Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 97
(#) szendi001 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Sziasztok!
Ket rovid hozzaszolas az eddigiekhez:
1. TBA120S nagyon figyelj arra hogy S tipus legyen ne T vagy mas lasd korabbi elmelkedesunket a forumban..
2. A tranyos fokozatban BF199 nagyon bevalt kf fokozatban, egy picit nagyobb alapzajra kell szamitani, de az vetelkor `eltunik` csak vetelmentes alapzajrol van szo. Zajra tudtam hangolni a kf fokozatokat, amit GDO-val ellenoriztem.

El voltam havazva az utobbi ket hetben, de ime a korabban igert kepek a kitelepulesrol. AM vetel szinte lehetetlen volt, terero telefonon csak a bazisallomas toveben, szoval a bekes nyugalomban jo lehetett radiot epitgetni. Sajnalhatom hogy nem lett kesz a radiom, de talan jovore megnezem a hegyi muhold vetelt.
A probapanelra osszerakott kf azota szol, mar csak a kevero hianyzik elole. Az oktato radiorol is teszek kepeket, az AM resze jol szol be van hangolva, az FM kf jo, de a fazisdiszkriminator egyelore nem mukodik...
Jo barkacsolast mindekinek!

Udv Joe
(#) pivi1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Üdv!
Igaz.Ezért nem lehet pl.némelyik gyári szkennerrel sem venni normálisan.Hétvégére kölcsön jött hozzám egy
yupiteru 7100. WFM-ben 50 ill. 100KHz-et enged,ez miatt nem lehet pl.137,620MHz-re állítani. NFM-ben
pedig torzít a nagy löket miatt,pedig a szkenner elég komoly kis darab.Áthangolt HiFi rádióval(KF nem piszkálva) meg a képek magukért beszélnek.Hát nem vicc?
Azért írtam csak a nagylöketűt, mert ha tudja venni a műsorszórókat torzítás ill. halk jel nélkül akkor már sínen is van.
(#) kadarist válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szép kép! Gratulálok. Csak ezektől a hamisszínes képektől rosszul vagyok
(#) pivi1 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Úgy érzem hogy még ezek is a fórumra tartoznak!
Bővebben: Link
Most probálgatom a szkennert és egyszer csak UHF-en
bejönnek rajta az olaszok 265,450MHz
Majdnem vetettem egy hátast a széken!
Ez nekem nagyon új,és rendesen rácsodálkoztam :eek2:
Még a linket is most találtam meg.Valamiféle SATCOM műholdról van szó.

A Satcom nem műhold, hanem egy műholdas kommunikációval foglalkozó internetes oldal neve. Ez a freki az UFO-7 műhold frekvenciája, ami egy katonai műhold. Nem hiszem, hogy nyílt fónia módú vételt lehet hallani egy katonai geostacionár műholdról, ráadásul 36 ezer kilométerről.satcom
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Hello. Egy műholdas vételnél milyen előnyt ad ha egy hegyen vagy?

Nem hiszem hogy valami lekeveredésről lenne szó,amit hallottam.
Bővebben: Link
Antenna triple leg(nem frekire hangolva),de yupiteru saját antennájával is jött halványan.
(#) bakaruha válasza banday hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szia milyen program kel a dekódoláshoz? és honnan tudnám letölteni?
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

mivel hegytetőn ritkán vannak városok, a zavarköd, elektroszmog is kisebb.
geostacionárius műholdnál nem annyra lényeges, de az ilyen íves pályán haladó műholdak tovább láthatók vehetők a horizont felett
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Jut eszembe, a TBA 120S t próbáld ki 5.5, vagy 6.5 szűrővel. Az keskenyebb mint a 10.7 es.
(#) szendi001 válasza Medve hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szia Medve!

A cel igazabol az 1200 km tavolsag es az abbol adodo veteli korulmenyek tesztelese lett volna. Valoszinu a hegy egyik iranybol jelentosen csillapit. A nagy otlet mobil jelleguantenna es pici sajat radio lett volna , de majd jovore .
Zaj tuti, hogy kisebb arrafele, 200 km korzetben hegy meg ho, lattam nehany vizi eromuvet, a legnagyobb varos is kb Koszeg meretu.
Jut eszembe. lattam 4 helikalis antennat London deli autopalyaja mellett egy lapos tetore kb 2 lambda tavolsagra telepitve. Megprobalok csinalni kepet legkozelebb, valoszinu latszik google earth on is az epulet, de meg kell talalnom. Mindenesetre gondoltam ratok
Szerintem az antenna nagyobb volt mint ez a hullamhossz, hasznalnak alacsonyabb frekin is muholdas adast vagy lambda tobbszoros volt az antenna?
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Volt alatta forgató is, a pályakövetéshez?
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Nekem 6.5 os kf szurom van a minta vevoben, ha adatapban utana neztek az TBA120-nal ir kapacitas modositast: a visszacsatolasnal alacsonyabb frekire par pf el nagyobb kondi kell. En vegul BA403 as ic- hasznaltam, cd7313 hangvegfokkal. Ez a paros jol mukodik egyutt, mar front end van hatra a masodik ujjaepitesbol probapanelon, amugy minden cucc bontott.
Udv Joe
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Ezek ahanyszor lattam mindig fuggolegesen alltak kb 10 meter magasan a lapos tetotol. Utoljrara levettek roluk a helikalis tagokat, gondolom karbantartas miatt. remelem nem szerelik le....Csaloka a merete mert autopalyatrol latom, de kb 3 meter magas tuti van egy helikalis tag, de lehet hogy nagyobb, vagy nem jol latom az aranyokat...

Most beszéltek vagy negyedórán keresztül 255,450MHz-en.
UFO-7

Ezek mind portugál nyelvű beszélgetések. Persze, a Satcom, vagy becenevén UFO-7 műhold illegális használatáról van szó. Valóban egy stacionár műholdról van szó, amit Brazil "kalózok" használnak cébézésre. A kommentek szerint párat már elkaptak a helyi hatóságok az FBI nyomására..
Tehát akármennyire furcsa is (nekem), de tényleg egy geostacionár műholdat hallottál.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

A hossza a nyereséggel van kapcsolatban, a menetemelkedés a hullámhosszal.
Nem hiszem, hogy műholdas lenne, ha függőlegesen áll, inkább valami meteorológiai radar, ionoszféra kutatáshoz, esetleg reptér nincs a közelben?
30 MHz alatt nem nagyon használnak ilyen antennát, a méretek miatt, meg az E és F rétegek elég nagy csillapítást, visszaverődést okoznak. Inkább a rétegek magasságmérése a cél.

Nem semmi!
Leszögezném a hatóságoknak még egyszer, hogy csak szkennerrel halottam és nem adó vevővel és már át is tekertem PMR sávra. :hide:
Csak nem tudtam mit hallok,először azt hittem hogy valamiféle lekeveredés,de hát a videómegosztó tele van iesféle dolgokkal.
A moderátoroknak megköszönném az mp3 eltávolítását.
(#) pucuka válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Csak vigyázz a nyilvánosságra hozatallal. Könnyen belefejelhetsz az adatvédelmi törvénybe, meg még egy két nem annyira közismert törvénybe.

Nem katonai kommunikációt hallgattál. Magánügy. Senkinek semmi köze hozzá, hogy mit hallgatsz.
(#) SALáta válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Csak ezért nem fognak veled foglalkozni mert te kalóz adást hallgatsz.
pucuka: Speciális eset, szerintem nem ütközik törvénybe. Bár az a bizonyos 3. fél mi lennénk de a kalóz adás nem rádiószolgálat.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 27, 2010 /

De jo hogy ti legalabb vesztek valamit Ket oraja epitgetem AN7205-el a front end fokozatot, de meg egy jo osszegerjedes sem jott ossze rendesen a GDO-val. Zajra hangolni tudom a ket kort a 6.5-os keramia szurovel. Ha kap 6.5 megas jelet siri csond van, tehat kf oldala szerintem jo. Holnap lekaparom azt a fokozatot a manhattan nyakrol es visszaterek az SO42p hez, azzal jol szolt. 6.8 voltrol jaratom az an ict lehet hogy mar ki is nyirtam, 7 volt a maximum.
Az oszcillator tekercset osszetolva egyszercsak nagyon megemelkedik a zaj. Ott indul el az oszci?
Nagyfrekire viszont nem ad erdemleges valaszt ekkor sem a bemeneten. Megprobalom osszehazasitani a hazi tuneremmel is. Hatha.
(#) kadarist válasza bakaruha hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia!
Többek között a Wxsat vagy az APTdecoder programokkal lehet láthatóvá tenni az adást.
(#) gaben62 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Igazából ez igy van.
Ahogy olvasgattam a többi rádiós topicot,pucuka szerint adóvevő birtoklása,és fm.áthangolt fm.vevővel történő hallgatodzás,más nagyobb frekvenciákon,az már törvénybe űtközik.
Nemzetbiztonsági vizsgálat tárgya lehet.
(#) kadarist válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Én ezzel úgy vagyok, hogy aki nem szeretné azt, hogy ne hallja (lássa) más a nem publikus információcseréjét, az tegye lehetetlenné a vételt. Például kódolással, digitalizálással.
Jó példa erre az egyik nagy fizetős műholdas szolgáltató esete. Annak idején rossz, feltörhető kódolási rendszert választottak, és így boldog-boldogtalan nézheti a fizetős csatornákat. Ebben az esetben sem hallottam rendőrségi ügyről.
A Satcomos vételnél nyílt polgári beszélgetéseket lehet hallani, amelynek a hallgatása semmilyen törvénybe nem ütközik.
(#) Medve válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Én ugy tudom (tudtam), hogy a szabadon kisugárzott információ szabadon vehető. Erről precedens értékű per is szólt, s az illető nyert. A rendőrségi adás is vehető, csak épp nem szabad vele visszaélni, vagyis pl, nem hozható nyilvánosságra.
(#) szendi001 válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Sziasztok!

Nekem eleg furcsa megfogalmazas az hogy "nagyobb frekvencia". Amikor en vizsgaztam vagy 10 eve akkor az volt a jelmondat, hogy minden veheto, ugyanis ha az adoallomas nem kodolja a jelet akkor nem illegalis tisztan venni azt. Persze ha megnezed a 30 evvel korabbi szabalyozast vagy a koreait akkor mast talalsz ott le is lonek ezert.
Pelda erre a nemregiben tortent nemet telefon feltores. A srac kezeben modern technika van( a 15 evvel ezelotti kodolasi eljarashoz kepest) feltorte a mobil kodokat es arra probalja felhivni a figyelmet hogy a tarsasagok nem akarnak kolteni lovet vedlemre... Persze azok hisztiztek de buktak a dolgot. A masik az hogy a vevod hol vesz... Miert bevizsgaljak a hibas tuneredet? Tehetek en arrol biztosur, hogy egy kondi a felere tort es magasabban vesz?
Adni tuti nem szabad sehol, csak az adoengedelyben meghatarozott frekvencian es adasmodban, szoval a kerdes onnantol tiszta.
Udv Joe
(#) kadarist hozzászólása Feb 28, 2010 /

Az UFO-programról:Bővebben: Link
(#) Novak hozzászólása Feb 28, 2010 /

Visszatérve a NOAA-k vételére, találtam itthon TBA120S-et, estig lehet hogy életre keltem. Most építettem egy FM vevőt 10,7 MHz-re TDA7021-es IC-vel. A próba adóm nagyon szépen tisztán, torzítás és zaj nélkül jön vele. Kíváncsi vagyok műholdra majd mit produkál. Vagy szerintetek ez így nem lesz jó?
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Miért ne lenne jó? Teljesen korrekt IC-nek tűnik, bár papír szerint ez is, mint a TDA7000 csak 110 MHz-ig jó. De mint tudjuk, ez nem jelent semmit, a 7000-es is működik 140 megán. Egy jó előerősítő persze kell hozzá. Kísérletezéshez, tapasztalatszerzéshez kiváló.
Esetleg a TBA120-at kösd rá a TDA KF-kimenetére egy kerámiaszűrőn keresztül.
Kerámiaszűrős bemeneti megoldás a TBA120-hoz:Siemens adatlap
Következő: »»   22 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem