Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   158 / 608
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Igen, és nekem pont ez a lényeg. Mivel 4 Ohm-os a hangfalam, így nagyobb biztonsággal meg tudom hajtani, mint a sima hídkapcsolással
Ráadásul nekem nem kell több száz watt. Elég 200 , de az menjen 8 Ohm-on is, már pedig mennie kell, mert így lesz elég feszültség.
(#) ImiDj válasza szilva hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Idézet:
„Attól, hogy a hídban két-két végfokot párhuzamosan kötsz, semmit nem változik a hatásfok sem és az elfűtött felesleges teljesítmény sem. Annyi változik, hogy ez a teljesítmény nem két, hanem négy IC-n fog keletkezni, így egy-egy IC terhelése a felére esik, kényelmesebben, biztonságosabban fog dolgozni.”

Pont ez a lényeg mert a két tok nem tud diszipálni ugy mint 4.Az adatlap hidba kőtőt Ic-re +-25V-ot ajánl 8 ohm-on(150W 10%thd) és +-35 16 Ohm-on(200W10%thd).Meg itt egy táblázat is a diszipácio vs feszűltség.A trafó az 6.2Cmx4Cm(a vasmag).Ahogy nővekszik az impedancia(4-8-16ohm)egy azon feszűltségen,nő a hatásfok,nekem igy jőtt le .Ha egy bivaly nagy tranyós lenne akkor igen nem lenne értelme párhuzamosan kőtni mivel csak eloszlana a diszipáció,de nekűnk az a baj hogy nem tud diszipálni a kicsi tok miatt .Amugy kősz az észrevételt

Pdis.png

(#) ImiDj válasza zoka hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Idézet:
„De mivel a trafóm egy és ugyanaz, így a kopogás miatt akár 10x-es teljesítményt is elértem a párhuzamossal a simához képest.”

Erre akartam kővetkeztetni hogy bent marad az energia,csak fűti magát az Ic,de ha lejjeb veszed a feszt akkor már sokkal jobban megy(jobb hatásfokkal).Már ki is próbálom lehet még ma (ha lehet a szomszédoktól) hogy megy párhuzamosan
(#) lapose válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Szia!

Csak a pontosítás miatt:

Idézet:
„Ahogy nővekszik az impedancia(4-8-16ohm)egy azon feszűltségen,nő a hatásfok,nekem igy jőtt le”

Ez nem így van. Ahogy növeled a terhelő ellenállást csökken a kivehető teljesítmény, és emiatt csökken a disszipáció is, de ez nem egyenlő a hatásfokkal.

A disszipációt nem méri a tok, csak a hőmérsékletet, ezért kell rá brutál hűtés.

Szilva nagyon jól mondta, a párhuzamos - hídkapcsolás előnye abban van, hogy az IC-k biztonságosabb tartományban fognak dolgozni.
(#) ImiDj válasza lapose hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Ok.Ezt értem is de meghalyuk ha őszekőtőm őket.+-40V-ra értettem(ez kimaradt).A lényeg az hogy +-40 V-nál már 4 Ohm-on nem tud diszipálni rendesen,ezért volt benem ez mivel ha hidba van az erősitő 8ohm-os hangfallal 4ohm-ot lát egy ic amin már nem tud diszipálni ahogy kell+-40V-nál.Nem hilyába mért Zoka sem 10x telyesitményt sima Ic vs párhuzamos Ic.Na mindegy majd leirom mit tapasztaltam(csak kellene valami műterhelés)mérések alapján.
Kőszőnőm mindenkinek a segitséget és az észrevételt
(#) ODU hozzászólása Márc 8, 2010 /

Hello
A hidalt kapcsolásra milyen impedanciájú hangszórót lehet kötni?
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Atól fűgg hogy milyen tápfeszen jár.De általában min 8ohm.+-30V-al szerintem megy 4-ről is bisztonságosan.
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Értem, +-35V-ra szeretnék egy hidaltat 4 Ohmra. Akkor végülis elmegy csak nem max hangerőn. Érdemes lenne hidaltat párhuzamosítani?(Vajon IC pocséklás lenne? )
(#) ODU válasza ODU hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Még annyit hogy hídnak mennyi a maximum feszültség? ugyanannyi mint 1 IC nek?
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

A hídhoz legjobb 2x29V AC toroid trafó. Csak vissza kell nézni a topikba egy kicsit.
(#) zoka válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Azt még hozzátenném, hogy hihetetlenül fontos kérdés, hogy az IC és borda között milyen a kapcsolat. Volt egy tesztem, amikor a párhuzamos IC-k nél is jelentkezett a kopogás a 4 Ohm hangfallal +/-40V-ról. Igyaz, hogy ekkor már 20V körüli lehetett a kimenet. És miért: az erősítő nyákja eltartotta az IC-t a bordától, valahogy úgy, hogy a tok felső része jól hozzáért, de az alja már közel fél millimétert elállt tőle. Miután megreszeltem a nyákot jobban, most már nem képes kopogni, előbb torzítani kezd. (akkor jó a "cucc", ha előbb torzít, mint kopog!)
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Idézet:
„biztonságosabb tartományban fognak dolgozni”

Mondhatni 8 Ohm-on biztonsággal hajtható akár a maximálisan alkalmazható tápfeszültség mellett is. Nem lesz gond a disszipációval. Én ilyen 16 Ohm-ot meg sem említek, az itt csak teljesítmény pazarlás lenne.

Sőt, akár 4 Ohm-ra is biztonságosabban használható, mint a sima hídkapcsolás.

Ha csak a kijövő feszültséget nézzük, az simán lehet 50V is, tehát 8 Ohm-on 300-400W kihozható, de 4 Ohm-on azért nem hinném, hogy tudna 600W-ot Ami az én elvárásom lenne, hogy tudjon 200W-ot akár 4, akár 8 Ohm-ra
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Idézet:
„Értem, +-35V-ra szeretnék egy hidaltat 4 Ωra. Akkor végülis elmegy csak nem max hangerőn. Érdemes lenne hidaltat párhuzamosítani?(Vajon IC pocséklás lenne?”

Hát a hidnak kell legalább 300W-os trafó szerintem(monóban).Hány w-os a trafód?Mert ha kisebb mint 300W akkor simán megy a hidal mivel lefog csőkkeni a fesz 35-ről 32-28-ra,igy pont jó.De amugy is elmegy +-35-ről,de ehez már legalább 300W-os hangfal kell(nem MNC Noir 300W,amiből 100-120 igaz).Csak hűteni kell rendesen :yes: Nem lenne Ic pocséklás a 4 Ic de ahoz már legalább 600W-os táp,monóban.Az már 400W-nál járna 4 ohm-on.Ez szerintem már nem való szobába(még a hid is sok)
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Hello
Nincs írva semmi a trafóra. Egy szünet mentes tápból vettem ki, arra az volt írva hogy 250W, de nekem gyanús hogy jóval többel elbír az. És egy 600W-os mélynyomóm van (nem ilyen kinai és PMPOba 600W, rendesen RMS). Egy IC-vel is jól megy jelenleg, kíváncsi vagyok mit szólna 2 höz
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Na akkor abba lehet adni W-okat.Milyen érzékenységű a mélynyomód?
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Fúúú ezt most így meg nem mondom neked, de holnapra megérdeklődöm.
(#) hangszoros válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Szinte tökmindegy mit irnak rá.
1, mert láda függő is
2,1kHz a szabvány, és nem ott használod
3 Program függő is
4, Elmondanád a 600Wattnyi meleg hová lesz ? az a kevés % ami hangá alakul elhanyagolható
(#) hangszoros válasza ODU hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Szerintem meg ovatósan, mert a trapéz, meg négyszögszerü jelalakkal mennek. Ennek kisebb a csúcsfeszültsége. Lehet, hogy a 230 hálózat túlgerjeszti a vasat, zúgni, melegedni fog
Ki kell probálni, mielööt helyet csinálsz neki
(#) ImiDj válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Idézet:
„Elmondanád a 600Wattnyi meleg hová lesz ? az a kevés % ami hangá alakul elhanyagolható”

Persze Elfűti az Ic meg a hangszoró tekercs,csatlakozó kábel(igaz ez nagyon kicsi érték jó kábelell).A hang kb.1-5% a telyesitménynek.1Kh-en mérik a telyesitményt de szerintem nem ott kellene mélynyomonál.Szóval nem mindegy milyen hatásfokkal dolgozik a hanfalad(szerintem ezt nem kell irnom neked).
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Az érzékenységét továbbra sem tudom, annyit tudok róla hogy:
25 cm átmérő
DLD
papírmembrános
és hogy 4 Ohm-on 600W-os
a korábbi hozzászólásaimban vannak feltéve képek!
(#) ODU válasza ODU hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

A típusa: DLD Acoustics 9123
(#) lobbooo válasza ODU hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Ezt a típust 250W sinusal lehet maximum hajtani, többet semmiképp ne adj neki, nekem van egy 30cm -es ezüst kevlár magnatom 400w zeneivel, 39-40V váltó feszt engedtem a hangszóróra ( p=u*u/r --- 380-400W ), gyönyörü hangja volt, de a hét perces szám végére már a 18C-os szobában 27 fokos volt a membrán kivülről. Ezeknek 220- 250W többet nem szabad adni, ha hosszú távon szeretnéd használni.
(#) ODU válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Értem, hát végülis nem tiszta szinuszt szoktam hallgatni
De ha jól értem akkor még egy TDA7294 híd mehet rá. Most sima 1 IC-vel van hajtva, nem rossz így se
(#) lobbooo válasza ODU hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

A híd még mehet rá,de annál nagyobbal csak kínoznád, van két híd monoblokkom, nyolc ohm - on hajtom a +/- 35 volt fesz miatt, 40 - 41V váltót küldött a nyolc ohm hangszóróra, az 200-210W impulzus szerüen (aktív váltóval subnak volt használva ). Egy monoblokknak viszont kell a 320W-os toroid, hogy ki tudd aknázni amit tud az ic, ehhez még nekem oldalanként 40000 uf is van.4 ohm-on viszont nem mennék feljebb +/- 30V nál.Ismerősömnek +/- 25V tápfesszel készítettem egy híd monoblokkot, a 30 cm-es Grund Zero nagykitérésü sub-ot bödületesen meghajtja.
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Idézet:
„Most sima 1 IC-vel van hajtva, nem rossz így se”
Ha nagyon kell erősebb,rakd ősze a hidalt válozatot.Szerintem megéri
(#) ImiDj válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Csak pontositás kép:
Idézet:
„Egy monoblokknak viszont kell a 320W-os toroid, hogy ki tudd aknázni amit tud az ic”

Nem kell feltétlenűl toroid trafó lehet sima trafó is vagy kapcsűzemű táp.A 320W az minimum kell a hidnak,ebben egyetértek
Idézet:
„4 Ω-on viszont nem mennék feljebb +/- 30V nál”
Ebben is egyetértek :yes:
(#) lobbooo válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Igaz, bármilyen táp megfelel ami megfelelő teljesítményű!
(#) messire hozzászólása Márc 13, 2010 /

Sziasztok,nekem most két ic-vel megy az erősítőm (egy a jobb,egy a bal csatorna) két reflex gyártotta hangfalat hajt, és szól azért rendesen...csonthallást lehet vele tesztelni a kanapén. Annyi a kérdésem hogyha párhuzamosan akarom kötni a két ic-t akkor annak vannak ilyen elvi kikötései,vagy csak szimplán mintha két ellenállást párhuzamosan kötnék...?
(#) ptesza válasza messire hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Miért nem olvasol vissza legalább egy 1-2 hetet ,épp erről van szó...
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Nem feltétlenül az erő kell nekem, hanem olvastam hogy egyrészt sokkal dinamikusabb lesz a hangzás, valamint nem kéne folyamatosan max erősítésen hajtani az erősítőt hanem raknék rá egy hangerőszabályzó potit, és nem zúgna annyira mivel nem maxon megy. Remélem érthetően leírtam
Következő: »»   158 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem