Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   107 / 563
(#) gabikft hozzászólása Márc 21, 2010 /

Szijasztok! Az a kérdésem lenne, hogy a Maci féle 5-130 Ampers áramkört szeretném utánépíteni. Az ott feltüntetett IGBT-k (IRG4PC50U vagy BUP304) helyett hasnzálható lenne-e a STY34NB50 tipusú FET. Illetve még a rajzon azt nem értem, hogy van a vazérlő IC (UC3845) és a rajzon az egyes lábától van húzva egy vonal, és az van ráírva, hogy " 1,2k,BC182-re" ezt hogy értelmezzem, azzal mit kell tennem? Egyelőre ennyi a kérdésem. Ha a FET-ek jók(3-3 db lenne benne) akkor nemsokára elkészül a készülék! Várom a választ! Üdv! gabikft
(#) erdgab válasza gabikft hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

A fetekkel kapcsolatban nem tudok érdemben nyilatkozni,talán valaki más majd tud segíteni.Az UC3845 1 lábát össze kell kötni a rajz jobboldalán alul lévő leragadáskor védő áramkörrel,pontosabban ott a BC182 tranzisztor kollektorán lévő 1,2k ellenállással.Ott is van jelölés.Ez az áramkör leszabályozza az invertert amikor az elektróda leragad.Nem fontos megépíteni ezt a kiegészítő áramkört,ettől még működik a gép,ez a kapcsolás csak védelmi szerepet tölt be.
(#) erdgab hozzászólása Márc 21, 2010 /

Kérdezném a hozzáértéktől,hogy a mellékelt linkben szereplő bimetál thermosztátot használhatnám e hővédelemre az inverterben,ha azt a védendő alkatrész tokjára fogatom fel közvetlenül?Sajnos más kisebb hőértékűt elfogadható áron egyenlőre nem találtam.
Ez a tipusa:
THERMOSTAT 95˝5°C 15.5x6.5x3mm UP62 2.5A 250VAC

http://www.lomex.hu/

Itt a biztosítékok rovatban az egyéb almenüben található.
(#) fater964 hozzászólása Márc 21, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a hálózati fojtót milyen átmérőjű vezetékből tekeritek, mert ami a rajzon van felírva "1,8" ezzel én nem tudok 10 menetet feltekerni.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Kedves barátom én ilyet használok már 2 éve, de kell hozzá a fordító relé...azt meg már úgy is tudod!
(#) Tubi56 válasza fater964 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

1.8-2mm átmérőjű CuZ huzal! Ha nem fér el, akkor tegyél annyit amennyi elfér, de használhatsz nagyobb átmérőjű gyűrűt is és akkor elfér!
(#) erdgab válasza fater964 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Még egy alternatív megoldás Tubi hozzászólása mellé,a hálózati fojtót elkészítheted 1,5mm2 műanyag szigetelésű villanyvezetékből is,olyan 7 menet ráfér oldalanként és 16A áramot az is kibír,én már használtam ilyet.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Köszi Sanyi ,csak biztos akartam lenni a dolgomban,a többi ok.
Voltam Bpesten unoka nézőben,fájó szívvel jöttem haza ,de volt egy kis időm és ellátogattam a Lomex boltba,ott vettem a thermosztatokat.Kár,hogy ritkán tudok menni vásárolni,kik ott élnek azoknak az egy arany bánya.Vettem 50 db. 100 ohm /2W ellenállást 200 forintért és még sokáig sorolhatnám,milyen értékes cuccok vannak fillérekért.
(#) fater964 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Sziasztok!
Köszönöm mindkettőtök segítségét.Mindkettőt kipróbálom.
(#) gabikft válasza erdgab hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Köszi a választ! Ahogy nézegettem a FET-et ezt tudja: N-MOS 500V 34A 450W<0.13R(21.4A). Ez elég lehet ha ebből 3-mat használok? Illetve az értékeken kell változtatnom ebben az esetben? Vagy kiprbáljam aztán mjad meglátom? Baj lehet belőle? Vagy csak a teljesítmény lesz kiseb?? ÜDv!>
(#) Tubi56 válasza gabikft hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

A teljesítmény nem lesz kisebb, de lehet, hogy egy két változtatást kell majd eszközölni pl. a snubber kört, de azt sem biztos! Esetleg nézz meg egy-két fetes végfokot viszonyítás képen!
(#) mpisti válasza gabikft hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szia Gábor!
Az IGBT -FET csere esetén az ellenőrizendő paraméterek a zárófeszültség ;névleges áram és teljesítményen kívül a következők:
1:gate kapacitások különbözősége;
2:bekapcsolási idők és veszteségek;
3:kikapcsolási idők és veszteségek.
Az IGBT-k esetében nincs csatornaellenállás, helyette viszont van C-E feszültségesés.
Mindkét paraméterből a veszteségi teljesítmény számolható.
Az IGBT-k előnye egyébként csak a nagyobb zárófeszültségben és kisebb Gate kapacitásban jelentkezik elsősorban.
Az említettek közül a Gate kapacitás értéke a gyújtókör paramétereit határozza meg, ez a legfontosabb jelen esetben, ugyanis az általad említett FET Gate kapacitása háromszorosa mint pl. a BUP304 IGBT-é. Ez kérdésessé teszi az említett FET alkalmazhatóságát a Maci gépben, bár lehet hogy rosszul ítélem meg a Maci gyújtókörének a teljesítőképességét. Ezt egzakt mérésekkel lehetne csak igazolni. A veszteségi teljesítmények pedig a hűtőfelület nagyságát határozzák meg.
(#) cimopata válasza mpisti hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Fontos dolgot kihagytál:
Az IGBT-k belső diódája sokkal kisebb töltést tárol és így a visszazáródási ideje sokkal kevesebb. (általában)
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Igen, de ebben a kapcsolásban egyáltalán nem vezetnek a belső diódák áramot.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

cimopata,katt:
köszönöm a kiegészítést mindkettőtöknek.
Bevallom, a belső diódára vonatkozó paramétereket meg sem néztem,-pedig bizony helyettesítésnél ezt is illik vizsgálni.
(a beírásaitok időpontját elnézve ti is olyan rosszul alvók vagytok mint én? )
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Mos Gábor, így már jó lessz a panel? Átnéztem, és megcseréltem a tranzisztor jelét.
Lemértem a zéner diódákon a feszt és az egyik oldalon 5.52V a másikon pedig 5.47V akkor ezt azt mondod, hogy tökéletes, és ne piszkáljam a kis trafót.
Megcseréltem a tranzisztort de már semmi a Led nem gyul ki és nem kapcsol a rele. A Hővédelem ledje az tökéletesen dolgozik. Megpróbálom beszerezni a 6 már U57-es ferritmagot, és nekilátok a főtrafónak, + 1 pár a fojtónak. A 470µF 400V-ra kondit nehéz lessz beszerezni mert kicsit húzós az ára, az IGBT-k beszerezhetőek, de a HFA15TB60-as és a 60APU04 azt nállunk lehetetlen beszerezni.
(#) Tubi56 válasza jati hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Talán a led van fordítva kötve a pozitiv láb az ic-re kell mennyen ! A tranyó Collektora a relére megy! Talán az a relé amit használsz nem jó oda és tönkre teszi a tranyót! esetleg az 555 hibás!
Csak tipp
(#) jati válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Köszi a tippet!!! Tényleg a LED bekötését néztem el és a relé mellé 1N4148-ast tettem és lehez, hogy ez is gond volt, de már kicseréltem a helyesre 1N4007-re és tökéletesen dolgozik, ja a BC182-es helyet BC546B-st tettem. Most már remekül dolgozik a vezérlés, és jól kapcsol a relé. Kezdhetek gondolkodni, hogy honnan szerzem be a hilyánzó cuccokat.
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Tessék,ugye,hogy működik,csak jobban oda kell figyelni. Később ,ilyen tévedés sokba kerülhet.A relé mellett az 1N4148 dióda is jó lett volna,de nem baj,hogy kicserélted.Az a tranyó is jó oda.
Komolyan mondom,ha nem 7-800 km-re laknék tőled,én megvenném a hiányzó cuccokat neked,még a határon is átvinném,hogy segíthessek,de sajnos .........
A kis trafót ne piszkáld,szerintem jó lesz.A 3 db. 470µF/400V kondik helyett rakhatsz más értékekből összerakott 400V kondikat is pl: 220-330-390µF értékűeket és ha minden kötél szakad,akár 150µF/400V kondikból is kialakítható a pakk.Nagyobb helyet foglal,meg lehet,hogy nem is olyan szép,de működni fog.Én a kisebbik gépembe 5 db. 270µF/400V kondit raktam és semmi gond vele.A most épülő 4. gépemben 6 db. kondiból lesz a szükséges érték kialakítva,mert ez van a fiókban.
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Gábor, le tudnád írni, hogy mennyibe kerül a
6db IRG4PC50UD IGBT
4db HFA15TB60 és
6db 60APU04 dióda meg
4db 470µF/400V kondi. A trafókon még dolgozom, hogy meglegyenek. Ja és kondikot milyet tegyek- keressek 85C vagy 105C-ost?
(#) Tubi56 válasza jati hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Bocs Gábor! Hátha sürgős!
Az alkatrészek árait megtudod nézni pl. a
www.lomex.hu és a www.hqvideo.hu
van ahol ez olcsóbb van ahol az! Nézz körül.
Miért akarsz diódás IGBT-t? Én inkább HGTG20N60A4 tennék vagy HGTG30N60A4-et ezekből nem kell annyi! Nézd meg a frekvencia táblázatokat is! Az IRG4PC50U 40Khz -en már 20 Amper alatt van!
470µF 400-450V ból 3db is elég és ha lehet a 105C'
(#) jati válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Nem tudsz olyan webshop-op ahol külföldre szálítanak(Ukrajna)? Fizetés átutalásal vagy utánvétel.
(#) jati válasza jati hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Ja azt elfelejtettem odaírni, hogy postai szállítás
(#) SirLeslie válasza jati hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Nézd meg a TME oldalát - szerintem neked jó lesz.
(#) jati válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Ez tetszik, és ezen az oldalon regelve vagyok és írtam nekiek és ezt írták vissza amit nem értek:
A kiszálítás GLS futárszolgálattal történik, melynek költsége 4,9
EUR.

Elmagyarázná vanaki?
(#) mpisti válasza jati hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Szia Jati!
Ez azt jelenti,hogy amit te rendelsz a TME-nél , azt ők nem postán küldik el neked,hanem van egy autós szállítási szolgáltató-jelen esetben a GLS futárszolgálat- és ők az általad megadott címre a csomagot elviszik. A kiszállítási költség 4,9 euró, ezt általában a számla összegéhez hozzáírják, így neked a fuvardíjat és az alkatrészek árát egyben kell kifizetned a GLS futárszolgálat gépkocsivezetőjének a csomag átvételekor. Azt nem tudom megmondani,hogy euróban vagy a nemzeti valutában kell a vételárat nálatok fizetni. Nálunk forintban kell kifizetni az árat.
(#) jati válasza mpisti hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Egyszóval a kiszállítás díja összesen 5 euró, nem pedig 1km-5 euró.
(#) mpisti válasza jati hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Pontosan így van!
(#) jati válasza mpisti hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Még van itt valami! Én Ukrajnában lakom Kárpátalján a Magyar határtól 18km-re. Ide is?
(#) (Felhasználó 46585) válasza jati hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Ilyen esetben nincsenek VÁM kérdések? Szerintem, ezt tisztázd le, mert utólag elég kinos meglepetések érhetnek...
Következő: »»   107 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem