Fórum témák
» Több friss téma |
Nem link volt,a másik fórumon olvastam.Ha módosítottad az alapbeállítást,akkor a km/ó értéket kell megszorozni tízzel.
Így megkapod a fordulatszámot.
Szerinted a hegyek közt jobb a helyzet? Mert akkor én nagyon jó helyen lakok. Ha csak a Sümegi várat nézem hogy pontossan északi irányban van tőlem talán 1Km-re, akkor a környező hegyekről (dombocskákról) ne is beszéljek.
Ezért kell szelet mérni több ponton! Tavaly a szomszéd, a házára tetőteret húzott, kb1-1,5m-rel lett magasabb mint volt, de nálunk annyira megváltoztak a szélviszonyok hogy kezdhettem előröl a szélméréseket.
A hegyek közt lehet jobb is a helyzet de rosszabb is.Pl ami szélerőmű park van Mosonmagyaróváron (kb 50db) A dévényi kapura épül.Szlovákia felöl és Ausztria felöl(Alpok alja) is hegyek vannak közte a dévényi kapu igy egy képletes tölcsérben jön be a szél az országba,nem nagy szélsebesség átlagban 6-10m/s de szinte állandó.Na most ha a kapu árnyékába tennék a szélkereket soha se kopna el a csapágya ,mert nem forogna.Ezzel szemben a "sümegi dombocska" forditott helyzet,mert mindenfelé ki tudja kerülni a szél.Erdélyban szintén ott a hegyvonulat ami eléggé meghatároza szélirányát.
Hegyek ide vagy oda, a tegnapi szél fincsi volt....
Nagyon jó helyen laksz!
Nálam egy fűrészlap szemléltetné a grafokonodat :
(Az első két évben azon szentségeltem hogy még a 2 köbméter deszkámat is a szomszédból kellett visszahordanom egy egy ilyen nap után, mire beláttam hogy tenni ellene nem tudok semmit, esetleg hasznosítani kellene....)
Nem azzal van baj, hogy lehar ajánl egy külföldi weboldalt.
A baj ott kezdődik, hogy valaki minimális elektromos ismeretekkel megalkotott valamit, onnantól kezdve azt sokan szentírásnak veszik. Hát szamarak vagyunk mi, hogy gondolkodás nélkül menjünk a madzagon orrunk elé lógatott szénacsomó után? ??? Akinek hajszálnyi köze van az elektromossághoz, tudja, vasmag nélkül nem célszerű tekercset készíteni. Úgy 50 év óta a rádiókban a hosszú és középhullámon ferritrudat használnak, hogy néhány millivolttal többet gyűjthessenek össze. 100 000-1 500 000 Hz tartományban. A légmagos tekercseket rövidhullámon, úgy 10 MHz (tízmillió hertz) körül kezdik használni. Az általunk elérhető 20-80 Hz-es tartományban egyszerűen felelőtlenség légmagos tekercset készíteni. FIGYELEM! Senki nem azt mondja, hogy nem lehet, vagy nem működik, hanem "NEM GAZDASÁGOS". El lehet készíteni pl. 1 KW-os trafót 95%-os hatásfokkal !!! 25 cm2, 10 cm2 vagy éppen 1 cm2 vasmaggal is. A különbség közöttük annyi lesz csupán, az elsőben lesz 5 kg vas, 2 kg réz. A másodikban 2 kg vas, 5 kg réz. A harmadikban pedig 1 kg vas és 50 kg réz (kb). Attól még mindegyik pontosan ellátja feladatát, azonos terhelésen azonos hatásfokkal. Aki ismeri a réz és vas árakat, az viszont egyből lát bizonyos eltéréseket. Hasonló arányok vannak a légmagos-vasmagos szélgenerátorok között is. Míg a légmagosoknál 90-150-400 menetekről beszélnek, a vasmagos ugyanazt 14-18 menetes tekercsekkel produkálja. Azonos fordulatszám és hatásfok mellett. Egyszerűsége miatt mégis sokan ragaszkodnak a tárcsagenerátorhoz. Ebben kezdtünk el egy folyamatot, hogy segítséget nyújtsunk GAZDASÁGOSABB légmagos és akinek van kedve hozzá, vasmagos tárcsagenerátorok készítéséhez. Az 1800-as évek közepén Siemens már vasmaggal készítette dinamóját. Sajnos, Jedlik Ányos gépén ez még nem felismerhető.
A tárcsagenerátor két nagy problémaköre a légrés, amit mechanikai okokból nem lehet bizonyos méret alá csökkenteni és a mágneses tér keltette húzóerő, ami folyamatosan terheli a csapágyakat.
Ennek a kiküszöbölésére elődeink már kitalálták a megoldást. A felületet beforgatták egy hengerpalástra, ahol a húzóerők egymással szemben hatva kiegyenlítik egymást, a célszerűbb kialakítás következtében nem terhelik a csapágyat, a légrést a tárcsagenerátornál használatosnak akár negyedére is le lehet csökkenteni. Így sokkal kisebb mágneses energiabefektetéssel el lehet érni a kívánt eredményt. Aki tudja, miről írok és hasznosítani kívánja ezt a csodálatos találmányt, ebben is rendelkezésére állunk.
Mivel nekem is villamos végzettségem van, tudom hogy mire célzol, és nem is mondtam hogy nincs igazad. De amikor csak 2-2,5m/s-os szeled van egy 2-2,5m átmérőjű szélkerékhez (a gyáriak talán itt kezdenek elindulni, és még nem termelnek!) egy villanymotorból átalakított állandómágneses vagy akármilyen vasmagos generátor, ami biztos hogy jobban ragad mint a gyári, nehogy már elinduljon, és termeljen. Azt Te is beláthatod hogy a légmagos indul a leg könnyebben. A ferritmágnesek meg megfizethető árban vannak. Ekkora szélben még ki sem tudod használni.
azt mondjátok meg milyen átméröjü tekercs+vasmag kell oszt csinálom a tárcsagenerátort 14-18 menet mindjárt kevesebb és nemkell annyi rézdrot.egyébként én pont egy 3fázisu motorral akkarokkisérletezni forgorészbe mágnes 12 polusu 660wattos 400rpm probálkoznák szerintetekjo ötlet?
Mágnesek nélkül is tud generátorként működni, kondenzátorokat kell rákapcsolni (delta kondikapcsolás, csúcspontjai mennek a motor fázisbemeneteire), aggragátorok is így működnek.
Csak erről nem találok elegendő információt, úgyhogy konkrétumokat nem tudok sajnos, de mielött szétesztergálod a forgórészt, egy próbát megérne (3 egyforma indítókondenzátort rátenni és megforgatni (elvileg ha 400+slippel megforgatod, akkor 3F 50Hz csillag, vagy delta szerint 230Veff, vagy 400Veff lenne a bemenetein mérhető feszültség), ha nem gerjed magától, akkor 2 fázisbemenet közé egy 12V os DC impulzust kell adni). CSAK csapágysúrlódása lenne! Mágnesekkel már nyomatékpulzálás is fellépne (-> koronyferdítés van a forgórészben, mágneseket is így kellene rakni)
horonyferditést akartál irni nem?csak az a baj ha jo is lenne igy, a szél nemfogja ugy megforgatni hogy felgerjedjen.ezért kéne mágnes csakazt nemtudom hány darabot kellene belerakni.amugy a forgorészt kiakarom cserélni egymásik tengelyre esztergáltatok rá danamidot és abba nutoltatni malyd mágnest,hasábot vagyha lessz akkor ivelt mágnest
Ja, igen horonyferdítést akart lenni.
Áttétel kellene bele ez tény. A forgórészt is mindenképp vasból kellene csinálni, ha nem mágnesezhető anyag az ugyan olyan mintha lenne benne egy hatalmas légrés! Mágnesből nem kellene bele max 2-3mm vastagságú NeFeb, sok kicsi tégla/négyzet (4*5/5*5mm) alakú (úgy 3-4 ezerből kijönne a mágnes). 12 pólusra szerintem 4 pólusú állórész kellene váltott pólusokkal, pólusszélessége kb 75°, fél horonnyi ferdítéssel hosszában. (vagy minden pólust egyformán ferdítesz (rombusszerű), vagy meg lehtne csinálni trapézszerűre/körmös jellegűre, egyik trapéz pólus fölfelé áll, a másik lefelé.) Én a forgórészre pillanatragaccsal feltenném a mágneseket (egyenként, jó szorosan (taszítják egymást)), utána körbebandázsolnám erős cérnával ,kiönteném műgyantával, majd mehet esztergába. Ha elég nagy átmérőjű a forgórész, akkor meg lehetne csinálni nagy mágnesekkel is: négzet keresztmetszetű forgórész, palástjára mágnesek, ezekre pedig egy vasdarab, amit csavarok kötnek a forgórészhez, rögzítik a mágneseket, és ezt hozzá lehet esztergálni az állórészvastesthez, (csak 3F 400W nem lehet valami nagy motor.)
nemolyan kicsi ez a motor 20kg 660wattos a fordulata 400rpm,nem a teljesitménye de nemis ez a lényeg.majd rakok fel képeket ,ha elég a négy polus akkor az 4db mágnest jelent?mert van egy motor amibe van 4db ives ferrit mágnes elégnagyokk az lehetjois lenne.
Aztmondod, hogy 12 pólus van az állórészen, az azt jelenti, hogy egy fázishoz tartózó pólusok száma 4, ezért ennyi mágneses pólus kell a forgórészre (vagy sok kicsi mágnes egymásmellett alkot egy pólust, vagy egy bazinagy), így lesz 3F-ú a kimeneti fesz, vagyis 0°nál meg 120°-al odébb, meg megint 120°-al odébb...
Ferritmágnes is jólehet, de abból sokkal nagyobb térfogat kell bele, mint NeFeB ből kellene.
Sziasztok!
Készítettem egy Hugh-féle turbinát, de gondban vagyok, mert a farok lapátot a viharvédelemmel - ha szemből nézzük - a jobb oldalára tettem. Most nem tudom, hogy a lapátoknak az óra mutató járásával egyező vagy fordított irányba kell forogniuk. Vagy nincs jelentősége?
A lapátok forgásirányához nincs köze. Viszont a generátornak az ellenkező irányban kell eltolva lennie a forgásponttól. Ahogy a képen látható.
Üdv mindenkinek. Én is neki álltam építeni egy szél kereket. Tapasztalatokat szeretnék gyűjteni. Van valakinek már működő rendszere? Mennyi a minimum aksi amivel érdemes elkezdeni? Inverterem már van egy 24voltos 1800w-os. Világítást,tv-t, számítógépet szeretnék használni róla. Szél az van bőven igaz mérni nem tudom de egész erősnek tűnik. Előre is köszi mindenkinek.
Lehartól privátban kérdeztem valamit, amit a fórumon szégyelltem volna megkérdezni. Többek között azt is mondta, hogy kétféle szélerőmű építők vannak. Olyanok, akiknek van hálózati elektromos áramuk is, és olyanok, akiknek ez az egyetlen energiaforrás áll rendelkezésükre. Nem szó szerint idéztem, de a lényeg ez. Te melyik félhez tartozol?
Az a probléma, hogy a szél becsapós. Amit az ember (ilyen hidegben) kellemetlennek esetleg erősnek érez, nem biztos, hogy kellően erős is. Mivel a szélgenerátorok tulajdonságait m/s szélsebességre adják meg, könnyen azt hiheti az ember, hogy lengő szélben is ontja majd az áramot. Mindjárt mást mutat a dolog Km/h -ra átszámolva.
Az akkupakk mérete az áthidalási időhöz lényeges. Ha minden nap 24 órában fúj a szél, akkor nem kell nagy (vagy nem is kell), de hazánkban sajnos nem ez a helyzet, ugyhogy minél több. Hasonlításnak: 2db 12V 180Ah-s akksiról egy hütőszekrény(200W) 3 és fél napot tudott menni. Azt nem tudom, hogy ténylegesen mennyi volt a folyamatos üzem, nem mértem.
A minim amit ajánlani lehet,az akkuk viszonylag kiméletes üzemmodjára ügyelve,4 db,eggyenként,2OO Ah-ás akku,de sokkal jobb lenne 8 db. 2OO Ah.-ás akku.
Így néz ki a cucc. Igaz még nincsen lefestve, de látható.
Szóval ha így van akkor is foroghat az óra mutató járásával egyező irányba? Esetleg van e valami hiba amire nem figyeltem? Vélemények?
Szia!
a világitást 12V halogén + leed-el csinálnám . a számitógép , TV stb elmegy 90V-140 V nál nagyobb egyenről is (PL: 10X12V akku sorban ) csak a hűtőhöz használnám az invertert......
A forgás iránya, generátor szempontjábol lényegtelen.A forgás irányát a szlapátok határozzák meg.Egyébként jó uton haladsz a szgenerátor épitésében.
Ha jó látom egy VW hátsó dobból készült.
Szél sebesség mérőt lehet valahogy házilag csinálni? Csináltam egy kis (makettet) számítógép ventiből a garázs tetején ma is megállás nélkül pörög. Elég jó helyen lakom fent egy domb tetőn. Egy héten legalább 4 nap van szél. Akut milyet érdemes venni? A neten találtam szolár aksikat 180A/h 15 pénz. Generátort sajnos nem tudok építeni nem vagyok villamos mérnök ezért autó generátorra gondoltam.
Szia! Írtad, hogy a világítást 12v halogén izzóval oldanád meg. A halogén nem fogyaszt többet mint egy energia takarékos izzó? Vagy az inverter miatt sok a veszteség? A 10x12v akkukat hogy tudnám tölteni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |