Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Én is festett falra vetítettem! A hagyományos diszperzit felel meg erre a célra a legjobban,mert az nem veri vissza a fényt! Persze előtte tükör simára kell glettelni és a szivacs mázoló kis teddybear hengerrel festettem hogy ne legyen narancsbőrös a fal.Üdv!
Köszi mindenkinek. Ki fogom próbázni. Valamit muszáj tennem, mert barna a falam.
Egy kis off
A sztorim az lenne, hogy ittvan most egy projektor, amibe belehekkeltem egy fémhalogént, próba alatt a falra vetitettem, mondanom se kell, nemvoltam megelégedve a színvilággal, mert minden ami fehérnek kellett volna lennie, az sárga volt. Mondani is felesleges, hogy a falam sárga Hogy on is legyen: Beleraktam az izzót, használtam is, vagy 7 órát boldogan, amikor is egyik pillanatról a másikra lámpahiba. Szétszedtem, és azt láttam, hogy a bevezető szál, a hidegnyomásnál, a kisülőcsőig eldisszipált. De legalább az a 7óra boldogság megvolt. Elméletileg keddre itt egy másik izzó, remélem az már tovább birja.
lehetőségek
-vagy nem a projihoz való volt az égő. -túláramot kap táphiba miatt. -Selejtes volt az égő. Még számtslsn oka lehet biztosat nem tudok nézd meg ezeket és mérd meg a feszültségeket. ha az új égő is kimegy akkor tényleg nézd át mert nem az égő volt a selejtes. végeredmény:=óra öröm Pár hét várakozás+sok pénz.
Az izzó valóban más, mert ez egy osram powerball, de birnia kell. A feszültséget nemtudom lemérni, mert van egy izzitófesz, ami már egy másik embernél ez a projektor megölt egy elég drága multimétert, szóval felejtős, bár szerintem jó.
Majd kiderül, még nincs itt az izzó. Ha van valami jelentkezek.
Nem tuja valaki hogy egy lcd tv-t hogy lehetne kivetíteni?
Odáig már eljutottam hogy színes a kép és a kép közepe éles is csak az a baj minél jobban ki megy a szélére annál homájosabb a színek mpedig nagyon jók és szép nagy falméretű képet is ad csak kár hogy homájos a széle. Ezt meglehet valahogy oldani.
Sziasztok! Van egy 250wattos phillips hpi fémhalogén izzóm ELADÓ 2-3000 forintért, 2-3 órát ment (próbára) ha valakit érdekelne esetleg. Üdv!
Ide kérjük: Bővebben: Link
"Szia!
Ez egy DLP vetítő, az a forgó bigyó a készülék színtárcsája, ez nem más mint dichro színszűrők egy brushless motor tengelyén, szinkron fordulaton járatva a videojellel adják ki az 1 DLP chip segítségével a színes képet (tehát egy kép ideje alatt vörös zöld kék és azt hiszem fehér szegmens is van...) Az a bigyó amit SMD IC-nek nézel az egy optoelektromos forgásérzékelő, vagyis egy infra LED és egy fotodióda (fototranyo?) egy tokban. Ez nézi vissza a színtárcsa fázisát és fordulatát. Ha ez nem megy (HP VP6311-es projinál típushiba) akkor nem érzékeli a forgást, ezért pattog recseg (ingadozik a fordulat) majd tilt a gép. Többféle megoldás van a javításra: Ilyen érzékelőt kapsz a Hq...ideoban is (nem drága) esetleg a benne lévő még használható, ha a jelét fogadó LM393-as komparátor komparálási szintjét beállító 3k3-as ellenállást megnöveled kb a duplájára. Az oka az hogy az infra LED idővel elgyengül, mert ez a bolond HP készenlétben is kint hagyja rajta a fesz-t. Tartós megoldást a csere hoz, a módosítással max néhány hónapot nyersz. Ha nem tiszta a dolog kérdezz bátran, egy időben napi szinten javítottam ezeket mivel magyarországi szervize nem volt, külföldre küldték és új készülék árában javították...Amugy nem egy átgondolt konstrukció, a HP le is ált a projectorokkal... a többi gépük se volt jobb sajnos de végülis javíthatóak voltak..." Üdv! TamásBP Üdv. Ugyanilyen problémával küzdök, csak sajna nem tudom az érzékelő típusát a hg-ban bután néznek rám! Valaki tud esetleg segíteni? Köszi! Pityu
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni tőletek hogy egy régebbi típusú Epson projektorból való lcd-ket mivel lehetne működtetni?Gondolok itt például hordozható dvd monitorát lecserélni de a szalagkábelen lévő lábak száma nem egyezik meg?Lehet ezzel varjálni vagy esélytelen? Várok ötleteket ha van valakinek! Köszi
Sziasztok! Lenne egy igen komoly kérdésem! Van egy hordozható dvd-m és nincs rajta videó bemenet. Lehet valahogy utólag belevarázsolni ? Üdv!
(#787593) dbase válasza dizi hozzászólására (#787468) Válasz • 10:00 [dbase jelenleg nincs az oldalon] [Moderációt kérek!] [Hozzászólást segítőnek jelöl]
Pontszerű forrás kell az a tuti, 50w 12v os izzóval próbáld ki. Szerintem a projektoros témában folytassuk. Én is sokat kínlódtam de ha visszakeresitek a képeim nekem elég volt 50w is. Amugy szép, ja és sima tükröt ne használj mert szellemképes lesz a kép, mert az üveg felület is tükröződik, és a hátulján a fényes felület is, ilyen helyre specko előről gőzőlt tükör kell.
Jó tudom,hogy egyszerűen oldottam meg de,
1, honnan szerezzek ilyen írás vetítőkben használatos FRESNEL lencsét. 2, milyen lencse kell az izzó elé és mekkora távolságra,az izzó szálat ki kell fókuszálni, hűűű ez nehéz dió pedig jó pár DISCÓ fényt raktam össze amikben tükrök lencsék és gobók voltak csak hát azokra hiába dugom a dvd-t.
Sziasztok!
Én is hozzákezdtem egy projektor építéséhez és a tapasztaltabbak véleményét szeretném kikérni. Megvan az írásvetítőből vett fresnel lencsém, meg a monitorom (amit már sikeresen szét is bontottam) úgy gondoltam, hogy az írásvetítő energiazabáló 800W-os és amúgy is sárga izzója helyett LED-eket használnék. Úgy képzelném el, hogy a fresnel lencse felületével megegyező méretű panelt csinálok amire ráteszem a ledeket, a felületen elszórva. Na most az a probléma, hogy kísérleteztem ezzel a lencsével, ami ha jól tudom két lencse egymásnak van fordítva, és úgy vettem észre, hogy az egy pontból érkező fényt gyűjti össze egy pontba, a sok ledes fényforrásom pedig így nem lenne megfelelő. Mit gondoltok szét lehetne szedni ezt a lencsét, és ha szét akkor hogyan? Mert szerintem ha csak egy lencsét használnék akkor a párhuzamosan eső fénysugarakat gyűjtené össze egy pontba, nem az egy pontból érkezőket. Mi a véleményetek?
Helló
Én azt ajánlanám, hogy ne rakd csurig ledekkel, hanem vegyél mondjuk 3db nagyon nagy teljesítményű power ledet és a lencse közepére világítsál vele, úgy haogy a gyári égővel is volt. Szerintem így lenne, jó, mert ha telerakod ledekkel akkor a szélsők szinte fölöslegesek, mert a lencse közepére eső fényt szórja szét + nagyon drága lenne annyi led + nem lenne akkora fényerő mint három db 10-20w-os power leddel. De ha van jó sok pénzed akkor nyugodtan kísérletezz.
Nekem is lenne egy kérdésem.
Mit gondoltok a miniprojektorokról? Konkrétan erre gondolok: Tudom, hogy nem nagy a felbontása, de nekem csak arra kell ha elmegyünk valahova, akkor ki tudjak vetíteni egy akkora képet, mint egy normális nagyságú tv. Azt írják, hogy max 50"-os képet tud vetíteni, de akkor már szerintem egy kissé kockás. Nekem elég lenne egy olyan 30-35". Valaki már próbált/látott ilyet? Vannak vélemények? Drágábbat ne is linkeljetek, mert örülök ha erre összekaparom a pénzt. Bővebben: LinkMSI
Hello!
Szerintem itt olvass utánna: http://prohardver.hu/tema/lcd_projektor_keszitese_diy_projector/hsz...0.html Minden kérdésedre találsz választ sőt még azokra is, amik eddig fel sem merültek.... Üdv...
A LED-ek árával nincsen gond, kb 1000 db led kerülne feleannyiba, mint egy 100 W-os power LED, és teljesítményben megegyeznek, mert egy normál nagy fényerejű LED 0.1 W-os, a gondom az, hogy nem tudom h hogyan fókuszálhatnám a sok fényforrást egy pontba. De ha a sokledes verzió nem megy akkor lehet, hogy egy 100W-os ledet próbálok ki. Vagy akkor inkább egy fémhalogént, mert már árban az is ottvan.
Köszi a válaszodat!
Power ledekkel vigyazni, mert nem egy pontbol sugaroznak, hanem tobb, egyenkent gyengebb LED vilagit bennuk, igy szinten nem lesz pontszeru.
Sziasztok!
Van egy projektorom Nec mt 840 a tipusa. Kiment benne az izzó,neten találtam hozzá újat nagoyn drágán,de itthon körülnéznék valami olcsóbb megoldás ügyében. Csak sajna nem tudom az ilyen izzók tipusát,milyen fajta pontosan. 180W-os izzó,amiről azt tudtam kideriteni,hogy NSH,ilyet nem is találtam sehol,MO-on,neten. NH,NHP,MH. Nátriumgázos,fémhalogén,halogén,higany izzót találtam boltokban. Sajna nem tudom melyiknek felel ez meg. Az biztos,hogy nincs benne izzó szál,csak két "tüske" amit ivet húz egy gázzal teli üvegbúrában és az meggyújtja a gázt. Ahogy olvasgattam 5KV lehet a gyújtási fesz,de utánna nem tudom mennyin üzemel. Ezen üvegbura körül az egyik pólusról levezetett drót volt a búra körétekerve,de nem zárt áramkört,nem tudom milyen célból volt ott. 2000 órás üemidővel rendelkezik egy ilyen izzó. Aki tudna valami plusz infót erről adni,kérem ne hallgassa el. Mivel lehetne helyettesiteni az e fajta izzót. Gondoltam rá,hogy a gyújtó áramkört kihagyom és egy sima izzó halogén izzóval vagy valami hasonlóval direkt 220v-ról üzemeltetném,de a gyújtás kihagyásakor a többi elektronika se kapcsol be,kiktani elégy bonyolult lenne szerintem. Előre is küszönöm! Roland
Huzd ki a gyujto aramkort. Ami kanoc belemegy, az ket jo vastag, ami visszajon, az valahany vekony.
Tapogasd vegig a vekonyakat eloszor multimeterrel, magasfesz allasban. Ha nincs kozottuk ilyen, akkor ramehetsz 1K-s ellenallassal a labakra sorban folddel, az egyiknel ugyis bekapcsol a panel... ha nem, akkor a tapfesszel (5V korul) az ellenallason at. Az egyik valtozatra bekapcsol majd a panel, szoval legyen mogotte a halogen vagy zseblampa, az optika elott meg egy feher lap kozel. Felhomalyban csinald, mert alig fogsz latni valamit. A 230V-ra vigyazz, ha a homalyban a kozeleben tapogatsz!
Üdv, nekem másfajta projektorom van, más a lámpa teknológia is, de én úgy "vertem át", hogy 3szál vezeték ment a lámpa tápjára + a tápfesz. a vékony (zöld, fehér, piros) piros 1,5V+, Fehér test, zöldet pedig tesre kellett kötni és megy!
Leírom én is a tapasztalaimat, hátha előrébb jutsz.
Szóval az általam javított projektorok mindegyike 3 logikai vezetékkel kapcsolódott a lámpa ballaszt áramkörhöz(nagyfesz áramkör és áramkorlát az izzóhoz). Ami számodra lényeges, hogy (többek között) 3 lényeges vezeték(jel) van, melyen TTL, vagy legalábbis logikai szintű jel van. Az egyik a projektor főpaneltől megy a ballaszt irányába, és ez a vezeték küldi a lámpa bekapcs jelet.(bekapcsolták a projektort, kapcsold be az izzót) Van egy vezeték szintén a projektor főpaneltől a ballaszt irányába, ez mondja meg hogy energiatakarékos(alacsony fényerő) módban világitson). Illetve egy a ballaszt felől a projektor főpanelre érkező vezeték pedig hogy az izót sikerült begyújtani, minden ok. Számodra most ez a vezeték az érdekes, mert ezzel tudod szimulálni hogy minden rendben az izzóval, ennek a segítségével csapod be a projektort hogy azt higyje sikerült begyújtani az izzót. Az összes "adatvezeték" optocsatolókkal van leválasztva, ennek megfelelően(általában a ballaszt panelon) találsz 3 optocsatolót.Ezek adatlapjaiből megtudod hogy melyik vezetéken merről merre megy a jel (hogy az otpo tranzisztorán vagy fotodiódáján van-e), ebből pedig hogy mit csinál. Ugyanis ha szerencséd van, egyetlen olyan vezeték(és opto) van, amelyik a ballaszt felől küld jelet a főpanelre, és ez lesz a "lamp ok" jel. Ha ez megvan, akkor ki kell találnod, hogy a logikai 0 vagy 1 jelenti-e a "minden rendben" állapotot a lámpa felől, és ennek megfelelően tápfeszre kell húzni, vagy földre kell kötni. Ha sikerül elhitetned a projektorral hogy a lámpája üzemel, onnantól kezdve bármilyen fényforrást beletehetsz. Ha esetleg fel szeretnéd használni az eredeti ballaszt áramkörét, akkor pedig ha ráadod a tápfeszt, illetve adsz neki egy bekapcsoló jelet(általam említett első jel(vezeték)), akkor megpróbálja begyújtani az izzók normál üzemállapot szerint. De hacsak nem vagy tökéletesen tisztában ezeknek az izzókank a felépítésével, működésével, akkor nem javaslom a kísérletezést nagyfesszel, mert nem biztos hogy sok jó sül ki belőle. Ui: vannak olyan projektorok is, jellemzően az újabbak, ahol a ballaszt áramkörrel valamilyen soros(pl i2c) protokollal kommunikáv a főpanel, ez esetben kicsit problémásabb a dolog, de erről én is csak hallottam, még nem találkoztam ilyennel. Sok szerencsét
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat,megfogom nézni a leirtak alapján.
Közben azon gondolkodom,honnan lehetne a projektor izzó belséjét beszerezni(foncsor nélkül). Tudja valaki mi az ilyenfajta izzóknak a megnevezése? Az biztos ,hogy nagy feszültségen gyullad be,gázzal van töltve,így nincs benne semmilyen izzószál,de milyen gáz van benne,milyen árammal mennek,AC-DC,milyen feszültségen,mekkora áramerősséggel? Ahogy néztem a tápban az elsőpanelt amire érkezik az AC 220,arról a panelenről már DC áram megy át a gyújtóáramkörbe,gondolom én a sok dióda(egyenirányitó) és a nagy kondik miatt. Tehát ha jól gondolom akkor egyenárammal megy,de milyen feszültségen? Ahogy neten keresgéltem több ezer volt a gyujtási feszültség,a vastag szigetelet kábel is erre utal,de utánna mekkora feszültségen üzmelhet? Hogy lehetne lemérni vagy az áramerőséget vagy a feszültséget üzem közben?Akkor lehetne számolni egyikből a másikat. Elnézést hogy ilyen hosszúra sikeredett,csak próbálnám valahogyan pótolni az izzót a gépbe. Hiszen ha egy 200w-os valamilyen izzót teszek bele a szinhőmérséklet sem fog megfelelni. Igy lehet a fehér sárga lesz.
Sziasztok.Az a nagy bajom hogy van egy Toshiba TDP S8 projektorom.És minden működik kivéve a videó bemenetelen nem érzékeli a jelet.Szóval bárhova dugom a DVD-jelet nem fogadja csak keresi a jelet.Meg néztem belülről hát nincs forrasztási hiba egy panelon fút minden.Mi lehet a baja??? Merre keresem a hibát.
Szia!
Bár régen kérdezted, de talán tudok segíteni. Én egy Hitachi CP-X153-ast "okosítottam meg, valószínű a tied is hasonló (én is egy X" leírásából következtettem). Tehát a NYÁK táp és a lámpa melletti venti sarkán van egy E804 nevű csatlakozó. Ennek kötöttem össze a két középső lábát egy 1,5k-s ellenállattal. Arra vigyázz, hogy a lámpafedél benyom egy kis kapcsolót, anélkül nem fog menni! (Én ezzel szívtam fél órát ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |