Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos semmi változás. :no: Nem tudom miért nem működhet. T1-es tarnzisztor bázisához hozzáérek akkor se csinál semmi. De észrevettem hogy az első 555-ös ic melegszik. Mitől lehet? Üdv.:
Vagy elkötöttél valamit,vagy túlterheled az IC1 3. kimenetét, vagy rossz az IC.
Nyákrajzot többször is átnéztem, de az biztosan jó. Ic-t már cseréltem és azzal is ez a gond. Nem tudom mi lhet már a gond. Lehet másik kapcsolást kellene megépítenem? Üdv.: András
Kicseréltem a tranyókat. Most ha feszt adok rá akkor semmit nem csinál. tapsolok akkor se. de ha hozzáérek a t1 bázisához akkor a piros led felgyullad és égve marad. relé nem húz be.
Most odáig eljutottam, hogy ha ráadom a tápfeszt akkor semmit nem csinál, de a t1 bázisát megérintve felghyullad a piros led és egy kis idő mulva elalszik. relé nem húz be. Ic hiba lehet? Üdv.:András
Vettem uj ic-ket. ugyan ez a hiba jelenség. teljesen tehetetlen vagyok már. Üdv.: András
Akkor ott valamit elkötöttél, zárlat vagy szakadás van. Nem akarsz berakni egy-két makrós képet a panelról?
Az ic-k lábát elkötöttem véletlen. Azokat kijavítottam. most ha a T1 bázisához érek kétszer akkor behuz a relé. ha megint 2szer érek hozzá akkor pedig elenged. tapsra nem reagál. Gondolom a mikrofon erősítésnél lesz a hiba, csak azt nem tudom hogy mi . Üdv.:András
Nem kesereg,gondolkodik és nyugodt marad!
Ne zavarjon meg,hogy 2 szer kell a bázist megérinteni,hogy kapcsoljon.A tapsot is lehetne elvontan 2 jelnek értelmezni,egy felfutó és egy lecsengő jelnek.A mikrofont jól kötötted be,mert nem mindegy?Az a negatív lába,amelyik galvanikusan össze van kötve a burkolatával,van amikor kívülről látható,vagy jelölve van vagy ki kell mérni.A C1 kondenzátort növeld meg,először 100n értékre, R2 legyen 2,2k vagy 1k. A C1 lehet akár 1µF is.Előbb vagy utóbb kell,hogy legyen akkora jel taps hatására,hogy bebillenjen a kapcsolás,ha a mikrofon is jó.Most mondjam azt,hogy a mikrofon helyett egy pici hangszórót is be lehet kötni oda,de akkor az R1 ellenállást el kell távolítani. R3 maradjon 1M.Ha egyszer elkezd működni,onnan már lehet finomítani a kapcsolást.Az elkötéseket tessék kerülni és néhány kép sem ártana,mert most vakon vezetünk a legjobb szándék ellenére is!
Értettem nyugodt maradok! Mikrofon biztosan jól van bekötve. nyáktervet felteszem, de elég zavarosnak fogjátok látni, mert sok benne az átkötés amit nem jelöltem, és van ahol a 9v-ot áthidalással vittem tovább. Jelenleg már csak a mikrofon része nem működik. Holnap megcsinálom a változtatásokat amiket irtál. A paneltervet kijavítottam. Most igy van bekötve, és igy működik a relé rész. Üdv.: András
Nincs a telódon fényképezőgép...? Lehet, hogy előrébb lennénk.
Kicseréltem a C1-et 100nf-osra. semmi változás. Képeket tettem fel.
a lézershow-mban lévő miki előerősítő-ben is ilyen kondenzátor mikrofon van. A testet is kimértem rajta, és nem fordítva van bekötve.
T1 kollektorán lévő jelet kéne figyelni szkóppal.
sajnos szkópom nincs. Annyira nem vagyok berendezkedve. Ma vettem uj tranzisztorokat. Most cserélem ki és irok ha van valami változás. Üdv.:
A 4017 13 lába nincs bekötve ,egy testre kötést szerintem meghálálna.
Bekötöttem földre a 13-as lábat. Kicseréltem az ellenállásokat a leirt értékekre. Semmi változás sajnos. Tapsra nem reagál. érintésre relé behúz. Üdv.: András
A mellékelt panel jpg-n a mikrofon pozitív pontja rossz helyre van kötve! Legalábbis a kép alapján.A fölötte lévő ellenállás osztóhoz kéne kötni, R1-R2 közös pontra és nem a led-hez,ami a relé bekapcsolási állapotát jelzi.
Átkötöttem a mikrofont. De szerintem a tranzisztorok tönkre mentek. Gyorsan el tud halálozni a tranyó? pl. lábak összezárása vagy ilyesmitől? És a mikrofon igy a félre kötéstől is tönkre mehet?
Hát nem egészséges az biztos egyiknek sem.
Értem. Akkor holnap veszek egy uj mikit, és uj tranzisztorokat. Ha minden oké akkor ebben az állapotában működnie kell. Legalább is szerintem. Irok amint kicseréltem az alkatrészeket.
Bocsánat hogy ennyi dolgot félre kötöttem. Igazából ez a 3. bonyolultabb nyák amit eddig megterveztem. Legközelebb sokkal jobban figyelek a dolgokra.
Hahó,kedves kolléga,az új alkatrészek beültetése után tessék alaposan,alkatrészről-alkatrészre átvizsgálni a panelbekötések helyességét és csak utána adni neki ménküt! Mert minden áramkör biztosan működőképes amíg tápfeszt nem kap.
Ebben igazad van! Figyelni fogok mindenre. Igaz hogymár az elektronikai boltban hülyének néznek, mert a héten minden nap voltam már alkatrészért. De remélem megéri a fáradozást.
Kicsréltem a tranyókat és a mikit is. Ha ráadom a tápfeszt akkor apró rezzenésekre kigyullad a piros led de utánna el is alszik. Tapsra nem akar reagálni. Ha érintem a t1 bázisát már akkor se csinál semmit. De ha a t1 emitterét és bázisát összezárom akkor a zöld led kigyullad, de a relé nem akar meghúzni. Eddig itt tartok, de kezd idegesíteni!
Félsikerem van Kicseréltem az ellenállásokat a gyári értékekre. 1tapsra piros led világít, 2. taps zöld led világít. Ez eddig szép és jó. De a zöld led halványabban világít mint kellene. Relé nem húz be sajnos. Tranzisztor teljesen uj. Valami tipp? Üdv.: András
Kicseréltem 1k-ra és működik Végre már! Köszönöm a segítséget!!! Üdv.: András
Nincs mit,szívesen segítettem!
További sikeres építéseket kívánok! |
Bejelentkezés
Hirdetés |