Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 97
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

[OFF]ezen ne muljon, talalhatunk meg par korrekt nevet ami boldogga teszi a forumozokat
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Ezeregy probléma adódik a fogalmak keveréséből.
Pl. föld, hideg pont, Agnd, Dgnd, érintésvédelmi föld, villámvédelmi föld, hiradástechnikai föld, aztán a csodálkozás, hogy minden búg.
(#) Novak hozzászólása Márc 5, 2010 /

Sziasztok, ma építettem egy előerősítőt BFG135-ös tranzisztorral, és bekötöttem a BF961-es fokozat elé. Még nem raktam fel közvetlenül az antennához, hanem a 15 méter koax végére, közvetlenül a vevő elé kötöttem be.
Az eredményt csatoltam Sokkal messzebbről, sokkal tisztább vételt produkál a vevő, mint az előerősítő nélkül.
A képen sajnos megjelentek "hullámok" is, mert a koaxom kb. 7-8 méteren keresztül a hálózati 3 fázis mellett halad közvetlenül
De ettől függetlenül azért látványosan jobb lett a kép.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Az eloerosito kapcsolast feltoltod?
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Ez az! Alakul! Jó az a bipoláris technika erre a célra. A BFR91A-val még jobb lenne, de ott ügyelj a maximális kollektoráramra. A zajszintet erősen befolyásolja.
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Persze, parancsolj. Eredetileg a 2 méteres sávra készült, de már láttam másnál is, hogy műholdra használta, ezért próbáltam ki én is.
Most nincs itthon BFR91-em, de hétfőn azzal is kipróbálom majd. De azért ez a BFG135A sem olyan rossz ám Holnap ha lesz időm, akkor bekötöm közvetlenül az antennához, gondolom az is sokat fog dobni még a vétel minőségén.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Szia!
Egy előerősítő: Bővebben: Link
Többféle tranzisztorral is jól működik. Érdemes a bemenetén egy jobb sávszűrőt használni, bár a nagy dinamikatartománya miatt nehéz leültetni.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Csak azért ajánlom a BFR-t, mert nekem azzal voltak jó tapasztalataim.
A kapcsolásod innen van, ugye?Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Udv!

Feltetelezem az antenna toveben jobb eredmenyre szamitasz! Gratulalok a vetelhez. Ha megkerlek feltenned az osszeallitasi rajzat is az eddigieknek? Szivesen megneznem a technikat ahogy az eszkozok epulnek.
Bekesen epul az SO42p- s fokozat manhattan stilusban. Remelem holnap is tudok feltenni vetel felvetelt, de keresnem kell valamilyen mp3 kodolot mert a wav tul nagy. A javasolt also tranyot probalom berezgetni, remelem osszejon vegre.
Kozben erdeklodnek hogy hogyan huzzam be a fet nel levo ket kort, jelmaximumra modulalt gdo-bol? Ha allitom a kondit fulre is valtozik a zaj.. lehet h nem marad mas.

Lenne egy masik kerdesem az itteni forumozokhoz. Vergodok ezzel a tappal ami a 91EK vobblerenek nagyfesz resze. A mostani a 3. ujra kezdett tapresz (elterites erositok mennek) Nem tudom eletre verni a tranyot a vegen a TR2 miatt mivel lehet kivaltani azt trafot beszerezheto alkatreszekbol? Kapcs tap trafora par menet?

Nem tudok merni semmit szkoppal a vasaim kimeneten...vegtranyo meg nem nyit... megprobalom holnap az antenna rudat jobb otlet hijjan. Wobbler lenne a lelkem Kf tesztelesre.

Koszi elore is es
Udv Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Szia!
Ez a Tünde-trafós sorvégfok megoldás? A nagyfeszültség miatt csak valamilyen fekete-fehér kistévé sortrafója jöhet számításba.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Koszi !
Nekifogtam kozben en is rajzolgatni a vevot tobbnyire adatlapi kapcsolasok alapjan, es Novak rajzait is kovetve. Tobben emlitettetek mar a BFR tranyos eloerositot. Namost a BF961 kapcsolas helyett mit erdemes betervezni ?
Kozben ratalaltam az RT-1996-ban levo 144 MHz-es eloerositore is. (koszonom Feri).
(#) kadarist hozzászólása Márc 5, 2010 /

Egy másik előerősítő: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Meglehet, túl konzervatív vagyok, de Novak kapcsolását, tranzisztor választását jónak tartom, intermodulációs szempontból jobb a BFG.
Én nem tennék a bemenetre közvetlenül antiparalall diódákat, mert könnyen detektoros vevő lehet belőle, akármilyen bemeneti szűrő nélkül, meg lehet kísérteni a menykőt.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Igen, kadarist arról az oldalról van az előerősítő, amit linkeltél. Egy srácnál láttam, hogy műholdazáshoz használja, ezért gondoltam, hogy én is megpróbálom. És nem kellett csalódnom!

Csatoltam a vevőm mostani állapotát. Lerajzoltam teljesen, előerősítővel együtt. A PLL nincs rajta... Illetve még annyi az eltérés, hogy jelenleg a BFGs előerősítő itt van a többi panel mellett, nem pedig fent az antennánál. De ez csak idő kérdése

Nem tudom egyébként BFR tranzisztorokkal mi lenne az eredmény, azzal még nem próbálkoztam. Bár őszintén szólva most elégedett vagyok a BFG-s fokozattal, kielégítette a vágyaimat... Nem tudom érdemes-e tovább kísérleteznem. Már csak a dobozolás van hátra, meg persze a koaxkábelem eltávolítása valahogyan a 3 fázis közvetlen közeléből

Wxrec2.jpg

(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Szia!

A koax alsó vége és a +12V közé is kellene egy folytó.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Hú, igazad van, jogos! Köszönöm. Épp most dobozoltam be az előerősítőt, meg vettem csatlakozókat, mindjárt kimegyek, és berakom az antennához.
És természetesen az alsó végénél is lesz egy fojtó, ez a rajzról lemaradt.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Valóban, a koax alsó végére is kellene fojtó.
Kipróbálhatod, de nem vennéd észre a BFR cserét, kimérni lehetne, ill ha lenne valamilyen RF zavarforrás a közelben, de szerencsére nincs. (mondjuk egy 144, 146 MHz en egy jó kis 1 kW -os amatőr adó) Az csinálna rendes intermodulációt.
A koaxnak is jobb, hogy korrekt lezárások között megy, az illesztetlenség akkor okozza a legkisebb problémát, ha közvetlenül a vevő bemenetén van, így az antenna és a tápvonal trafója az LNB bemenetére kerül, és nem a viszonylag hosszú koaxra.
(#) gtk hozzászólása Márc 6, 2010 /

TBA120S 6., 10. labat lehetne hasznalni jelszint meresre? Autoscan-hez kellene.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Szia Istvan!

Igen, szereztem vegul otthonrol egy rendes sorkimeno malomkereket. Kesz van a teljes dobozolas csovestol az elterites, szereztem ket mini kapcsolouzemu tapot a +-15 voltnak. Nagyon korrektul belakkoztam az egyedi nyakokat bemeres utan es mindem ment elsore kiveve a tapot.
A baj az hogy nincs eredeti al250 es de meg csak hasonlo magom sem. Probaltam kivaltani minden elofordulo vassal.. kihagyni az egeszet odateve egy fet et... de a malomkerek nagyon hianyzott. Ma agy szuz nyakra ujrakezdem, aztan teszek fel kepeket amikor a TR2 hoz erek tanacs keres celjabol.

udv joe
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Udv!

Koszonom a teljes kapcsolasi rajzot. Megerosithetem hogy hasonlo felepitesben NE612 tol megepitettem es nagyon jol szol. Bevallom, hogy igazabol fenykepre gondoltam, ha lesz idod kesobb csatolni parat.

Koszi Joe
(#) pivi1 hozzászólása Márc 6, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek!
Műhold követés,ill.pozíció számára van itt egy jó kis NASA Tracking.
Bővebben: Link
Szépen szemlélteti mennyi műhold kering a Föld körül.
Nemrég szereztem egy kis wouxunt,azzal pásztázom most a műholdakat(bár ez 70cm-re vonatkozik).Tegnap lett készen az irányított antenna és jól bevált.Az eredeti vételt 18percen keresztül lehetett fogni.Átméretezve NOAA vételre is érdekes lenne(esetleg egy kissé macerás a forgatás miatt).
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Szia, bocs akkor kicsit félreértettelek, azt hittem a rajz érdekel. Csinálok majd képeket, de igazából ha ide feltöltöm csak a szenvedés van vele, majd feltöltöm máshová, és belinkelem. Bár egyelőre nem vagyok rá túl büszke, jelenleg a 3 panel (KF, mixer, PLL) egy kartonlapon vannak elhelyezve, ott próbálom beállítani a maximumot ami a képet illeti.
Délután felvittem az előerősítőt közvetlenül az antennához. Az a helyzet, hogy nemhogy javult volna a helyzet, még rosszabb is lett... Az előbb volt itt a NOAA15, de hát katasztrófális volt az eredmény. Gyakorlatilag csak Olaszország északi részén volt értékelhető a kép, előtte és utána egy hangyahalmaz
Most vagy ennyire betesz neki, hogy új helyre került, vagy ami még eszembe jutott, hogy a 20 fokos szobából most az 1-2 fokban üzemel, előfordulhat hogy a trimmerkondikat újra kéne állítani. Viszont akkor megette a nyavaja az egészet, 2 havonta mászkáljak fel és hangoljam?!
Úgyhogy szerintem holnap dobozolom a vevőt, és a BFG-s erősítő is a vevőben lesz, a koax alsó végén. Lehet hogy nem túl szakszerű megoldás, viszont a gyakorlatban sokkal használhatóbban tűnik számomra...
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Ha valaki, akkor en szeretem a kartonpapirra telepitett konstrukciokat Egyebkent javaslom a vago deszkat es tarsait, mert ahogy mozgatod a panelek egymashoz viszonyitott helyzete alig valtozik.
Nagyon messze van az antennad? Egyebkent az elso tranyo nem veri agyon a fetet erositessel ha nincs kozte koax? Kozben azon gondoltam, hogy a tapfesz nagysagaval nem lehet hangolni az eloerositot esszeru hatarok kozott. Egy-egy varikap taprol hajtva a tranyo korul es mondjuk 11,5 volt es 13,6 kozott maszna par megat az atvitel. Persze lehet hogy zajos megoldas mint allat de az elolapon csak egy poti lenne a hangolas hideg idoben... Latott valaki hasonlot?
(#) szendi001 hozzászólása Márc 6, 2010 /

Probaltad az antenna toveben koax nelkul a vetelt? Sokat elarulna szerintem.
(#) kadarist hozzászólása Márc 6, 2010 /

Lehet, hogy megköveztek, de az én BFR-es előerőlködőm a vevő mellett volt. :hide:
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Igazabol a koaxon nem olyan nagy a veszteseg, szoval lehet hogy tisztan suket a radio az egy fettel az elejen es kell meg neki a tranyo erositese. En nem probaltam meg
Nagy gaz ha BF981 el probalkozom elso fokozatkent akar ugy hogy ket ket fet van a kevero elott.. sokkal zajosabb lesz mint a tranyoval?
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Én nem tudom, de nekem a tranyó bejött. Hangolatlan (szélessávú) előfokozatba a tranzisztor jó!
(#) atesz34 hozzászólása Márc 6, 2010 /

Sziasztok!

Én még mindig az antenna belövésénél tartok.
A padláson nem igazán volt jel.
Függőlegesen jól jön a kereszdipóllal ha kirakom a szabadba .D-É irányban.
gondolkozok egy erősítőn ,melyik a megépített kapcsolás ami tesztelve lett?
(#) Novak válasza atesz34 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Múlt héten én is megpróbáltam az antennát betelepíteni a padlásra, de egy próbavétel után nagyon gyorsan ki is hoztam. Alig volt jelem, és ami volt is nagyon változó erősségű volt. Nekem totális kudarc az antenna-padlás kompozíció.
Most kiraktam a műhely tetejére a szabadba, hát nemtudom, 4-5 méternél szerintem nincs magasabban, de elégedett vagyok vele. Ha tudod, mindenképp érdemes lenne szabad ég alá vinni.

Nekem durván 15 méter kábellel megy az antenna a vevőhöz. Ma leszedtem a hálózati vezetékekről, külön úton jön be a szobába
Elkezdek fényképezgetni majd az antennáról, meg a vevőről, szendi már úgyis kéri a képeket egy ideje.
A délutánom most elég sűrű, de este majd hozom a képeket.

1 óra után jön a 15-ös, megyek hangolni az erősítőt az antennánál. Hátha csak ennyi a baj vele.
(#) atesz34 hozzászólása Márc 7, 2010 /

Tegnap este én is próbáltam a 17est 8 körül 3-méter magasan volt jel ,de az antenna nem vizszintesen hanem föggőlegesen állt D-É is irányban.

Ha valakinek van erősítő kapcs rajza az jól jönne.
Következő: »»   25 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem