Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   53 / 163
(#) (Felhasználó 4577) válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Kipróbáltam, felemeltem fél A-ra.
Ugyan az a probléma.

A nyugalmi áram potmétert teketve, a műszereket árammérő állásba téve a műszer ugye kb. 250mA-tól 500mA-ig ugrált, de a nyugalmit tudtam állítani, így pl 350mA-500mA-ig ugrált.

Holnap lesz 47pF-os kerámia tárcsa kondenzátorom.
(#) (Felhasználó 4577) válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Kicseréltem a kondenzátort. Ugyan úgy gerjed.

A kép alapján átnéznéd, hogy minden jól van-e beültetve. Most átnéztem újra és mindent jónak látok.

Észrevételek:
ME nélkül bekapcsolva a + tápágban zárlat van, de a másik tápágban nincs, nem ugrál, nem gerjed.
Az ME-t fordítva beletéve nincs zárlat a tápágakban és a tápfeszültség is 200mA-es áramkorlátnál 40V marad.
Az ME-t jól visszatéve ugyan ez a probléma.
A tápfeszültség megszűnése után a pozitív tápágon sokkal lassabban esik le a feszültség, mint a negatív tápágon.
(#) (Felhasználó 4577) válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Az esetleg nem lehet baj, hogy nem sima elkókat használtam, hanem Yaego Low ESR-t?
Mondjuk az eredeti cikkben is ezt írták le.
A bemeneti soros kondenzátor nem Low ESR, az normál 105°-os.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Ezzel a paneltervel próbáltad már?? #85472

Én ezt használtam mindig, és egy se gerjedt.
(#) petemazi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Én is teljesen normális elkókat raktam, még csak nem is low esr.
Igazából kipróbálhatnád hangszóróval is, de szerintem az egyik oldali fet rossz.
Kompenzáló diódákat jól raktad be?
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Azt hiszem megtaláltam a hibát.
Ha jól látom, az IRF540-nél a diódával soros 820 ohm rossz oldalra van berakva. A két fet között csak egy ellenállás lehet, úgy kell felrakni őket.
(#) (Felhasználó 4577) válasza petemazi hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Tényleg rossz oldalon van, bár szerintem teljesen mindegy, de azért megfordítom.
Mindjárt jelentkezek az eredménnyel.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Nem.
A NyÁK terv biztos jó, hisz az eredeti oldalról van.
(#) (Felhasználó 4577) válasza petemazi hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Megfordítottam, ugyan az a hiba.
Az IRF9540-nél volt fordítva, nem az 540-nél.
(#) DJ Szabcsa válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Esetleg nem lehet hogy rosszul tükrözted? Csak egy tipp...
(#) (Felhasználó 4577) válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Nem tökrüztem.
Vasaláshoz nem kell tükrözni ezt a tervet, ugye?

Csak kinyomtattam a nyomtatómmal, rátettem a NyÁK-ra, rá a vasalót.
(#) punkkazy válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Üdv!
A tükrözési anomáliákat egyszerűen le tudod rendezni, ha a nyáktervre írsz valamit! Ha jól csinálsz mindent, akkor a nyákon olvasható feliratot kapsz. Ennyi. Szóval ha a nyákodon leolvasható a GND felirat, és az nem olvashatatlanul tükörírásban van, akkor ezzel nincs bajod.
(#) (Felhasználó 4577) válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Olvasható.

Más probléma lesz.
(#) petemazi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Én kicserélném az ic-t és a meghajtó tranyókat, nem egy mellbevágó költség.
(#) (Felhasználó 4577) válasza petemazi hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Én is cseréltem IC-t.

Holnap átnézem a tranzisztorokat és a diódákat.
Ma cseréltem IC-t is, semmi.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Kövesd vissza kapcsolási rajz alapján, hogy a ME a megfelelő helyekre csatlakozik-e, átsípoltattad a nyákot diódavizsgálóval? Azt írtad, hogy rövidzár van az egyik tápágban? Azt keresd meg, és szüntesd meg. Ha nem vagy biztos abban, hogy kell-e tükrözni a nyákot, akkor legalább azt nézd meg, hogy a ME melyik lábaira megy a zener utáni elvileg stabil feszültség. A zener után is mérhetnél ME nélkül, amíg ott nem stabil a feszültség, addig ne is menj tovább (ME nélkül nézegesd a nyákot)!
(#) Geri86 hozzászólása Márc 29, 2010 /

Helló mindenkinek. A következő lenne a kérdésem van egy 42 voltos (AC) szekunder feszültségű, szimpla trafóm. Meg lehetne oldani ezzel a trafóval valahogy ennek a végfoknak a meghajtását? Előre is köszi.
(#) petemazi válasza Geri86 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Ha tudsz neki csinálni egy középcsapolást, akkor 2x22v lesz, ami pufferelve majdnem 30v. Így igen.
(#) Geri86 válasza petemazi hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

És ha feszültségosztóval oldanám meg pl így: ?

Osztó
(#) (Felhasználó 4577) válasza Geri86 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Akkor nem lesz stabil, jó eséllyel torzítani fog. Ez csak akkor jó ha mindkét tápágban azonos a terhelés.
(#) punkkazy válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Üdv!
Jó eséllyel nem torzítani, hanem füstölni fog. Ha egyik ágat jobban leterheled, akkor változnak a kimeneti feszültségek és olyan lesz, mintha féltápfeszt adnál a végfoknak. A FET-ek ezt nem fogják díjazni. Meg kell csapolnod középen a trafót.
Kellemetlen dolog, ha gyárilag nincs középkivezetés. Le kell tekerni a szekunder közepéig, kivezetni a szálat, majd visszatekerni. Esetleg keress az apróhirdetések között trafót, ott szokott lenni megfelelő.
Egyébként a kapcsolást, amit csatoltál szimulátorban futtatva érdekes dolgokat mutatott: a kondenzátor kapacitásának nagyon nagynak kéne lennie, de ha már 50mA-t kiveszek el kezd hullámosodni a feszültség. Nem is értem miért használná ezt így. Egyszerűbb akkor már zénert vagy egyszerű feszültségosztót.

SZERK: Geri86-nak akartam címezni, bocsi
(#) petemazi válasza Geri86 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

És középleágazásos trafó nélkül szabad tudni hova kötöd a gnd-t? Életvédelmi földre?
(#) petemazi válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Én is szenvedtem egy kicsit a táp résszel.
Vettem 3500-ért két darab 130VA-s trafót, 48v-os szekunderrel. Az egyiken a szekundert teljesen letekertem, félbehajtottam, majd vissza. Aztán a hajtásnál elvágtam, és így lett két szekunderes a trafóm.
Ha nagyon hangoskodok akkor is bírja a trafó, csak kicsit melegszik, de nagyon ritkán van alkalmam egy feles kivezérlést elérni, szóval bőven elég, nem fogok szórakozni a másik trafóval is. Lesz belőle mondjuk labortáp vagy mittomén.
(#) zetef hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Üdv.

Röptibe lenne két kérdésem, nem tudtam még visszaolvasni a topikban;

- az eredeti 30V tápfeszültségű kapcsolást mennyire lehet alacsonyabb táppal tervezni?
egy 2 x 18V -os szekunderű toroid állna rendelkezésre.

-8 ohmos terhelés lenne rajta alapesetben.
A 6 ohmos hangfalak esetén mi a helyzet?

Köszi!
(#) petemazi válasza zetef hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

25 volt környékű feszültséged lesz egyenirányítás és pufferelés után. Nekem 28, jó esetben, ha az elmű is úgy akarja, 28,5v a feszültségem, ami biztos jól le is esik ha hajtom. Szerintem 25-el menne, csak ne nagyon essen a fesz.
(#) mhatalyak hozzászólása Ápr 14, 2010 /

Üdv. meglehet oldani ezt az erősítőt, úgy hogy 1ohm vagy 0,5ohm impedenciájú hangszórót bírjon kb. 100W vagy 150W teljesítmény leadás mellett? Tápom van 2x35V és 2db egyenként 2x50V os.
(#) water válasza zetef hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

+/- 18V egyenfeszig simán le lehet menni. A 6 ohmmal sincs semmi baj.
(#) water válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Elvileg igen de annak mi értelme van?
(#) mhatalyak válasza water hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Csináltam hangfalat, és párhuzamosan vannak a hangszórók és 1Ohm-ra jön ki az impedencia. 4Ohm erősítő nagyon melegszik vele.
(#) petemazi válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Mert 4x akkora áram folyik át a végtranyókon/feteken, mint amire tervezve van..
Következő: »»   53 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem