Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   14 / 375
(#) RCMaker válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 22, 2008 /

akkor az egész megépítése nem nagy ügy,az én álláspontomból nézve a vezérlő megépítése a legnagyobb gond
(#) Ictboy válasza kemenygolya hozzászólására (») Okt 8, 2008 /

Üdv!

DC motort a legegyszerübben így lehet hajtani:

H-hidas hajtás tengelyenkét, melyben egy söntön keresztül mérjük a motoráramot a nyomaték miatt.

Szükségünk lesz egy inkrementális enkóderre, mely a poziciovisszajelzést adja.

Kell továbbá egy mikrokontrolleres vezérlés, mely a step / dir jelek függvényében hajtja a H hidat addig a pozicioig,míg az encoder odébb nem lép (persze figyelni kell a motor sebességét, gyorsulását és tartónyomatékát, fékezését szabályozni kell.

Ez megoldható PID szabályzással, de sokkal pontosabb lehet fuzzy vezérléssel...

csááá...
Ictboy
(#) pako hozzászólása Feb 15, 2009 /

Üdv!
Én is most építgetek egy ilyen marót. Pár perce elkövettem egy "technikai malőrt" , a maró motor befogató feje eltörött . Ez egy 3 fázisú 833Hz-en működő 100 wattos kis maró (50.000 rpm). Ha már egyszer így alakult, szeretném megcsinálni cserélhető fejesre. Mármint hogy az is autómata legyen, mint a Protomat gépeknél. Van valakinek ötlete, hogy ezt miként lehetne megcsinálni, hogy ne repüljön ki a hegy? Eddig egy "csőbe integrált" elektromágnessel próbálkoztam, de nagyon silány...
(#) mokka hozzászólása Jan 17, 2010 /

üdv!
az lenne a kérdésem,hogy melyik megoldás a jobb vagy mindegy--a tárgyasztal mozog vagy az egész konzol
(#) Antauri válasza mokka hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Leginkább úgy tudod eldönteni hogy a mozgatott tömegekkel számolsz. Ha a munkadarab és az asztal tömege kevesebb mint a teljes konzolé (pl. nyák gravírozás) akkor érdemes azt mozgatni. Ha nehéz a munkadarab (pl márvány díszítés) akkor érdemes a konzolt mozgatni. A kisebb tömeget mindig dinamikusabban tudod mozgatni, csökken a gépidő, kisebb a mechanikus terhelés, kisebb elektronika is elég lehet.
(#) mokka válasza Antauri hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

köszönöm olvasva logikus is
építés közben biztos még érdeklődöm
thx
(#) mokka hozzászólása Jan 25, 2010 /

üdv:
kérdésem lenne
elkezdődött az építkezés néhány kép
a kérdés:az asztalok végálláskapcsoloi csak végállás kapcsolók vagy indításnál alaphelyzetben állítók
és lehet,hogy primitív a kérdés sorry
(#) imbra válasza mokka hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Üdv!

Mindkettő... Indításnál alaphelyzetbe állít, vagyis leellnőrzi milyen hosszú az egyes pályák, működés közben meg végálláskapcsoló.
(#) Antauri válasza mokka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Szia! A bánya1 képen milyen IC-k vannak? Azok lennének a léptetővezérlők?
(#) bodgabo válasza Antauri hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Én a saját gépemet SLA7062M vezérlő IC-kkel hajtom. PWM motoráram szabályozás, fél-, negyed-, nyolcad- és tizenhatod lépés, max 3A 46V, hővédelem minimális külső alkatrészigénnyel. Nem tudom mivel tud többet egy mikrokontrollerrel megépített vezérlő, de nekem ennyi bőven elég.
(#) mokka válasza Antauri hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

hello:
most nézegetem őket
stk-6885
stk6713
stk66125
stk66025a
stk6772
még nem döntöttem miből lesz lehet,hogy fetekkel csinálom először a "kasznit" szándékozom elkészíteni
(#) mokka hozzászólása Feb 20, 2010 /

üdvözlet
Nagy vonalakban elkészült a váz,/nem szép de ronda/
viszont nem kotyog és elég könnyen tekergethető.
a villamos része következik.Kinéztem egy kapcsit/lent/
amihez meg van minden a Mach 3-is csak ezekbe a végálláskapcsolókba vagyok elveszve.A kérdés?
A rajzon az enabled lenne amire a 2 kapcsit kötni kell?
Ráadásul még mindíg nem tiszta,hogy az alapállás hogyan áll be vagy azt a Mach kezeli
előre is köszi
(#) bodgabo válasza mokka hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szia!
Nem a külcsíny számít, hanem a belbecs!
A rajz elég elmosódott, valószínűleg az átméretezés miatt, de a lényeg kivehető.
Az enabled kivezetést lehetne használni a végállások lekezelésére, de ebben az esetben nem túl szerencsés, mivel ha végállásra fut valamelyik tengely akkor ez ugyan megfogja hardveresen, de a Mach-3 erről nem értesül és teszi tovább a dolgát. A másik probléma, hogy amíg ott áll végálláson letiltva, addig csak manuálisan, kézzel tudod mozgatni.
A Mach le tudja kezelni a végállásokat is és a referencia kapcsolókat is. Én egyetlen bemenetre kötöttem az öszes végálláskapcsolót (a 6db-ot sorba, alaphelyzetben zárva vannak), és minden tengelyhez valamelyik végállás közelébe tettem 1-1 reed csövet referencia kapcsolónak. Mindent szépen be lehet állítani a szoftverben, érdemes elolvasni a manualt!
(#) duCiel hozzászólása Feb 21, 2010 /

Szóval:
Tudom , hogy vannak már témák amelyek CNC építésével foglalkoznak, de szerintem nagyon nehezen áttekinthetőek,nehéz megtalálni köztük a sikeres projekteket.
Szeretnék építeni egy hobbi CNC gépet, nyomtatókban használatos léptetőmotrokat szeretnék alkalmazni,bár nem tudom , hogy megfelelőek e CNChez.A mechanikai rész kivitelezésével talán nem lenne gondom inkább a vezérlőelektronika érdekelne,X Y Z tengelyek irányításával.Jó volna ha írnának olyanok akik már építettek házilag CNC gépet, esetleg működő vezérlőelektronika terveket is feltölthetne valaki, és persze minden érdekel ezzel a témával kapcsolatban.
remélem nem gond , hogy új témát nyitok, de a többi ilyen témájú fórumban tényleg nehéz eligazodni és kiválasztani,hogy mégis melyik a legjobb,ezért jó lenne ha ide konkrét dolgok kerülnének feltöltésre.
THX
(#) Kicsa válasza duCiel hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia!
Először is szerintem gond lesz hogy nyitottál egy új topicot,volt már tényleg ilyen.
Nadehogy érdemben is hozzászóljak :
A nyomtatóból bontott motorok jók lehetnek,én nekem is ilyen van fent a gépen. Nekem egy saját készítésű van,golyóscsapágyas vezetéssel,menetes-szár meghajtással.
A vezérlőt először egy fórumtárs által küldött kapcsolás alapján magam építettem: 'futófény fetes meghajtással'. Gyenge volt a motor,iszonyú zavarösszeszedő az elektronika így vettem egy 3 csatornás pwm-es step dir rendszerű vezérlőt,csináltam hozzá egy tápot és kész. Így a vezérlőről nem tudok több hasznosat mondani.
A mechanika nekem is elsőre egyszerűnek tűnt,főleg hogy gépészmérnöknek tanulok de egy két apróság igencsak megnehezítette a kivitelezést,ezt menet közben küszöböltem ki.
Üdv Kicsa

ui.: Nekem Miniangle steppert sikerült anno szerezni,5.2V és 1.4 A/tekercs...1.8° lépéses
(#) SALáta válasza duCiel hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Sok a sikeres gép, persze van ami kudarcba fullad de kitartás kérdése na meg a pénzé. Ajánlom a hobby cnc fórumot és a hobbycnc.hu-t. Mindkét oldalt vannak mechanikai ötletek, a fórumon természetesen ezeket meg kell keresni. Sikeres építők között van aki itt is jelen van, a cnc fórumon van is saját topicja az új gépének. Azért arra készülj fel hogy nem 10 e forint. Persze igények szerint változik az ára de semmi nem olcsó. Olyan árak mellett mint ami a klavio nak van nem érdemes vezérlőt építeni. Akcióba motorral 25/ tengely, 3.1 Nm motorral (soknak tűnhet de új, és a motor majdnem ennyi) ami azért sokmindenhez elég. Persze lehet akár DC netalán AC szervóval is hajtani de az nem hobbi kategória. Persze jó a nyomtatóból bontott motor is, de inkább régi mátrix nyomtatóból valót keress, 1.8 fok/lépésest.
A feladat elsőre egyszerűnek tűnik de buktatói az alaplap a híd a Z tengely. mindegyiknél megoldani a párhuzamosságot, a tökéletes illesztést, az orsók párhuzamosságát a vezetők és az orsók kottyanásmentességét, az orsók feszítését. Ha ezek elriasztanak bele se vágj, ha nem akkor gyere a mechanikai fórumra és ott lehet ötleteket találni ezerrel, ügyes bajos dolgokban segítenek, esetleges alkatrészeket elkészítik neked némi anyagiak ellenében persze.
(#) bankimajki hozzászólása Feb 21, 2010 /

Én csak szeretnék véleményt írni. (Majd a modik eldöntik hogy maradhat-e a téma.) De remélem azt azért mérlegelni fogják hogy egy jó CNC-ben azért tényleg rengeteg elektronika van és a téma nyitója is erre keres megoldásokat és nem a mechanikára. (Arra majd más fórumokon keres.) Mi lenne, ha tényleg összeállna egy használható vezérlő, egy két kritériummal persze. Ami nem ártana: USB-s kommunikáció, a vez. olcsó és jó legyen pl. FET-ekkel és valami procival (PIC vagy AVR vagy ami van.) Na meg az érzékelés pl. optocsatolókkal, meg ilyesmi. Bár én még nem építettem. (És szerintem nem is fogok, de azért tanulságos lenne ez a topik.) Én maradok a hagyományos esztergánál.
(#) padri986 válasza duCiel hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

szia! itt 1 működőképes rajz+doksik
Ha valami kérdésed van nyugottan szólj! Főleg a mehanikával kapcsolatban.
(#) bankimajki válasza padri986 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Ez jó kis oldal. Szépen prezentálta az alkotó. Köszi. Ezzel lehet én is elbohóckodok majd. (Bár nincs soros portom, ezért egy USB-soros átalakítót is csinálnom kell.)
(#) padri986 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Vagy beszerzel 1 régebbi pc-t
(#) vaszil29 hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy megtaláltam azt a fórumot ami engem is érint.
Jómagam is épitgetnék egy Hobby CNC gépet, de már az elején akadozom.
Gondoltam magamba, hogy elösször az elektronikát csinálom meg, azután beszerzem a hozzávaló motorokat, majd a felépitményt készítem el.
Csak az volt a bökkenő, hogy valahány vezérlést, vagy kapcsirajzot szedtem le, ott mindig volt egy titokzatos alaktrész (PIC) amit ugye fel kell programozni, de firmware-jét sosem találtam meg.
Itt láttam egy komplett szettet bipoláris motorra tervezve.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt a szettet már valaki megépítette???
üdv szabolcs
(#) vaszil29 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Üdvözlet!

Olvastam, hogy esetleg készítessz egy átalakitót! A kérdésem az lenne, hogy a legtöbb vezérlő kártya LPT portra van tervezve létezik-e esetleg egy LPT /usb 2.0
átalakitó? vagy lehet e esetleg építen?

Ja és ha igen, milyen megoldásban lehetne összehozni
a 32 lábas LPT-t az 5 lábu usb-vel?

(Vagy lehet, hogy nagy marhaságot kérdeztem?! )

üdv szabolcs
(#) bankimajki válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Ebben én sem vagyok egy nagy tudású, de ha ezt amit csatolok áttanulmányozod, akkor sok mindre rájöhetsz Én még nem igazán foglalkoztam vele, mert nem volt rá szükség. Ill. elkezdtem tanulmányozni a PIC-ek USB-s kommunikációját. De azt is csak nézegettem. És a válasz a kérdésedre: Igen létezik. (De most hogy más azt írta hogy nem, így már elbizonytalanodtam.) Úgyhogy utánanézek.
(#) SALáta válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Nincs, ha laptopod van kell egy pcmci kártya ha asztalli gép akkor egy pci kártya. Arról nem beszélve hogy ha mach3 van akkor a drivertesten is jól kell viselkednie a gépnek, bizony a laptop ój oprendszert kér ilyenkor és lehet az asztali gép is. Össze vissza időzítések vannak sajnos az energiatakarékosság jegyében, ekkor kell egy minimal xp-t feltenni a gépre de szabványos számítógépként installálva fel az xp-t.
(#) vaszil29 válasza SALáta hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Hello!

Köszönöm a gyors reagálást!
asztali gépem van 3000g proci 2giga ram van LPT-m is
van soros is, csak gondoltam az USB 2.0 gyorsabb, mármint adatátvitel szempontjából, aztán lehet, hogy nem is érdekes a sebbesség

üdv szabolcs
(#) vaszil29 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Hello!

A PDf hibás!
legalábbis nálam.

nálatok is

Töltsd le a demo mach3 at és ha feltelepítetted indítsd el a drivertestet, ha sima vonalat kapsz tüskék nélküll akkor a gép úgy ahogy van megfelel.Az én gépem egy vastag egyenes vonalat adott, azt hittem erre gondolnak de nem . Ha nem jó akkor másik patríció és minimal xp ahogy a hobbycnc.hu-n javasolják. Az első gépnél nem biztos hogy kihasználod még az LPT-t sem, persze ha profi vezérlőt veszel akkor lehet kevés lenne az alap sebesség de akkor is tud gyorsabbat.
(#) bankimajki válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Nekem jó, igaz Foxit Readerrel.

A hiba az ön készülékében van, nekem is jó a legújabb Adobe Readerrel.
(#) vaszil29 válasza SALáta hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia!

Van a gépemen XP ésw Windows 7 is valamelyik csak jó lessz
Következő: »»   14 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem