Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tapskapcsoló

Témaindító: deniel, idő: Jan 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 30
(#) sardna00 válasza Phoenix50 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Sajnos semmi változás. :no: Nem tudom miért nem működhet. T1-es tarnzisztor bázisához hozzáérek akkor se csinál semmi. De észrevettem hogy az első 555-ös ic melegszik. Mitől lehet? Üdv.:
(#) Phoenix50 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Vagy elkötöttél valamit,vagy túlterheled az IC1 3. kimenetét, vagy rossz az IC.

Nyákrajzot többször is átnéztem, de az biztosan jó. Ic-t már cseréltem és azzal is ez a gond. Nem tudom mi lhet már a gond. Lehet másik kapcsolást kellene megépítenem? Üdv.: András

Kicseréltem a tranyókat. Most ha feszt adok rá akkor semmit nem csinál. tapsolok akkor se. de ha hozzáérek a t1 bázisához akkor a piros led felgyullad és égve marad. relé nem húz be.
(#) sardna00 válasza Phoenix50 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Most odáig eljutottam, hogy ha ráadom a tápfeszt akkor semmit nem csinál, de a t1 bázisát megérintve felghyullad a piros led és egy kis idő mulva elalszik. relé nem húz be. Ic hiba lehet? Üdv.:András
(#) sardna00 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Vettem uj ic-ket. ugyan ez a hiba jelenség. teljesen tehetetlen vagyok már. Üdv.: András
(#) vicsys válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Akkor ott valamit elkötöttél, zárlat vagy szakadás van. Nem akarsz berakni egy-két makrós képet a panelról?
(#) sardna00 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Az ic-k lábát elkötöttem véletlen. Azokat kijavítottam. most ha a T1 bázisához érek kétszer akkor behuz a relé. ha megint 2szer érek hozzá akkor pedig elenged. tapsra nem reagál. Gondolom a mikrofon erősítésnél lesz a hiba, csak azt nem tudom hogy mi . Üdv.:András
(#) Phoenix50 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Nem kesereg,gondolkodik és nyugodt marad!
Ne zavarjon meg,hogy 2 szer kell a bázist megérinteni,hogy kapcsoljon.A tapsot is lehetne elvontan 2 jelnek értelmezni,egy felfutó és egy lecsengő jelnek.A mikrofont jól kötötted be,mert nem mindegy?Az a negatív lába,amelyik galvanikusan össze van kötve a burkolatával,van amikor kívülről látható,vagy jelölve van vagy ki kell mérni.A C1 kondenzátort növeld meg,először 100n értékre, R2 legyen 2,2k vagy 1k. A C1 lehet akár 1µF is.Előbb vagy utóbb kell,hogy legyen akkora jel taps hatására,hogy bebillenjen a kapcsolás,ha a mikrofon is jó.Most mondjam azt,hogy a mikrofon helyett egy pici hangszórót is be lehet kötni oda,de akkor az R1 ellenállást el kell távolítani. R3 maradjon 1M.Ha egyszer elkezd működni,onnan már lehet finomítani a kapcsolást.Az elkötéseket tessék kerülni és néhány kép sem ártana,mert most vakon vezetünk a legjobb szándék ellenére is!
(#) sardna00 válasza Phoenix50 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Értettem nyugodt maradok! Mikrofon biztosan jól van bekötve. nyáktervet felteszem, de elég zavarosnak fogjátok látni, mert sok benne az átkötés amit nem jelöltem, és van ahol a 9v-ot áthidalással vittem tovább. Jelenleg már csak a mikrofon része nem működik. Holnap megcsinálom a változtatásokat amiket irtál. A paneltervet kijavítottam. Most igy van bekötve, és igy működik a relé rész. Üdv.: András

panel.jpg

Nincs a telódon fényképezőgép...? Lehet, hogy előrébb lennénk.

Kicseréltem a C1-et 100nf-osra. semmi változás. Képeket tettem fel.

A miki bekötését pont nem látni...

a lézershow-mban lévő miki előerősítő-ben is ilyen kondenzátor mikrofon van. A testet is kimértem rajta, és nem fordítva van bekötve.
(#) vicsys válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

T1 kollektorán lévő jelet kéne figyelni szkóppal.
(#) sardna00 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

sajnos szkópom nincs. Annyira nem vagyok berendezkedve. Ma vettem uj tranzisztorokat. Most cserélem ki és irok ha van valami változás. Üdv.:
(#) proba válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A 4017 13 lába nincs bekötve ,egy testre kötést szerintem meghálálna.
(#) sardna00 válasza proba hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Bekötöttem földre a 13-as lábat. Kicseréltem az ellenállásokat a leirt értékekre. Semmi változás sajnos. Tapsra nem reagál. érintésre relé behúz. Üdv.: András
(#) Phoenix50 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A mellékelt panel jpg-n a mikrofon pozitív pontja rossz helyre van kötve! Legalábbis a kép alapján.A fölötte lévő ellenállás osztóhoz kéne kötni, R1-R2 közös pontra és nem a led-hez,ami a relé bekapcsolási állapotát jelzi.
(#) sardna00 válasza Phoenix50 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Átkötöttem a mikrofont. De szerintem a tranzisztorok tönkre mentek. Gyorsan el tud halálozni a tranyó? pl. lábak összezárása vagy ilyesmitől? És a mikrofon igy a félre kötéstől is tönkre mehet?

Hát nem egészséges az biztos egyiknek sem.

Értem. Akkor holnap veszek egy uj mikit, és uj tranzisztorokat. Ha minden oké akkor ebben az állapotában működnie kell. Legalább is szerintem. Irok amint kicseréltem az alkatrészeket.
(#) sardna00 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Bocsánat hogy ennyi dolgot félre kötöttem. Igazából ez a 3. bonyolultabb nyák amit eddig megterveztem. Legközelebb sokkal jobban figyelek a dolgokra.

Hahó,kedves kolléga,az új alkatrészek beültetése után tessék alaposan,alkatrészről-alkatrészre átvizsgálni a panelbekötések helyességét és csak utána adni neki ménküt! Mert minden áramkör biztosan működőképes amíg tápfeszt nem kap.

Ebben igazad van! Figyelni fogok mindenre. Igaz hogymár az elektronikai boltban hülyének néznek, mert a héten minden nap voltam már alkatrészért. De remélem megéri a fáradozást.
(#) sardna00 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Kicsréltem a tranyókat és a mikit is. Ha ráadom a tápfeszt akkor apró rezzenésekre kigyullad a piros led de utánna el is alszik. Tapsra nem akar reagálni. Ha érintem a t1 bázisát már akkor se csinál semmit. De ha a t1 emitterét és bázisát összezárom akkor a zöld led kigyullad, de a relé nem akar meghúzni. Eddig itt tartok, de kezd idegesíteni!
(#) sardna00 válasza Phoenix50 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Félsikerem van Kicseréltem az ellenállásokat a gyári értékekre. 1tapsra piros led világít, 2. taps zöld led világít. Ez eddig szép és jó. De a zöld led halványabban világít mint kellene. Relé nem húz be sajnos. Tranzisztor teljesen uj. Valami tipp? Üdv.: András
(#) Phoenix50 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

A CD4017 2.lábán lévő R13 értékét csökkentsd 1k értékre. BC548 van benne? Lehet ide BC182 is tenni.A reléd egyébként ide megfelelő típus,csak simán a relé könnyen meghúz 9V-ról?Az 1N4001 diódát nem fordítva kötötted be?
(#) sardna00 válasza Phoenix50 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Kicseréltem 1k-ra és működik Végre már! Köszönöm a segítséget!!! Üdv.: András
(#) Phoenix50 válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Nincs mit,szívesen segítettem!
További sikeres építéseket kívánok!
Következő: »»   13 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem