Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Olvasgatok itt csendesen, mert készül az állványom.
ALI: Hol a ...-ben találtál 180ah solar aksit 15 ezeré? Megoldaná a 20 db-os igényemet 300 ezerből ! Üdv Hanzy
Szia,
Ez engem is nagyon érdekelne, ennyiért sima ólomakkut sem lehet kapni... Látom téged is a függőleges tengelyű szélkerekek érdekelnek. Videóidat elnézve építettél már párat. Mi a véleményed, érdemes belevágni egy ilyenbe? Melyik fajtát érdemes, mik a tapasztalataid? Üdv, Tamás
Üdv. Nézegesd a Vaterát és a Tesz Veszt sok olcsó dolgot lehet kapni ami nekünk jó. Csak türelemmel kell lenni én elég sok mindent vettem potom áron.
Ha meg vannak még az agroinformon és az expressen is hirdettek 15-ért lugos akkukat10-15 db-ot szélkerékről.
Szia Tamás! Mindenképpen a propeller ellen vagyok, mert házilag képtelen vagyok nagy és biztonságos gépet építeni, meg hát nem is tetszik a formájuk.
A saját tapasztalaimat felhasználva egy 6 m hosszú és 55 cm átmérőjű a legjobb, de sajnos fektetve, mert így biztonságos. A másik baromi fontos dolog szerintem a kb 45 fok dőlésszögű szélterelő lemez, ami a legutolsó videón látható bal oldalt. Ezt kicsiben annó lemodelleztük és nagyon sikeresnek mondhatom. Ha a terelőlap eltakarja a szél elől a turbina haszontalan felületét és 3szor akkora szelet irányít a hasznos felületre, akkor kis hazánk szélereje talán hasznosíthatóvá válik. Szerencsés a helyzetem, mert felénk az É - ÉNY szélirány a domináns és a 10 méter hosszú nyeregtetőm pont erre merőleges. Ha sikerül biztonságos tetőre szerekhető modellt terveznem, akkor rendelkezésemre áll egy óriási szélterelő! Üdv: Hanzy
Köszi, eddig is sokszos odakergetett a google, csak nem volt szerencsém...
A drága akkus tárolás miatt még mindig a visszatáplálás mellett voksolok, hisz egyszeri 6-800 ezer forintból megvan egy jó inverter és havi szinten nullszaldóig vissza lehet termelni, így az Elmű lehet az aksi. Ha jól megnézem azt, hogy 4-5 kw max terhelhetőségre van szükségem, akkor az aksik többe kerülnének!
Wow! Köszi a tippet, már írtam is a srácnak. Remélem van vagy 100 Ah darabja!
Nem csak nullszaldoig termelhetsz vissza a többletet 80%os napi tarifával kifizetik.Jó invertert sokkal olcsobban is van nekem a SB1100 150 ezerbe került.
Jól tudom hogy 80% mínusz Áfa?(vagy valami hasonló mert mintha adózni kellene utána) Sajna még személyesen nem tapasztaltam meg, csak az időhúzás megy a helyi területgazda és tervező alakulat részéről, de lassan szakad a cérna és a nyakukra lépek....
![]()
Szia Hanzy,
a mi szélviszonyaink miatt én is olyan kialakításra gondoltam, ahol valamilyen módon gyorsítva van a szél. Egy időben nézegettem ezt, de ha nincs jól kiegyensúlyozva rázhatja a tetőt ![]() Még ez is érdekes szerkezet, de eléggé anyagigényes: http://www.energy-age-wind.de Viszont ilyenről írt az újság hogy szereltek fel itt a közelben (Szombathelyen) valahova hálózatra táplálásos megoldással, sajnos még nem találtam meg. Szóval lehet hogy működőképes nálunk. Üdv, Tamás
Szia Hanzy!
A tetőgerincre szerelt ötlet jó, mások is foglalkoztak vele: http://hg.hu/blog/8071-szeleromu-a-hazteton A hasznos teljesítményének jót fog tenni a tető szélterelése. Az egyedüli gond a kicsi fordulat lesz. A gyorsjárási tényezője 0,3-0,5 körül van, ezért nagy áttétellel lehet hozzá gazdaságosan generátort illeszteni. Ezt is gondold át, hogy miként és mivel tudod megoldani az áram termelést.
Szia Sziriusz!
Február 20 körül szóba hoztad,hogy minél nagyobb TSR-ü lapát a jó,mert nagyobb a teljesítmény.Utána ismét lapátokat cseréltem,6db gyorsjáratút tettem fel a pvc csőböl készített helyett.Az eredmény mint ahogy korábban is gondoltam rosszabb ennyit az elméletről ismét.Eredetileg 0,8m/s körül indult szinte állandóan forgott,most szinte állandóan áll (5,8m/s indul) és néha kicsit forog.Ugyhogy továbbra is azt mondom sok kicsi többre megy állandóan,mint a havonta 20perc elméletben nagyobb teljesítmény. Eredetileg azért csináltam légmagost mert erre esküdött szinte mindenki az oldalon.Kisérletezést befejeztem visszatérek a szervomotorokhoz ezért ha valakit érdekel olcsón,szinte mágnesárban megvállnék tőle.
Szia Tamás! Az első linket én is néztem anno és meg is csináltam sörösdobozból, mert nem értettem, hogy mitől forog. Futottam vele szélcsendben, a haverok meg röhögtek
![]() A második linkről pedig még nem is hallottam basszus. Mobilról nem látom jól a lényegét, de este megkukkolom otthon! Köszi! Ha megtalálod azt a turbinát, feltétlenül fényképezd le!! Üdv: Hanzy
Szia Hanzy!
Rossz tapasztalataid vannak a propellerekkel? Megosztanád velünk?
Szia Dzsos!
Igen, írtam róla. Magyarul: a kisebb (ezért olcsóbb) generátor nagyobb fordulaton leadhat akkora teljesítményt, mint egy nagy generátor lassú fordulaton. Leírtam a lapátozás problémáját és a célt. Te csináltál egy átalakítást, ami nem jött be. Ebből rögtön az következik, hogy az elmélet a hibás? Én ezt írtam régen, ami szerintem most is igaz: Ha a 7-es vagy 4-es gyorsjárású szélkeréknek egyforma teljesítményt ad le akkor mi a különbség? Itt hagytuk abba. Egyről beszélünk, a szélkerék és a generátor összeillesztéséről, csak én elméleti megközelítésben, Te gyakorlati alapon. A 642136-os hozzászólás tanúlságát most le is írom: A generátor teljesítményét a rézhuzal terhelhetősége határozza meg, ami csepegő víz ellen védett gépeknél 4-6 amper/mm^2. Vegyük itt a közepes, 5 amper/mm^2 -es terhelést. A teljesítménye 2,5 m-es szélkerékre: 4-es gyorsjárású lapátokkal 360 watt 7-es gyorsjárású lapátokkal 950 watt ( 570 ford/perc -nél ) A hatásfokot is meg kell nézni, pl. 6 m/sec szélsebességnél a levehető teljesítmény: 4-es gyorsjárású lapátokkal 163 watt 7-es gyorsjárású lapátokkal 183 watt (ennyivel kissebb a hőveszteség) Természetesen 4-es gyorsjárásra is lehet jobb hatásfokú generátort csinálni, de az több mágnes és rézhuzal, nagyobb költség. Persze a 7-es gyorsjárás felvet indulási problémákat. Na itt jön néhány gyakorlati tapasztalat, vagy tudatos lapát átalakítás, ami lehet hogy ront a kerék hatásfokán, de a generátorral együtt a legjobb hatásfokot (és legolcsóbb bekerülési költséget) adja. Tehát a cél: elinduljon a szélkerék a generátorral kis szélsebességnél, de a lehető legnagyobb fordulattal. Ezt meg nem én állítom: Azt sem lehet kijelenteni, hogy a magas TSR el kevesebbet fog működni a gép, légmagos generátorral aminek elhanyagolható az indítási nyomatéka már igen kis szélnél elindul, főleg ha még a lapáttő kialakításra is figyelmet fordítottak. (bocsi hogy lenyúltam a véleményt. De ezt olyan írta, akinél ez működik is)
Szia Hanzy,
nem hiszem hogy megtalálom, talán 2 éve lehetett az újságcikk, az is lehet hogy végül nem is készült el... A magyar forgalmazó pdf-je: Bővebben: Link Üdv, Tamás
Szia Sziriusz!
Már megint lenyúlták az 5letemet ![]() Ezt a 0,3-0,5 tsr-t hogy érted ? Nekem az a tapasztalatom, hogy ha terelőt használok, az 2-4-szer gyorsítja a turbina forgását. Ha feltételezem, hogy az így terelt szélhez képest mondod a 0,3-0,5 tsr-t, akkor az már a tereletlen szélhez képest közel lehet a tsr 1-hez! Ez azért nem olyan rossz. Én speciel örülni fogok már napi 2-3 Kwh "ingyen" áramnak is ![]()
Szia Barret!
Nekem nincs velük rossz tapasztalatom. A másik fórumon olvastam egy házi készítésű turbina széthullását. Az egyik lapát jó pár méterrel arréb a szomszéd telkén landolt. Erre mondom azt, hogy ÉN nem vagyok elég ügyes ahhoz, hogy csináljak házilag egy ilyen propelleres lapátszettet. Csupán ennyi! A másik, hogy nem tetszik a propelleres turbin. Nem tudom értelmesen elmagyarázni!
Szia Tamás !
Wow! Köszi a pdf-et ! Elég érdekes a lapátozása. Ezt a konfigurációt még nem próbáltam. Nagyon tetszik! Lehet, hogy egyszer belevágok egy ilyenbe ! Majd kicsiben megcsinálok egy modellt, mert kíváncsi vagyok. Viszont jó alacsony szélnéla (7.8m/s) már nyújtja a névleges teljesítményt az 5 Kw-os. Kíváncsi lennék, hogy mennyibe fájhat egy ilyen cucc ! Üdv Hanzy
A számolásod szerint 20W a különbség a 7 es gyorsjárású javára 6m/s nél.A 6m/s már az átlag szélsebesség felett van,viszont nehezebben indul a nyomaték hiány miatt.Tapasztalatom szerint a ezt a 20W-t simán megtermelhető a könnyebben induló lapátokkal ami időben nézve többszörösét dolgozza.
Ezért mondtam,hogy az elmélet nem hibátlan.Pl abszolult nincs benne számola hány órát dolgozik a szerkezet.
A szerkezet lehet hogy jó,de a cég elég komolytalan.A proto tipust több mint fél év alatt nem tudták rendesen beüzemelni.Egy Siemens elektronikára hivatkoztak,hogy rossz.Egyből felvetődik a kérdés ha a prototipust amit ezren figyeltek ilyen lassan javitják mi lesz a telepítő cégtől messzebbi nem látványos darabokkal?Egy évig áll,mert nem tudják garanciában javítani?
Az árakat akkor kérdeztem 4-5 milla körüli volt.
Érdekes, hogy kevés helyen próbálkoznak azzal hogy a széllel szembe forgó felületet eltakarják és plusz levegőt juttassanak a hasznos felületre. Ráadásul itt a turbina hátsó kialakításával légnyomáscsökkenést hoznak létre hátul, ami kis szívóhatással rásegít a szélsebességre.
Tényleg kíváncsi lennék hogyan dolgozik. Egy érdekes dolgot is láttam az animáción, forgó mozgással folyadékot is melegítenek... ( Vízszintes tengelyűnél is használják ezt a hátsó szívóhatást: Link ) Üdv, Tamás
Szia Dzsos! Hát igy csinálja a magyar tarka! Ezért nem tartunk még sehol gazdaságilag. Engem az érdekelne, hogy milyen generátor van az 5kw-os alatt, mert a videókon nem forog valami gyorsan a ketyere. Az invertered tényleg visszatáplálós fajta?
Üdv
A forgó mozgással egyszerű elven lehet folyadékot melegíteni. A váltakozó mágneses pólusok egy 3mm-nél vastagabb alu testben már keltenek örvényáramot, amit le kell vennie a folyadéknak. Az a hátulütője, hogy kell neki legalább 100 Hz, hogy valami meleget adjon. Mi már két éve nyúzzuk ezt a témát. A minap adtam be egy projektjavaslatot a Valdeal.com-on. Villanymotorral hajtjuk a mágneseket és 80% hatásfoknál járunk. Innen már kell sok pénz hozzá. Üdv
sziasztok tudna valaki nekem segiteni ?3 fázisu motor csak csillagba vankötve nincs gyárilag kivezetve mind a 6 vezeték csatlakozás.hogykellene bekötnöm ha a forgorészbe mágneseket rakok hogy feszültségetmérjek?2mágnest felraktama forgorészbe a kisérlet miatt de nem volt fesz egyik kimeneten sem.
Szia Hanzy!
Tudom kiről van szó! A második generációjú lapátkereke is balesetet szenvedett... Nem kellene egyből monumentális méretű gépet építeni. Csak sorjában,ahogy jönnek a szakmai tapasztalatok ![]()
Vasmagos állandúmágnesű generátor van hozzá elég szép átmérőben.
Igen az inverterem hálozatra visszatápláló,igy nem kell bajlodnom a tárolással,de biztonság kedvéért van 2x210Ah akksi állandóan szinten tartva az áramszünetekre,merta visszatáplálos áramszünetben nem dolgozik.
Szia Barret! Erre gondoltam. Engem ez a történet eléggé megijesztett. Ha egyedül élnék, nem érdekelne
![]()
Én meg eltököltem 2 évet a formák próbálgatásával ahelyett, hogy már visszatáplálnék.
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen a generátorod! Vagy olvassak vissza? Más. Eddig sokat olvastam a tárcsagenerátorokról. Vannak akár 50 cm átmérőjűek is. Az aztán nagyot foghat a kerületem! Volt valaha téma az axiális elrendezés helyett a radiális? Egy jó méteres csőre gondolok, amelyben mint a motorokban a forgórészen futnának a mágnesek. Házilag talán nehéz lehet kivitelezni, de talán megérné kifejleszteni egyet. Mi a véleményetek? Üdv Hanzy
Házilagos kivitelezése elég nehézkes!
Nagy forgó tömeg stb.Házilag nehezen kivitelezhető. A tárcsagenerátor kis súlyú,mégis nagy az átmérője. Továbbá egyszerű a felépítése ,könnyen megépíthető. Csak nem van valami jó megoldás a tarsolyodban? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |