Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   60 / 965
(#) djgabi_8 válasza ego2 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
ok kösz a választ
(#) dil válasza Kalex50 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Mivel a teszt az áramváltót megkerülő sont, ami létre hozza a 30-100mA-t, ezért asztán teljesen mindegy, gogy az arám jobbról balra, vagy balról jobbra, esetleg fentről le, vagy lentről felfelé folyik, az a lényeg, hogy nem az áramváltón folyik át. Egyébként érdekelne, hogyan jutottatok el odáig, hogy nem mindegy.
A 4. pontodhoz: Gabinak viszont, nem biztos, hogy természetes.
(#) VIM válasza dil hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Sziasztok!
Ezen az FI-n ki, hová kötné a bejövőt? Vagy mindegy? A többségen fel van tüntetve a belső felépítés, ami egyértelművé teszi annak bekötését.
(#) lapose válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Szia!

A rajta lévő rajz alapján én alulra kötném.
(#) VIM válasza lapose hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Hát ez a baj! Hová illik kötni a betáplálást? Nem véletlenül a nyugvó érintkezőkre?
(#) dil válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ezen a számozás sejteti, páratlanról a páros felé haladunk, tehát fent van a bejövő, lent az elmenő.
Jól látom a készülék bal oldalán egy segéd áramkör van ráaplikálva?
(#) lapose válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Megnéztem egy villanyszerelési könyvet, ott a betáplálási oldal a mozgó érintkező a rajz szerint.
(#) dil válasza lapose hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ez elég érdekes, mert ismereteim, és tapasztalataim (40 év erősáramú villamosipar, villanyszerelő mester, technikus) szerint a kapcsoló-készülékeket úgy kell tervezni, hogy a kapcsoló meghibásodása, törése esetén a lehető legkisseb rész maradjon feszültség alatt, vagyis jelentsen veszélyt a felhasználóra.
Nem indokolja a könyv, miért van úgy?
(#) VIM válasza lapose hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ez a Hámori Albert féle könyvből van, de akárhová lapozok, ugyan így van rajzolva MINDENHOL. Hozzá kell tenni ez a dolog olyan íratlan szabály, de erősáramú berendezéseknél, ha belegondolsz...
(#) Kalex50 válasza dil hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
No mármost!!
"Mivel a teszt az áramváltót megkerülő sönt, ami létre hozza a 30-100mA-t, ezért" aztán a beépített próbaellenállás élettartama miatt egyáltalán nem mindegy, hogy miként kötöm be. Amennyiben ugyanis a söntellenállás a direkt ágra kerül, úgy simán le is égethetem, mivel a próbagomb megnyomására a leoldott fi relé esetén nem történik semmi érzékelhető esemény. Mikor pedig kijön a füst, akkor már késő.
Amúgy persze igazatok van, mert a tényleges működés szempontjából valóban mindegy.
A természetes nem Gabinak szólt, mivel nem Ő volt a megszólított.
(#) Kalex50 válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ez a rajz is engem igazol! Természetesen az előző hozzászólás szerint felülre kell kötni a bejövőt.
(#) lapose válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Idézet:
„de erősáramú berendezéseknél, ha belegondolsz...”


Persze ezt nem vitatom.
Átnéztem egy csomó rajzot, de nem lettem okosabb.
A sematikus rajzon a mozgóérintkezőt rajzolja bemenőnek, a szerkezetin a nyugvót, majd a sinrefűzéskor megint a mozgót..
(#) dil válasza Kalex50 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ha megnézed VIM általt csatolt Hámori féle könyvet, akkor látod ott a védelemre egy bizti.
Mindemellett úgy gondolom, ha valaki fel tesz egy kérdést, az összes, ezzel kapcsolatos hozzászólást elolvassa, ezért nem mindegy, hogy a "hozzáértők" mint mondanak, esetleg vitatkoznak egymással. Bár ez is hasznos lehet.
(#) DuMatyi válasza Kalex50 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Az én ébresztőórám 5 wattos TV: legjobb ha nem nézed, úgysincs benne semmi értelmes.
(#) Kalex50 válasza dil hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Amennyiben jobban megnézed a rajzot (fi_rele2), látod, hogy ez egy elvi rajz. Az itt feltüntetett védelem sehol nem található a tényleges kivitelezésben. (nem is lehetne, mivel a kioldókör és a kapcsolóáramkör belül van a relé dobozán.
A megvalósítást lásd a (fi_rele1) rajzon. Itt már nem szerepel az általad biztinek nevezett védelem, viszont feltüntetésre került a próbagomb az ellenállással.
(#) Kalex50 válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Akkor egy kis matek:

2:840=5:x -> x=2100
2100<3000 én nyertem!!!

(#) dil válasza Kalex50 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Lassan ott tartunk, hogy a vita kedvéért vitatkozunk, és lassan elfelejtjük, honnan indultunk, vagyi s, hogy kell bekötni az árambédő kapcsolót!
A megvalósítás felelőssége a gyártó problémája, ugyan a kovetkezménye a használóé.
De én még nem láttam olyan FI-t, ami lekojtolt a próbagomb miatt.
(#) ManiaN hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Sziasztok.
Mi lehet annak az oka hogy a földelésen mérhető fázis? (elnézést ha nem helyesen mondom)
A lényeg hogy a 0 és a föld között kb 60 voltot mérek, a föld és a fázis között is kb annyit.

Valaki szerint az egyik konnektor kicsit megváltozott a hőhatástól, és ott jut a földre fázis.

Ha így van, miért nem old le a biztosíték?

Esetleg lehet, hogy a földelés valahol megvan szakadva, így nem vezeti le a földbe az áramot?
(#) Tomi111 válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Üdv!

Ezt így látatlanban nehéz megmondani. Ha megy valami nagyobb fogyasztó(vasaló, hősugárzó) nem ráz a fém házuk? Mosógépé, hűtőszekrényé? Nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor nem esik le a feszültség a fázis és a nulla között (lámpa fényén látszik vagy mérve)? Próbaképp a fázis és a földre kötve pl egy vasalót és feszt mérve a fázis és a föld között megvan a kb 230V? (közben más ne működjön és senki ne éristsen a lakásban földelt készüléket!

Üdv!
(#) llaci56 válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Mit jelent az nálad, hogy a földelésen "fázist mérsz"?
Ha a földelés és a "0" között világít a próbalámpa, akkor gyorsan kapcsold le az automatát, és hívj azonnal szakembert!
Gyanítom, hogy fázisceruzát használtál, és az világított. Nem egyszer leírták már mások is, hogy a fázisceruza NEM műszer! Ebben az esetben nálad azt jelenti, hogy az a vezeték, aminek földelve kellene lenni, nincs földelve, de valahol a fázis vezető közelében van, és kapacitiív csatolódik. Ha terheled a fázisnak "mért" földvezetőt, akkor a fázisceruza sem fog jelezni rajta. (A fázis terhelve is fázist mutat a fázisceruzán!)
(#) w5k válasza damkodav hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szerintem meg az a lényeg, hoghy amennyire lehet igenis itt (hobbielektronika) meg kell válaszolni a feltett buta kérdéseket is, majd finoman (vagy ki mennyire kulturált, bunkó módon-sok ilyen van, nagyon sok okos ember, oszt mellé még....mindegy) figyelmeztetni a kérdezőt, amennyiben ez szükséges, hogy inkább süssön palacsintát, mert az kevesebb veszélyforrást rejt magában, mint a villanyszerelés az ő tudásával. (De végezhet más elfoglaltságot is.) Akinek nincs türelme válaszolni, ne válaszoljon. Sokan nagyon szép érthető válaszokat adnak kultúráltan. Lehet ezt szépen is elmondani, hogy figyelj haver a villanyszerelés nem hobbi dolog, ÉLETVESZÉLYES is lehet, ha nincs szakszerűen kialakítva. Ezt ki megérti, ki nem. Ezután az ő felelőssége, mit csinál. Sok h.lye van. Ő dolguk. Szerintem. Úgyis lesznek mindig, akik idejönnek mindenféle utánajárás után, hogy hogy kell kiszámolni 2 db sorba kapcsolt ellenállás eredőjét? Megválaszolod. Utána megkérdi: Mi az ellenállás?
Senkit nem akarok megbántani, meg beszólni senkinek.Na sziasztok.
(#) llaci56 válasza w5k hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Ez se egy mai hozzászólás volt, amire válaszoltál...
(#) llaci56 hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Az ilyen "földelésen fázist mérek" hozzászólások után mindig aggódom, amíg nem jelentkezik újra az illető, mert ha igaz amit írt, akkor az sem biztos, hogy még élt, amikor írta. Remélem, hamarosan jelentkezik…!
(#) ManiaN válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Sajnálom ha félreolvastad, azt írtam, hogy a föld és a 0 között 60 voltot mérek (irhattam volna hogy 60 volt potenciálkülönbséget remélem igy helyes.)

Nem gondoltam szerelni mivel tudom hogy nem veszélytelen dolog, egyszerüen csak tudni akarom mi lehet a hiba, mert ott tartunk, hogy nem lehet találni az országban egy jól dolgozó mestert, semmilyen szakmában, akit hirdetéseken megtalálni általában tróger munkát végez több vele a kár mint amit dolgozik.

Sajnos a villanyszerelőnk aki kiépítette tizenx éve a hálózatot már vagy tíz éve nem él, idős volt, ő nyilván megoldaná de mivel már nem él más megoldásra van szükség)


tehát a lényeg hogy nem 0 a potenciálja a föld vezetéknek, a 0 és a föld között 60 voltot mér a multiméter (tehát a fázisceruza nem műszer beszólás is értelmetlen volt)

Konkrétan nem ráz ha megfogom, de földelt fogyasztóknál pl a gép háza ha húzom rajta a kezem igy rezeg vagy nem tudom hogykell mondani, ha kivan húzva akkor meg nem.
(#) ManiaN válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Még annyi, hogy a fázis meg a föld között 170 volt körül mér a multiméterem. tehát nincs meg a 230 különbség
(#) potyo válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szerintem rossz a földelés és a gépben levő tápszűrő kondenzátorok osztják ki a feszültséget a házra. Ha tud váltakozóáramot mérni a műszered, akkor mérj áramerősséget a nulla-föld között. Fázis-föld között inkább ne mérj ilyet.
(#) Subwoofer válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Sztem ez esetben a hibát a gyökereknél kell keresni. ugye a mérőóra után össze van kötve hálózat PEN vezetője a ház földelőszondjával innen ebből a csomópontból indul el a Nulla és Védőföld..(ezek után nem szabadna összekötve lennie máshol) ha kettő vezető között feszültség mérhető talán elsősoron ezt a csomópontot kéne ellenőrzni.. Ha ezzel minden rendben akkor a lakáson belül lehet elkötés esetleg nem megfelelő érintkezés.. Módszeressen kizárva a lehetőségeket, sztem meg lehet oldani a problémát...
(#) ManiaN válasza potyo hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Köszi, tud mérni, de gondolom valamilyen fogyasztóval sorbakötve kell ugye?

Egyébként minden ötletet amit mondtok kipróbálom amint hazaértem.
(#) Subwoofer válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Én áramerősség méréssel nem bajlódnék ha Ha sorba kötsz egy fogyasztót akkor max annak az áramfelvételét méred meg... Fázis-föld közé meg véletlen se mérj áramerősséget ha nem akarod a műszered elrontani.. Normális működő Földelés esetén ez egyenlő egy zárlattal, csak a hurokellenállás korlátozná az áramot.. Meg a megszakítód..
(#) llaci56 válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Idézet:
„tehát a fázisceruza nem műszer beszólás is értelmetlen volt”


Ha ez neked "beszólás" volt, akkor bocsáss meg, hogy segíteni akartam.
Örülj neki, hogy te ilyen értelmes vagy, hogy a multiméterrel méregetsz egy levegőben lógó földvezető és a fázis között.
Következő: »»   60 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem