Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   70 / 380
(#) _JANI_ válasza mofesa hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

mark.budai nevében is ... Nincs mit.
(#) mark.budai válasza mofesa hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Igen, _JANI_-val egyetértek, tényleg nincs mit..
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

P=UxI -> I=P/U
Ha P=5,5VA és U=2x6V, akkor ha feltételezzük, hogy a két tekercs egyforma vastag huzalból készült, akkor I=5,5/12=458mA
(#) rascal válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Ezen a trafón a T 50mA-t és olvadó biztosítót hogy kell értelmezni? Benne van már a primer tekercseknél, "végső" megoldásnak, vagy ekkorát javasol rákötni? Azért kérdezem, mert 5,5 VA / 220V az csak 25 mA, mifelénk pedig ritka a 110V. Vagy a tekercsek eleve úgy vannak méretezve, hogy csak 1 primer 110V-ról hajtásával is átengedhető az 5.5 VA?
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

110V-os hálózat esetén a primereket párhuzamosan kell kötni.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

A tengeren túl akkor így teszek , de mifelénk mire kell az 50mA? Egy lomha 25-30 mA-es nem tolerálja a bekapcsolási áramlökést?
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Fogalmam sincs, azt gyanítom 50mA alatt már nincs is olvadóbiztosító, de ez se biztos.
Ami viszont biztos, ennek nincs ekkora jelentősége. Nyugodtan tehetsz 50mA-100mA között bármilyet.
(#) M6801 hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Sziasztok! Neon fojtótrafóval kapcsolatos a kérdésem.
Sorba lehet-e kötni őket? Mágnesszelept szeretnék velük vezérelni, melynek a paraméterei a következők:
- szolenoid:
- 24V-os váltóáramú
- behúzó áram: 0,4 A 11,5 W
- tartóáram: 0,2 A 5,75 W
Köszönöm, M6801.
(#) Imi65 válasza M6801 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Igen, minden további nélkül sorba lehet őket kötni.
Viszont a további részét a kérdésnek nem értem. Hogy lehetne egy (vagy több ) induktivitással vezérelni valamit? Erre - szerintem - használj 230/24V pl. 63VA-es trafót, ebből rengeteget láttam közkézen.
(#) Imi65 válasza elektromania92 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Idézet:
„Áramot is akartam mérni, de a multkor behalt a multim árammérő része.”

Hányszor leírtuk, hogy senki ne mérjen közvetlenül a trafón (zárlati) áramot.
(#) vallon7 hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Sziasztok! Keresem a Behringr UB502-es kis keverőjének a kapcsolási rajzát. Azért kellene, mert kaptam egy ilyen kis keverőt, de nincs tápegysége és nem tudom, hogy mi kellene neki. Nem nagyon akarom szétszedsni, bár lehet, hogy az lesz a vége. Van nekem nagyobb ebből a fajtából, de azoknak mind 3 pólusú és csavaros biztosítású tápcsatlakozójuk van és 2x18,4 V váltót kapnak. Ennek csak egy kis (olyan számítógépes bemenete van és nincs oda írva, hogy mit kér. Ha valakinek lenne ötlete, nagyon megköszönném. Üdv.: Zsolt
(#) Imi65 válasza vallon7 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Nézegesd meg jó alaposan, véleményem szerint biztos van benne egy stabkocka, ill. előtte diódahíd, ill. puffer elkó. Pl. egy 15V-os IC előtt minimum 20V kell, de inkább több. A puffer ilyen esetben legalább 35-40V-os. Tehát, indokolt volna olyan 17-20V-ot adni a bemenetre váltóban. Vagy egyenben 24V-ot, tök mindegy, milyen polaritással (ha váltóval is menne).
(#) vallon7 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Kösz a választ! Kaptam egy link címet, nézd már meg légyszíves. http://www.fierytrance.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=11...hold=0 Mit hámozol ki belőle? Mind a két 18.5V-ot használhatja vagy csak általános a táp? Üdv.: Zsolt
(#) Imi65 válasza vallon7 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Biztos, hogy akkor mindkettőt használja. Úgy, mint a nagyobbak. Egyébként is a kettőstáp a logikusabb. A tápegységen egyértelműen azonos jel van a hálózati jellel, tehát AC feszültséget szolgáltat. Tehetsz azonban rá 2 db 24V DC tápot is, a egyik plusszát közösítsd a másik mínuszával, ezt a közösre, míg a másik kettőt az AC bemenetek tetszőleges két pontjára kötheted (polaritás nem számít).
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Sziasztok!

Helyes ez a bekötés a trafóra?
Előre is köszi.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Igen. :yes:
(#) _JANI_ válasza elektromania92 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

A megengedettnél nagyobb áram folyik a huzalon.
Túlgerjesztés vagy menetzárlat okozhatja ez a hibajelenséget. ( Kivéve ha eleve igy lett tervezve... )
(#) jandark hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Szép estét mindenkinek!
Lenne egy trafó aminek 2db csévéje van,230v-ról 25-50 volt feszültséget ad,kapcsoláskor nem ránt a hálózaton, hang nélkül teszi a dolgát..
A segitség a bekötésben kellene,jelenleg egy cséve kap 230voltot igy azon a csévén 50v van,(mindkét csévén 230 és 50v-hoz van tekercs)a trafó hiperszilre hasonlitó, de lemezes mag tipusu trafó. A 2db 230as tekercs sorbakötésénél a feszültség csökken 25v-ra,megoldhatom e a primeroldali szabályzást,ugy hogy az egyik primert viszabontom majd megcsapolom bizonyos menetszámmal,igy szabályozva a kimenő feszültséget?
Van a tekercsen egy 187voltot adó tekercs ugyanilyen huzalból,azzal sorbakötve a 25v 27re emelkedett..A 25v tól az 50 v eléréséig számolnék 2-3voltonként..
Köszönöm előre is.
(#) jandark válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

A helyzet az hogy a szekunder rész van legalul 2*6os huzallal tekerten tekercsenként,erre jön a primer 3as huzalból kb 160-180menet lakkba öntve,igy ha lehet nem bontanám nullára a trafót..
Az egyik 230as primert és a másik tekercsen levő 187es részt sorbakötve a 230ason 124, a 187es részre 105v jut..A szekunderek mindkét oldalon kiegyenlitetten egyforma értéken vannak,10menetet tekertem fel 0.6-0.8as huzalból,igy a soros(230-187) kötésen üresjáratban 8,38v feszültséget és 3ampert mértem müszeresen,majd csak az egyik primer 230át kötve 15,2volt 5ampert..(igy a feszültség emelkedésére arányosan a teljesitmén is utánnaerősödött)
Az alany egy 73cm2 es vasu dupla csévéjü trafó hegesztésre használnám,egy primerrel 50v feszültséget ad hihetetlen erővel,3,25ös pálcával lazán elvágtam a 3as falu zártszelvényt, két soros primerrel 25volttal már érezhetően a fesz kevés az ivhez..
A 230as rész 187el történő kötése már némi javulást hozott,emelkedett 2v feszültséget igy 27v-al már könyebben gyulladt az iv..
Vagy ezzel a primer variálással vagy egy stabil tirisztoros vagy triakos primerszabályzással tudnám irányitani a kimenő feszt..
Eredeti funkciója ismeretlen kaptam egy ismerőstől régóta hevert elfekvőben..
Tervben van az egyenirányitása is 4db 250A-es diódával greatz -ban is de a szabályozhatóságát szeretném megvalósitani egyen és váltóáramnál is..
(#) fater0827 válasza elektromania92 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Üdv elektrománia
Az általad írt vasmag 126 VA és vagy 101 W
A primer menetszám 1012 menet/230V. A szekunder 4.44 menet voltonként .Hasznos vasmag kissé zavarba hozott a számolást illetően.50/keresztmetszet ezt szorozva 230 és *0.9 =1012 menet. Itt semmi luxus dolog de régóta bevált még toroidra is. Primer áram 0.439A drót méretet most nem tudom ahhoz van egy most igen mélyen levő táblázatom. Úgy ~0.4-0.5 CuZ.
Az igényelt fogyasztás ~88W,így a célnak megfelel.
Üdv
(#) jandark válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Köszönöm segitséged,délután átolvasom a szabályzást..
Még egy apróság,2 dolgot már próbáltam:egy csévére 230v-ill a két csévére megosztva sorosan..Mi történik ha mindkét cséve 230at kap?(Mindkét primer párhuzamosan)

További szép napot
(#) l3pk3 hozzászólása Ápr 6, 2010 /

Sziasztok,
szakdolgozatomban egy 35/10 es trafóval foglalkozom és gondoltam megkérdezem a nagyágyúkat, hogy tud-e valaki valamilyen könyvet, online anyagot a transzformátorokról, hibaállapotaikról úgy általában. Köszönöm előre is....
(#) l3pk3 hozzászólása Ápr 6, 2010 /

Sziasztok,

szakdogámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Tud-e valaki valamilyen könyvet, netes anyagot ajánlani a transzformátorokról (KÖF) és hibaállapotaikról úgy általában? előre is köszönöm
(#) jandark válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Kipróbáltam fázishelyesen,az eredmény 1egész volt és kb 250ma javulás szekunderen mindenhol..Szóval egy cséve is ellátja a szerkezetet (hogy mire készült ..)
A trafó üresjárati felvétele, 3,6,ma szerintem ez elfogadható..Nézem a szabályzást,esetleg ha tudsz konkrét kapcsolást amit javasolsz,szivesen fogadom.
(#) _JANI_ válasza fater0827 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Kicsit meggerjesztve a vasmagot akár 972 primer menetig is le lehet menni ( 0.95Tesla. Mivel nem minőségi vasmag.). De ekkor is csak a lemeznek szabad melegedni terhelés nélkül, ha a primer huzalkeresztmetszete jól van méretezve. Az 50/vaskeresztmetszet KB 0.8Tesla-val számol.
(#) zoly15 hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Hali mindenkinek!
Szeretnék egy trafót méretezni.
A trafó magja 33x50mm.
De ilyen maggal még nem találkoztam.
Olyan a mag hogy 1"lemez" 2Db E betűből áll, azonban az egyik E betűnek rövidebbek a szárai.
Mit tudhat ez a trafó?
Én leválasztó trafót szeretnék belőle.
Kérdés, hogy mit bír a mag, és hogyan kell méretezni.
Valaki tudna segíteni?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) zoly15 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Köszönöm!
Szóval akkor a vasmag alakja, nem tulajdonít neki semmi különleges dolgot.
Akkor az én számításomba valami bibi lehet a képletben.
Holnap felteszem lefotózva, mert nekem a vasmag keresztmetszete által más érték jött ki.
Akkor gondolom a menetszámok se lennének jók.

Üdv!
(#) _JANI_ válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

OK! Addig is egy kis segítség...
A köpenytípusú transzformátornál a tekercsek által határolt vasmag felülete számít. A pirossal jelzett terület. A mellékelt példában egy vágott magos transzformátor vas van. De az EI; M lemezes transzformátoroknál is ez számít.

Vasmag.jpg

(#) zoly15 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Köszönöm.
Egyébként, tudtam hogy mag a "mag" számít.
De azt nem értem, hogy miért csak a keresztmetszet a lényeg. A vasmag "magassága" miért nem számít?
Vegyül a csatolmányban látható képen van az én számításom, ami lehet hogy több sebből is vérzik.
Valaki átnézné hogy jó-e?
Előre is köszönöm!
Következő: »»   70 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem