Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, és nekem pont ez a lényeg. Mivel 4 Ohm-os a hangfalam, így nagyobb biztonsággal meg tudom hajtani, mint a sima hídkapcsolással
Ráadásul nekem nem kell több száz watt. Elég 200 , de az menjen 8 Ohm-on is, már pedig mennie kell, mert így lesz elég feszültség. Idézet: „Attól, hogy a hídban két-két végfokot párhuzamosan kötsz, semmit nem változik a hatásfok sem és az elfűtött felesleges teljesítmény sem. Annyi változik, hogy ez a teljesítmény nem két, hanem négy IC-n fog keletkezni, így egy-egy IC terhelése a felére esik, kényelmesebben, biztonságosabban fog dolgozni.” Pont ez a lényeg mert a két tok nem tud diszipálni ugy mint 4.Az adatlap hidba kőtőt Ic-re +-25V-ot ajánl 8 ohm-on(150W 10%thd) és +-35 16 Ohm-on(200W10%thd).Meg itt egy táblázat is a diszipácio vs feszűltség.A trafó az 6.2Cmx4Cm(a vasmag).Ahogy nővekszik az impedancia(4-8-16ohm)egy azon feszűltségen,nő a hatásfok,nekem igy jőtt le .Ha egy bivaly nagy tranyós lenne akkor igen nem lenne értelme párhuzamosan kőtni mivel csak eloszlana a diszipáció,de nekűnk az a baj hogy nem tud diszipálni a kicsi tok miatt .Amugy kősz az észrevételt Idézet: „De mivel a trafóm egy és ugyanaz, így a kopogás miatt akár 10x-es teljesítményt is elértem a párhuzamossal a simához képest.” Erre akartam kővetkeztetni hogy bent marad az energia,csak fűti magát az Ic,de ha lejjeb veszed a feszt akkor már sokkal jobban megy(jobb hatásfokkal).Már ki is próbálom lehet még ma (ha lehet a szomszédoktól) hogy megy párhuzamosan
Szia!
Csak a pontosítás miatt: Idézet: „Ahogy nővekszik az impedancia(4-8-16ohm)egy azon feszűltségen,nő a hatásfok,nekem igy jőtt le” Ez nem így van. Ahogy növeled a terhelő ellenállást csökken a kivehető teljesítmény, és emiatt csökken a disszipáció is, de ez nem egyenlő a hatásfokkal. A disszipációt nem méri a tok, csak a hőmérsékletet, ezért kell rá brutál hűtés. Szilva nagyon jól mondta, a párhuzamos - hídkapcsolás előnye abban van, hogy az IC-k biztonságosabb tartományban fognak dolgozni.
Ok.Ezt értem is de meghalyuk ha őszekőtőm őket.+-40V-ra értettem(ez kimaradt).A lényeg az hogy +-40 V-nál már 4 Ohm-on nem tud diszipálni rendesen,ezért volt benem ez mivel ha hidba van az erősitő 8ohm-os hangfallal 4ohm-ot lát egy ic amin már nem tud diszipálni ahogy kell+-40V-nál.Nem hilyába mért Zoka sem 10x telyesitményt sima Ic vs párhuzamos Ic.Na mindegy majd leirom mit tapasztaltam(csak kellene valami műterhelés)mérések alapján.
Kőszőnőm mindenkinek a segitséget és az észrevételt
Hello
A hidalt kapcsolásra milyen impedanciájú hangszórót lehet kötni?
Atól fűgg hogy milyen tápfeszen jár.De általában min 8ohm.+-30V-al szerintem megy 4-ről is bisztonságosan.
Értem, +-35V-ra szeretnék egy hidaltat 4 Ohmra. Akkor végülis elmegy csak nem max hangerőn. Érdemes lenne hidaltat párhuzamosítani?(Vajon IC pocséklás lenne? )
Még annyit hogy hídnak mennyi a maximum feszültség? ugyanannyi mint 1 IC nek?
A hídhoz legjobb 2x29V AC toroid trafó. Csak vissza kell nézni a topikba egy kicsit.
Azt még hozzátenném, hogy hihetetlenül fontos kérdés, hogy az IC és borda között milyen a kapcsolat. Volt egy tesztem, amikor a párhuzamos IC-k nél is jelentkezett a kopogás a 4 Ohm hangfallal +/-40V-ról. Igyaz, hogy ekkor már 20V körüli lehetett a kimenet. És miért: az erősítő nyákja eltartotta az IC-t a bordától, valahogy úgy, hogy a tok felső része jól hozzáért, de az alja már közel fél millimétert elállt tőle. Miután megreszeltem a nyákot jobban, most már nem képes kopogni, előbb torzítani kezd. (akkor jó a "cucc", ha előbb torzít, mint kopog!)
Idézet: „biztonságosabb tartományban fognak dolgozni” Mondhatni 8 Ohm-on biztonsággal hajtható akár a maximálisan alkalmazható tápfeszültség mellett is. Nem lesz gond a disszipációval. Én ilyen 16 Ohm-ot meg sem említek, az itt csak teljesítmény pazarlás lenne. Sőt, akár 4 Ohm-ra is biztonságosabban használható, mint a sima hídkapcsolás. Ha csak a kijövő feszültséget nézzük, az simán lehet 50V is, tehát 8 Ohm-on 300-400W kihozható, de 4 Ohm-on azért nem hinném, hogy tudna 600W-ot Ami az én elvárásom lenne, hogy tudjon 200W-ot akár 4, akár 8 Ohm-ra Idézet: „Értem, +-35V-ra szeretnék egy hidaltat 4 Ωra. Akkor végülis elmegy csak nem max hangerőn. Érdemes lenne hidaltat párhuzamosítani?(Vajon IC pocséklás lenne?” Hát a hidnak kell legalább 300W-os trafó szerintem(monóban).Hány w-os a trafód?Mert ha kisebb mint 300W akkor simán megy a hidal mivel lefog csőkkeni a fesz 35-ről 32-28-ra,igy pont jó.De amugy is elmegy +-35-ről,de ehez már legalább 300W-os hangfal kell(nem MNC Noir 300W,amiből 100-120 igaz).Csak hűteni kell rendesen :yes: Nem lenne Ic pocséklás a 4 Ic de ahoz már legalább 600W-os táp,monóban.Az már 400W-nál járna 4 ohm-on.Ez szerintem már nem való szobába(még a hid is sok)
Hello
Nincs írva semmi a trafóra. Egy szünet mentes tápból vettem ki, arra az volt írva hogy 250W, de nekem gyanús hogy jóval többel elbír az. És egy 600W-os mélynyomóm van (nem ilyen kinai és PMPOba 600W, rendesen RMS). Egy IC-vel is jól megy jelenleg, kíváncsi vagyok mit szólna 2 höz
Na akkor abba lehet adni W-okat.Milyen érzékenységű a mélynyomód?
Fúúú ezt most így meg nem mondom neked, de holnapra megérdeklődöm.
Szinte tökmindegy mit irnak rá.
1, mert láda függő is 2,1kHz a szabvány, és nem ott használod 3 Program függő is 4, Elmondanád a 600Wattnyi meleg hová lesz ? az a kevés % ami hangá alakul elhanyagolható
Szerintem meg ovatósan, mert a trapéz, meg négyszögszerü jelalakkal mennek. Ennek kisebb a csúcsfeszültsége. Lehet, hogy a 230 hálózat túlgerjeszti a vasat, zúgni, melegedni fog
Ki kell probálni, mielööt helyet csinálsz neki
Idézet: „Elmondanád a 600Wattnyi meleg hová lesz ? az a kevés % ami hangá alakul elhanyagolható” Persze Elfűti az Ic meg a hangszoró tekercs,csatlakozó kábel(igaz ez nagyon kicsi érték jó kábelell).A hang kb.1-5% a telyesitménynek.1Kh-en mérik a telyesitményt de szerintem nem ott kellene mélynyomonál.Szóval nem mindegy milyen hatásfokkal dolgozik a hanfalad(szerintem ezt nem kell irnom neked).
Az érzékenységét továbbra sem tudom, annyit tudok róla hogy:
25 cm átmérő DLD papírmembrános és hogy 4 Ohm-on 600W-os a korábbi hozzászólásaimban vannak feltéve képek!
Ezt a típust 250W sinusal lehet maximum hajtani, többet semmiképp ne adj neki, nekem van egy 30cm -es ezüst kevlár magnatom 400w zeneivel, 39-40V váltó feszt engedtem a hangszóróra ( p=u*u/r --- 380-400W ), gyönyörü hangja volt, de a hét perces szám végére már a 18C-os szobában 27 fokos volt a membrán kivülről. Ezeknek 220- 250W többet nem szabad adni, ha hosszú távon szeretnéd használni.
Értem, hát végülis nem tiszta szinuszt szoktam hallgatni
De ha jól értem akkor még egy TDA7294 híd mehet rá. Most sima 1 IC-vel van hajtva, nem rossz így se
A híd még mehet rá,de annál nagyobbal csak kínoznád, van két híd monoblokkom, nyolc ohm - on hajtom a +/- 35 volt fesz miatt, 40 - 41V váltót küldött a nyolc ohm hangszóróra, az 200-210W impulzus szerüen (aktív váltóval subnak volt használva ). Egy monoblokknak viszont kell a 320W-os toroid, hogy ki tudd aknázni amit tud az ic, ehhez még nekem oldalanként 40000 uf is van.4 ohm-on viszont nem mennék feljebb +/- 30V nál.Ismerősömnek +/- 25V tápfesszel készítettem egy híd monoblokkot, a 30 cm-es Grund Zero nagykitérésü sub-ot bödületesen meghajtja.
Idézet: Ha nagyon kell erősebb,rakd ősze a hidalt válozatot.Szerintem megéri „Most sima 1 IC-vel van hajtva, nem rossz így se”
Csak pontositás kép:
Idézet: „Egy monoblokknak viszont kell a 320W-os toroid, hogy ki tudd aknázni amit tud az ic” Nem kell feltétlenűl toroid trafó lehet sima trafó is vagy kapcsűzemű táp.A 320W az minimum kell a hidnak,ebben egyetértek Idézet: Ebben is egyetértek :yes: „4 Ω-on viszont nem mennék feljebb +/- 30V nál”
Igaz, bármilyen táp megfelel ami megfelelő teljesítményű!
Sziasztok,nekem most két ic-vel megy az erősítőm (egy a jobb,egy a bal csatorna) két reflex gyártotta hangfalat hajt, és szól azért rendesen...csonthallást lehet vele tesztelni a kanapén. Annyi a kérdésem hogyha párhuzamosan akarom kötni a két ic-t akkor annak vannak ilyen elvi kikötései,vagy csak szimplán mintha két ellenállást párhuzamosan kötnék...?
Miért nem olvasol vissza legalább egy 1-2 hetet ,épp erről van szó...
Nem feltétlenül az erő kell nekem, hanem olvastam hogy egyrészt sokkal dinamikusabb lesz a hangzás, valamint nem kéne folyamatosan max erősítésen hajtani az erősítőt hanem raknék rá egy hangerőszabályzó potit, és nem zúgna annyira mivel nem maxon megy. Remélem érthetően leírtam
|
Bejelentkezés
Hirdetés |