Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 97
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Méretezd a képet kisebbre, és úgy küldd. A kiterjesztés legyen GIF, úgyis csak 256 árnyalatú a dekódolt kép.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

A hang is csak 40 kB lenne, de azt sem tudom feltölteni. A képem sem nagy. Bármit csatolok, már nem küldi el az üzenetet.

A hang felment
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Hát, ez elég zajos, bár valamit akkor is látnod kellene valamit. Hangolj még a KF-eken. Nehogy tükörfrekit vételezz!
Ezért szeretem én ilyen egyszerű középlöketes FM-re az egyszer transzponált vevőt. Könnyű behangolni, és tökéletes vétet nyújt.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Most látom, hogy azért végül csak felment a kép is.
Nem tudom mitől ilyen zajos a vétel, a KFen sokmindent nem tudok állítani, egyedül a 455 kHz-es rezgőkörrel tudok játszani, de azt meg már beállítottam.
Esetleg a 10.7 megás KF szűrőt tudom kicserélni, de nemhinném hogy az segít. A 455 kHzes szűrőt pedig egy ugyanekkora sávszélességű, de 6 elemes szűrőre tudom cserélni.
A tegnap esti átvonulásnál már 2 fok magasan hallani lehetett, tehát az antennával és az érzékenységgel szerintem nincs gond.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

A kapcsolást töltsd fel. Így vakon nehéz elképzelni.
Viszont pont az érzékenységgel van, hisz zajos a vétel!
(#) atesz34 hozzászólása Feb 24, 2010 /

Sziasztok!

Megcsináltam az 50ohmos lejövő kapcsolást ézékenyebb mint a 75ohmos.
A keresztdipól a földtől 2-3 Mre tökéletesen működik,
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!
Milyenek lettek a képek?
(#) Novak válasza atesz34 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Még ma feltöltöm a kapcsolást is, aztán hátha okosabbak leszünk.
Egyébként pont ma vettem én is a 75 ohmos tápvonal helyett 50 ohmosat. Kicseréltem az antennánál az illesztő tagokat is, hogy passzoljon az 50 ohmos kábelhez. Remélem nekem is hoz valami javulást.
Az antennát most bevittem a padlásra, nagyjából 4 méter magasan lesz.
(#) Novak hozzászólása Feb 24, 2010 /

Lerajzoltam a vevőm lényegi részét. Amit most nem rajzoltam rá, de a panelen rajta van, az a PLL (fényképen látható külön panel), illetve a zajzár és az 5V-os stabilizátor.

A 455 kHz-es kerámiaszűrő milyen sávszélességű?

Elvileg 30 kHz-es. Jelenleg CFU455B jelű van benne. Ezen kívül csak CFW455D típusút tudtam beszerezni, de az még ennél is keskenyebb, ha jól emlékszem 20 kHz-es.
(#) atesz34 hozzászólása Feb 24, 2010 /

Szia !

Tavasszal kirakom a dipólt a műhely fölé és rákötöm a gépre addig csak tesztelem.

De a 6 dB-es sávszélessége csak 15 kHz. Az pedig elég keskeny ide.Bővebben: Link

Az esetleg hozhat javulást, ha a 10.7 MHz-es szűrő után egy sima szélessávú FM demodulátorral demodulálom a jelet? Vagy ez egy teljesen rossz elképzelés?
(#) inborn válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Ugyan!
Ne már!
A gugli tele van az ilyen dolgokra megoldásokkal.
Akár a legegzotikusabb nyelveken is.
Nehogy problémát okozzon már ez.
Remélem, hogy segítettem.
Nem beszéled csak a társalgási angolt? Ne légy már ilyen tudatlan.
Remélem, hogy segítettem.

Végül is nem lenne rossz ez a kétszer transzponált dolog, csak a sávszélességet kell kicsit kitágítani.
A kis sávszélesség nem okozhat nagy zajt, csak torz, esetleg negatívba forduló képet.
Próbáld meg kicsatolni a jelet a 10,7 MHz-es szűrőről a 17-es vagy 19-es lábon, és demoduláld egy műsorvevő rádió FM-demodulátorával.
Ha az én összegányolt rádiómmal ilyen képeket vételeztem, akkor a Tiéddel legalább ilyeneket kellene.
Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: LinkKaszpi-térség.
(#) kadarist válasza inborn hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Who are you my dear friend? What can I help you? Any problems here?

A te rádiód rajzát fel tudnád tölteni? Vagy neked milyen demodulátorod van?
Egyébként ez az antennát felvinni a padlásra dolog nagyon rossz ötletnek bizonyult. 15-20 fok magasságig szinte alig hallom a holdat, utána meg hol halkabban, hol erősebben jön. Volt, hogy 50 fokon volt, mégis teljesen elhalkult. Úgyhogy holnap visszakerül az eredeti, nyílt helyére.

Az antennát is vizsgáld át. Ha ilyen fading-es a vétel, akkor az antenna fázishelyes összekötését is ellenőrizni kell. Palatetős a padlás? A rádióm egy áthangolt autórádió-tuner, kiegészítve néhány aprósággal. Már írtam róla:Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Az antenna valószínűleg rendben van. Gondolom a falak nem tettek jót neki.
Egyébként ha te egy autórádiót használtál vevőnek, akkor nyilván abban is szélessávú FM demodulátor van, tehát ha építek egyet, akkor jó kell hogy legyen vele.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Természetesen broadcast 200 kilohertzes szűrők vannak benne. NOAA-hoz teljesen jó. Nem igazán tapasztaltam kirívó zavartatást a nagy sávszélesség miatt. Az előerősítő és a kiegészítő kf-erősítő viszont nagyon jót tett az érzékenységnek és az AM elnyomásnak.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Feb 26, 2010 /

Sziasztok!

A múlt hétvége óta most sikerült csak újra foglalkoznom az antennával. Az egyik rajzon a 2db 75 ohmos koax antenna felöli végén az árnyékolás nem volt összekötve, gondoltam szándékosan és így építettem meg. Ezért nem tudtam sehogyan elfogadható mérési eredményeket produkálni. Ma próbából összeérintettem a két árnyékolást és csodák csodájára a rezonancia frekvencia 20MHz-el följebb ugrott a megfelelő tartományba és az SWR is minden trükközés nélkül 1,3-ra javult. Mindez reflektor nélkül. Reflektorral még ezen is lehet egy picit javítani, de ennek távolságát csak a végleges helyén fogom pontosan beállítani. A reflektor nélküli mérési eredmény a mellékletben.

antenna.jpg

(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Ma megpróbáltam a jeleket egy szélessávú FM demodulátorral demodulálni, de elég szerény lett az eredmény. Már alacsonyan veszem a jeleket, de rettentő halkan. És akkor is teljesen halk marad, amikor közel van a műhold. Mondjuk ez várható is volt, hiszen ha egy WBFM demodulátor NBFM jelet kap, annak halknak is kell lennie
Megakadtam... nem tudok nagyobb sávszélességű 455 kHz-es szűrőt beszerezni
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Mivel demoduláltad? Mi az IC neve? De most amúgy is viccelsz, ugye? Hát erősítsd fel egy egytranzisztoros erősítőcskével a demodulált jelet, és máris megvan a nagyobb hangerő.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szerintem nem kell még egy keverés. Demoduláld a jelet 10,7MHz-en. Legfeljebb ha érzéketlen akkor az előerősítő és a keverő közé kell még egy erősítő fokozatot tenni.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!
Éppen azt csinálta, csak most meg halk lett...
(#) pivi1 válasza Novak hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Üdv!
A műholdak WideFM-ben dolgoznak.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia, most CXA1019-essel próbáltam, az volt kéznél. Nem egy jó minőségű áramkör, de próbára jó volt. Egyébként úgy volt halk, hogy mellette iszonyat zajos is. Tehát ez így semmiképp nem jó. Ennél a keskenysávú demodulálással is sokkal tisztább és erősebb volt a jel.
Szóval nem tudom, hogyan tovább. Esetleg holnap még megpróbálom a másik 455 kHz-es szűrőmmel, hogy mit mutat. ..
(#) kadarist válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szia!
Hát ez inkáb olyan "medium"FM nem is narrow, de nem is wide.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Próbéld meg TBA120S-el abban nincs semmi sallang. Nagy erősítésű, jól limitál, állítható a hangfrekis kimeneti jelszint. Magyar gyártmányú Orion, Videoton tévékben közönséges volt.
Következő: »»   21 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem