Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Grafikus LCD

Témaindító: Pepu, idő: Okt 19, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) denon888 válasza alex01 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Én megcsináltam ezt a töltőt. Ha tudok segítek. Milyen az LCD amid van? Mindenképpen szükség van az LCD adatlapjára.
(#) alex01 válasza denon888 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

szia!Bővebben: Link ezt a tipusu lcd-t vettem.

A 10. oldalon van a lábkiosztása. A lábakat értelem szerüen a PIC kivezetéseire kötöd.

az oké,csak ami a kapcsolási rajzon van,a 3-as,17-es,és a 18-as láb,az melyikhez tartozik az én kijelzőmön?

Berajzolom vagy leírom, mit és hova kössél.

Rendben,köszönöm! még azt szeretném kérdezni,hogy a nyomógombok,azok milyen funkcíókat látnak el,és hogy vagy megelégedve a töltővel?

A gombokkal a töltés, kisütés, kisüt majd tölt stb. funkciókat éred el.Valamint a menüjében tudod a beállításokat módosítani. Szerintem nagyon jól működő megbízható eszköz. Én meg vagyok elégedve vele. A 3 és 18 láb az nálad nem változik. De javaslom egy 10k trimm. poti beépítését, mivel ezzel állítod a kontrasztot. Nálad a 16 os kivezetés a 17-es a rajzon. Mindent ellenőrizzél amikor bekötöd, mert változnak a kivezetések nálad, és egy hibás kötés tönkre is teheti a kijelződet.

Nagyon köszönöm! sokat segítettél! Ha lenne kérdésem,számíthatik rád?

Természetesen segítek.
(#) gustaw hozzászólása Okt 25, 2009 /

Sziasztok!

MikroC-ben dolgozgatok, de találkoztam egy problémával, amire nem találtam megoldást. Bedobom ide, ti biztosan tudjátok mitől van ez?

Bővebben: Link

A mikroC mintáját tettem egy 18F4568-as PIC-be, majd egy 18F4550-be és többféle órajellel, konfiggal próbáltam, de nem tiszta a dolog.
A hiba a következő:
Szöveges megjelenítés 8 sorban gyári karakterekkel ok, a BMP kép beillesztése is jónak tűnik, de a függőleges vonalak szaggatottan jelennek meg, illetve az olyan alakzatok, amiket xy koordináta alapján rajzol ki a PIC hiányosak.
Ha jól sejtem valamilyen időzítési probléma lehet. Eredetileg egy programban vettem észre a hibát, hogy két vonalat nem akart egymás alá rajzolni a PIC, innen jöttem rá, hogy nagyobb baj van.

Ha valakinek ötlete van, kérem jelezze!
Köszi,
(#) gustaw hozzászólása Feb 9, 2010 /

"...magad uram, ha Olgád nincsen..." Úgy tűnik megoldódott a korábban leírt problémám. A mikroC-ben megadott lábkiosztást használtam, annyi módosítással, hogy felszabadítottam az RB0, RB1 lábakat és a képalkotási problémám megoldódott. Most azonban újabb gondom van:
Csináltatok már olyant, hogy PIC vezérelje a háttérvilágítást és a GLCD kontrasztját? Keresgéltem, de nem találtam rendes kapcsolást rá. A szoftveres részt PWM-mel szeretném megoldani, az elvileg menne is, mert LED fényerejét már tudtam szabályozni, de az kevés a GLCD háttérvilágításához. Tudna valaki segíteni kapcsolásban?
Ha jól sejtem valami tranyós megoldás kellene.
(#) lanti válasza gustaw hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia! Érdeklödve olvasom az írásaidat bár a program rész nekem kínai , de ötletet tudok adni neked a háttérvilágításra ! A mobiltelefonból kiindulva egy árgenerátor készíti el az ellátást a LED-eknek 3 fehér led kb 8 -10 voltról világít jól ! Ezt egy pwm jel alapján teszi aminek a kitöltését nézi nem nagy intervallum mert a kihunyó elhalványulást már maga a generátor csinálja nagyjából annyi hogy egy engedélyező jelet kap az generátor egység ami egy ic egy tekercs dióda és pár kondi és világit ha nincs jel szépen lecseng a világítás is halványul konkrét kapcsolás az áramgenerátorra a keresőben !
(#) cNobody hozzászólása Márc 7, 2010 /

Helló!

Vásároltam a LOMEX-ből egy grafikus LCD kijelzőt. Be is üzemeltem, és működött is tökéletesen egy darabig.
Aztán azt vettem észre hogy az egyik sor nem működik, aztán most ott tartok hogy 6 sor nem jó.

128x 64 DOT LIGHT:LE 64128FCCBW-3LP (DIS) RoHS 0.4/DOT 75x53mm BLUE STN LOW.POW. WIDE TEMP.
Bővebben: adatlap

KÉP1
KÉP2
KÉP3
KÉP4
KÉP5

Ha csak egyetlen oszlopot vezérlek akkor működik, igaz látszik, hogy annak a 6 sornak nem olyan a háttere mint a többinek.
Ha folyamatosan vezérlem az oszlopokat jobbról balra, úgy hogy az előzőt nem törlöm, akkor az első pár oszlopig jó, aztán elkezd halványodni, majd eltűnik.

Mi lehet a gond? Tönkrement? Vatta új volt, pár óra próbálgatás után már az egyik sor megadta magát.
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Egy dolog mehet tönkre a te hibádból, az a háttérvilágítás. A többi ha egyszer már jól működött, akkor az tönkrement magától...
(#) cNobody válasza watt hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

1820+ÁFA volt igaz, de akkor is...
Olcsó húsnak híg a leve...

Csinált volna inkább kisszéket ha nem tudja normálisra megcsinálni a kijelzőt. Főleg ha nem bír tönkremenni az én hibámból a pixel.

Esetleg lehet érintkezés baja annál a gumis érintkezőnél ami a panel és az üveg között van?
Vagy nagyobb az esély rá hogy a vezérlő IC kimenete ment tönkre? (2-3 órás használat után pff...)
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Ilyen jellegű hibát nem tudom hogyan lehetne szoftveresen generálni, ezért én az LCD meghajtó IC-k hibájára tippelek.
Feltételezem, hogy a tápfeszültségek a gyári előírásoknak megfelelőek(fesz, szűrés stb.)!
Ha érintkezés hiba lenne, az a panel nyomkodásával megváltozna.
(#) gomorimark hozzászólása Márc 30, 2010 /

egy készülékhez szükségem lenne egy grafikus LCD-re különböző üzenetek kiírására, én nem értek hozzá
tudna e valaki nekem ebben segíteni, vagy legalább is hogy kihez kellene fordulnom ilyen ügyben?
akik árulnak ilyen kijelzőket a programozásban általában nem tudnak segíteni
válaszotokat előre is köszönöm
(#) Zed válasza gomorimark hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Biztosan grafikus kijelző kell? ( Azokat bonyolultabb használni és drágábbak is általában. ) Esetleg elég lenne egy karakteres is, ha csak szöveget kell kiiratni. Ha pénzes meló, akkor dobd fel itt valamelyik hasonló témában. Valaki biztos elvállalja.
( Esetleg kereshetsz olyan céget, akik kimondottan ebből élnek, de ők nyilván drágábban dolgoznak, mint egy hobbista. )
(#) edison14 válasza gomorimark hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Helóó

Mivel szeretnéd vezérelni az LCD-t PIC-el vagy AVR-el? Van egy haverom aki tud progizni de nem tudom hogy ilyet csinált e már de szerintem biztos hogy van benne gyakorlata. A neve attila93. Őt kérdezd szerintem ha valaki tud segíteni az ő.
(#) robing16 hozzászólása Márc 30, 2010 /

Sziasztok!

PIC-es LCD meghajtással már foglalkoztam, a MicroPascal-ban írt program rettentő nagy helyet foglalt, amíg a kijelzőre írta a dolgokat

Kérdésem az lenne, hogy 2X16-os kijelzőn hogy a csudába lehet szerkezteni 1 karaktert?

Itt arra gondolok, hogy nem egy betűt rajzoljon ki a PIC, hanem egy nagyon szép kis hang analizátorra gondoltam, így pix-elenként kéne írni a blokkokat...

Lehetséges ez egy ilyen kijelzőn... Most nem tudom fejből a proci típusát

Köszi!
(#) cNobody válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Minden karakteres LCD-nek van egy SRAM területe amivel a felhasználó garázdálkodhat (ha jól emlékszem 8 karakternyi). Tehát először az SRAM-ba kell betölteni a mintát amit ki szeretnél íratni, majd a címére hivatkozva tudod kiíratni, mint egy normális betűt.

De ez mind benne van az adatlápjában a kijelzőnek.
(#) robing16 válasza cNobody hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Hmm, erre most akadtam rá egy videó során, eddig nem nagyon találtam meg olyan leírást, ami erre képes lett volna...

Adatlap: Link

Pont ez van nekem, de 2X16-osról láttam vidit ismerősömnél...
Gondolom, ezen is megoldható akkor.
És ez hogy néz ki? Kiválasztom azt az SRAM részt, beírok 8Bit-en 8 sort, és kész a kép?
(#) t-dani válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Idézet:
„Kiválasztom azt az SRAM részt, beírok 8Bit-en 8 sort, és kész a kép?”

Igen, akkor kész lesz 1 karakternyi "kép".
(#) robing16 válasza t-dani hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Akkor jól sejtettem.
Most megcsinálok egy képet, akkor azt ki tudom irattatni az 1-es sor 1-es karakteréhez, utánna mi lesz? Csinálhatok megint 1 képet, és az mehet ki a 1-es sor 2-es képhez?

Sajnos nem látom át a tárolós rendszerét, és ha már itt tartok, kérdésem még az lenne, hogy tudom elérni, írni az SRAM-ba? Jah, és hogy ez megy-e 4Bit-en is??? PIC I/O port gazdálkodásra gondolok...

Köszi szépen.
(#) cNobody válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Nem is jól mondtam, mert nem az LCD adatlapjában van ez a dolog hanem a LCD-t meghajtó IC adatlapjában, általában ez a HD44780 vagy ezzel kompatibilis.

Ebben az adatlapban van a 15-16os oldalon az EPROM memória felépítése,

aztán a 17-18-as oldalon a karaktertáblázat, hogy melyik címen milyen karakter van, a CGRAM az amiről beszéltem

aztán a 19-20as oldalon pedig a CGRAM felépítése

Többen nem tudok mondani sajnos, még nem csináltam saját karaktert, nem ástam bele magam.
Nem tudom pontosan hogy kell, de az elmélet megvan.
(#) pipi válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Van 8 karakter aminek a pixeleit meghatározhatod.
amely karakterhelyre kiírod a definiált karaktert ott az a bitminta látszik, vagyis max 1sor*8 karakteren jelenithetsz meg tetszőleges grafikus ábrát, ráadásul a karakterek között maradnak kitöltetlen karakterközök. Ha rendes grafikát akarsz, akkor grafikus lcd-t illik használni (pl nokia mobiltelcsiből olcsón)
(#) robing16 válasza pipi hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Köszi srácok a válaszokat, tehát van 8db karakterem, amivel azt csinálok, amit akarok!

Tegyük fel, hogy egy 4-soros kijelzőnél, amit belinkeltem, használhatom analizátorhoz... 100Hz-től 15KHz-ig
Most mondam egy példát...

Tehát, először megcsinálom a 8 karaktert, majd kiiratom, utánna a következő 8-at, és azt is... Így generálva egy ciklust, ami folyamatosan irogatja ki az álalam kitalált "karakter"-t...

Gondolom ez gazdaságilag nem megoldás, de működhet?
És hogy működik egy grafikus kijelző? Gondolom ott már nekem kell megcsinálni a karaktereket, mert itt tudom, hogy be van építve a Chip-be...

Köszi
(#) pipi válasza robing16 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

sajna nem így működik, csak NYOLC karaktered van, ha átírod a képét, akkor az összes kijelzett helyen megváltozik! graf kijezőnél pixelenként mókolhatsz, azt rajzolsz amit akarsz, viszont ha ott szöveget akarsz kiírni akkor meg a karaktereket is pixelenként neked kell kirajzolnod (általában, bár van pár lcd vezérlő ami tud karaktert is betenni)
(#) cNobody válasza pipi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Én MikroC-ben programozok GLCD-t
és van beépített függvény amivel karaktert, vagy stringet tudok írni a beállított betűtípus mellett

aztán hogy mimódon írja ki, azt nemtudom (gondolom pixelenként)
(#) robing16 válasza cNobody hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Tehát a memória és a proci rendszere úgy épül fel, hogy van 8db "karakter" a memóriába, és a kijelző folyamatosan frissítve van ezen karakterek memóriájából. Vagyis én csak a tárolóba azt írom be, hogy "jelenítsd meg [ezt és ezt] a karaktert [itt és itt]"

Úgy kb értem

A MicroPascal-ban van egy HELP rész, ami nagyon hasznos. Kész scrip-eket mutat be mindenféle módon, pl button. Meg kell adni a portot, és magától a programban beírva, figyeli a gomb lenyomásást, vagy épp a felengedésére csinál valamit.

Ugyanígy van az LCD kijelzésnél is, először felconfigolom, hogy mely port lábakon az LCD-nek milyen lábait kötöttem, majd egyszerűen megmondom, hogy írd ki ezt a szöveget, kezdve innen

Nagyon komoly.

Azt még nem tudom, hogy a Grafikusnál ugyanígy van 8bit bemenet, kontraszt meg engedélyező, és ennyi? Én erre gondolok épp Bővebben: Link
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem