Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   195 / 507
(#) Barret hozzászólása Feb 28, 2010 /

Pár száz áramkört összeéllítottam már rajz alapján.
Ez az egyik hobbi-y-m...
DE NEM tanultam iskolában.
Ismerem a diszkrét alkatrészek működését,beazonosítom őket,a bekötésüket is tudom.Elég sok íc-t is ismerek.
DE nem tudok egy rajzot ránézésre értelmezni,mint azok akik tanulták...
(#) Barret válasza Tirex hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Valóban elég kicsi áramerősség.
Fura.

5 napja fúj a "vihar" Tele vannak az akksijaim...
Egész éjjel 2 halogén égő volt sorbakötve a gépen...
És még mindig pörög ezerrel.
Most merítsem le az akksikat?
Nincs még kidolgozva,hogy mire használom el.
Éjszakai világítás van csak rákötve...
Az meg keveset fogyaszt,és ráadásul szürkületkapcsolós.
(#) szsrobert válasza Barret hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Ennél nagyobb gondod sose legyen.
Nézz TV-t, kapcsold rá a számítógépet.
(#) Dzsos válasza Barret hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

szerintem több ilyen rajz van csak kicsit keresni kéne minimális átalakítással pl itt a forumon a szélgenerátor szinkronba müködése hálozattal 271369 hozzá szolásban is van.nézd meg.
(#) sziriusz válasza Tirex hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia Tirex!
Na akkor nézzük részletesebben:
Egy kis elmélet:
A hálózati feszültség 230 volt. Ez pontosan egy szinuszosan változó feszültség, aminek a legkissebb értéke 0 volt, a legnagyobb pedig +- 230*1,41 volt, azaz +-324 volt. A műszerekkel azt az effektív feszültséget és áramot mérjük, ami alapján az áram munkavégzését tudjuk egyszerűen megmondani. A hálózati feszültség ez alapján: Ueff = 230 volt (így korrekt a megnevezés). Az áram is szinuszosan megy a vezetékben.
Legyen egy tekercs feszültsége Ueff = 2 volt, Ieff = 2 amper . Egy fázisod feszültsége Ueff = 10 volt lesz, az árama: Ieff = 2 amper. A három tekercs teljesíítménye: 3 * 10 * 2 = 60 watt.
Csillagban a vonali váltó feszültség : Ueffv = Ueff * 1,73 = 17,3 volt, az amper Ieffv = 2 amper. Az 1,73-as szorzó a 120 fokos fázisszög miatt van. A három fázis teljesítménye: 1,73 * 17,3 volt * 2 amper = 60 watt
Három fázisú kétutas híd kapcsolás után: Ueffegyen = Ueffv * 1,383 = 17,3 * 1,383 = 23,9 volt
Ieffegyen = Ieffv * 1,25 = 2 * 1,25 = 2,5 amper. Az egyenáram teljesítménye: 23,9 * 2,5 = 60 watt.
Megjegyzés 1: a diódákon 0,8-1.2 volt esik, ez a híd kapcsolásra 1,6-2,4 volt feszültség esést ad.
Megjegyzés 2: a szélkereket és a tárcsagenerátort is hasonló módon lehet számolni, ezzel sok felesleges kisérletezést és pénzkidobást lehetne elkerülni.
Remélem nem untattalak, és a következő kérdezőnek Te adsz választ.

Nekem így jeleníti meg a hozzászólásokat...
Nem tudom megkeresni a 271369-es hozzászólást,mert hiányzik

xx.JPG

(#) solah válasza Barret hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

nem ez volt felrakva hanem a dc motor arrol is raktam fel képeket.
(#) solah hozzászólása Feb 28, 2010 /

szereztem körmágneseket 5.5cm az átméröje.nemlehetne igy egyben felhasználni a pmg generátorban,fontos hogy téglatest legyen a mágnes?a polusok ugyan ott vannak.

ennyire azért ne legyél lusta mi lenne ha megnéznéd a forumot ,leirtam milyen cim alatt kb a 10 hozzászolás.Én most is kereső nélkül is megtaláltam.
(#) lehar válasza solah hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

De, lehet igy is, a tekercseket szintén kör alakura tekered.5 cm.tekercs sablonra.
(#) mex válasza Barret hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Rajzoltam egyet....

A BUZ11 gate ellenállását lehetne nagyobb értékűre venni, mondjuk 1.5-1.8K ohm-ra, mert nem mindegyik 393 tud 10mA fölötti áramot elnyelni.
(#) doc01 válasza Barret hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szevasztok, már régóta olvasom a témát, ha lesz időm, én is nekiállok egy szélkerék épitésének.
Barret, én ezt a kapcsolást tervezem majd megépiteni.
(#) Barret válasza mex hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi!
(#) Barret válasza Dzsos hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Ha méltóztattál volna odaírni hogy az egy fórum,akkor elsőre megtalálom!
Honnan kellene tudnom hogy egy ilyen nevű fórumot keressek,ha nem is hallottam róla?
Arra nem vagyok lusta,hogy nagybetűvel kezdjek egy mondatot.
(#) solah válasza lehar hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

az nagyszerü lenne ha a kör mágnes jolenne mert azt tudok keriteni többet ezis olyan mint a hangszoro lyukas ezis.1cm vastag.1,8cm széles.mikrosütöböl vannak állitolag a ferritmágnesek közül a legerösebb. ha marad az 5cm-es sablon és a kocka alakzat az nagy gáz?de ha igen akkor csinálok kör alakut ha azon mulik.
(#) lehar válasza solah hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Azért jó lenne ha a tekercsek is kör alakuak lennének,a belsö részük valamivel kissebbek legyenek mint a mágnesek külsö része.Végeredményben,nem te vagy az elsö,aki jó erdménnyel alkalmaz kör alaku mágnest.A lényeg : minnél erösebbek legyenek.
(#) athor77 válasza Tirex hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

"240 menettel 0,8-as huzallal egyen irányítás nélkül 0,02 amper jön le."

Nekem az első próba tekercsen volt 0,02A.
120 menet 0,315- ös drót.
(#) dzsonix hozzászólása Feb 28, 2010 /

sziasztok! :
letezik olyan kapcsolas ami a valto arammot kordaban tartja!?
pl: ha a szel generator elerne a 220v-ot bekapcsol az aramkor es stabilan ott tartana ha tovabb emelkedne leszabalyozna vissza 220-230ra hogy allandoan 220 korul kapjam? remelem nem hordtam tul sok suletlenseget ossze?

Ha egy darab rudat tekerek meg az mi tevo lenne a tekercsel?
(#) lehar válasza dzsonix hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Nagy rendszerek esetében,hálozatra visszatápláló inverterek esetében igen.Egyébként a ,,,triót,,, (hármast) nem kerülheted meg stabilan.1. szgenerátor,2.akú(pakk),3.inverter,ami tulajdonképpen,minöségétöl függöen,biztositja a RENDSZER kimenetének a stabilitását.

Bocsi legelsőre is odairtam hogy a fórumon milyen cim hányas hozzászolás.Vagy ha nem tiszta kérdezz.Az ember segíteni akar ,nem olvasol figyelmesen,lusta vagy keresni és még ba ....gatod utána?Segítsen neked a hóhér ezek után.

Koszi most kicsit lelombozodtam mert igy eleg draga nem?
(#) Dzsos válasza dzsonix hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Pontosan leirnád mit szeretnél?Valoszinű nem is a feszültség tartása lenne a gond hanem a frekvencia tartása.Egyébként még a nagyobb renszereknél is a váltót egyenirányitják a és utána a kivánt feszültségre és frefvenciára állitják be.
(#) Tirex válasza athor77 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Te mit tettél rá terhelésnek és mennyi lett végül az ampered?
Most mértem egy 12V-os irányjelző izzóval 1.7A-t.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Írod: Azért jó lenne ha a tekercsek is kör alakuak lennének,a belsö részük valamivel kissebbek legyenek mint a mágnesek külsö része.
Miért? Van valami magyarázata, vagy csak így csinosabb? Mert szerintem egyformának kell lenni!
(#) dzsonix válasza Dzsos hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

igazabol csak probalkoznam hogy hogy is aljak neki ennek a dolognak ha mar egyeniranyitottam be tudom allitani feszultseget s a hz t? valahogyan ha pl: termelek kb 200 voltot 300 rpmel s ez valtozo?
en azt szertnem ha nyers anyagbol felhasznalhato arram forasom legyen!
(#) Dzsos válasza dzsonix hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

nem értem azt hogy nyers anyagbol felhasználható áram forrásod legyen.
(#) dzsonix válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

ezt ugy ertettem hogy amit megtermel a generatorom egybol fel tudnam hasznalni, miden problema nelkul?!
de ugy veszem eszre hogy atalakitas nelkul nem megy !
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Ha kedved van,probáld ki.Készits egy,a mágnesnél valamivel kissebb,kör alaku tekercset,és egy nagyobb,téglalapalakú tekercset,ua. menetszámmal.Majd mérd be,és hasonlitsd össze a kapott eredményeket.Itt most a konstrukcios meggondolások szempontjával nem foglalkozok,de ez is benne van.
Következő: »»   195 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem