Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Kipróbáltam, felemeltem fél A-ra.
Ugyan az a probléma. A nyugalmi áram potmétert teketve, a műszereket árammérő állásba téve a műszer ugye kb. 250mA-tól 500mA-ig ugrált, de a nyugalmit tudtam állítani, így pl 350mA-500mA-ig ugrált. Holnap lesz 47pF-os kerámia tárcsa kondenzátorom.
Kicseréltem a kondenzátort. Ugyan úgy gerjed.
A kép alapján átnéznéd, hogy minden jól van-e beültetve. Most átnéztem újra és mindent jónak látok. Észrevételek: ME nélkül bekapcsolva a + tápágban zárlat van, de a másik tápágban nincs, nem ugrál, nem gerjed. Az ME-t fordítva beletéve nincs zárlat a tápágakban és a tápfeszültség is 200mA-es áramkorlátnál 40V marad. Az ME-t jól visszatéve ugyan ez a probléma. A tápfeszültség megszűnése után a pozitív tápágon sokkal lassabban esik le a feszültség, mint a negatív tápágon.
Az esetleg nem lehet baj, hogy nem sima elkókat használtam, hanem Yaego Low ESR-t?
Mondjuk az eredeti cikkben is ezt írták le. A bemeneti soros kondenzátor nem Low ESR, az normál 105°-os.
Én is teljesen normális elkókat raktam, még csak nem is low esr.
Igazából kipróbálhatnád hangszóróval is, de szerintem az egyik oldali fet rossz. Kompenzáló diódákat jól raktad be?
Azt hiszem megtaláltam a hibát.
Ha jól látom, az IRF540-nél a diódával soros 820 ohm rossz oldalra van berakva. A két fet között csak egy ellenállás lehet, úgy kell felrakni őket.
Tényleg rossz oldalon van, bár szerintem teljesen mindegy, de azért megfordítom.
Mindjárt jelentkezek az eredménnyel.
Nem.
A NyÁK terv biztos jó, hisz az eredeti oldalról van.
Megfordítottam, ugyan az a hiba.
Az IRF9540-nél volt fordítva, nem az 540-nél.
Esetleg nem lehet hogy rosszul tükrözted? Csak egy tipp...
Nem tökrüztem.
Vasaláshoz nem kell tükrözni ezt a tervet, ugye? Csak kinyomtattam a nyomtatómmal, rátettem a NyÁK-ra, rá a vasalót.
Üdv!
A tükrözési anomáliákat egyszerűen le tudod rendezni, ha a nyáktervre írsz valamit! Ha jól csinálsz mindent, akkor a nyákon olvasható feliratot kapsz. Ennyi. Szóval ha a nyákodon leolvasható a GND felirat, és az nem olvashatatlanul tükörírásban van, akkor ezzel nincs bajod.
Olvasható.
Más probléma lesz.
Én kicserélném az ic-t és a meghajtó tranyókat, nem egy mellbevágó költség.
Én is cseréltem IC-t.
Holnap átnézem a tranzisztorokat és a diódákat. Ma cseréltem IC-t is, semmi.
Kövesd vissza kapcsolási rajz alapján, hogy a ME a megfelelő helyekre csatlakozik-e, átsípoltattad a nyákot diódavizsgálóval? Azt írtad, hogy rövidzár van az egyik tápágban? Azt keresd meg, és szüntesd meg. Ha nem vagy biztos abban, hogy kell-e tükrözni a nyákot, akkor legalább azt nézd meg, hogy a ME melyik lábaira megy a zener utáni elvileg stabil feszültség. A zener után is mérhetnél ME nélkül, amíg ott nem stabil a feszültség, addig ne is menj tovább (ME nélkül nézegesd a nyákot)!
Helló mindenkinek. A következő lenne a kérdésem van egy 42 voltos (AC) szekunder feszültségű, szimpla trafóm. Meg lehetne oldani ezzel a trafóval valahogy ennek a végfoknak a meghajtását? Előre is köszi.
Ha tudsz neki csinálni egy középcsapolást, akkor 2x22v lesz, ami pufferelve majdnem 30v. Így igen.
Akkor nem lesz stabil, jó eséllyel torzítani fog. Ez csak akkor jó ha mindkét tápágban azonos a terhelés.
Üdv!
Jó eséllyel nem torzítani, hanem füstölni fog. Ha egyik ágat jobban leterheled, akkor változnak a kimeneti feszültségek és olyan lesz, mintha féltápfeszt adnál a végfoknak. A FET-ek ezt nem fogják díjazni. Meg kell csapolnod középen a trafót. Kellemetlen dolog, ha gyárilag nincs középkivezetés. Le kell tekerni a szekunder közepéig, kivezetni a szálat, majd visszatekerni. Esetleg keress az apróhirdetések között trafót, ott szokott lenni megfelelő. Egyébként a kapcsolást, amit csatoltál szimulátorban futtatva érdekes dolgokat mutatott: a kondenzátor kapacitásának nagyon nagynak kéne lennie, de ha már 50mA-t kiveszek el kezd hullámosodni a feszültség. Nem is értem miért használná ezt így. Egyszerűbb akkor már zénert vagy egyszerű feszültségosztót. SZERK: Geri86-nak akartam címezni, bocsi
És középleágazásos trafó nélkül szabad tudni hova kötöd a gnd-t? Életvédelmi földre?
Én is szenvedtem egy kicsit a táp résszel.
Vettem 3500-ért két darab 130VA-s trafót, 48v-os szekunderrel. Az egyiken a szekundert teljesen letekertem, félbehajtottam, majd vissza. Aztán a hajtásnál elvágtam, és így lett két szekunderes a trafóm. Ha nagyon hangoskodok akkor is bírja a trafó, csak kicsit melegszik, de nagyon ritkán van alkalmam egy feles kivezérlést elérni, szóval bőven elég, nem fogok szórakozni a másik trafóval is. Lesz belőle mondjuk labortáp vagy mittomén.
Üdv.
Röptibe lenne két kérdésem, nem tudtam még visszaolvasni a topikban; - az eredeti 30V tápfeszültségű kapcsolást mennyire lehet alacsonyabb táppal tervezni? egy 2 x 18V -os szekunderű toroid állna rendelkezésre. -8 ohmos terhelés lenne rajta alapesetben. A 6 ohmos hangfalak esetén mi a helyzet? Köszi!
25 volt környékű feszültséged lesz egyenirányítás és pufferelés után. Nekem 28, jó esetben, ha az elmű is úgy akarja, 28,5v a feszültségem, ami biztos jól le is esik ha hajtom. Szerintem 25-el menne, csak ne nagyon essen a fesz.
Üdv. meglehet oldani ezt az erősítőt, úgy hogy 1ohm vagy 0,5ohm impedenciájú hangszórót bírjon kb. 100W vagy 150W teljesítmény leadás mellett? Tápom van 2x35V és 2db egyenként 2x50V os.
+/- 18V egyenfeszig simán le lehet menni. A 6 ohmmal sincs semmi baj.
Csináltam hangfalat, és párhuzamosan vannak a hangszórók és 1Ohm-ra jön ki az impedencia. 4Ohm erősítő nagyon melegszik vele.
Mert 4x akkora áram folyik át a végtranyókon/feteken, mint amire tervezve van..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |