik kapcsolásban, mint műveleti erősítő (keress rá a neten). Bár nem nagy pénz 100 Ft körül van azt hiszem. Érdemes belőle többet tartani a fiókban és persze foglalatot használni.
Csak ügyesen!
(#) petemazi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Foglalatban van, nem bízok semmit a véletlenre, és utálok soklábú dolgot kiforrasztani.
Köszi a tippet, az ic-ket mindenképp kicserélem. Készítettem egy rajzot is, hátha így jobban látszik.
Tehát ha két negatív tápot kapott, akkor az irf9540-nek nem lehet baja, hiszen az negatív tápos, akkor valószínűleg az irf540 szállt el. Ha ez segít, akkor masszív 50hz-es búgást hallottam a hangfalakból amikor bekapcsoltam, aztán már robbant is a kondi. Megmérem a feteket.

kötés.jpg
    
(#) petemazi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Megmértem őket, először kb 700k-t mutatott az ellenállásmérő, ami szépen növekedett, majd kiakasztotta a 2000k méréshatárt. Tehát a fetjeim valószínűleg jók?
(#) punkkazy válasza petemazi hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Igen, akkor kb. féltápfeszt kapott a rendszer.... Körülbelül.
Az IC az ilyet nálam sose úszta meg még. A FET-ek SZERINTEM jók, de ez nem azt jelenti, hogy tényleg. Ezek se drágák, nem baj ha marad belőle a fiókodban. Bár szerintem épségben megúszták.
(#) petemazi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget, hétfő délután veszek két ic-t, aztán nyugodtan visszafordulhatok fetekért, ha azok is rosszak. A két meghajtó tranyó (mspa42/92) nem szállhatott el?
(#) punkkazy válasza petemazi hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Hopp, a VF3 járt az eszemben. Igazd van. Azokat meg úgy kell megmérni, hogy kiforrasztod őket (bár ezt is lehet próbálkozni a nyákban) és:
Multidat ellenállás mérésben a pozitív mérőkábelt az MPSA42 BÁZISÁRA kötöd, aztán a negatívat a kollektorra és nézed az értékét, aztán a negatívat a emitterre. Az E-B, C-B ellenállás nagyjából egyenlőnek kell lenni. Aztán meg a kollektort-emitter ellenállást kell lemérni, szintén mint a FET-nél, mindkét pólussal.
Aztán ugyanezt elvégzed az MSPA92vel, csak itt a NEGATÍVAT rakod a bázisra és a pozitívat a kollektorra, emitterre.
(#) petemazi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Lomexben éppen 8 magyar királyi forint egy mpsa tranyó, szóval mindenképpen cserélni fogom ezeket, biztos ami tuti.
(#) SALáta válasza petemazi hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Ez durva nekem 150 körül adták a boltba.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Adtam rá tápfeszt, kivettem az ic-t a foglalatból,és az in+(3) lábon 12 volt körül mértem, az out(6) lábon pedig 13-at. Szerintem ez nem túl normális

szerk: És a kimeneten is 12 volt kürüli egyenfesz mérhető..
(#) elektrorudi válasza SALáta hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Ne bánkódj...
A LOMEX-ben sem 8,-...
Mert erre még rájön az ÁFA !!!
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Szerintem az 10db ára volt.
Csatoltam egy 2009 decemberi számlarészletet. Én még mindig kölönböző áron vettem a 42-t és a 92-t, viszont az MPSA56 és MPSA06-ok meg azonos árban voltak

img167.jpg
    
(#) punkkazy válasza petemazi hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Ha megnézed a kapcsolás rajzot, akkor látható, hogy egyenáramúlag a kimenet összeköttetésben áll a kimeneten (kb 30kohmos ellenállás). Ez eddig oké. Meg az is, hogy a kimeneten egyenáram van IC nélkül, mert az egyik FET ki van nyitva. Szerintem nincs baj. Bár a kondikat még nézd át, az összeset, mert a fordított polaritást nem kedvelik az elkók.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Sajnos nem 10 hanem 1 ez a kisker ahol 550 egy irf fet, ellenállás is volt hogy nem volt pont az hanem csak 3 hétre rá. Csatlakozók (mint mindenhol) silány minőségűek.
(#) szamóca válasza SALáta hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Jobb minőségű hangfrekis csatlakozók a KÁCSA audiónál kaphatóak, de ott sajnos árak is vannak. Mindenesetre ha igényesebb, és strapabíró kivitel is szempont, akkor megéri.
(#) petemazi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Nem durrantak el az elkók, szerencsére.
Berakot ic-vel is van egyenáram a kimeneten, tehát tuti halott az ME.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Kicseréltem a meghajtókat és az ic-t, működik
100mA körüli nyugalmi áramot állítottam be, mégis egy oylan 5-10 perc múlva kézre lesznek vagy 50 fokosak a fetek. Persze üresjáratban. Egy p4-es cpu bordán lógnak, aminek jól szét vannak hajtva a lamellái. Zene után se sokkal melegebb, talán 10 fokkal lehet több. Nóóórmális?
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Na, ez is megoldódott, nagyon kevés az a borda, és persze ventis üzemre van tervezve. Ráraktam egy ventit annyira leszabályozva, hogy éppen elinduljon, és lám, szinte jégcsapok lógnak a feteken.
Rakok egy képet a negyedkész állapotról, kicsit hosszúra hagyott kábelekkel, csak már akartam hallgatni Előlap is lesz valamikor (ki gondolta volna) , csak pesten nem igazán van műhelyem, a telekre meg ebben a hidegben még nem tudok, meg nem is akarok kimenni.

P2210151.JPG
    
(#) punkkazy válasza petemazi hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Üdv!
A FET-eknek egyik fontos tulajdonságuk, hogy kicsi a bekapcsolt állapotbeli ellenállásuk! Gyors számolást írok le, hogy megértsd! Az Rds(on) érték 0.077ohm. Ez azt mutatja meg, hogy ha a FET teljesen nyitva van, akkor ekkora ellenállást mutat az elektronok haladásában, azaz 1A áramerősséget átengedve rajta 0.077 V feszültség esik.
Na most, ha én ezzel a FET-tel valamit bekapcsolok, ami 10A-es áramot igényel, azaz a FET D-S csatornáján keresztül 10A áram halad át P=I^2*R=10^2*0.077=100*0.077=7.7W teljesítmény fog elfűtődni. Ha ezt összehasonlítjuk egy sima tranzisztorral akkor meglepetések érnének, mert ez a 7.7W töredéke lenne a sima tranzisztor által elfűtött teljesítménynek.
A VF2-nél, ha teszem azt 40V-os a tápod, és kb. 120W-ot viszel ki a hangszóróra, akkor ugye kb. 120W/40V=3A áram fog egy FET-en áthaladni, ami 3^2*0.077=0.7W elfűtendő teljesítmény... Ez nem is fog neked fűteni, ami nagyon is jó nekünk. Ez a kivett teljesítménynek az 1%-a se! Persze pontatlan a számítás, de becslésnek és illusztrálásnak talán elmegy.
(#) elektrorudi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ez tök szép és jó, amit leírtál, csak egy hangerősítőhöz semmi köze.
... hacsak valaki nem kifejezettem négyszögjeleket akar hallgatni, vagy színuszt 66%-os torzítással...
Normális zene hallgatásakor ez is 60-65% körüli hatásfokkal működik, mint bármelyik AB, B osztályú erősítő. Tehát a bemenő teljesítmény 35-40%-a hővé alakul.
Abban viszont teljesen igazad van, hogy full kivezérlésnél messze a legjobb lesz a hatásfoka!
(#) Robi85 hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Sziasztok.

Segitséget szeretnék kérni. Épp a KD Mestert által tervezett Conductort élesztem. A leirásban az van hogy a bizti foglalatba tegyünk 10 Ohm ellenállást és ezen mérjünk kb 70-100mVoltot. Na nekem ez nemjön össze mert ott csak +-40Voltot tudok mérni.

Aki már élesztett ilyet (gondolom sokan) az irja már le legyenszives, hogy hogyan csinálta.

Előre is köszi.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Ha azon az ellenálláson 40V-ot mérsz, az azt jelenti, hogy az erősítőd zárlatos. Esetleg próbálj meg a nyugalmi áram potméterén tekerni, lehet hogy amiatt gerjed. Ha nem, akkor nézd át újra a beültetést.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
De ennél is rövidre kell zárni a bemenetet igaz?
(#) (Felhasználó 4577) válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Igen, nem árt.
A kimenethez nem kell nyúlni.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Beültetés

Ez alapján ültettem be. A végleges tápfesz az majd +-50V lesz ha jólesz egyáltalán. A bemenet rövidre van zárva.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szerintem nézd át még egyszer a beültetést.
Gondolom a NyÁK terv jó, más is megépítette.

Mindkét tápágban az ellenálláson 40V van?

Mihez képes mérted a 40V-ot?
Az ellenállás két lábán kell mérni.

Egyébként egyszerűbb, ha egy 230V-os 60W-os izzót kötsz be. Ha világít akkor gond van, ha nem akkor úgy néz ki, hogy minden rendben van.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Köszi, ezt nemtudtam. Most megnéztem a az ellenállás két lábán és igy 510mV van, de a Mester szerint 700-1000mVoltnak kell lennie, ugy hogy szeritem jó.

Egyébként a földhöz képest mértem. Igy már értem miért nemvolt jó.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
És gondolom a trimmert a nyákon pontal jelölt rész felé kell csavarni és ugy bültetni. Ugy mértem rajta 2.2kOhm-ot.
Következő: »»   50 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem