Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sziasztok
Segítséget kérek tőletek A Mercury ATX 400 tápot szeretném át alakítani úgy, hogy valamelyik kimeneten 19-23V és 4A jöjjön le Tud valaki segíteni?
Megpróbálok...
Először nézd meg az ATX táp 2003-as icvel című rajzot, valahol itt van. aztán trafótekerés a 12 voltos ág négy menetét 11-re kell szerintem tekerni 24 volthoz. R58, R47, D24 csomópont áttervezése vagy földre zárása az ic 6-os láb érzékelés kiiktatása vagy áttervezése a 14 es lábra menő osztó áttervezése, ha merev tápot akarsz akkor az 5 voltos rész kiiktatása a kondik és terhelő ellenállások cseréje a 12 voltos ágakban. (a minuszban is ) Használj a hálózattal sorbakötött 100W-os izzót a próbáknál. Elnézést ha kicsit szűkszavú vagyok de a szép részletes leírásomat most nyelte el az internet megszakadása (diginet :gun: ) Ha netán 2005-ös ic van benne az hasonló de én is most kisérletezek vele...
Szia
meg találtam a kapcsolást Meg próbálok a leírásodon végig menni lépésről lépére Ha meg akadnák akkor jelezek de remélem nem fog ki rajtam
Helló!
Nem lenne egyszerűbb, ha a negatív 12V diódáit is hasonlóra cserélnéd mint a pozitív oldalon lévők. Full tuningként, pedig az 5V-3.3Volt figyelését átalakítani a csak +12V figyelésére... akkor a kettő pont között meglenne a 24 Volt. Akár szabályozhatóan.
Szia, most olvastam a kérdésedet:
A trafóra, a 12V kivezetésekhez tekerj hozzá - menetirányhelyesen 2-2 menetet. (ha négy négy menetet tekersz hozzá kb 35-37V lesz) Az új kivezetést, hozzd ki a tekercstesten kivülre, mint a közös föld pontot. Egyenirányítónak a 3,3V diódáit használhatod, persze szedd, ki a dióda elött lévő fojtókat, és a dióda után cseréld ki a szürő elkókat legalább 35V-ra. A szabályzó kört két féle képpen is megoldhatod, ha fix feszt akarsz és nem kritikus az értéke, akkor Szedd ki a +5V visszacsatoló ellenállást, a 12V hagyd változatlanul, a 12V-t figyeli majd a vezérlő IC, tehetsz rá egy 0,5A terhelést, és az új tekrecsről és a"3,3V" uj helyén majd kb 24-26V kapsz. Ha szabályozható fesz kell, akkor a+5V visszacsatoló ellenállást szedd ki, a +12V ra menőt keresd meg, cseréld nagyobbra - esetleg egy potira, és kössd az uj 24V egyenirányitóra. Sok sikert
Szia
Van egy Mercury ATX tápom, ami egyezik a kapcsolási rajzzal De van egy Codegen is, ezzel is lehet valamit kezdeni? És a táptekerés ilyen kicsi vasmagnál úgy meg lehet oldani, hogy ne keljen szét szedni? A táp, amit tekerni kellene az a EL-33ASG?
Sziasztok! Belefogtam egy táp átalakításba (AT), 20V-ot szeretnék a kimenetén, áramkorlát, mindenféle extra nélkül (csak a rövidzárvédelmet hagytam benn). (Ahogy Amarton a cikkben írta: ) A TL494 1-es lábán levő fesz. osztó felső tagja csak egy ellenállás, azt átkötöttem a 12V-ra, az alsóval párhuzamosan egy 20k-t, és bekapcsolás. Venti nem megy, kimeneten 2,4-2,5V, hiába tekerem a trimmert, csak 0,1V-ot változik a fesz. Amikor lekapcsolom, a fesz felmegy 3,6V-ra a kimeneten, és a venti is elindul. Mi lehet a baja?
EL-40C trafó jó az EL-33ASG trafó helyet, mert először ezt szerelném szét, ezzel kísérleteznék
Mindegyikkel lehet valamit kezdeni én úgy látom az ic az ami meghatározza hogy hogyan kell átalakítani.
Jómagam a 2003, 2005 ic-vel ellátott tápokat ismerem valamennyire, úgy hogy jelentős kisérleteket hajtottam végre velük. A trafótekerés szétszedés nélkül max. 1-2 menetnél oldható meg legalábbis amiket én láttam 300-450W-osoknál, merthogy koccra illeszkedik a vasmaghoz a tekercs + még impregnálva is van. A szétszedéshez itt találsz tippeket, én a vasmagot melegítve éles pengével feszítettem szét a vasmagot az illesztésnél, és utána minden szabadon látható imregnálás nyomot lekapava húztam le a tekercstestet.
Én egy 38-40V Vrms feszre méretezett kettős diódát nem mernék 37V egyenirányítására használni. Az ilyen topológiák egyenirányító diódákra kívánt minimum fesztűrése 2xVo, gyakorlatban célszerűbb 3xVo értékkel méretezni.
Ha jól sejtem, akkor szerintem neked nincs szükséged ilyen mélyen belenyúlni a PC-s tápba. A -12V-ot kellene megerősítened, hogy a +12V és a -12V között legyen terhelhető 24V. Ehhez csak a -12V-os ágba kell belenyúlni, pár dióda és elkó cseréjével, esetleg a gyűrűmag +12V és -12V ágának azonos vezetékkel történő áttekerésével. A +5V-os részt, ha nincs rá szükséged, ki is írthatod szinte teljesen, és a +5V helyére egy ellenállásosztóval varázsolhatsz a +12V-ból egy jelet, ami alapján a szabályozás működik majd.
Ennyi jó tanács után szeretném ha jelentkezne az akinek volt mercury táp a kezében (esetleg több is) és szét is szedte meg átalakította. Ja és működik is ...
(Alternatívaként az is jelentkezhet akinek volt 2003-as ic -vel szerelt táp átalakítása, a 2005 nem ér mert az kicsit más) ![]()
Nekem volt a kezemben egy pár, a DR300B-s megfejtések kapcsolástechnikában mondjuk egy fél fokkal jobbak, de az alkatrészek felét élből dobnám ki belőle.
Kezdjük a pimer oldallal. Az ott lévő, 22-47µF-os kondit cseréld ki, tökmindegy, mit látni rajta éss amennyiben diszkrét diódákból áll az egyenirányítás, gondosan nézd meg a paramétereit, esetleg élből cseréld hídra, 4A/600V-os méretűre. Primer pufikkal nincs sok gond. A készenlét a fontos itt nagyon: Bár a készenlétet nem terheljük, a 2003/5 tápja is innen van, a nevezett kondi száradásával megemelkedik a szekunder fesz, és mivel itt semmiféle védelem nincs, ezt nem akarjuk. Szekunder oldalon csereérett ugyanígy egy 100-470µF-os kondi, a 2003 tápkörében és hogy a készenlét visszacsatolás alapját adó 5Vsb stabil legyen, cserélj ki egyet az itt lévő két kondiból újra és ha nincsen jelen, egy 47Ohm-osellenállással adj terhelést is. Ezen kívül fontos a bordán lévő alkatrészek átforrasztása, valamint a ventilátor szabályozásának alapját adó termisztor megfelelő hőkontaktusba hozása a szekunder bordával (ez néha a 3,3V tekercsébe van bújtatva, ott nem maradhat!). Gyakori a kimeneti PI-tagok tekercseinek hiánya, ezeket az igényesség jegyében mindenképp pótold. Eredeti diódákban nem bízok nagyon, gyakran laza a csavarozása, de megfontolandó a cseréje is, a tartós terhelésre tekintettel. Nem győzöm hangsúlyozni: Ezek a tápok a címkére írt adatok kb. felét tudják áramkörszinten nyújtani, de a trafó méretéből is sejthető, hogy mire (nem) képesek. A meglévő elrendezéssel kb. 150W vehető ki tartósan a tápból anélkül, hogy a biztonságos üzemet nagyon kockáztatnánk, efölött meglehetősen kínzás ennek a trafónak és félvezetőkészletnek. A 300W-ot ez a táp sosem adja le, még rövid ideig tartó terhelés során sem.
Amit a trafóról írsz azzal nem értek egyet. Egyrészt mert 450W-os komolynak látszó tápban is láttam ezt a tipusszámot ( az más kérdés hogy az vékonyabb volt és más a lábkiosztása...) másrészt a kapcsoló üzem miatt teljesen más a működése. Amit én tudok az az hogy kb. 150W-nál sem a tekercs sem a mag nem melegedett kézmeleg fölé hűtés nélkül sem.
Azt elöször én is furcsálottam hogy hogy a fenébe jön ki a 0.6-os huzalból majd a 10-20 amper. Aztán rájöttem hogy a megfejtés a dupla - tripla feszültség. Tehát ami a 12 volton 20 amper az a szekunderen csak 7-10, ami forszírozott hűtéssel már elviselhető. Az 5 volt meg ami beljebb van a tekercstesten és ezért rosszabb a hűtése, valamint több áram is folyik rajta már 3x 0.6 -ból van. De akár tévedhetek is...
Tápozok már egy pár éve, van némi fogalmam a kapcsolóüzemről
![]()
Na ez tényleg egyszerűbb és nehezebben lehet el rontani
Hello.Megoldható az hogy +,-40V-ot szedjek le az 5Vos ágakból.Minden képpen az 5 voltos ágat kéne átalakítani mivel a 12-es az kell másra.Szóval az 5 voltos ágakat hogyan kéne átalakítani hogy 40voltot kapjak.
Mindenképpen át kell tekercselned a trafót.
És a +és a - kimenete egy magon van?
Milyen módon kellene áttekerni?Gondolok itt menetszámra. És akkor megoldható hogy 40v jöjjön ki.?
1-2 napot olvass vissza , épp most mondta valaki , hogy a 12 voltosra még 4 menet. De megtalálhatod , azt is hogy hogyan kell szétszedni a magot. Meg milyen huzalt kell használni, mert én úgy tudom , több vékonyabból kell összesodorni.
Üdv mindenkinek!
Az a kérdésem lenne hogy, lehet e monitorból vagy tv-ből szkópot készíteni?
Igen, de csak amennyiben PC táp átlakítással jár ...
(Legalábbis ebben a topikban) ![]() ![]() ![]()
Üdv!
Bocs. Igazad van, nem figyeltem. Beírom máshova.
De én az 5voltos ágat akarom változtatni.Mivel a 12ra szükség van máshol
Nem bírod függetlenül. Össze van kötve a kettő. Az 5Vot kell megemelned 12re, a 12öt, meg még tovább, de át kell teljesen tekerned a trafót, a visszacsatolást is át kell alakítani, stb., stb.
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni Van egy codegen tápom és a -12V ágát szeretném nagyobb ampert kicsikarni A Diódákat cseréltem a gyűrű magon cseréltem a zománc huzalt vastagara De itt meg akadtam KA7500B ic van benne
Szia
Az a probléma vele hogy 0.8A fölé nem tudom terhelni |
Bejelentkezés
Hirdetés |