Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 132
(#) pako válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Én inkább úgy fogalmaznák, hogy csak akkor használj stab kockát, ha a költségvetésen van a hangsúly. A kapcsoló üzeműeket is ki lehet jól szűrni, hogy ne zavarjon be egy MCU-nak, vagy RF modulnak.
(#) BEMcorp válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Elkészültek a tervek, trafót is megtekertem (életem első házilagos trafója --csak működjön is....), és az összes alkatrészt is beszereztem (szerencsére nagyrészt volt 'raktáron').
Nemsokára nekirugaszkodom a panelnek.
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Mindenesetre az első indításnál egy izzólámpás áramkorlátozást érdemes lenne használni.
Jók a tervek!
(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Yes-Sir.... Úgy lesz. Ha jól sejtem egy 10-20W (12V-os) izzó pont meg fog felelni.

Valami olyasmire gondoltam én is. A FET-ek áramához mérten.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Még annyit, hogy a kimeneti pufferkondikat a stabkockák elé tedd (1500 uF), a diódák után, persze jóval nagyobb feszültségűeket. A kimeneti pontokra egy pár mikrofarádos elkót rakj a kerámiák mellé. Érdemes kis ESR értékű elkókat használni.

Kááár, csak mert (1500µF/6,3V) azok LOW ESR (alaplapról proci mellől valók)
Majd guberálok valami nagyobb feszkós LOW ESR-es hasonló (1000-2200µF/25V-os) kondit.
Köszi a tanácsot.

Ráküldted volna a lüktető egyent a stabkockákra? Az nem lett volna egy egészséges művelet

Igaz, igaz... mintha csak magam mondtam volna...
Hüjjje kínaiak, a kicsi kondikra már nem írják rá hogy LOW ESR
Sajnos így csak tippelni tudom, hogy amit bontottam (jórészt kapcs.üzemű cuccokból) azok azok. A nagyobbakra részint rajta szokott lenni, bár lehet hogy újabban már csak valami kóddal jelölik ezt is

Sajnos csak két 25V-os LOW ESR-es kondit találtam, 16V-ost meg nem szeretnék oda tenni, mert nem vagyok benne biztos hogy nem lesz-e ott több/annyi.
Így annyiban változik a helyzet, hogy az IC szimmetrikus részére teszem ezt a két 1000µF/25V-ost (stab kocka elé, utánna meg 1000µF/6,3V), a LED-es ágba meg beszerzek egy 2200µF/35V-os újjat az elektroartból Azért szomorú, hogy itt vagyok Szegeden, és mégis Orosházára (>>60km) kell 'intézkednem', hogy beszerezzek egy ilyen nem-is-olyan-speciális alkatrészt. Még jó hogy apámék ott élnek...

Nem életbevágóan fontos ESR-kondit használni. Próbára jó lesz a sima is. Kíváncsi leszek az oszci frekvenciájára.

Na, arra én is, de remélem multiméterrel is meg tudom mérni, mert szkópom nincs :no:
Az egyik 20KHz, a másik 200KHz-es méréstartományt tud kezelni

A kis méretű vas miatt szerintem olyan 40-70 kilohertzre lenne jó belőni a frekit. Majd meglátjuk.

A próféta szóljon belőled :yes:
mindjárt elkészülök a módosított nyáktervvel, de kezdek megborulni
(#) BEMcorp válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hősies küzdelem árán megrajzoltam a módosítottat Épp amikor éjfélt ütött az óra...Holnap nekirugdosom magam a panelrajzolásnak.
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Találtam egy két változtatni valót.
Piros kör: elkópolaritás.
Zöld kör: a gerjedésgátló kondikat közvetlenül az IC lábai mellé kell tenni.
Narancs átkötés: A GND-ket érdemes rövid úton összekötni.
Lehet, hogy van még...

hibák.jpg

(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Ezek szerint nem is hősies volt az a küzdelem, hanem inkább szélmalom szagú...
Köszi az ellenőrzést, javítom. Az átkötéseket nem szeretem, ezért húztam a hosszabb úton, de akkor átkötés lesz (akkor gondolom a 'hosszabb útvonal', a trafó alól elhagyható, ugye? Vagy hagyjam meg azt is?)
(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Újabb változtatást szükséges eszközölnöm:
Ahogy elkezdtem a mérőegységeket rajzolni, rájöttem, hogy az árammérő résznek nem lehet közös tápja (GND pontja) a feszültségmérővel , mert a negatív ágat nem tudom mérni (az autóban az önindító áramát nem tudom/akarom mérni, de annak is van külön testkábele...).
Így arra jutottam, hogy az árammérő külön tápot fog kapni, a kijelzőivel együtt. Legfeljebb a kijelzők külön stabkockáról kapják. Sajnos egyelőre nincs jobb ötletem.
(#) BEMcorp válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Kiegészítettem még egy külön szekunder résszel a tápegységet-tervet, igaz a trafón nem volt több forrpont, úgyhogy az újabb tekercsek kivezetéseit simán a rézhuzallal hoztam ki. Majd kapnak egy-egy színes zsugorcsövet, és azokat lerögzítem, hogy ne kódorogjanak el...
A trafón a primer 0,5-ös, a szekunderek 0,3-mas rézből vannak.
Itt Szegeden bementem a Szatellit elektronikai bóótba, megkérdeztem (mert kérni nem mertem) hogy tartanak-e LOW ESR-es kondit, válasz: nem nagyon... Ez ennyire ritka madár??
Ja, és az 1N5822-es diófákat kicseréltem RG10-es gyors diófákra (helytakarékosság)
(#) mex válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

A trafót milyen anyaggal szigetelted?
(#) kendre256 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Szegeden a RET-be menj, ott tartanak LOW ESR kondit (meg very-low és ultra-low ESR-t is), én is onnan rendeltem.
(#) BEMcorp válasza mex hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Hááát, igen, bevallom őszintén, hogy az sima ragasztószalag, papír alapú (festők használják a szélek levédésére. Tudom hogy nem hőálló, de sajnos nincs más jelenleg. Mondjuk reménykedem benne hogy nem lesz túlzott hőtermelése.

Kendre256:
Jaja, csak az nem esik útba. Legrosszabb esetben az van. Illetve, ha nem sürgős, akkor apámékkal Orosházáról az Elektroartból hozatok cuccokat.

Az a baj, hogy nedvszivó.
(#) BEMcorp válasza mex hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Ha csak ennyi a probléma: lefújom akril lakk-kal, mármint ha minden kész és működik is...

A másik meg az, hogy porózus....
Talán jobban jársz, ha szigszalagot használsz, olvastam például, hogy cimopata tápjai igy készültek.
Ez sem jó, de legalább nem üt át.
(#) laposag hozzászólása Márc 31, 2010 /

Hali mindenkinek.
Szeretnék építeni egy PWM DC-DC 12V/400V-os konvertert. Valaki tudna nekem kapsolási rajzban segíteni? Nagyon megköszönném.
(#) proli007 válasza laposag hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Hello!
Gyakorlatban, a feszültséghez mindig teljesítmény, vagy áram is tartozik..
üdv! proli007
(#) BEMcorp válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Hehh hogy ne 'hát'-tal kezdjek, kiderült egysmás. Például hogy nem olvastam utánna rendesen az ICL7107-nek. És most hogy rajzoltam az áramköreit, akkor döbbentem rá, hogy a GND-je össze van kötve direktbe a táp GND-jvel.. Merthogy, ha szimmetrikus tápfeszről járatjuk ezeket (7107/7106), akkor lehet közös...
Szóval a 4 műszerből 3 nak nem is kellene dc-dc konverter Persze, megkerülni akkor sem tudom, hiszen az árammérésnél már nem tudom összekötni (csak a pozitív ágban tudom mérni az áramot az autóban).
Tehát egyszerűsödik a tápegység, de ha lehet a trafót már nem bolygatnám. Ha üres(terheletlen) tekercsek vannak rajta az bezavarhat?
(#) mex válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szabadon ne hagyd a tekercsvégeket. Valami minimális terhelés kell, különben a kapcsolási tüskék zavart okoznak. Tegyél rájuk ellenállást, pár mA terhelést okozzanak.
(#) BEMcorp válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Köszi, akkor (ha marad szabadon, csak mert most filózok a továbbiakon...) teszek rájuk 1-1 10Kohm -os ellenállatot.
Következő: »»   22 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem