Fórum témák
» Több friss téma |
Méretezd a képet kisebbre, és úgy küldd. A kiterjesztés legyen GIF, úgyis csak 256 árnyalatú a dekódolt kép.
A hang is csak 40 kB lenne, de azt sem tudom feltölteni. A képem sem nagy. Bármit csatolok, már nem küldi el az üzenetet.
A hang felment
Hát, ez elég zajos, bár valamit akkor is látnod kellene valamit. Hangolj még a KF-eken. Nehogy tükörfrekit vételezz!
Ezért szeretem én ilyen egyszerű középlöketes FM-re az egyszer transzponált vevőt. Könnyű behangolni, és tökéletes vétet nyújt.
Most látom, hogy azért végül csak felment a kép is.
Nem tudom mitől ilyen zajos a vétel, a KFen sokmindent nem tudok állítani, egyedül a 455 kHz-es rezgőkörrel tudok játszani, de azt meg már beállítottam. Esetleg a 10.7 megás KF szűrőt tudom kicserélni, de nemhinném hogy az segít. A 455 kHzes szűrőt pedig egy ugyanekkora sávszélességű, de 6 elemes szűrőre tudom cserélni. A tegnap esti átvonulásnál már 2 fok magasan hallani lehetett, tehát az antennával és az érzékenységgel szerintem nincs gond.
A kapcsolást töltsd fel. Így vakon nehéz elképzelni.
Viszont pont az érzékenységgel van, hisz zajos a vétel!
Sziasztok!
Megcsináltam az 50ohmos lejövő kapcsolást ézékenyebb mint a 75ohmos. A keresztdipól a földtől 2-3 Mre tökéletesen működik,
Még ma feltöltöm a kapcsolást is, aztán hátha okosabbak leszünk.
Egyébként pont ma vettem én is a 75 ohmos tápvonal helyett 50 ohmosat. Kicseréltem az antennánál az illesztő tagokat is, hogy passzoljon az 50 ohmos kábelhez. Remélem nekem is hoz valami javulást. Az antennát most bevittem a padlásra, nagyjából 4 méter magasan lesz.
Lerajzoltam a vevőm lényegi részét. Amit most nem rajzoltam rá, de a panelen rajta van, az a PLL (fényképen látható külön panel), illetve a zajzár és az 5V-os stabilizátor.
A 455 kHz-es kerámiaszűrő milyen sávszélességű?
Elvileg 30 kHz-es. Jelenleg CFU455B jelű van benne. Ezen kívül csak CFW455D típusút tudtam beszerezni, de az még ennél is keskenyebb, ha jól emlékszem 20 kHz-es.
Szia !
Tavasszal kirakom a dipólt a műhely fölé és rákötöm a gépre addig csak tesztelem.
De a 6 dB-es sávszélessége csak 15 kHz. Az pedig elég keskeny ide.Bővebben: Link
Az esetleg hozhat javulást, ha a 10.7 MHz-es szűrő után egy sima szélessávú FM demodulátorral demodulálom a jelet? Vagy ez egy teljesen rossz elképzelés?
Ugyan!
Ne már! A gugli tele van az ilyen dolgokra megoldásokkal. Akár a legegzotikusabb nyelveken is. Nehogy problémát okozzon már ez. Remélem, hogy segítettem. Nem beszéled csak a társalgási angolt? Ne légy már ilyen tudatlan. Remélem, hogy segítettem.
Végül is nem lenne rossz ez a kétszer transzponált dolog, csak a sávszélességet kell kicsit kitágítani.
A kis sávszélesség nem okozhat nagy zajt, csak torz, esetleg negatívba forduló képet. Próbáld meg kicsatolni a jelet a 10,7 MHz-es szűrőről a 17-es vagy 19-es lábon, és demoduláld egy műsorvevő rádió FM-demodulátorával. Ha az én összegányolt rádiómmal ilyen képeket vételeztem, akkor a Tiéddel legalább ilyeneket kellene. Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: LinkKaszpi-térség.
Who are you my dear friend? What can I help you? Any problems here?
A te rádiód rajzát fel tudnád tölteni? Vagy neked milyen demodulátorod van?
Egyébként ez az antennát felvinni a padlásra dolog nagyon rossz ötletnek bizonyult. 15-20 fok magasságig szinte alig hallom a holdat, utána meg hol halkabban, hol erősebben jön. Volt, hogy 50 fokon volt, mégis teljesen elhalkult. Úgyhogy holnap visszakerül az eredeti, nyílt helyére.
Az antennát is vizsgáld át. Ha ilyen fading-es a vétel, akkor az antenna fázishelyes összekötését is ellenőrizni kell. Palatetős a padlás? A rádióm egy áthangolt autórádió-tuner, kiegészítve néhány aprósággal. Már írtam róla:Bővebben: Link
Bővebben: Link
Az antenna valószínűleg rendben van. Gondolom a falak nem tettek jót neki.
Egyébként ha te egy autórádiót használtál vevőnek, akkor nyilván abban is szélessávú FM demodulátor van, tehát ha építek egyet, akkor jó kell hogy legyen vele.
Természetesen broadcast 200 kilohertzes szűrők vannak benne. NOAA-hoz teljesen jó. Nem igazán tapasztaltam kirívó zavartatást a nagy sávszélesség miatt. Az előerősítő és a kiegészítő kf-erősítő viszont nagyon jót tett az érzékenységnek és az AM elnyomásnak.
Sziasztok!
A múlt hétvége óta most sikerült csak újra foglalkoznom az antennával. Az egyik rajzon a 2db 75 ohmos koax antenna felöli végén az árnyékolás nem volt összekötve, gondoltam szándékosan és így építettem meg. Ezért nem tudtam sehogyan elfogadható mérési eredményeket produkálni. Ma próbából összeérintettem a két árnyékolást és csodák csodájára a rezonancia frekvencia 20MHz-el följebb ugrott a megfelelő tartományba és az SWR is minden trükközés nélkül 1,3-ra javult. Mindez reflektor nélkül. Reflektorral még ezen is lehet egy picit javítani, de ennek távolságát csak a végleges helyén fogom pontosan beállítani. A reflektor nélküli mérési eredmény a mellékletben.
Ma megpróbáltam a jeleket egy szélessávú FM demodulátorral demodulálni, de elég szerény lett az eredmény. Már alacsonyan veszem a jeleket, de rettentő halkan. És akkor is teljesen halk marad, amikor közel van a műhold. Mondjuk ez várható is volt, hiszen ha egy WBFM demodulátor NBFM jelet kap, annak halknak is kell lennie
Megakadtam... nem tudok nagyobb sávszélességű 455 kHz-es szűrőt beszerezni
Mivel demoduláltad? Mi az IC neve? De most amúgy is viccelsz, ugye? Hát erősítsd fel egy egytranzisztoros erősítőcskével a demodulált jelet, és máris megvan a nagyobb hangerő.
Szerintem nem kell még egy keverés. Demoduláld a jelet 10,7MHz-en. Legfeljebb ha érzéketlen akkor az előerősítő és a keverő közé kell még egy erősítő fokozatot tenni.
Szia!
Éppen azt csinálta, csak most meg halk lett...
Szia, most CXA1019-essel próbáltam, az volt kéznél. Nem egy jó minőségű áramkör, de próbára jó volt. Egyébként úgy volt halk, hogy mellette iszonyat zajos is. Tehát ez így semmiképp nem jó. Ennél a keskenysávú demodulálással is sokkal tisztább és erősebb volt a jel.
Szóval nem tudom, hogyan tovább. Esetleg holnap még megpróbálom a másik 455 kHz-es szűrőmmel, hogy mit mutat. ..
Szia!
Hát ez inkáb olyan "medium"FM nem is narrow, de nem is wide. |
Bejelentkezés
Hirdetés |