Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor abból nem lett A osztályú
![]()
Na találtam 2 fajtát, egy vvan mind kettőből,van egy 4A-es és egy 6A-es. Az egyik valami álló meg nem tudom mondani milyen tokozás ez,és van egy kockaalakú.(az a 6A-es)
Igen tudom, csak viccből írtam
![]() Érdekes, a nyugalmi áramot teljesen letekertem akkor volt kb 20-25mA és akkor se torzít az erősítő, vagy alig hallhatóan. Kicseréltem a 16Ohm-os tv hangszórót egy 4Ohmosra, máris hangosabb lett ![]()
Akkor ismét megpróbálom megkérdezni: Mekkora forrásimpedancia és jelszint áll rendelkezésre? Ha ez megvan, akkor a VF3 nominált kivezérléséhez tartozó jelszinttel és bemeneti impedanciájával vesd össze.
Amíg nincs nagy kivezérlés, a nyugalmi áramtól jelentősen eltérni nem fog az áramfelvétel-miért is tenné. Ha az összevetéssel megvagyunk, akkor jön a mérés: Adj a hangkártyáról pl. 50Hz-es jelet a végfokra (test tone generator fog segíteni ebben) és mérj AC feszültséget a hangkártya kimenetén, a végfok bemenetén, a műveletierősítő vonatkozó bemenetén (nem, nem elég, ha csak a végfok bemenetén mérsz) és kimenetén. A hangkártya kimenetéhez annyit, hogy az sokszor nem képes a normál jelnívót sem biztosítani, mivel alapvetően fülhallgató meghajtására tervezték, tehát sokszor 200mV sem vehető ki belőle üzemszerűen.
Köszönöm, hogy segítesz, de már megoldottam. Egy 16Ohmos tv hsz-val próbáltam, kicserélve a 4Ohm-os hangdobozra máris nőtt egy keveset a hangerő, de úgy lett teljesen jó, hogy megmozdítottam a tápkábelt, valahol el van törve és csak halkan szólt emiatt, most meg már túl hangosan szólna, ha hagynám
![]()
Evvel azt akarod mondani,hogy féltápot kapott a végfok?
Nem repült el véletlenül a műveleti erősítő? ![]() Isának állítólag kettő is elszállt,az egyik a féltáptól.
Kapott féltápot is
![]() Szerencsére nem halt bele a műveleti erősítő. Mégse a tápkábel tört el hanem a gépből kijövő hosszabbító kábel.
Tyűű! Akkor nagyon nagy szerencséd volt!
![]() Az a dióda az csak hővédelemnek szolgál ha jól tudom. :yes:
Az egyik egyenirányító diódát engedte el a forrasztás, de az egyik feten lévő dióda se úszta meg, mert eltörött ahogy meghúztam a csavart
![]()
Nos ma összehasonlítottam a VF3-at az elkészült conduktorral. A dobozok B&W 602s3-ok.
A kis bélyeg nekem most is jobbnak jött ki. Hihetetlen kis szerkezet. ![]()
Ha 1N4007-est raksz bele, tuti, hogy nem roppantod szét.Nekem is olyanom van, és még hővezető pasztát is kapott a dióda.Amióta összeraktam csak hangerőszabályozó potit kellett cserélni...de azt már vagy 3 szor.
![]()
Ha pedig BD139 -est raksz bele (bázis-kollektor vagy bázis-emitter diódaátmenet) akkor csak satuval tudod szétroppantani, és a hővezetése is jobb lesz, még paszta nélkül is.
MÉG NEM PRÓBÁLTAM, de valószínüleg nem romlik a hangminőség a diódás megoldáshoz képest.
Ha a FET-re ragasztott diódát egy BD139 B-e átmenetével helyettesítem, akkor semmin se kell módosítani?
A VF2-ben is helyettesíthetem minden módosítás nélkül?
Elméletileg nem kell módosítani semmit a rajzon, esetleg a panelrajzon, de én inkább mradnék a diódánál.
Találtam ezt a bekötést, bár nem VF2-höz.
Én inkább ezt választanám, mert korrektebben fel lehet fogatni a FET-eket. NyÁK-ot pedig terveznék hozzá.
Az a 100 ohmos ellenállás biztos, hogy kell oda?Vagy tegyél rá shottky diódát
![]()
Ez más erősítőhöz való, valami módosított VF2 lehet.
Így szeretném bekötni a VF2-t is, de persze azt kihagynám. A módosított erősítőhöz kell.
Nemtudom, én még mindíg a diódát javaslom, nem véletlen tervezték azzal...nem akarlak letolni vagy ilyesmi, de ezt folytasd inkább a vf2-es topikban, mielőtt áthelyeznének oda.
![]()
Szerintem meg lehet próbálni tranzisztorral is. Sőt, akár kettő B-E átmenetet is sorba lehetne kötni, úgy mégjobb lesz a kompenzálás! (csak az ugyebár két db tranyó)
Mellesleg egy hengeres testű dióda soha nem fog olyan jól átmelegedni, mint egy lapos, nagy felületen illeszkedő. De ha mindenképen a diódát akarod eröltetni, akkor javasolj nagyobb tokozású SMD diódát, mert az legalább lapos. ![]()
A VF3 építő mestereket kérdezném hogy ennek a csöppenet erősítőnek mennyi az a minimum feszültség igénye amivel már üzembiztosan megy ? Tételezzük fel hogy 2X10 voltról esetleg már kielégitő a hangminőség amit produkál ? Valaki aki már megépitete , nem - e kisérletezett ilyen irányában ezzel a véggel ?
![]()
Szia!
Szerintem 2*10V az kevés lesz neki.De ha van egy 2*12 voltos trafód hozzá, akkor az már bőven elég.Egyenirányítás és pufferelés után kb 17 volt lesz rajta.Erre jöhet a végfok, dobozt neki, ki is nézzen, rá egy hangfalat és már rezegnek is a poharak a vitrinben. ![]()
Azért ezeket szerintem Laci is pontosan tudja.
![]() Az Ő kérdése a +-10V-os működésre van kihegyezve. Szerintem működne is. /~10W teljesítménnyel/
Nem a pohár zengetés a fő cél ! az én kérdésem az az hogy ez a végfok ha csak csupán 2x10-12 DC-vel táplát akkor mennyire megbizható , és az ajánlott 17DC - vel szemben ? Nekem a trafó az nem gond azt teszek rá amit akarok , olyat gyártok amit csak megkiván a kapcsolás , de itt most szintén a miniatürizálás lenne a cél . A dobozolás sem okoz talán gondot ? Már láttam egy - két erősítőt Bővebben: Link /Talán?/
![]()
Így van teljes mértékben jól látod ! Csak a Max 10Watt magasságában gondolkozván . De már látom össze kell lapátolnom egy - két panelt és kisérleteznem kell vele . Pont a te dicséretedre lennék kiváncsi ,azt mondtad hogy nálad ez a favorit ! No de majd meghallgatom éés ?
![]()
Van panelem kimarva ha kéred.
![]() Én azért javasolnám Neked a magasabb tápfeszt, mert működne kis tápfeszről is ugyan, de szerintem negatív irányban változna a hangja. Nem véletlenül alkalmazzák a magas tápfeszt ME-ös korrektoroknál, előfokoknál.
Én is magasabb tápfeszültséget ajánlok.
De ha olyan trafót gyártasz, amilyet akarsz, akkor mi akadálya van egy 12V-os gyártásának? Szerintem is rosszabb hangja lenne. Az eredeti weboldalán le is van írva, hogy hogyan lehet egy erősítő teljesítményét megközelítőleg kiszámolni: (Ut*Ut)/(2*Rt) (10*10)/(2*8)=6,25W 8Ohm (10*10)/(2*4)=12.5W 4Ohm
A panelt azt köszönöm de nem mert ugyanis ha megépítem a VF3-mat akkor olyan egyedi panelt csinálok neki amin a trafó is meg az egyen irányitás , pufferelés is helyet kap . De megfogadom a tanácsod és a trafót akkor ugy fogom megtekerni hogy lehetőség szerint tudjak vele a névleges feszültségre is átálni 12AC X1,41 =17DC , és lessz 8AC és 10AC leágazás és majd eldöntöm a végén hogy hol marad ?
![]() ![]()
Már megint egy Cirokl dölux verzió.
![]() Tekerd 13-V-ra a trafót! :yes: 12VAC-ből csak 15,6VDC-t kapsz. Mert az egyenrángató diódák is levesznek belőle, és itt már az is számít. |
Bejelentkezés
Hirdetés |