Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   200 / 507
(#) hanzymester válasza ALI hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Sziasztok! Olvasgatok itt csendesen, mert készül az állványom.

ALI: Hol a ...-ben találtál 180ah solar aksit 15 ezeré? Megoldaná a 20 db-os igényemet 300 ezerből !

Üdv
Hanzy
(#) tamkov válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Szia,
Ez engem is nagyon érdekelne, ennyiért sima ólomakkut sem lehet kapni...
Látom téged is a függőleges tengelyű szélkerekek érdekelnek. Videóidat elnézve építettél már párat.
Mi a véleményed, érdemes belevágni egy ilyenbe?
Melyik fajtát érdemes, mik a tapasztalataid?

Üdv,
Tamás
(#) ALI válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Üdv. Nézegesd a Vaterát és a Tesz Veszt sok olcsó dolgot lehet kapni ami nekünk jó. Csak türelemmel kell lenni én elég sok mindent vettem potom áron.
(#) mokuli válasza ALI hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Ha meg vannak még az agroinformon és az expressen is hirdettek 15-ért lugos akkukat10-15 db-ot szélkerékről.
(#) hanzymester válasza tamkov hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Szia Tamás! Mindenképpen a propeller ellen vagyok, mert házilag képtelen vagyok nagy és biztonságos gépet építeni, meg hát nem is tetszik a formájuk.
A saját tapasztalaimat felhasználva egy 6 m hosszú és 55 cm átmérőjű a legjobb, de sajnos fektetve, mert így biztonságos. A másik baromi fontos dolog szerintem a kb 45 fok dőlésszögű szélterelő lemez, ami a legutolsó videón látható bal oldalt. Ezt kicsiben annó lemodelleztük és nagyon sikeresnek mondhatom. Ha a terelőlap eltakarja a szél elől a turbina haszontalan felületét és 3szor akkora szelet irányít a hasznos felületre, akkor kis hazánk szélereje talán hasznosíthatóvá válik. Szerencsés a helyzetem, mert felénk az É - ÉNY szélirány a domináns és a 10 méter hosszú nyeregtetőm pont erre merőleges. Ha sikerül biztonságos tetőre szerekhető modellt terveznem, akkor rendelkezésemre áll egy óriási szélterelő! Üdv: Hanzy
(#) hanzymester válasza ALI hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Köszi, eddig is sokszos odakergetett a google, csak nem volt szerencsém...

A drága akkus tárolás miatt még mindig a visszatáplálás mellett voksolok, hisz egyszeri 6-800 ezer forintból megvan egy jó inverter és havi szinten nullszaldóig vissza lehet termelni, így az Elmű lehet az aksi. Ha jól megnézem azt, hogy 4-5 kw max terhelhetőségre van szükségem, akkor az aksik többe kerülnének!
(#) hanzymester válasza mokuli hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Wow! Köszi a tippet, már írtam is a srácnak. Remélem van vagy 100 Ah darabja!
(#) Dzsos válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Nem csak nullszaldoig termelhetsz vissza a többletet 80%os napi tarifával kifizetik.Jó invertert sokkal olcsobban is van nekem a SB1100 150 ezerbe került.
(#) pudding1 válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Jól tudom hogy 80% mínusz Áfa?(vagy valami hasonló mert mintha adózni kellene utána) Sajna még személyesen nem tapasztaltam meg, csak az időhúzás megy a helyi területgazda és tervező alakulat részéről, de lassan szakad a cérna és a nyakukra lépek....
(#) tamkov válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Szia Hanzy,
a mi szélviszonyaink miatt én is olyan kialakításra gondoltam, ahol valamilyen módon gyorsítva van a szél.
Egy időben nézegettem ezt, de ha nincs jól kiegyensúlyozva rázhatja a tetőt .
Még ez is érdekes szerkezet, de eléggé anyagigényes:
http://www.energy-age-wind.de
Viszont ilyenről írt az újság hogy szereltek fel itt a közelben (Szombathelyen) valahova hálózatra táplálásos megoldással, sajnos még nem találtam meg. Szóval lehet hogy működőképes nálunk.

Üdv,
Tamás
(#) sziriusz válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Szia Hanzy!
A tetőgerincre szerelt ötlet jó, mások is foglalkoztak vele: http://hg.hu/blog/8071-szeleromu-a-hazteton
A hasznos teljesítményének jót fog tenni a tető szélterelése. Az egyedüli gond a kicsi fordulat lesz. A gyorsjárási tényezője 0,3-0,5 körül van, ezért nagy áttétellel lehet hozzá gazdaságosan generátort illeszteni. Ezt is gondold át, hogy miként és mivel tudod megoldani az áram termelést.
(#) Dzsos hozzászólása Márc 12, 2010 /

Szia Sziriusz!
Február 20 körül szóba hoztad,hogy minél nagyobb TSR-ü lapát a jó,mert nagyobb a teljesítmény.Utána ismét lapátokat cseréltem,6db gyorsjáratút tettem fel a pvc csőböl készített helyett.Az eredmény mint ahogy korábban is gondoltam rosszabb ennyit az elméletről ismét.Eredetileg 0,8m/s körül indult szinte állandóan forgott,most szinte állandóan áll (5,8m/s indul) és néha kicsit forog.Ugyhogy továbbra is azt mondom sok kicsi többre megy állandóan,mint a havonta 20perc elméletben nagyobb teljesítmény.
Eredetileg azért csináltam légmagost mert erre esküdött szinte mindenki az oldalon.Kisérletezést befejeztem visszatérek a szervomotorokhoz ezért ha valakit érdekel olcsón,szinte mágnesárban megvállnék tőle.
(#) hanzymester válasza tamkov hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Szia Tamás! Az első linket én is néztem anno és meg is csináltam sörösdobozból, mert nem értettem, hogy mitől forog. Futottam vele szélcsendben, a haverok meg röhögtek Persze alig mozdult meg. Talán béna voltam...
A második linkről pedig még nem is hallottam basszus. Mobilról nem látom jól a lényegét, de este megkukkolom otthon! Köszi! Ha megtalálod azt a turbinát, feltétlenül fényképezd le!!
Üdv: Hanzy
(#) Barret válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Szia Hanzy!
Rossz tapasztalataid vannak a propellerekkel?
Megosztanád velünk?
(#) sziriusz válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Szia Dzsos!
Igen, írtam róla. Magyarul: a kisebb (ezért olcsóbb) generátor nagyobb fordulaton leadhat akkora teljesítményt, mint egy nagy generátor lassú fordulaton. Leírtam a lapátozás problémáját és a célt. Te csináltál egy átalakítást, ami nem jött be. Ebből rögtön az következik, hogy az elmélet a hibás?

Én ezt írtam régen, ami szerintem most is igaz:
Ha a 7-es vagy 4-es gyorsjárású szélkeréknek egyforma teljesítményt ad le akkor mi a különbség?
Itt hagytuk abba. Egyről beszélünk, a szélkerék és a generátor összeillesztéséről, csak én elméleti megközelítésben, Te gyakorlati alapon. A 642136-os hozzászólás tanúlságát most le is írom:
A generátor teljesítményét a rézhuzal terhelhetősége határozza meg, ami csepegő víz ellen védett gépeknél 4-6 amper/mm^2. Vegyük itt a közepes, 5 amper/mm^2 -es terhelést.
A teljesítménye 2,5 m-es szélkerékre:
4-es gyorsjárású lapátokkal 360 watt
7-es gyorsjárású lapátokkal 950 watt ( 570 ford/perc -nél )
A hatásfokot is meg kell nézni, pl. 6 m/sec szélsebességnél a levehető teljesítmény:
4-es gyorsjárású lapátokkal 163 watt
7-es gyorsjárású lapátokkal 183 watt (ennyivel kissebb a hőveszteség)
Természetesen 4-es gyorsjárásra is lehet jobb hatásfokú generátort csinálni, de az több mágnes és rézhuzal, nagyobb költség.
Persze a 7-es gyorsjárás felvet indulási problémákat. Na itt jön néhány gyakorlati tapasztalat, vagy tudatos lapát átalakítás, ami lehet hogy ront a kerék hatásfokán, de a generátorral együtt a legjobb hatásfokot (és legolcsóbb bekerülési költséget) adja.
Tehát a cél: elinduljon a szélkerék a generátorral kis szélsebességnél, de a lehető legnagyobb fordulattal.

Ezt meg nem én állítom: Azt sem lehet kijelenteni, hogy a magas TSR el kevesebbet fog működni a gép, légmagos generátorral aminek elhanyagolható az indítási nyomatéka már igen kis szélnél elindul, főleg ha még a lapáttő kialakításra is figyelmet fordítottak. (bocsi hogy lenyúltam a véleményt. De ezt olyan írta, akinél ez működik is)
(#) tamkov válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Szia Hanzy,
nem hiszem hogy megtalálom, talán 2 éve lehetett az újságcikk, az is lehet hogy végül nem is készült el...
A magyar forgalmazó pdf-je:
Bővebben: Link

Üdv,
Tamás
(#) hanzymester válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia Sziriusz!

Már megint lenyúlták az 5letemet Ez a magyar elme sorsa.
Ezt a 0,3-0,5 tsr-t hogy érted ?
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha terelőt használok, az 2-4-szer gyorsítja a turbina forgását. Ha feltételezem, hogy az így terelt szélhez képest mondod a 0,3-0,5 tsr-t, akkor az már a tereletlen szélhez képest közel lehet a tsr 1-hez! Ez azért nem olyan rossz. Én speciel örülni fogok már napi 2-3 Kwh "ingyen" áramnak is
(#) hanzymester válasza Barret hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia Barret!

Nekem nincs velük rossz tapasztalatom. A másik fórumon olvastam egy házi készítésű turbina széthullását. Az egyik lapát jó pár méterrel arréb a szomszéd telkén landolt. Erre mondom azt, hogy ÉN nem vagyok elég ügyes ahhoz, hogy csináljak házilag egy ilyen propelleres lapátszettet. Csupán ennyi!
A másik, hogy nem tetszik a propelleres turbin. Nem tudom értelmesen elmagyarázni!
(#) hanzymester válasza tamkov hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia Tamás !

Wow! Köszi a pdf-et ! Elég érdekes a lapátozása. Ezt a konfigurációt még nem próbáltam. Nagyon tetszik! Lehet, hogy egyszer belevágok egy ilyenbe ! Majd kicsiben megcsinálok egy modellt, mert kíváncsi vagyok. Viszont jó alacsony szélnéla (7.8m/s) már nyújtja a névleges teljesítményt az 5 Kw-os. Kíváncsi lennék, hogy mennyibe fájhat egy ilyen cucc !

Üdv

Hanzy
(#) Dzsos válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

A számolásod szerint 20W a különbség a 7 es gyorsjárású javára 6m/s nél.A 6m/s már az átlag szélsebesség felett van,viszont nehezebben indul a nyomaték hiány miatt.Tapasztalatom szerint a ezt a 20W-t simán megtermelhető a könnyebben induló lapátokkal ami időben nézve többszörösét dolgozza.
Ezért mondtam,hogy az elmélet nem hibátlan.Pl abszolult nincs benne számola hány órát dolgozik a szerkezet.
(#) Dzsos válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

A szerkezet lehet hogy jó,de a cég elég komolytalan.A proto tipust több mint fél év alatt nem tudták rendesen beüzemelni.Egy Siemens elektronikára hivatkoztak,hogy rossz.Egyből felvetődik a kérdés ha a prototipust amit ezren figyeltek ilyen lassan javitják mi lesz a telepítő cégtől messzebbi nem látványos darabokkal?Egy évig áll,mert nem tudják garanciában javítani?
Az árakat akkor kérdeztem 4-5 milla körüli volt.
(#) tamkov válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Érdekes, hogy kevés helyen próbálkoznak azzal hogy a széllel szembe forgó felületet eltakarják és plusz levegőt juttassanak a hasznos felületre. Ráadásul itt a turbina hátsó kialakításával légnyomáscsökkenést hoznak létre hátul, ami kis szívóhatással rásegít a szélsebességre.
Tényleg kíváncsi lennék hogyan dolgozik.
Egy érdekes dolgot is láttam az animáción, forgó mozgással folyadékot is melegítenek...

( Vízszintes tengelyűnél is használják ezt a hátsó szívóhatást: Link )

Üdv,
Tamás
(#) hanzymester válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia Dzsos! Hát igy csinálja a magyar tarka! Ezért nem tartunk még sehol gazdaságilag. Engem az érdekelne, hogy milyen generátor van az 5kw-os alatt, mert a videókon nem forog valami gyorsan a ketyere. Az invertered tényleg visszatáplálós fajta?
Üdv
(#) hanzymester válasza tamkov hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

A forgó mozgással egyszerű elven lehet folyadékot melegíteni. A váltakozó mágneses pólusok egy 3mm-nél vastagabb alu testben már keltenek örvényáramot, amit le kell vennie a folyadéknak. Az a hátulütője, hogy kell neki legalább 100 Hz, hogy valami meleget adjon. Mi már két éve nyúzzuk ezt a témát. A minap adtam be egy projektjavaslatot a Valdeal.com-on. Villanymotorral hajtjuk a mágneseket és 80% hatásfoknál járunk. Innen már kell sok pénz hozzá. Üdv
(#) solah hozzászólása Márc 13, 2010 /

sziasztok tudna valaki nekem segiteni ?3 fázisu motor csak csillagba vankötve nincs gyárilag kivezetve mind a 6 vezeték csatlakozás.hogykellene bekötnöm ha a forgorészbe mágneseket rakok hogy feszültségetmérjek?2mágnest felraktama forgorészbe a kisérlet miatt de nem volt fesz egyik kimeneten sem.
(#) Barret válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia Hanzy!
Tudom kiről van szó!
A második generációjú lapátkereke is balesetet szenvedett...
Nem kellene egyből monumentális méretű gépet építeni.
Csak sorjában,ahogy jönnek a szakmai tapasztalatok
(#) Dzsos válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Vasmagos állandúmágnesű generátor van hozzá elég szép átmérőben.
Igen az inverterem hálozatra visszatápláló,igy nem kell bajlodnom a tárolással,de biztonság kedvéért van 2x210Ah akksi állandóan szinten tartva az áramszünetekre,merta visszatáplálos áramszünetben nem dolgozik.
(#) hanzymester válasza Barret hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia Barret! Erre gondoltam. Engem ez a történet eléggé megijesztett. Ha egyedül élnék, nem érdekelne Vigyáznunk kell a családra!
(#) hanzymester válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Én meg eltököltem 2 évet a formák próbálgatásával ahelyett, hogy már visszatáplálnék.
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen a generátorod! Vagy olvassak vissza?
Más. Eddig sokat olvastam a tárcsagenerátorokról. Vannak akár 50 cm átmérőjűek is. Az aztán nagyot foghat a kerületem! Volt valaha téma az axiális elrendezés helyett a radiális? Egy jó méteres csőre gondolok, amelyben mint a motorokban a forgórészen futnának a mágnesek. Házilag talán nehéz lehet kivitelezni, de talán megérné kifejleszteni egyet. Mi a véleményetek?
Üdv
Hanzy
(#) Barret válasza hanzymester hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Házilagos kivitelezése elég nehézkes!
Nagy forgó tömeg stb.Házilag nehezen kivitelezhető.
A tárcsagenerátor kis súlyú,mégis nagy az átmérője.
Továbbá egyszerű a felépítése ,könnyen megépíthető.
Csak nem van valami jó megoldás a tarsolyodban?
Következő: »»   200 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem