Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   23 / 82
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Én oda alapból sima elkót raktam.
(#) watt hozzászólása Márc 30, 2010 /
 
És, hogy a mai nap ne záródjon simán, ezt nézzétek! (kép csatolva)
A két adatlap, amiről a kép készült nem egy idős, de azért lehetne egyforma a 16F627A azonosító száma! Vagy ez túl nagy kérés lenne az adatlap szerkesztőitől?

Ilyen és ehhez hasonló buktatók is tarkítják a "programozó" életét!
Egyébként a 130(01 0000 010) a jó érték, amit az egyik régebbi SMD 627A-ból ki is olvastam...

Ha jól megy minden, akkor hamarosan néhány népszerű PIC-el elkészülök, és ki lehet próbálni azoknak, akiknek nem megy a WLPT_mini és a hozzá hasonló LPT-s a régi programokkal(LPT-s égetést még nem teszteltem, de abból kiindulva, hogy a COM-os sem ment nekem az említett programokkal a WPB_RS_V2-vel, azt gondolom, hogy nem lesz gond az LPT-vel sem.)!

Esetleg néhány 16F-es PIC-et soroljatok fel(max 5..10db egyelőre!), amik aktuálisak lennének!
(#) cNobody válasza watt hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Hirtelen rákeresve ebben a témában a "16F*" kulcsszóra ezek a típusok jöttek nagyon sűrűn elő:

16F 627, 628, 84, 877


ritkábban:
16F 286, 630, 676, 690, 818, 870, 876, 917


Meg persze amelyiknek van, annak az "A" verziója is. (külön erre nem nagyon figyeltem, csak láttam hogy előfordul)
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ezek jók is lesznek első köben.
A legtöbb típus nincs nekem, ezért majd segítséget fogok kérni tőletek a tesztelésben(még ne dobjátok ki a nem működő LPT-s égetőket! )!
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Az Oshon-féle égető is megteszi? Amiről pár hsz-el előtted írtam? Igaz, hogy csak dugdosós próbán van megépítve de megy rendesen. A te programod megy Win7 alatt?
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
A válaszok igen. Bármilyen LPT-s, ha minden jól megy. Én azt állítom, hogy a jelenleg használt programok nem jól időzítenek. Valószínű, túl gyorsak, ezért van az, hogy a vonalak kimérésekor minden rendben van, még sem működik...
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Nem lehet, hogy valami miatt ellentétes polaritással sikerült beültetni? Amikor először dolgoztam SMD elkókkal, akkor majdnem elrontottam, de szerencsére utánanéztem az adatlapban: azoknál a pozitív oldal van jelölve csíkkal, nem a negatív, mint a furatszerelt elkóknál. A fordítva beszerelt elkó fel tud robbanni, ha olyan helyen van, ahol áram is tud folyni rajta.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Természetesen a jelölés volt a pozitívon. Egy újat műszerrel is megmértem, elvileg jó a polaritás felfestés. Legközelebb nem az olcsóbbikat választom...
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Én nem a port időzítési hibákról beszélek, hanem konkrétan arról, hogy Windows 7 és Vista alatt "meg sem szólítja" a portot a program, holott futtattam már kompatibilis módban, rendszergazdaként, meg miegymás. De ugyanez a konfiguráció WinXP és Win2000 alatt simán megy, akár a te programoddal, akár az eredeti Oshon-félével. Én azt mondom, hogy itt valami illesztőprogram-ludasság lehet benne.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Az én progim(WPB_F18_4.25b) nem mozdítja meg a portot? Sajnos nincs LPT portom, csak COM, azt simán kezeli ugynazzal az io.dll-el!

Egyébiránt, épp most tartok ott, hogy ki tudok olvasni 5 féle 16F-et a 627... és 627A... családból. Fogalmam nincs mit csinál rosszul pl. egy WINPIC, vagy egy ICProg és sorolhatnám, de a WPB_F16_F18_V1.00b a 2k szót 2sec alatt kiolvassa hiba nélkül, ugyanazzal az égetőáramkörrel.
Még le kell tesztelni LPT porttal is, de az odébb van, először működjenek a rutinok...
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Megkérdezhetem, hogy milyen típusú a laptop-od? Milyen bővítési lehetősége van? ExpressCard, vagy PCMCIA?
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Nem laptop(azon nem lehet folyamatosan dolgozni), asztali gép. Asus alaplap, de most ne kérdezd milyen.
Én is gondoltam már rá, hogy kipróbálok egy PCI-os LPT illesztőt, de az az igazság, hogy majd annyiba kerül, mint egy PICKit2 megépítése! (...és nem teljesen probléma nélküli a kezelése: Bővebben: Link )
Tehát csak nagyon olcsó és egyszerű megoldások jöhetnek szóba, hogy a PK2 mellett, egyáltalán fontolóra vegye bárki.
(#) tibike32 hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Megépítettem a WLPT minit. Winpic800 feltelepítve, de kiírta, hogy ismeretlen eszköz.
(#) watt válasza tibike32 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A WINPIC800 csak az erre felkészített égetőt képes felismerni(nem tudom melyiket, ne kérdezd). Tehát nem baj, hogy nem ismeri az eszközt.
Olvasd el a cikkben, hogy hogyan kell beállítani illetve lemérni a WINPIC800-at.
(#) Koskovics Gábor válasza watt hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
És azokat ami hol müködik hol nem?
Amugy nem szoktam kidobni, az alkatrészeket kismacerával ki lehet szedni és jöhet a köv probálkozás.
(#) Koskovics Gábor hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Amugy ezzel az lpt-s égetővel nem tudom mi a baj, de valamio nagyon. Kiprobáltam a pickit 3at (nem akarom reklámozni, de ha nem irom ki nem tudjátok miről beszélek ) szoval első égetésre hibátlanul teljesített. Mosndjuk elég ronda ára is van hozzá.
(#) watt válasza Koskovics Gábor hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A PK2 is ilyen, de vagy veszel drágán, vagy építesz, de akkor kell amivel felprogramozod. Na itt jön képbe az LPT, vagy a COM. De én pl. évekig ezt használtam, és nem volt vele bajom soha. Most az új gépekkel jöttek a bajok...

Idézet:
„És azokat ami hol müködik hol nem?”

Azokat se dobd ki. Stabilan kell működniük, ha helyesen vannak kezelve az időzítések. Lehet, hogy lassabban, de működnie kell. A próbák alatt LED-ekkel vizsgáltam a szinteket és számoltam az órajelet és az adatot meg figyeltem, hogy az megy-e ki, ami kell. A felismerés kb 100 órajelből megvan. Ezzel a sebességgel a felismerés kb 40sec volt! Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy sebesség minimum nincs, csak maximum. Fontosak a parancsok közötti idők kivárása is. Ezzel lehet a legtöbbet hibázni és valószínű itt hibáznak az említett programok is. Sajnos nincs tárolós szkópom, azon látszana mi a hiba! Persze attól, hogy megtalálnánk a hibát, ellene nem sokat lehetne tenni, mivel nem mi írtuk a programokat...
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Akkor elmesélek valamit
Nagyon jó szolgálatot tud tenni ebben az esetben egy-egy aukciós portál, vagy apróhirdetési oldal.
Sajnos egy szerencsétlen dolog miatt megadta magát egyszerre az alaplapom, és a processzorom is, ezért vennem kellett mindkettőt.
Olyan lapot vettem, amin csak egy COM-port van, az sem hátul a csatlakozóknál, hanem tüskesoron. (itt térnék ki rá, hogy lehet, hogy neked van mindkettő, csak nincs kivezetve, javaslom nézd meg az alaplapod user-manualját).
Tehát: fogtam egy régi DB9-es csatlakozót, és kivezettem hátra a megfelelő bekötés szerint, majd az egyik aukciós portálon mindössze 800 Ft-ért vettem egy PCI-LPT kártyát, így orvosolva mindkét probléma (COM és LPT).
(#) sucuka válasza sucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Most ott tartok, hogy ismét rákapcsoltam a breadboard-on felépített Oshon-féle párhuzamos égetőt a gépre, a saját programjával ugyanúgy semmi hatása Windows 7 alatt.
Kipróbálnám a WPB_F16_F18_V1.00bt is, ha küldesz belőle egy másolatot, akkor legalább kiderül, hogy mi a helyzet vele.
Most két gépen is ki tudom próbálni, a kis szerveremen Windows 2000 Server fut, azon az Oshon-féle progi is jól megy, ahogy azt már írtam nem rég.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A WPB_F18_v4.25b-t próbáltad? Nem számít, hogy nincs 18F-es PIC-ed, csak a vonalakat csekkold le vele, hogy kezeli-e!

Az új verzióval haladok, de még nem adnám oda, mert félig sem kész. Jelenleg egy 16F628-at tudok törölni, írni, olvasni, de csak a Flasht(WPB_RS_V2 égetővel). Sok munka van még vele...
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Ha leírod, hogy melyik vonalat hogy állítsam be hozzá, akkor lecsekkolom neked szívesen.
Előkereshetném én is, de biztosabb, ha te mondod, hiszen te készítetted a programot
(#) tibike32 válasza watt hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Hát én beállítottam a leírás szerint, de így sem megy.
Nincs szerencsém ezekkel az égetőkkel
(#) watt válasza tibike32 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Idézet:
„Hát én beállítottam a leírás szerint, de így sem megy.”

Le is mérted műszerrel a vonalakat, vagy csak beállítottad a programot?
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Melyik égetőáramkörhöz?
Egyébként a beállítás akkor teljes, ha műszerrel leméred a vonalakat. Így kitalálni sem nehéz, melyiket kell invertálni vagy sem. A portok kiosztása szerintem nem változik, de ez is kiderül, ha lecsekkolod rendesen feszmérővel...

Jut eszembe, ahhoz, hogy az LPT port működését megnézd, tök mindegy milyen beállítást választasz, csak a port címe egyezzen meg a programban beállítottal, amit meg értelemszerűen be lehet állítani. Ha nem tudod az LPT port címét, keresd meg az eszközkezelőben...
(#) watt hozzászólása Ápr 3, 2010 /
 
Nagy dilemmában vagyok. Nem tudom, hogy a PICKit2 szerintem hibás megoldását kövesssem a Config szó megjelenítésénél a 16F-eknél, vagy azt írjam ki, amit a PIC-ből ki lehet olvasni értéket!?
Ugyanis a PK2 fejlesztői egyszerűen 0-nak tekintik a nem használt biteket(a 14 bites szóban), holott a PIC-bő 1-et lehet kiolvasni ott. Szerintem ez(is) egy rossz megoldás a sok közül...

Nos mit gondoltok, mi legyen?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
A dolog sztornózva, mert a PK2 programban ki lehet választani, hogy a nem használt bitek megjelenítése 1 vagy 0, legyen! Ezt a tools menüben találjuk. Erre mondják, ha valami nem értesz, olvasd el a használati utasítást!

Viszont én nem fogom ezt túlvariálni, nálam 1-ek lesznek a nem használt bitek, miután a PIC-ből ezt lehet kiolvasni!
(#) coyote83 hozzászólása Ápr 4, 2010 /
 
Sziasztok! Megépitettem ezt az égetőt , a probléma az hogy nem tudok vele semmilyen programot égetni mert egy ilyen hibaüzenettel megáll a folyamat : Verify falied at address 0000h! Ezt a IcProg nevű progi csinálja, próbáltam a ponyprog2000-el is de az sem ment. Lehet hogy elszált a pic? Vagy esetleg tudtok ajálani valami használható progit hozzá? Itt a nyák tervem is :

éget.JPG
    
(#) watt válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
(#) coyote83 válasza watt hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Ok jogos de akkor ez Bővebben: Link miért nem működik ugyanazt a hibát adja pedig elvileg ez vizsgaanyag abban a suliban...
(#) szilva válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
A linkelt áramkör egy 2004-2005-ös vizsgamunka, nem vizsgaanyag. Azóta eltelt pár év, és sajnos mai számítógépeken nemigen fogsz olyan soros portot találni, amivel az áramkör kielégítően működik. A miért elég jól le van írva watt oldalán: Bővebben: Link. A valamikori spórolós, minden szabványt mellőző konstrukciós gondolatmenet ma üt vissza, ha beleolvasol a PIC-es topicokba, gyakorlatilag minden héten előjön a kérdés. Ha tényleg akarsz PIC-ekkel foglalkozni, akkor szerintem gyorsan felejtsd el a JDM-et és társait.
Következő: »»   23 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem