Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem az invertereddel van valami gond.Nézesd meg egy müszerésszel.Az akkukra kapcsolj rá néhány fényszoro izzót,azok hamar lemeritik,amennyire jónak látod.Esetleg ellenörizd az invertered kimenetét,nehogy valami tul nagy fogyasztó legyen rajta,ilyenkor szokott a védelem, szinte azonnal kikapcsolni.
Sajnos akkor az hiszem valóban az inverter feküdt meg, mert terhelés semmi nincs rajta és úgy sem indul, csak 5-6 másodpercig. Néha tovább. Eddig úgy 43V-nál szokott lekapcsolni az akkuk túlmerülésének elkerülése végett. Most meg 62V-on van a pakk és nem indul.
Most jutott eszembe... Nem lehet, hogy azért nem megy mert többet kap mint 60V?
Kapcsold le a töltést,tégy a pakra valamilyen fogyasztot,majd tiz tizenöt perc után probálj ujra inditani.Ennyi idö után eleget esik a pakkon a feszültség,hogy ezt az esetleges okot is kizárd.Igaz hogy a 48 Voltos inverterek felsö feszültség határa kb.65-68 volt körül van,tipustol függöen.Ha mégis vacakol,akkor müszerész a következö lépés.
Nálam is volt olyan 12V-os inverter ami 13,5 felett az istennek sem indult, úgy hogy lehet a túltöltöttség is az ok.......
Sürített levegővel (kompresszorral) portalanítsd ki az invertert. Remélhetőleg rendbe jön tőle.
Vasmagos generator ragadasarol:
Elektrotechnika 2007/01 szam FOGNYOMATÉK CSÖKKENTÉSI MÓDSZEREK ÁLLANDÓ MÁGNESES SZINKRON SZERVOMOTOROK ESETÉN Jagasics Szilárd A cikkbol kiderul, hogy a cogging ~ 0-ra is csokkentheto. Fogalmam nincs, honnan kaptam/szereztem meg pdf-ben ezt a lapszamot, lehet, hogy itt adtatok kozre valamelyik linkben... de csak most lapoztam vegig.
Épp ezt szajkózom már jó ideje:
-A generátor ragadását kizárólag tervezési hiányosság okozhatja. Az, hogy a terhelés megfogja, más tészta. Semmiből nem lesz áramunk. Nem örökmozgót építünk.
VILLANYMOTOROKNÁL van ragadás,mert ott nem gond!
Generátor üzemben le lehet vinni nullára. Mindig jön valaki,és újra előszedi ezt a "témát!" Nekem is vasmagos áramfejlesztőm van! NEM RAGAD! Erbe,ezt nem neked címeztem,mert Te ezt már tudod rég!
Mi a helyes méretezés? Mágnesek száma, szélessége fokban, vasmagok száma, szélessége fokban?
A mágneses nyomaték hullámzás a villanymotoroknál is gond, rázkódhat, remeghet nagy terhelésnél. Ezért ferde az aszinkron villanymotorok forgórészének a hornya.
Cogging néven nagyon sok irodalom van a neten angol nyelven. Az ábrákon el lehet igazodni nyelvtudás nélkül is. Pl:
http://laboratuar.kocaeli.edu.tr/tahriklab/diger/tahriklab19.10.200...er.pdf
Megerősítem. Elektromos keró motorjában is ferde az állórész vasmagja.
Henger palástján folyamatosan elhelyeztt 16 mágneshez(ÉDDÉÉDDÉ..elektromos keróban így van) 18 vasmag jó megoldás foghatás kiküszöbölésére? Nincs nálam szögmérő.
Vasmagos tárcsagenerátor adatlapja és ábra a pólusok és mágnesek elhelyezkedéséről:
A generátorban 24 tekercs és 26 mágnes van. A generátor 12 fázisú. A tekercseiből kettő mindíg azonos nagyságú, de ellentétes előjelű feszültségen van, ezért ezeket sorba lehet kötni.Természetesen itt is lehet a tekercseket csillagba kapcsolni, így 12 tekercsvég lesz, és ezeket kell kétutas egyenirányítóra kötni. Érdemes azt megnézni, hogy az állórész fog szélessége a belső átmérőn 23 mm, a külső átmérőn 36 mm. A sugár irányba feltett négyszögletes mágnesek oldala a horonnyal nem párhuzamos, egy természetes horony ferdesége van az összeépítésnek. Mottó: ha már a ragadásnál tartunk. Megjegyzés: Erbe vagy én ezt tudjuk számolni bármilyen szélgéphez.
Köszi. 400kg feletti vonzás...veszélyes.
Közben rajzolgattam. 16 mágnes 18 tekercsnél -2.5, -5, -7.5, -10, +10, +7.5, +5, +2.5, 0 fok az eltérés. 2, egymással szemben lévő tekercs azonos fázisban. 9 fázis. Vagy ha lehet íves mágnes, 4 mágnes 6 vasmag 3 fázis.
Sziasztok! Most írok először ezen a fórumon,és mindjárt a segítségeteket szeretném kérni. Már átolvastam a 260-dík oldaltól idáig, ezért is fordulok hozzátok. Egy vasmagos tárcsagenerátort szeretnék építeni,aminek a meghajtását ,/mivel a telkemen folyik át egy patak /vízzel oldanám meg .A kereket már megépítettem,120cm átmérőjű és a régi vízimalmok elvén működik,ami egy hajtóművet hajt meg,aminek az áttétele 1/45. A generátor percenként 400-450 között forogna,amit a víz menyiségével lehet szabályozni,és 24-28 volt 500-600 watt teljesítményűre szeretnék megépíteni. A tárcsa 32cm átmérőjű és 18db 40×20×10 neodym mágnessel tervezem megépíteni, a vasmag fém pántolószalagból lenne.Ezen adatok tudatában a tekercselés tervezésében, kiszámításában kérném segítségeteket .
Még nincs kész a tárcsa és a mágneseket sem vettem meg ,ha esetleg más méret jönne ki az sem gond .Előre is köszönök minden segítséget!
Mivel a viznek(vizkerekeknek) jóval nagyobb a nyomatéka,mint a szélnek,ezért vizre jobban megfelel a24voltos kamiongenerátor,saját töltésszabályozojával eggyütt.(és joval olcsobban is beszerezhetö),A lényeg a 24voltos kamiongenerátoroknál hogy viszonylag alacsony fordulaton elég jelentös teljesitményekre képes.Ha sikerül áttételekkel 1OOO-15OO ra feltornásznod a fordulatot , ami vizkeréknél nem jelent nagy gondot,akkor gyakorlatilag meg is vagy,csak a gerjesztésre kell egy okyan kapcsolot tenned,ami lekapcsolja a gerjesztés nagyon alacsony fordulaton.Ez lehet akár röpsulyos is.Azért a patakrol feltehetnél néhány képet,hogy lássuk,kb mekkora lehet.
Próbáltam már egy 12 volt 70 amperrós autó generátorral,de mivel 180-szoros áttétel kellett hozzá így terhelten nagyon vissza fogta .Gerjesztés nélkül pörgött 1800-at is de gerjesztve vissza esett a felére,ami autó generátornál nagyon kevés mivel 1400-1500-nál kezd el rendesen termelni. Ezért is akarom kiiktatni az ékszíj hajtást és vele járó nagy áttételt,és közvetlen a hajtómű meghajtott tengelyére építeni a generátort,ami 400-450-et forog.A vízhozam nem nagy 2-3liter/s így ebből kell kihoznom a maximumot. A kerékről teszek fel képet a patak 1m mélyen a földben egy csőben folyik az van felduzzasztva 80-cm-re és ott folyik rá a kerékre.
Azzal kezdtem hárommal följebb,de most is megírom, 120cm átmérőjű.
Bocs!
Arra céloztam, hogy ebben az elrendezésben, ekkora kerék ennyire képes. Nem a generátor csere fogja meghozni az áttörést.
Itt felteszem ujra a Hugh Piggott féle tárcsa generátort,igaz légmagos,de nekem termel rendesen évek ota.És gondolom,hogyha a szél viszi,akkor a viz még jobban.Természetesen,ebböl csak a generátor részt kell megépitsd
Majd elfelejtettem,csatlakozom inborn véleményéhez.Igaz viszont hogy alacson fordulatu generátorral kiiktatható a nagy áttétel,ami jelentösen javithatja a hatásfokot,de ha jóval nagyobb teljesitményt akarsz,akkor,vagy a viz magasságát,vagy a mennyiségét kell növelned.
3 liter víz 29,43N. Másodpercenként 3 liter 1 métert süllyedve 29,4W. Ebből lejön a kerék, az áttétel, az áramfejlesztő hatásfoka.
100W-hoz 1m-en 10,2l víz szükséges elméletben másodpercenként. A veszteségek miatt inkább a kétszerese.
Meg a túlfolyót, különben egy nagyobb esőzés elviszi az egészet.
Sziasztok.
A "ragadásra" visszatérve. Mivel egyedül én tervezem a generátorom 2 tekercstömbösre(úgy tudom), Milyen változással járna ha az egyik tekercstömböt elfordítanám mondjuk egy fél tekercsszélességgel. Így nem egyszerre dolgozna a két tömb hanem ciklikusan felváltva? A frekvencián változtatna?
Az elforditást probáld ki,aztán meglátod milyen hatása lessz,a frekvencia pedig fordulat függö.
Te milyen formába építetted meg,úgy ahogy a leírásban van vagy változtattál rajta?És ha megírnád ,hogy 300-400fordulaton milyen teljesítményt ad le,azt megköszönném.Egyébként én is átépítem a víz ráfolyás magasságát bár ezt a helyi adottságok egy picit megnehezítik de azért megoldható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |