Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ket rovid hozzaszolas az eddigiekhez: 1. TBA120S nagyon figyelj arra hogy S tipus legyen ne T vagy mas lasd korabbi elmelkedesunket a forumban.. 2. A tranyos fokozatban BF199 nagyon bevalt kf fokozatban, egy picit nagyobb alapzajra kell szamitani, de az vetelkor `eltunik` csak vetelmentes alapzajrol van szo. Zajra tudtam hangolni a kf fokozatokat, amit GDO-val ellenoriztem. El voltam havazva az utobbi ket hetben, de ime a korabban igert kepek a kitelepulesrol. AM vetel szinte lehetetlen volt, terero telefonon csak a bazisallomas toveben, szoval a bekes nyugalomban jo lehetett radiot epitgetni. Sajnalhatom hogy nem lett kesz a radiom, de talan jovore megnezem a hegyi muhold vetelt. A probapanelra osszerakott kf azota szol, mar csak a kevero hianyzik elole. Az oktato radiorol is teszek kepeket, az AM resze jol szol be van hangolva, az FM kf jo, de a fazisdiszkriminator egyelore nem mukodik... Jo barkacsolast mindekinek! Udv Joe
Üdv!
Igaz.Ezért nem lehet pl.némelyik gyári szkennerrel sem venni normálisan.Hétvégére kölcsön jött hozzám egy yupiteru 7100. WFM-ben 50 ill. 100KHz-et enged,ez miatt nem lehet pl.137,620MHz-re állítani. NFM-ben pedig torzít a nagy löket miatt,pedig a szkenner elég komoly kis darab.Áthangolt HiFi rádióval(KF nem piszkálva) meg a képek magukért beszélnek.Hát nem vicc? Azért írtam csak a nagylöketűt, mert ha tudja venni a műsorszórókat torzítás ill. halk jel nélkül akkor már sínen is van.
Szép kép! Gratulálok. Csak ezektől a hamisszínes képektől rosszul vagyok
Úgy érzem hogy még ezek is a fórumra tartoznak!
Bővebben: Link Most probálgatom a szkennert és egyszer csak UHF-en bejönnek rajta az olaszok 265,450MHz Majdnem vetettem egy hátast a széken! Ez nekem nagyon új,és rendesen rácsodálkoztam :eek2: Még a linket is most találtam meg.Valamiféle SATCOM műholdról van szó.
A Satcom nem műhold, hanem egy műholdas kommunikációval foglalkozó internetes oldal neve. Ez a freki az UFO-7 műhold frekvenciája, ami egy katonai műhold. Nem hiszem, hogy nyílt fónia módú vételt lehet hallani egy katonai geostacionár műholdról, ráadásul 36 ezer kilométerről.satcom
Hello. Egy műholdas vételnél milyen előnyt ad ha egy hegyen vagy?
Nem hiszem hogy valami lekeveredésről lenne szó,amit hallottam.
Bővebben: Link Antenna triple leg(nem frekire hangolva),de yupiteru saját antennájával is jött halványan.
Szia milyen program kel a dekódoláshoz? és honnan tudnám letölteni?
mivel hegytetőn ritkán vannak városok, a zavarköd, elektroszmog is kisebb.
geostacionárius műholdnál nem annyra lényeges, de az ilyen íves pályán haladó műholdak tovább láthatók vehetők a horizont felett
Jut eszembe, a TBA 120S t próbáld ki 5.5, vagy 6.5 szűrővel. Az keskenyebb mint a 10.7 es.
Szia Medve!
A cel igazabol az 1200 km tavolsag es az abbol adodo veteli korulmenyek tesztelese lett volna. Valoszinu a hegy egyik iranybol jelentosen csillapit. A nagy otlet mobil jelleguantenna es pici sajat radio lett volna , de majd jovore . Zaj tuti, hogy kisebb arrafele, 200 km korzetben hegy meg ho, lattam nehany vizi eromuvet, a legnagyobb varos is kb Koszeg meretu. Jut eszembe. lattam 4 helikalis antennat London deli autopalyaja mellett egy lapos tetore kb 2 lambda tavolsagra telepitve. Megprobalok csinalni kepet legkozelebb, valoszinu latszik google earth on is az epulet, de meg kell talalnom. Mindenesetre gondoltam ratok Szerintem az antenna nagyobb volt mint ez a hullamhossz, hasznalnak alacsonyabb frekin is muholdas adast vagy lambda tobbszoros volt az antenna?
Volt alatta forgató is, a pályakövetéshez?
Nekem 6.5 os kf szurom van a minta vevoben, ha adatapban utana neztek az TBA120-nal ir kapacitas modositast: a visszacsatolasnal alacsonyabb frekire par pf el nagyobb kondi kell. En vegul BA403 as ic- hasznaltam, cd7313 hangvegfokkal. Ez a paros jol mukodik egyutt, mar front end van hatra a masodik ujjaepitesbol probapanelon, amugy minden cucc bontott.
Udv Joe
Ezek ahanyszor lattam mindig fuggolegesen alltak kb 10 meter magasan a lapos tetotol. Utoljrara levettek roluk a helikalis tagokat, gondolom karbantartas miatt. remelem nem szerelik le....Csaloka a merete mert autopalyatrol latom, de kb 3 meter magas tuti van egy helikalis tag, de lehet hogy nagyobb, vagy nem jol latom az aranyokat...
Most beszéltek vagy negyedórán keresztül 255,450MHz-en.
UFO-7
Ezek mind portugál nyelvű beszélgetések. Persze, a Satcom, vagy becenevén UFO-7 műhold illegális használatáról van szó. Valóban egy stacionár műholdról van szó, amit Brazil "kalózok" használnak cébézésre. A kommentek szerint párat már elkaptak a helyi hatóságok az FBI nyomására..
Tehát akármennyire furcsa is (nekem), de tényleg egy geostacionár műholdat hallottál.
A hossza a nyereséggel van kapcsolatban, a menetemelkedés a hullámhosszal.
Nem hiszem, hogy műholdas lenne, ha függőlegesen áll, inkább valami meteorológiai radar, ionoszféra kutatáshoz, esetleg reptér nincs a közelben? 30 MHz alatt nem nagyon használnak ilyen antennát, a méretek miatt, meg az E és F rétegek elég nagy csillapítást, visszaverődést okoznak. Inkább a rétegek magasságmérése a cél.
Nem semmi!
Leszögezném a hatóságoknak még egyszer, hogy csak szkennerrel halottam és nem adó vevővel és már át is tekertem PMR sávra. :hide: Csak nem tudtam mit hallok,először azt hittem hogy valamiféle lekeveredés,de hát a videómegosztó tele van iesféle dolgokkal. A moderátoroknak megköszönném az mp3 eltávolítását.
Csak vigyázz a nyilvánosságra hozatallal. Könnyen belefejelhetsz az adatvédelmi törvénybe, meg még egy két nem annyira közismert törvénybe.
Nem katonai kommunikációt hallgattál. Magánügy. Senkinek semmi köze hozzá, hogy mit hallgatsz.
Csak ezért nem fognak veled foglalkozni mert te kalóz adást hallgatsz.
pucuka: Speciális eset, szerintem nem ütközik törvénybe. Bár az a bizonyos 3. fél mi lennénk de a kalóz adás nem rádiószolgálat.
De jo hogy ti legalabb vesztek valamit Ket oraja epitgetem AN7205-el a front end fokozatot, de meg egy jo osszegerjedes sem jott ossze rendesen a GDO-val. Zajra hangolni tudom a ket kort a 6.5-os keramia szurovel. Ha kap 6.5 megas jelet siri csond van, tehat kf oldala szerintem jo. Holnap lekaparom azt a fokozatot a manhattan nyakrol es visszaterek az SO42p hez, azzal jol szolt. 6.8 voltrol jaratom az an ict lehet hogy mar ki is nyirtam, 7 volt a maximum.
Az oszcillator tekercset osszetolva egyszercsak nagyon megemelkedik a zaj. Ott indul el az oszci? Nagyfrekire viszont nem ad erdemleges valaszt ekkor sem a bemeneten. Megprobalom osszehazasitani a hazi tuneremmel is. Hatha.
Szia!
Többek között a Wxsat vagy az APTdecoder programokkal lehet láthatóvá tenni az adást.
Igazából ez igy van.
Ahogy olvasgattam a többi rádiós topicot,pucuka szerint adóvevő birtoklása,és fm.áthangolt fm.vevővel történő hallgatodzás,más nagyobb frekvenciákon,az már törvénybe űtközik. Nemzetbiztonsági vizsgálat tárgya lehet.
Én ezzel úgy vagyok, hogy aki nem szeretné azt, hogy ne hallja (lássa) más a nem publikus információcseréjét, az tegye lehetetlenné a vételt. Például kódolással, digitalizálással.
Jó példa erre az egyik nagy fizetős műholdas szolgáltató esete. Annak idején rossz, feltörhető kódolási rendszert választottak, és így boldog-boldogtalan nézheti a fizetős csatornákat. Ebben az esetben sem hallottam rendőrségi ügyről. A Satcomos vételnél nyílt polgári beszélgetéseket lehet hallani, amelynek a hallgatása semmilyen törvénybe nem ütközik.
Én ugy tudom (tudtam), hogy a szabadon kisugárzott információ szabadon vehető. Erről precedens értékű per is szólt, s az illető nyert. A rendőrségi adás is vehető, csak épp nem szabad vele visszaélni, vagyis pl, nem hozható nyilvánosságra.
Sziasztok!
Nekem eleg furcsa megfogalmazas az hogy "nagyobb frekvencia". Amikor en vizsgaztam vagy 10 eve akkor az volt a jelmondat, hogy minden veheto, ugyanis ha az adoallomas nem kodolja a jelet akkor nem illegalis tisztan venni azt. Persze ha megnezed a 30 evvel korabbi szabalyozast vagy a koreait akkor mast talalsz ott le is lonek ezert. Pelda erre a nemregiben tortent nemet telefon feltores. A srac kezeben modern technika van( a 15 evvel ezelotti kodolasi eljarashoz kepest) feltorte a mobil kodokat es arra probalja felhivni a figyelmet hogy a tarsasagok nem akarnak kolteni lovet vedlemre... Persze azok hisztiztek de buktak a dolgot. A masik az hogy a vevod hol vesz... Miert bevizsgaljak a hibas tuneredet? Tehetek en arrol biztosur, hogy egy kondi a felere tort es magasabban vesz? Adni tuti nem szabad sehol, csak az adoengedelyben meghatarozott frekvencian es adasmodban, szoval a kerdes onnantol tiszta. Udv Joe
Az UFO-programról:Bővebben: Link
Visszatérve a NOAA-k vételére, találtam itthon TBA120S-et, estig lehet hogy életre keltem. Most építettem egy FM vevőt 10,7 MHz-re TDA7021-es IC-vel. A próba adóm nagyon szépen tisztán, torzítás és zaj nélkül jön vele. Kíváncsi vagyok műholdra majd mit produkál. Vagy szerintetek ez így nem lesz jó?
Miért ne lenne jó? Teljesen korrekt IC-nek tűnik, bár papír szerint ez is, mint a TDA7000 csak 110 MHz-ig jó. De mint tudjuk, ez nem jelent semmit, a 7000-es is működik 140 megán. Egy jó előerősítő persze kell hozzá. Kísérletezéshez, tapasztalatszerzéshez kiváló.
Esetleg a TBA120-at kösd rá a TDA KF-kimenetére egy kerámiaszűrőn keresztül. Kerámiaszűrős bemeneti megoldás a TBA120-hoz:Siemens adatlap |
Bejelentkezés
Hirdetés |