Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szijasztok! Az a kérdésem lenne, hogy a Maci féle 5-130 Ampers áramkört szeretném utánépíteni. Az ott feltüntetett IGBT-k (IRG4PC50U vagy BUP304) helyett hasnzálható lenne-e a STY34NB50 tipusú FET. Illetve még a rajzon azt nem értem, hogy van a vazérlő IC (UC3845) és a rajzon az egyes lábától van húzva egy vonal, és az van ráírva, hogy " 1,2k,BC182-re" ezt hogy értelmezzem, azzal mit kell tennem? Egyelőre ennyi a kérdésem. Ha a FET-ek jók(3-3 db lenne benne) akkor nemsokára elkészül a készülék! Várom a választ! Üdv! gabikft
A fetekkel kapcsolatban nem tudok érdemben nyilatkozni,talán valaki más majd tud segíteni.Az UC3845 1 lábát össze kell kötni a rajz jobboldalán alul lévő leragadáskor védő áramkörrel,pontosabban ott a BC182 tranzisztor kollektorán lévő 1,2k ellenállással.Ott is van jelölés.Ez az áramkör leszabályozza az invertert amikor az elektróda leragad.Nem fontos megépíteni ezt a kiegészítő áramkört,ettől még működik a gép,ez a kapcsolás csak védelmi szerepet tölt be.
Kérdezném a hozzáértéktől,hogy a mellékelt linkben szereplő bimetál thermosztátot használhatnám e hővédelemre az inverterben,ha azt a védendő alkatrész tokjára fogatom fel közvetlenül?Sajnos más kisebb hőértékűt elfogadható áron egyenlőre nem találtam.
Ez a tipusa: THERMOSTAT 95˝5°C 15.5x6.5x3mm UP62 2.5A 250VAC http://www.lomex.hu/ Itt a biztosítékok rovatban az egyéb almenüben található.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a hálózati fojtót milyen átmérőjű vezetékből tekeritek, mert ami a rajzon van felírva "1,8" ezzel én nem tudok 10 menetet feltekerni.
Kedves barátom én ilyet használok már 2 éve, de kell hozzá a fordító relé...azt meg már úgy is tudod!
1.8-2mm átmérőjű CuZ huzal! Ha nem fér el, akkor tegyél annyit amennyi elfér, de használhatsz nagyobb átmérőjű gyűrűt is és akkor elfér!
Még egy alternatív megoldás Tubi hozzászólása mellé,a hálózati fojtót elkészítheted 1,5mm2 műanyag szigetelésű villanyvezetékből is,olyan 7 menet ráfér oldalanként és 16A áramot az is kibír,én már használtam ilyet.
Köszi Sanyi ,csak biztos akartam lenni a dolgomban,a többi ok.
Voltam Bpesten unoka nézőben,fájó szívvel jöttem haza ,de volt egy kis időm és ellátogattam a Lomex boltba,ott vettem a thermosztatokat.Kár,hogy ritkán tudok menni vásárolni,kik ott élnek azoknak az egy arany bánya.Vettem 50 db. 100 ohm /2W ellenállást 200 forintért és még sokáig sorolhatnám,milyen értékes cuccok vannak fillérekért.
Sziasztok!
Köszönöm mindkettőtök segítségét.Mindkettőt kipróbálom.
Köszi a választ! Ahogy nézegettem a FET-et ezt tudja: N-MOS 500V 34A 450W<0.13R(21.4A). Ez elég lehet ha ebből 3-mat használok? Illetve az értékeken kell változtatnom ebben az esetben? Vagy kiprbáljam aztán mjad meglátom? Baj lehet belőle? Vagy csak a teljesítmény lesz kiseb?? ÜDv!>
A teljesítmény nem lesz kisebb, de lehet, hogy egy két változtatást kell majd eszközölni pl. a snubber kört, de azt sem biztos! Esetleg nézz meg egy-két fetes végfokot viszonyítás képen!
Szia Gábor!
Az IGBT -FET csere esetén az ellenőrizendő paraméterek a zárófeszültség ;névleges áram és teljesítményen kívül a következők: 1:gate kapacitások különbözősége; 2:bekapcsolási idők és veszteségek; 3:kikapcsolási idők és veszteségek. Az IGBT-k esetében nincs csatornaellenállás, helyette viszont van C-E feszültségesés. Mindkét paraméterből a veszteségi teljesítmény számolható. Az IGBT-k előnye egyébként csak a nagyobb zárófeszültségben és kisebb Gate kapacitásban jelentkezik elsősorban. Az említettek közül a Gate kapacitás értéke a gyújtókör paramétereit határozza meg, ez a legfontosabb jelen esetben, ugyanis az általad említett FET Gate kapacitása háromszorosa mint pl. a BUP304 IGBT-é. Ez kérdésessé teszi az említett FET alkalmazhatóságát a Maci gépben, bár lehet hogy rosszul ítélem meg a Maci gyújtókörének a teljesítőképességét. Ezt egzakt mérésekkel lehetne csak igazolni. A veszteségi teljesítmények pedig a hűtőfelület nagyságát határozzák meg.
Fontos dolgot kihagytál:
Az IGBT-k belső diódája sokkal kisebb töltést tárol és így a visszazáródási ideje sokkal kevesebb. (általában)
Igen, de ebben a kapcsolásban egyáltalán nem vezetnek a belső diódák áramot.
cimopata,katt:
köszönöm a kiegészítést mindkettőtöknek. Bevallom, a belső diódára vonatkozó paramétereket meg sem néztem,-pedig bizony helyettesítésnél ezt is illik vizsgálni. (a beírásaitok időpontját elnézve ti is olyan rosszul alvók vagytok mint én? )
Mos Gábor, így már jó lessz a panel? Átnéztem, és megcseréltem a tranzisztor jelét.
Lemértem a zéner diódákon a feszt és az egyik oldalon 5.52V a másikon pedig 5.47V akkor ezt azt mondod, hogy tökéletes, és ne piszkáljam a kis trafót. Megcseréltem a tranzisztort de már semmi a Led nem gyul ki és nem kapcsol a rele. A Hővédelem ledje az tökéletesen dolgozik. Megpróbálom beszerezni a 6 már U57-es ferritmagot, és nekilátok a főtrafónak, + 1 pár a fojtónak. A 470µF 400V-ra kondit nehéz lessz beszerezni mert kicsit húzós az ára, az IGBT-k beszerezhetőek, de a HFA15TB60-as és a 60APU04 azt nállunk lehetetlen beszerezni.
Talán a led van fordítva kötve a pozitiv láb az ic-re kell mennyen ! A tranyó Collektora a relére megy! Talán az a relé amit használsz nem jó oda és tönkre teszi a tranyót! esetleg az 555 hibás!
Csak tipp
Köszi a tippet!!! Tényleg a LED bekötését néztem el és a relé mellé 1N4148-ast tettem és lehez, hogy ez is gond volt, de már kicseréltem a helyesre 1N4007-re és tökéletesen dolgozik, ja a BC182-es helyet BC546B-st tettem. Most már remekül dolgozik a vezérlés, és jól kapcsol a relé. Kezdhetek gondolkodni, hogy honnan szerzem be a hilyánzó cuccokat.
Tessék,ugye,hogy működik,csak jobban oda kell figyelni. Később ,ilyen tévedés sokba kerülhet.A relé mellett az 1N4148 dióda is jó lett volna,de nem baj,hogy kicserélted.Az a tranyó is jó oda.
Komolyan mondom,ha nem 7-800 km-re laknék tőled,én megvenném a hiányzó cuccokat neked,még a határon is átvinném,hogy segíthessek,de sajnos ......... A kis trafót ne piszkáld,szerintem jó lesz.A 3 db. 470µF/400V kondik helyett rakhatsz más értékekből összerakott 400V kondikat is pl: 220-330-390µF értékűeket és ha minden kötél szakad,akár 150µF/400V kondikból is kialakítható a pakk.Nagyobb helyet foglal,meg lehet,hogy nem is olyan szép,de működni fog.Én a kisebbik gépembe 5 db. 270µF/400V kondit raktam és semmi gond vele.A most épülő 4. gépemben 6 db. kondiból lesz a szükséges érték kialakítva,mert ez van a fiókban.
Gábor, le tudnád írni, hogy mennyibe kerül a
6db IRG4PC50UD IGBT 4db HFA15TB60 és 6db 60APU04 dióda meg 4db 470µF/400V kondi. A trafókon még dolgozom, hogy meglegyenek. Ja és kondikot milyet tegyek- keressek 85C vagy 105C-ost?
Bocs Gábor! Hátha sürgős!
Az alkatrészek árait megtudod nézni pl. a www.lomex.hu és a www.hqvideo.hu van ahol ez olcsóbb van ahol az! Nézz körül. Miért akarsz diódás IGBT-t? Én inkább HGTG20N60A4 tennék vagy HGTG30N60A4-et ezekből nem kell annyi! Nézd meg a frekvencia táblázatokat is! Az IRG4PC50U 40Khz -en már 20 Amper alatt van! 470µF 400-450V ból 3db is elég és ha lehet a 105C'
Nem tudsz olyan webshop-op ahol külföldre szálítanak(Ukrajna)? Fizetés átutalásal vagy utánvétel.
Ja azt elfelejtettem odaírni, hogy postai szállítás
Nézd meg a TME oldalát - szerintem neked jó lesz.
Ez tetszik, és ezen az oldalon regelve vagyok és írtam nekiek és ezt írták vissza amit nem értek:
A kiszálítás GLS futárszolgálattal történik, melynek költsége 4,9 EUR. Elmagyarázná vanaki?
Szia Jati!
Ez azt jelenti,hogy amit te rendelsz a TME-nél , azt ők nem postán küldik el neked,hanem van egy autós szállítási szolgáltató-jelen esetben a GLS futárszolgálat- és ők az általad megadott címre a csomagot elviszik. A kiszállítási költség 4,9 euró, ezt általában a számla összegéhez hozzáírják, így neked a fuvardíjat és az alkatrészek árát egyben kell kifizetned a GLS futárszolgálat gépkocsivezetőjének a csomag átvételekor. Azt nem tudom megmondani,hogy euróban vagy a nemzeti valutában kell a vételárat nálatok fizetni. Nálunk forintban kell kifizetni az árat.
Egyszóval a kiszállítás díja összesen 5 euró, nem pedig 1km-5 euró.
Még van itt valami! Én Ukrajnában lakom Kárpátalján a Magyar határtól 18km-re. Ide is?
Ilyen esetben nincsenek VÁM kérdések? Szerintem, ezt tisztázd le, mert utólag elég kinos meglepetések érhetnek...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |