Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
miért nem kötsz kisérletezésnél a 230V ággal sorba egy 40W-75W izzót? sokmindentől megóvna
Hali!
Át szeretnék alakítani egy PC tápot autós erősítőhöz. 250W-os a tápom, régi P1-esből származik, +5V-on 25A, +12-n 10A van írva. Az 5V 25A-t szeretném letekerni és ahhelyett is 12-t tekerni (12v 25A a cél). A táp az 5V-os ágat figyeli. Más tápból lenne bele nagyobb ferrit is, ha szükséges. A tranzisztorokra (2db) C4106 van írva, nem tudom kell-e nagyobbra cserélnem őket. Primer oldalra tennék nagyobb puffert + nagyobb Graetz-et is. 1 db toroid mag van benne, ezen az összes kimenő feszültségszint egyszerre van tekerve? (tudomásom szerint valami simítás a szerepe). Szóval itt is vastagabb huzal kell. A +12V ágban lévő Shottky diódákra T015 R3002 van írva, nem TO tokozásúak hanem lappat összeforrasztottak. (Gondolom ebből is vagy 30A-es minimum). Az autós végfokban 25A-es bizti van, de 2*75W az RMS és csak 1200Hz től használnám teljes kivezérlésen és nem 2, hanem 4 Ohm-on. Ha valaki tud segíteni megköszönném ,bár nem biztos, hogy jó az elgondolásom. Ja és DBL 494-es IC van benne.
Találtam egy másik tápot amiben 3 ferrit van 235W. 12V-ra stabilizál az 5-ös ág: 5,15V (a másiknál terheletlenül mindez: 5V + 10,9 a 12 helyén)
Erre 9A van írva 12V-nak 23A 5V-nak. Ha egyszerűen letekerném az 5V-ot és vékonyabbal újratekerném a 12V-ot pedig vastagabbal + nagyobb Shottky + vastagabb drót a toroidon (folytó/szűrő) keresztül, akkor az jó lenne? Sokkal nagyobb benne az a ferrit ami nem a segédtápé, tehát a fő, viszont itt van nekem már 3,3V is 14A-rel. De hát akkor azt is áttekerem
Sajnos a kapcsolótápok - működési elve miatt - nem úgy működik, hogy csak le, meg rá tekerek egy-két menetet s változik a feszültsége! A vezérlés szorosan összefügg az energia átviteli lánccal. Így a feszültség csak akkor fog nőni, (esetleg igény szerint csökkenni) ha a vezérlés is OK.
Az előző PC tápodban lévő diódák inkább 3A mint 30A Ha már vastagabb drót gondolata. Az sem igazán OK, inkább több vékony párhuzamosan. Egyébként meg célszerű végigolvasni, értelmezni a topic-ot abból sokat lehet tanulni!
Hozzatennem meg, hogy a PC-s tapok nem dinamikus uzemre lettek kitalalva. Igencsak fog ingadozni a kimeneti feszultseg, mivel a szabalyozas idoallandoja jocskan elter a terhelesvaltozasetol.
Csövi Olyan kérdésem lenne hogy egy szg tápot alaplap nélkül hogyan tudok bekapcsolni? v felesleges próbálkozás?
Mint azt már itt is legaláb n-szer leírták a zöldet kösd össze a feketével
(Meg ha modi lennék azt is írnám olvasd el a szabályzatot gugli és átolvasások tekintetében ...)
kösz szépen de én csak most regisztráltam erre az oldalra és nem láttam hol volt n-szer leírva... legközelebb jobban körülnézek. még egyszer kösz.
Ha atx akkor a PS ON-t összekötöd aGND-vel és már megy is.De egy oldallal én is ezt kérdeztem.
A feszültség nem változik semmit sem, de ezt leírtam. Annyi lenne a lényege, hogy az 5V nekem felesleges azzal nincs is terhelve így a 12-t terhelem csak de azt viszont jobban.
Ja és nem hinném, hogy a 70kHz lassabban tölti a kondikat mint az 50Hz. Kapcs. üzemű ha jól fel van pufferelve (8200µF low esr-t vettem), akkor sokkal simább és egyenletesebb áramot ad. És szerintem azt is leírtam, hogy 1200Hz-től használom. Szóval nem igazán értem a hozzászólást. :no: (Végigolvastam az AT-s táp cikket, de ehhez hasonló nem volt benne azért írtam ide. De szerintem leírtam mindent érthetően amit szeretnék. )
Sajnos tényleg nem értettem teljesen amit leírtál, bár kezd egy-két dolog derengeni.
Idézet: „a 70kHz lassabban tölti a kondikat mint az 50Hz” Ezt szerintem így senki sem írta. A magasabb frekvencia miatt nincs elég idő ahhoz, hogy teljesen fel tudjon töltődni a pufferkondenzátor. Az persze nem lenne probléma, ha nagyobbat tennél bele, csak induláskor a nagy kapacitású kondi rövidzárként jelentkezik, ami miatt nem indul el a táp. Az AT-s táp problémája lehet, (konstrukció függő) hogy csak az 5v-os ág energiaátvitelét figyeli. Így a 12v-os ágon fellépő terhelésváltozás késve követi a vezérlő. Az 1200Hz-et viszont tényleg nem értem. A tápok impulzus transzformátora, fojtói(szűrői) méretezése a névleges frekvenciára készültek, attól eltérni nem tanácsos. Ha az általad említett "1200Hz" az erősítőre vonatkozik akkor az a tápra nézve (a táp pufferkondenzátoraira is) nem releváns, mert az erősítő szűrt egyenfeszültséggel működik.
Sziasztok!
Pc tápot akarok használni a vízbontómhoz. De a ráírt teljesítmény nem egyezik a mérttel. Van egy Codegen neveztű 300W-os tápom. A 3V-os kimenetére az van írva, hogy 20A-t is tud, de nálam a maximum 4A volt amit letudott adni. A 12V-os kimenet amire 16A van írva, a max itt is csak 7,5A volt. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom kicsikarni belőle a 3V 15-20A-t? A többi kivezetése nem érdekel. Alacsony feszültségű nagy áramú trafóra van szükségem. Köszönöm!
meg kellene nézni a szabályzókörét, mely feszültségek-re szabályoz, azokat is terhelni kell, vagy átalakítod a szabályzókört
Így ránézésre nem értek hozzá...
Erre én is gondoltam, hogy leterhelem a többit is. Kipróbáltam az 5V-os kimenetével és a 3V-al egyszerre. A 12V-ot nem terheltem. 5V-9,5A + 3V-3A, egy darabig ment is, de most már nem kapcsol be....
azért az is lényeges milyen madzaggal kötöd be a terhelést ilyen nagy áramoknál. A kábel ellenállása sokkal kisebb legyen mint a terhelés ami nálad kb 1 ohm
Nem tudom mért értődik félre akár mit is írok...Megtanultam írni, olvasni értelmesen megfogalmazni, és csak keveredik minden.
Ha nem tudsz olyat írni ami segítő lenne, akkor legalább olyat ne ami abban a cikkben volt ami ide irányított (AT-s táp), ott értelmesen le volt írva minden, és teljesen ellene beszélsz . Az 1200Hz az erősítő átvitelére vonatkozik, az alatt vág az aktív hangváltó. Tényleg nem tudom mit nem lehet ezen érteni. Elméletet teljes mértékben tudom mi hogyan épül fel, és mi a szerepe, csak azért kérdeztem mert utólag lehet, hogy már késő lett volna. Az idézetettel amit kimásoltál és nem jöttél rá, hogy az elejével értelmes, sikeresen félrevezetted a fórum olvasóit...gratulálok Majd érkezik a videó ha kész vagyok vele. Tudom mit kell csinálni, csak megkérdeztem, hogy nincs-e benne olyan dolog amit nem gondoltam végig...villamosmérnökin meg sz.tem elég jól megtanítják, csak a berhelést nem (40% hangerőn már megy csak még izmosítani kell a tápot)
Sikerült elindítani egy PC tápot ahogyan leírták. Viszont érdekelne hogy a 12V-os ág miért csak 11,5? Biztos hogy nem szar mert vitte a gépet amiben volt.
Itt egy kép az adatairól. Bővebben: Link
Azért mert ilyenek.Nekem is van egy táp ami "12v-ot is ad" de hóz ziher hogy az nem 12.Nem mértem de szemmérték.(égővel)
Hello!
Kicsit visszaolvashattál volna. A PC táp alapvetően nem tudja minden kimenetét külön-külön szabályozni, mert csak egy közös teljesítmény egysége van. Ezért a szabályzások egymásra hatnak és függenek egymás terhelésétől. Általában a szabályozás súlyozottan a 12V-ról és az 5V-ról van visszavezetve. Tehát ezek az eltérések normálisak. Alaplapra téve meg beállnak, de ott sem szükséges az abszolút pontos feszültségek. üdv! proli007
Köszi szépen a gyors választ.
Akkor ha jól értem akkor ha terhelem az 5V-ot is akkor beállhat a 12V is?
Hello!
Nagy valószínűséggel igen. De a tápot úgy méretezik, hogy ha be van építve (minden ág terhelése meg van) akkor vannak meg a feszültségek. Persze az áramkörök tűréstartományán belül. üdv! proli007
Üdv mindenkinek!
lenne egy kérdésem: van egy SA201-3486 típusjelű tápom (PC) de nem tudom hogy hogyan lehetne azt megoldani hogy bekapcsoljon akkor ha a hálózati kapcsolóval áram alá helyezem, mivel az alaplap vagyis a gép már nincs hozzá meg. Nem tudom hogy a PSON-t hova kell kötni, van POK feliratú és van +5VSB feliratú kábel is. mit hova? GND-re A PSON-t? vagy hogyan? Előre is köszönöm a választ!
Lehet, hogy "Einstein" a neved, de a visszaolvasás neked sem lenne szégyen
(mindenkinek fárasztó kissé 66odszorra leírni ugyan azt, ha v.ki bekapcsolódik a fórumba). Mondjuk én simán némítanám az ilyet is bár Ti tudjátok.
egy pillanatra beindul aztán leáll miért? valamit még kössek valahova?
Ugyanaz...
Terhelés nélkül nem megy. Próbáljál rákötni egy régi winyót terhelésnek.Ha így sem megy akkor lehet ,hogy rossz.
Az enyém megy terhelés nélkül is.Mikor próbáltam ment úgy is.Igaz most bekötve alapban egy autórádió stand-by-ban van és egy 0,5Wos izzó visszajelez.
Ebben semmi meglepő nincs, a címkére írt adathalmaz egy hazugság. Nézz körül egy akármilyen használt, 300W vagy 250W Cheftec, FSP valamit, fillérekért dobják utánad. Ebbe a kotvákba az alkatrészért is kár. Kék,vagy piros címkés lesz gondolom, a narancs az valamivel jobb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |