Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hali! Nem pont PIC-es téma, de pic programhoz kéne...
![]() ![]()
Ugyanúgy megy az összeadás, mint a tízes számrendszerben, csak az átvitel most nem 9+1-nél, hanem 1+1-nél keletkezik.
Aki akar és keres, az talál. Számrendszerek
Óó pedig komolyan rámentem Wikipériára...
![]() ![]() ![]()
Vedd elő a windows kalkulátort, abban lehet binárisan is számolni.
De az rossz mert nem lehet nullával kezdeni... és akkor pl a 00100101-et hogy írod be?
Képzeld oda. 17-et sem úgy írjuk le, hogy 00000017, hanem tudjuk, hogy elé bármennyi nulla odaírható.
Idézet: „Csak ellenőrzés képpen, akkor pl. a bináris 8 az a 0001?” Nem. Ez nem több mint 1. Minden számrendszerben jobb oldalon állnak a kisebb helyiértékek! Nézd meg a belinkelt forrásban milyen helyiértékek vannak a kettes számrendszerben! Ne haragudj meg, de ez általános iskolai anyag! ![]()
Hát de a 001 az 4 de a 1 az meg 1... nem mindegy hogy van-e előtte nulla... Másik kérdésem, hogy 16F677nél a portokat hogy kell digitálissá tenni?
Ez a porta-t csinálja digitálissá.. és a többihez milyen érték kell? Vagy ha nyomógombot rakok rá akkor nem kell digitálissá csinálni?
A 001 az nem 4, hanem 1. De ne itt tanuljuk már meg a számrendszerek alapjait...
Benne van az adatlapban, hogy mivel lehet állítani, csak ki kell keresni.
Bináris számrendszerből a legegyszerűbben úgy tudsz átírni hogy jobbról balra felírod a 2 hatványait, majd ahol 1 van ott azt az értéket összeadod.
pl.: 128 64 32 16 8 4 2 1 0 1 0 1 0 1 0 1 Szóval 1+4+16+64=85 Azaz a 01010101 tizes számrendszerbe átszámolva 85
Jah hogy úgy... Én növekvő sorrendben írtam fel a számokat
![]() Idézet: „csak legutoljára kérdezem meg itt...” Inkább ne itt. Van erre egy kezdőknek szóló topic!
Sziasztok!
Megint én ![]() ![]() Viszont Van egy 18F1320-as és egy 18F4550-es PIC-em. Eddig a 1320-assal gyakorolgattam. Ment is minden, amit csináltam vele. Gondoltam előveszem a nagy testvért és azzal próbálkozok, de egyszerűen nem akar elindulni. Mindkét táplábat bekötöttem, és van 100nF is, mindkettőn. Az MCLR-t 10k-val a tápra kötöttem. 40 MHz kristály 15p-val a földre. MikroC-ben programozok. Írtam rá egy egyszerű programot, ami a PORTB-t ki-be kapcsolgatja (LED). A 1320-ason megy is, de a 4550 nem csinál semmit. A 4550-hez kell még valamit raknom (hardverileg) hogy működjön? (PL: Vusb-re 400n vagy valami más) Esetleg szoftverileg, (valami beállítás)? Üdv
PORTB inicializálását nézd át az adatlapban.
Úgy gondolom, hogy így működnie kellene. Vagy valami elkerülte a figyelmemet?
A tízes számrendszerben sem 0001- et írunk ezer helyett! Amúgy a számrendszerek és a számábrázolás off téma. Kb 5 másodperc kigooglizni amúgy is.
Mikor egy ilyen problémát felteszel, miért nem csatolod a kapcsi rajzot meg a forrást és akkor látnánk mi van, nem kellene hosszan magyarázni mit hová kötöttel stb. Forrásban is látnánk pl hogy állítottad be a PLL-t pl. Na mindegy, nem az én gondom, csak nem értem miért nem készíted elő a kérdést, hogy gyorsabban kaphass választ rá?
Csatold az egész forrást! Valószínű nem jól állítod be az oszcit!
Idézet: „40 MHz kristály 15p-val a földre.” Ehhez nem könnyű megtalálni a megfelelő beállítást.
A többi már megyezhet a "szokványos" beállításokkal. Például így:
Előző hét pénteken voltam chipcad-es tcp/ip tanfolyamon. Nagyon ütős volt. Csináltunk webszervert is. Az explorer 16-os boardot használtuk + egy kis plugin boardot, mivel a pic24fj128ga010-ben nincs implementálva az ethernet vezérlő.
spi buszon kommunikált a vezérlővel. Szerintem akinek ilyen feladat kell, az menjen el nyugodtan, mert hasznos volt a tanfolyam. A tanfolyami anyagot megkaptuk cd-n, nem merem felrakni mert szerintem szerzői jogokat sértene, de hasznos. Én szünetben gyorsan vettem egy vezérlőt, hát 8000Ft volt, többet nem veszek, mert ha kell megépítem, de a gyakorláshoz muszáj, a héten átrágom magam újra rajta, hogy ne felejtsem el, és addig nincs időm másikat építeni. Mindenesetre baromi jó. 9-kor kezdtük 17h-kor volt vége. Délben volt egy kajaszünet, egyik kézzel kajáltunk, másikkal telepítettük a saját gépre a stacket, meg a többit, és délután volt még egy 10 perces szünet. Idézet: „Ehhez nem könnyű megtalálni a megfelelő beállítást.” Ráadásul az adatlapban csak 25MHz-es kvarcig garantálják a kvarc meghajtását. Szóval nemis biztos, hogy a 40MHz-es kvarccal egyáltalán el fog indulni az oszcillátor vagy stabilan tud működni.
Hali!
PIC-nek az a/d bemeneteit szeretném fesz. mérésre használni, nagyon max. 5 voltot kellene mérni. A gondom az lenne, hogy akkuk feszültségét kellene mérni, amiből több van sorba kötve és szeretném 1 PIC-kel mérni őket. Hogy lehetne megvalósítani?
Kérlek próbáld meg érthetően megfogalmazni mit szeretnél!
Igyekszem, remélem így érthetőbb lesz.
![]() Lenne 3 lithium akkum sorba kötve. Ezeknek a feszültségét szeretném mérni 1 darab PIC-kel, de nem az egészét, hanem minden darabét külön. Létre lehet hozni egy ilyen kapcsolást egyszerűen?
Ez nem feltétlenül PIC-es kérdés. A PIC-kel bármilyen feszültséget meg tudsz mérni a saját tápfeszültségtartományán belül, a mérendőket erre a tartományra kell tehát átalakítani.
Ha jól gondolom, és mondjuk 3.6V-os cellákból van 3 sorban, akkor az már nagyobb, mint az 5V, tehát valamit kell vele kezdeni. Erre több megoldást is ki lehet találni, például: - A legegyszerűbb, hogy megfelelő osztásarányú feszültségosztókkal leosztod a cellák öszekapcsolási pontján mérhető feszültségeket; az első ponton lévőt nem kell osztani, a másodikon lévőt kettővel, a harmadikon (a cellasor "legtetején") lévőt pedig hárommal osztva mindegyik feszültség megmérhető a PIC-kel. Ezután már csak a PIC-ben futó programban kell visszaszámolni az osztás előtti valódi értékeket és ezeket egymásból kivonva meg lehet a cellák kapocsfeszültségét külön-külön határozni. - Egy bonyolultabb megoldásban lehet pl. műveleti erősítőkből kialakított különbségképző áramköröket alkalmazni, majd a cellák kapcsfeszültségével arányos jeleket közvetlenül a PIC-be lehet vezetni, és egyenként megmérni azokat. Tehát itt elsősorban az analóg részt kell jól megtervezni, aztán a PIC programját ehhez igazítani. Kérdés a szükséges pontosság és a még megengedhető bonyolultság.
Köszi szépen, ilyenre gondoltam!
Valószínű a feszosztós megoldást választom, mert nem egészen olyan egyszerű a kapcsolás, mint amit leírtam. 3 sorba kapcsolt akku van viszont 1-1-el még 10-12 darab van párhuzamosan kötve. Akkufelügyeletet szeretnék készíteni belőle, tehát a PIC-nek csak 2 szintet kell figyelnie. Tehát akkor az első cellánál csak rá kell kötnöm, a másodiknál 1:1 arányú ellenállást betenni és a harmadiknál 2:1 arányút. Ha ez igy stimmel akkor már csak a cellákkal sorba kötött mosfet gate-jére kéne valahogy 10 voltot kapcsolni. Ebbe tudna valaki segíteni? Plusz, ha a sorba kötött fet Rds(on)-on átfolyó áramot szeretném megmérni, akkor az jó megoldás, ha feszosztót teszek a drain és az eredeti nulla pont közé, meg a source és nulla közé és, ha a két értéket kivonom egymásból és megszorzom Rds(on)-nal akkor az megadná nem?
Jobb lenne, ha valami skiccet készítenél az elképzelésedről, mert elég nehéz így bármit mondani, nem is igazán látom át, hogy hogy képzelted el. Az Rds(on) pedig nem konstans, mindenfélétől függ, így erre nem használható, kell egy fix, ismert értékű áramfigyelő ellenállást sorbatenni a FET-tel, és azon mérni a feszültséget.
Nahh itt egy gyors skicc, tudom nincs bekötve a pic, de az most nem lényeg, sajna a fethez nem elég az 5 volt, kb 10 voltot kellene rákapcsolni a gate-re, tehát az az ellenállás nem elég oda, valami más kell és nincs ötletem, hogy ilyen formában mit lehetne odatenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |