Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   83 / 316
(#) CIROKL válasza krieggger hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Az alapvető gond a csöves technikában való jártasságod hiánya ? De ettől egyáltalán ne ijedj meg , semmi gond . A javaslatom az hogy probáld a dolgokat süríteni , kicsinyiteni , ahogy a képeidről nézem nagyon széthuztál mindent . Nem rég készitettem egy JMC800 elő fokot , amit csak ugy csupa csupa bontott alkatrészekből kreáltam . Az első bekapcsolásra tökéletesen beált minden , semmi zaj , brum ,STB Itt a képekről mindent megtudsz nézni , mit hogyan ! A táp sem ördöngős , én még a kondikat is bontott számitógép tápból használtam , a fűtés sem igényel DC-ét simán csak AC ről megy 2X100 ohm kiközepeléssel .
(#) krieggger válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Na rájöttem mi a baja, a kimeneti jack-re a vezetékek fordítva voltak rákötve...mentségemre legyen mondva hogy tegnap raktam össze 11-12 fele. A potméter most vacakol, hangereje van ennek az egy fokozatnak is. Most meghallgatom h szól. A potméter surrogó hangot ad ki ha tekerem, ezzel lehet valamit csinálni, vagy ez az 1500Ft-os potméter is rossz amit rendeltem?
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Még szép, hogy van hangereje, erősít vagy 50-60Xosat..ahol bypassol a kondi természetesen

Atyaég, milyen poti az, hogy 1500-ba került? Én megnézném még a 22nF-es kondit, egy poti igazából akkor susoghat, ha egyenáramú változás is van rajta. Lehet egy nagyon kcisit szivárog a kicsatoló, aztán lehet hülyeséget beszélek

Zsolti
(#) krieggger válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Hogy lehet csökkenteni az erősítését?
(#) krieggger válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Ez a fajta:Bővebben: Link

vedd ki az 1µF-es kondit első lépésnek. ha az sem elég ,akkor köss sorba egy 1M-ohmosat pl a hangerő potival. Ez a soros ellenállás így feles osztást csinál alapból. De lehet én még az anódellenállást is levenném 100k-ra. ha csak tiszta boost a célod és félvezetős elé kötöd, akkor ez rengeteg így..

Ezt használom én is, ezek jó potik, de nem 1500 ba kerülnek

Zsolti
(#) frissadam válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Ok! Kösz. De nekem igazából olyan kellene amit már valaki megépített. Így már én is csináltam párat és soha nem volt kivel megosztanom a tapasztalatom , vagy megvitatni a modifikációkat vagy a problémákat. Esetleg van olyan amit ebből már megépítettél?
(#) witti válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Sziasztok!
Keresgéltem a Vermona Phaser 80 pedált, és bizony nem sok minden volt a net-en, de azt végigbogarásztam.
Egyszer csak egy "rejtett" hatalmas adatbázisra bukkantam és ott csücsült a kapcsolási rajz! Van egy Phaser 80 és egy Phaser 80-1 verzió is. / nem tudom miben módosul az utóbbi, de az alkatrészek alapján ezt kerested./
Úgyhogy kérjetek bármilyen pedált, megtalálom! /Kár, hogy amiket magamnak kerestem, sosem leltem rá. pl.: az Electro Harmonix Micro Metal Muff-nak kellene a rajza./

Üdv.: WiTTi
(#) witti válasza frissadam hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!
Jó néhány pedál van amit összeraktam, és engem is érdekelnének tapasztalatok. Vannak kedvenceim és vannak kisebb-nagyobb csalódások is. Mik azok amiket összeraktál, és mi az amit szeretnél most összehozni? Konkrét hangzás kellene amit valamelyik gitáros használ? Mert akár így is lehetne találni cuccost.
Bár épp nemrégiben került szóba, hogy sok ismert gitáros csak "megtolja" egy boosterral vagy gyengébb torzítóval a drága / Mesa, Marshall, Vox, Randell stb. / csöves fejet. Így lehet, hogy a pedálja csak 10-30%-ot piszkál az "álomtorzítás"-ba. Vagyis nem egy rocksztár által használt pedál után építésével, valószínű nem lesz egészen olyan torzított hangunk, mint neki...
(#) ZSozsóó válasza witti hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Mivel a metal muff az egy metal zone 2 kopi, ezért úgy gondolom ,hogy a micro metal muff is, csak az aktív eq-t kihagyták és betettek egy klasszikus "muff" hangszínt. A hi/lo kapcsoló funkciójáról nincs értesülésem, de gondolom az is könnyen beilleszthető a kapcsolásba valahová..

Kb ilyesmi jut eszembe

Zsolti

Pontosan ezt írtam pár órája, hogy az adott konfig sokat számít. Jó lenne tudni milyen hangzás elérése a cél és mi adott ebből.

zsolti
(#) witti válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Az ősszel kerestem metál pedált és erre akadtam. Hallottam a youtube videón, hogy ez nem kisgyerek kezébe való, kemény zúzda pedál és csak 3 potis. Bíztam benne, hogy nincs agyonbonyolítva a kapcsolás sem. Minden követ megmozgattam, de még elég újnak számít így nincs róla rajz. És akkor akadtam a Boogey-ra, amit azóta sem bánok. És lehet, hogy a Metal Muff a nyomába sem ér. / De amint lesz rajz ez ki fog derülni./
Kíváncsi lennék Fleta mester MT2-őjére, hogy már elkészült-e vele; meg egy MT2 vs. Boogey összecsapásra, torzítás-hangkarakter-alapzaj tekintetében.

nincs új a nap alatt...én akár borítékolom is ,amit az előbb írtam. metál zone muff hangszínnel, bár az adatlap +/-15dB emelésről beszél a középben, szóval lehet ,hogy módosítom a jóslatot valami aktívra, valószínűleg girátoros.
A kapcsoló meg magas emelés ki/be, valami nagyon triviális áramköri megoldással, valószínű bypassolás a visszacsatolásban valahol kondival..

Boogey meg ésszerű modokkal még durvábbá tehető, de ezt kefe13 kollégával kiveséztük, ha visszaolvas az emberfia, akkor találhat okos gondolatokat. Én kiegészítettem a modok mellett egy zajzárral is..

Zsolti

Ha akarod...évekkel ezelőtt csináltam mt-2-t az eredeti panelt mm-ről mmre bevittem és megcsináltam. Jobb a boogey..

mt.jpg

(#) krieggger hozzászólása Márc 15, 2010 /

Lenne még egy kérdésem, miért van az hogy ha rádugom a kis Marshall MS-4-re a csöves booster-t akkor szépen szól viszont a Line 6 Spider 2-n meg se szólal. Most jól működik booster, a potméter serceg ha tekerem és addig nincs hang de amúgy szabályoz.
(#) bodgabo válasza witti hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Ezaaz! Istenkirályság! Holnap nekiesek és elkezdek benne méricskélni, adok neki jelet és megpróbálom kitalálni hogy mi egyáltalán a baja.
Köszönöm mégegyszer!
Ha jutok valamire, megírom, hétha valakinek hasznos lesz az info...
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Boogey-t zajzarral.Akkor meghalt pntossan az ami jo volt benne.Mar irtam hogy nekem meg egy plusz eloerosito van a boogey-be beepitve hogy a Strat is tozritson rendessen es semmi problema a zajjal.
(#) kefe13 válasza karpi hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Nem zajszűrőre gondolt hanem zajkapura, ami vagy nyitva vagy csukva. De ha hülyeséget mondtam bocs.
(#) witti válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Nekem ez elég is amit írsz. Azért nem álltam neki évekkel ezelőtt az MT2-nek, mert macerásnak tűnt. Pedig elég sok leírás meg terv volt hozzá.
Folyton követem a topicot, nálam ez kedvenc.
WiTTi
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Zajkapu ,persze, de eljutottam oda, hogy lassan el sem olvasom,amit karpi ír. Ha elolvasná mit is ír az ember, visszaolvasna, hogy nálam is van egy plussz fokozat, nem is kicsi erősítéssel és én nem strattal nyomom ,hanem humbuckerekkel (mielőtt megindulna az okoskodás, iszonyat nagy a jelszint, szinte szikrázik az aljzat, magsara is van a hangszedő állítva, hogy iszonyat szaturált legyn a nyaki pozícióban), és a zajzár nálam annyi, hogy az amúgy is kicsi zizit elnyomja,meg gyors megállásos dempfnél semmi lecsengési zizi ne legyen és gyorsan megállsz, akkor legyen vége a hangnak, ne úgy hogy Zzz.. mert maximalista vagyok ,akkor megértené mindezt..de pusztába kiáltott szó..

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Egyébként homályosíts fel egy ilyen marhát, mint én légyszíves, hogy mit is öl meg egy LDR a jelútban..vagy egy zajzár mit öl meg, amitől az a valami ami..de tudod..úgysem olvasom már el..
(#) fleta válasza witti hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hátn nem nagyon haladok vele, pár alkatrész már be van ültetve, megrendeltem hozzávalókat, de feteket nem papok. Egyenlőre pihentetem.
(#) ZSozsóó válasza witti hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

hali!

Én 5 éve csináltam, akkor még nem találtam épkézláb terveket neten, csak kapcsi rajzot, meg úgy gondoltam jó kihívás tanulságos volt az biztos.
Túl komplex, túl sok a beavatkozás a freki menetbe(girátorok a torzítás előtt/után), a hangszín körben a parametrikus közép azért metál arcoknak elég jól jöhet.
Szerintem nem szabad semmit sem eltúlozni az egyszerű- lehetőleg kevés alkatrészből felépített eszköz a jó eszköz..szerintem.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza fleta hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia fleta mester!

SIL-es IC-t kaptál bele, vagy DIP-el oldod meg? Nekem is betartott egy ideig, míg meglett hozzá minden, meg az összerakás sem egy délutános művelet

Zsolti
(#) fleta válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Eredeti ic a világon sincs, NE55.. valamennyivel csinálom. Illetve már megbántam hogy hozzáfogtam, ha egyszer valamit félreteszek nagyon nehezen nyúlok újra utána Addig nem szeretek hozzáfogni semmihez míg minden nincs meg!
Most lekötnek a fetes végfokok, májusra be kell fejeznem őket.
Ezt a boogyt menézném közelebbről, ill rajzát. Sajna a hangkártyám beadta a derekát, nem tudtalak meghallgatni, de ezt is orvosolni fogom..
(#) ZSozsóó válasza fleta hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Te vagy az ász Enyémben is NE-k vannak, hallgatható, de tényleg csak zsizsi metál kedvelőknek ajánlott.

Bővebben: Link

Én annyiban módosítottam az enyémet, hogy a gate-source közül kivettem a kapacokat, gondolom amolyan miller kapacitás szimulálónak van benne, teljesen felesleges nálam, én máshol rákompenzálok erősen
Bemenetről a csatolókondit lehagytam.
Az 1,8K/1µF itt nem hozza azt, mint a csövesnél, mert itt nagyobb lesz a különbség a teljesen visszacsatolt (kondival bypassolt) meg a visszacsatolt 1,8k között dB ben. Az 1,8k nagyon visszafogja a jfetet a lineáris tartományába a kondi meg ráereszti a mélyközéptől felfelé a teljes erősítést, túl csicsergő szerintem, én lemértem szkópon, az eredeti viszonyokat arányban egy 820Ohmos és ehhez igazított 2µF es bypass kondi adja.
Az a C15 5nF a tápra teljesen feleslges, én az RC szűrést is lehagytam, meg az R3 2,2M ohmosat is a gain poti elől, mivel úgysem kapcsolgatok semmit, nem kell puffanásoktól tartani, ellenben 2,2M elég nagy zajfelszedő dolog.
Az igazi durva módosítás nálam ott van, hogy a 3ik fokozat drain körét nagyobb kondival bypassolom, mert a drain ellenállás is kisebb. Itt ugye egy aluláteresztés van, az eredeti mesában 100k/1nF, én bebiasolom ,aztán aránypárral hozzá lövöm a kondit. Ez drasztikusabb magas vágást csinál mint a 220pf es kondik. Számítás szerint lehet sokat számítanak, de kipróbáltam, hangra nem sokat jelentenek, és egyáltalán nem lesz instabil a rendszer.
Kimenetre meg a tone stack után tettem egy buffer fokozatot (souce követő, gate-n féltáp, source ból kicsatolás). A tone stack nálam eredeti értékekkel megy, de érdemes lenne az egész áramkört kisebb ellenállásokkal felépíteni, még zavarérzéketlenebb lenne..

Persze valakinek megfelel az alufólia is, valamilyen módon ráheftelt vezetékkel...

Annyit elkövettem még, hogy a gain potit meghekkeltem úgy, hogy ellenállásokat tettem a hideg meg a meleg pontra, bevonva a bright kondit is persze, hogy a poti "negyedtől fél felett kicsivel" állását szétnyújtsam az egész skálára, majd emögé betettem egy kapcsolható boost fokozatot. Feles állás felett nekem már nagyon buffogott, persze köszönhetem a 820Ohm 2µF source tagnak, de sokkal életszerűbb lett a hangja. Ezzel a kis lépéssel meg elég tág határok között lehet hangzást belőni, beállítasz egy jó freki/gain állapotot és utána ráengedsz némi boost-ot a megfelelő szaturációhoz és szólhat a rokk/metál.
Meg persze a tone stack elé az LDR-es zajzáram ,amit már meséltem Neked, hogy működik.
Persze sajnos ez megölte az egészet, soha nem lesz olyan hangja, mintha nem lenne benne..Nem is értem minek szenvedtem annyit egy korrekt vezérlő elektronikán. Na mindegy.

Röviden én ennyit tettem vele.
Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Csao.
Szép volt Mester !
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Áh, ne haragudjatok, de elég heves vérmérsékletű ember vagyok és elfutott a méreg. Én karpit nagyon tisztelem,mint zenészt, nem semmi a tag. De itt is ebben a konkrét esetben, nem tudja nyílvánvalóan mi is a setupom, mik az eszközök, mik a lehetőségek és egyből megöli a hangot a zajgát. Hogy miért...ki tudja. Na, mindegy is.

148 oldali hangról mi a véleményed? A böhm kombó dobozával meg szórójával már jobb hang, mint a szegény teslával

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Csao.
Szép, robi cimbi behalt az elejétől, én meg zúzóstól.
Eleje nagyon csilingel, körülményekhez képest istentelenül szépen szól, a zúzdább is gyönyörű, nem fuzzosodik, és elég kraftos, szinte hallatszik szépen minden (stúdióminőség ? néhány zenekar megirigyelhetné ...) , kéne nekem is ilyesfajta sound ! (na meg egy SG is kéne , epi G400...)
Az erőlködőd, ugye ha nem tévedek, a vége ic, lm, haver szerint inkább a véget kéne csőre rakni, az jobban beleszólna a dologba. Ezért lehet belevágok egy 1 -2 -5 wattos csöves végbe, van itt valahol egy néprádió, hmm, baxogatja a fantáziám.
Szép hang !!
Következő: »»   83 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem