Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Várjál még egy kicsit. most, hogy nincs benne a FET, a kimenetet kösd le földre, és úgy mérj feszültséget.
Idézet: „Így az irf540-nél 4,6v” ha tényleg ennyi akkor biztos szakadt a zener. Az IC-nek lemérted a feszültségeit? A +-12V-ra gondolok, meg a kimenetére. Elég bonyis kimérni ezt az áramkört a végfokok nélkül.
Megmértem az ic-t:
-13,2v +8,2v kimeneten 8v. Kuka..
Nagy valószínűséggel. Foglalatban van?
Szerencsére igen.
Akkor hétfőn veszek egy marék zenert, feteket, rájuk 1n4148-at, és 820 ohmot, IC-ket, és akkor már nem fog fájni az MPSA tranyók cseréje sem..
Kicseréltem mindent, de még nem próbáltam ki. És most a feteket hűtőzászlónál fogom felcsavarozni, így tuti a termikus kapcsolat, és a diódák is pont odaférnek. Holnap fogok vele tovább foglalkozni, remélem jó lesz.
Ja, és csináltam egy jó kis interconnect kábelt. Bővebben: Link (fórumok-diy résznél van a leírás)
Hello
VF2 50W-os sztereo verzióhoz, 30V tápfeszhez kelene nekem egy táp kapcsolási rajz. A tranzformátorom 230/2*24/1*48 AC töbet nemtudok rola mert valahonan kaptam még ano A traforol kép melékelve. Nagyon megköszöném már 2napja keresek ijen rajzot. Elöre is köszönöm
Elolvastad már a Rendhagyó elméleti alapozást?
Egyébként 30V-on nem 50W-os, úgyhogy az eredeti cikket is olvasd el.
Sziasztok.
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy megépítettem én is a VF2 -öből a 40 V-os verziót, na most a kérdés az, hogy én éleszteni nem +-40 V-al éleszteném hanem csak +-32 -vel, azonban tápfeszt ráadva meg se nyekken, áramfelvétel is csak 15 mA és a potit tekergetve sem változik (bemenet rövidre csukva, kimenet üresen). Létezik hogy kevés neki a +-32 V ??? vagy elcseszhettem valamit ? aki tapasztal már ilyesmit segítsen ki a tapasztalatával. válaszokat előre is köszönöm
Szerintem elronthattál valamit, működnie kéne +-32ről is!
Ezaz, működik! Hiányzott a hangja!
Ismét köszönettel tartozom a szarból kihúzásig, pedig a nyakamig ért kb. Remélem még úgy 10 évig nem kell szerelni benne semmit, mert gyönyörű hangú egy cucc! Amúgy most 80ma nyugalmit állítottam, alig fűt így valamit.
Hm, azért mégse tökéletes..
Az egyik panel egy jó magas hangon (mondjuk szaxi legmagasabbja) széttöri a hangot, berecseg. Lehet ez attól, hogy hidegen csak 60ma a nyugalmi? De végül is a másik panelnek ugyanannyi, az nem produkálja.
Ja, és csak az eldurrant kondit cseréltem ki, lehet hogy károsult a többi, és ez a hiba?
Idézet: „vagy elcseszhettem valamit ?” Igen. Ez már a nagyonsokadik ilyen hsz hogy "15mA és nem tudom állítani". Fogalmam sincs hogy mit csináltok ilyenkor. Ez a rajz egyszerű mint a faék. Összerakod és mennie kell. 10-ből 10-nek.
Átcseréltem a műverősítőket, így is rossz volt, ekkor kötöttem hangot csak arra a panelre amit jónak gondoltam, de így is rossz volt. felcserélve a bemeneti kábeleket pedig jó.. Másik kábellel is produkálja, másik erősítővel is. Szóval szerencsére a végfokom jó, ezért még egyszer köszönet. Viszont a hangkártya..
A VF2 40V-os változatába ZPD12 helyett BZX55C12-t is bele lehet tenni?
Hello.
E szerint igen.Az enyémben is ilyen van igaz az 50V-os (KDmester-es)
Jó, de az KD mester változata.
Én az eredetire volnék kíváncsi.
Ha Te is azt mondod, hogy jó helyette, akkor az biztos úgy is van.
Holnap összedobok egyet, mert így már minden alkatrész van itthon.
Nekem meg ZPY12 van benne, mert csak.
Összeraktam a VF2-t.
Az élesztést egy labortáppal csináltam, +/- 40V tápfeszültségről, 200mA-es áramkorláttal. Az első bekapcsolás előtt mindent átnéztem, dióda polaritások, ellenállás értékek, MPSA-k lábkiosztása, a vezetősávok sehol sem érnek össze, stb. és mindent rendben találtam. A tápfeszültség rákapcsolásakor a két deperz műszeren azt láttam, hogy a mutatók nagyon ugrálnak, tehát gerjed az erősítő. Egyébként eddig mindig ugyan ez volt a problémám. Megépítettem már többször is, de mindig gerjedt. Most hogy van rendes labortápom, gondoltam hogy arról is kipróbálom. Vajon mi lehet a hiba? Valószínű mindig ugyan azt a hibát követtem el.
Kerámia kondik tárcsák legyenek, az egyik a visszacsatolásban van, a másik a gerjedést akadályozza meg.
Ez a kék csepp alakú Lomex-es nem kerámia tárcsa?
Van itthon 2db kerámia tárcsa kondim is 22pF-osban, de 47pF-os sajnos nincs. A 22pF-osat kicseréltem, de a hiba sajnos ugyan az.
Tegyél fel egy olyan tervet, amin egyszerre látszik a nyákrajzolat és a beültetés. Hátha nem voltál elég figyelmes az ellenőrzéskor.
Szia!
Azóta átnéztem újra, mindent jónak látok. Paint-ben egymás mellé ügyeskedtem.
Ez egy viszonylag egyedi dokumentáció, mintha direkt azért készült volna, hogy ne lehessen használni. Azért jó sok energia árán összerajzoltam őket egyé, és ránéztem.
Ami konkrét eltérés, az MPSA42 emitterén nem a 3,3k van, hanem a 2,7k+2,2k trimmer, alul pedig az MPSA92 emitterén meg a 3,3k van a trimmer helyett. Ez eltérés, de nincs jelentősége. Így is éppen úgy kéne neki működnie. Nem látszik a fotón, de azok a kék színű kondik úgynevezett "multilayer" típusoknak tünnek. Nekem is van jópár ilyen, de ez a méret akár 470nF is lehet. (nálam ebből 100nf a legkisebb érték, de ez nem jelenti azt, hogy nem is létezik kisebb) Biztosan jók az értékei? Ide sima kis kerámia kondik kellenének Tehát ha a rajz jó (ezt most nem is próbáltam visszakeresni), akkor csak az alapdolgokat tudom javasolni. Mérd meg a tápfeszültséget, illetve az IC tápfeszültségeit. Ellenőrizd van-e egyenfeszültség a kimeneten. Ellenőrizd a diódákat és a félvezetőket. Úgy rémlik sokaknak volt baja ezzel a kapcsolással, a nyugalmi áram beállítása körül. Mellékeltem azt a rajzot amit én építettem meg. Ehhez terveztem saját elképzelés szerinti panelt. Atombiztos, szinte el se lehet rontani.
Ezt a cserét én is észrevettem, de ez nem befolyásolja a működését.
Igen, ezek Multilayer kondik. A kondik értékei jók, a 22pF-osat kicseréltem kerámiára. A műveleti erősítő tápfeszültsége ugyan úgy ugrál, mint a tápfeszültség. Az erősítő kimenetén bekapcsolás után 0V van, a bemenete persze rövidrezárva. Az nem lehet, hogy a 200mA áramkorlát túl kevés neki? Fel merjem venni 500mA-ra?
De lehet. Először próbáld a trimmerrel lejjebb vinni. Ha megy, akkor már akár szólhat is. Ha nem megy, akkor nyugodtan feljebb engedheted 500mA-re. Fontos, hogy a trimmerrel tudd állítani a nyugalmi áramot. Aztán már más kérdés, hogy majd neked milyen áramon (milyen melegen) fog tetszeni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |