Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   206 / 507
(#) lehar válasza Tirex hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Szerintem az invertereddel van valami gond.Nézesd meg egy müszerésszel.Az akkukra kapcsolj rá néhány fényszoro izzót,azok hamar lemeritik,amennyire jónak látod.Esetleg ellenörizd az invertered kimenetét,nehogy valami tul nagy fogyasztó legyen rajta,ilyenkor szokott a védelem, szinte azonnal kikapcsolni.
(#) Tirex válasza lehar hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Sajnos akkor az hiszem valóban az inverter feküdt meg, mert terhelés semmi nincs rajta és úgy sem indul, csak 5-6 másodpercig. Néha tovább. Eddig úgy 43V-nál szokott lekapcsolni az akkuk túlmerülésének elkerülése végett. Most meg 62V-on van a pakk és nem indul.
(#) Tirex hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Most jutott eszembe... Nem lehet, hogy azért nem megy mert többet kap mint 60V?
(#) lehar válasza Tirex hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Kapcsold le a töltést,tégy a pakra valamilyen fogyasztot,majd tiz tizenöt perc után probálj ujra inditani.Ennyi idö után eleget esik a pakkon a feszültség,hogy ezt az esetleges okot is kizárd.Igaz hogy a 48 Voltos inverterek felsö feszültség határa kb.65-68 volt körül van,tipustol függöen.Ha mégis vacakol,akkor müszerész a következö lépés.
(#) pudding1 válasza Tirex hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Nálam is volt olyan 12V-os inverter ami 13,5 felett az istennek sem indult, úgy hogy lehet a túltöltöttség is az ok.......
(#) jani5 válasza Tirex hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Sürített levegővel (kompresszorral) portalanítsd ki az invertert. Remélhetőleg rendbe jön tőle.
(#) ih.he hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Vasmagos generator ragadasarol:
Elektrotechnika 2007/01 szam
FOGNYOMATÉK CSÖKKENTÉSI MÓDSZEREK
ÁLLANDÓ MÁGNESES SZINKRON SZERVOMOTOROK ESETÉN
Jagasics Szilárd

A cikkbol kiderul, hogy a cogging ~ 0-ra is csokkentheto.
Fogalmam nincs, honnan kaptam/szereztem meg pdf-ben ezt a lapszamot, lehet, hogy itt adtatok kozre valamelyik linkben... de csak most lapoztam vegig.
(#) erbe válasza ih.he hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Épp ezt szajkózom már jó ideje:
-A generátor ragadását kizárólag tervezési hiányosság okozhatja.
Az, hogy a terhelés megfogja, más tészta. Semmiből nem lesz áramunk. Nem örökmozgót építünk.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

ott a pont!
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

VILLANYMOTOROKNÁL van ragadás,mert ott nem gond!
Generátor üzemben le lehet vinni nullára. Mindig jön valaki,és újra előszedi ezt a "témát!"
Nekem is vasmagos áramfejlesztőm van!
NEM RAGAD!
Erbe,ezt nem neked címeztem,mert Te ezt már tudod rég!
(#) szsrobert válasza Barret hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Mi a helyes méretezés? Mágnesek száma, szélessége fokban, vasmagok száma, szélessége fokban?
(#) sziriusz válasza Barret hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

A mágneses nyomaték hullámzás a villanymotoroknál is gond, rázkódhat, remeghet nagy terhelésnél. Ezért ferde az aszinkron villanymotorok forgórészének a hornya.
(#) sziriusz válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Cogging néven nagyon sok irodalom van a neten angol nyelven. Az ábrákon el lehet igazodni nyelvtudás nélkül is. Pl:
http://laboratuar.kocaeli.edu.tr/tahriklab/diger/tahriklab19.10.200...er.pdf
(#) szsrobert válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Megerősítem. Elektromos keró motorjában is ferde az állórész vasmagja.
(#) szsrobert hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Henger palástján folyamatosan elhelyeztt 16 mágneshez(ÉDDÉÉDDÉ..elektromos keróban így van) 18 vasmag jó megoldás foghatás kiküszöbölésére? Nincs nálam szögmérő.
(#) sziriusz hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Vasmagos tárcsagenerátor adatlapja és ábra a pólusok és mágnesek elhelyezkedéséről:
A generátorban 24 tekercs és 26 mágnes van.
A generátor 12 fázisú. A tekercseiből kettő mindíg azonos nagyságú, de ellentétes előjelű feszültségen van, ezért ezeket sorba lehet kötni.Természetesen itt is lehet a tekercseket csillagba kapcsolni, így 12 tekercsvég lesz, és ezeket kell kétutas egyenirányítóra kötni.
Érdemes azt megnézni, hogy az állórész fog szélessége a belső átmérőn 23 mm, a külső átmérőn 36 mm. A sugár irányba feltett négyszögletes mágnesek oldala a horonnyal nem párhuzamos, egy természetes horony ferdesége van az összeépítésnek.
Mottó: ha már a ragadásnál tartunk.
Megjegyzés: Erbe vagy én ezt tudjuk számolni bármilyen szélgéphez.
(#) szsrobert válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Köszi. 400kg feletti vonzás...veszélyes.
Közben rajzolgattam. 16 mágnes 18 tekercsnél -2.5, -5, -7.5, -10, +10, +7.5, +5, +2.5, 0 fok az eltérés. 2, egymással szemben lévő tekercs azonos fázisban. 9 fázis.

Vagy ha lehet íves mágnes, 4 mágnes 6 vasmag 3 fázis.
(#) Pepsi 73 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Sziasztok! Most írok először ezen a fórumon,és mindjárt a segítségeteket szeretném kérni. Már átolvastam a 260-dík oldaltól idáig, ezért is fordulok hozzátok. Egy vasmagos tárcsagenerátort szeretnék építeni,aminek a meghajtását ,/mivel a telkemen folyik át egy patak /vízzel oldanám meg .A kereket már megépítettem,120cm átmérőjű és a régi vízimalmok elvén működik,ami egy hajtóművet hajt meg,aminek az áttétele 1/45. A generátor percenként 400-450 között forogna,amit a víz menyiségével lehet szabályozni,és 24-28 volt 500-600 watt teljesítményűre szeretnék megépíteni. A tárcsa 32cm átmérőjű és 18db 40×20×10 neodym mágnessel tervezem megépíteni, a vasmag fém pántolószalagból lenne.Ezen adatok tudatában a tekercselés tervezésében, kiszámításában kérném segítségeteket .
Még nincs kész a tárcsa és a mágneseket sem vettem meg ,ha esetleg más méret jönne ki az sem gond .Előre is köszönök minden segítséget!
(#) lehar válasza Pepsi 73 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Mivel a viznek(vizkerekeknek) jóval nagyobb a nyomatéka,mint a szélnek,ezért vizre jobban megfelel a24voltos kamiongenerátor,saját töltésszabályozojával eggyütt.(és joval olcsobban is beszerezhetö),A lényeg a 24voltos kamiongenerátoroknál hogy viszonylag alacsony fordulaton elég jelentös teljesitményekre képes.Ha sikerül áttételekkel 1OOO-15OO ra feltornásznod a fordulatot , ami vizkeréknél nem jelent nagy gondot,akkor gyakorlatilag meg is vagy,csak a gerjesztésre kell egy okyan kapcsolot tenned,ami lekapcsolja a gerjesztés nagyon alacsony fordulaton.Ez lehet akár röpsulyos is.Azért a patakrol feltehetnél néhány képet,hogy lássuk,kb mekkora lehet.
(#) Pepsi 73 válasza lehar hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Próbáltam már egy 12 volt 70 amperrós autó generátorral,de mivel 180-szoros áttétel kellett hozzá így terhelten nagyon vissza fogta .Gerjesztés nélkül pörgött 1800-at is de gerjesztve vissza esett a felére,ami autó generátornál nagyon kevés mivel 1400-1500-nál kezd el rendesen termelni. Ezért is akarom kiiktatni az ékszíj hajtást és vele járó nagy áttételt,és közvetlen a hajtómű meghajtott tengelyére építeni a generátort,ami 400-450-et forog.A vízhozam nem nagy 2-3liter/s így ebből kell kihoznom a maximumot. A kerékről teszek fel képet a patak 1m mélyen a földben egy csőben folyik az van felduzzasztva 80-cm-re és ott folyik rá a kerékre.
(#) inborn válasza Pepsi 73 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Lehet tudni, hogy mekkora ez a kerék?
(#) Pepsi 73 válasza inborn hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Azzal kezdtem hárommal följebb,de most is megírom, 120cm átmérőjű.
(#) inborn válasza Pepsi 73 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Bocs!
Arra céloztam, hogy ebben az elrendezésben, ekkora kerék ennyire képes.
Nem a generátor csere fogja meghozni az áttörést.
(#) lehar válasza Pepsi 73 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Itt felteszem ujra a Hugh Piggott féle tárcsa generátort,igaz légmagos,de nekem termel rendesen évek ota.És gondolom,hogyha a szél viszi,akkor a viz még jobban.Természetesen,ebböl csak a generátor részt kell megépitsd
(#) lehar válasza lehar hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Majd elfelejtettem,csatlakozom inborn véleményéhez.Igaz viszont hogy alacson fordulatu generátorral kiiktatható a nagy áttétel,ami jelentösen javithatja a hatásfokot,de ha jóval nagyobb teljesitményt akarsz,akkor,vagy a viz magasságát,vagy a mennyiségét kell növelned.
(#) szsrobert válasza Pepsi 73 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

3 liter víz 29,43N. Másodpercenként 3 liter 1 métert süllyedve 29,4W. Ebből lejön a kerék, az áttétel, az áramfejlesztő hatásfoka.

100W-hoz 1m-en 10,2l víz szükséges elméletben másodpercenként. A veszteségek miatt inkább a kétszerese.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Meg a túlfolyót, különben egy nagyobb esőzés elviszi az egészet.
(#) athor77 hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Sziasztok.
A "ragadásra" visszatérve.
Mivel egyedül én tervezem a generátorom 2 tekercstömbösre(úgy tudom),
Milyen változással járna ha az egyik tekercstömböt elfordítanám mondjuk egy fél tekercsszélességgel.
Így nem egyszerre dolgozna a két tömb hanem ciklikusan felváltva?
A frekvencián változtatna?

gen.jpg

(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Az elforditást probáld ki,aztán meglátod milyen hatása lessz,a frekvencia pedig fordulat függö.
(#) Pepsi 73 válasza lehar hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Te milyen formába építetted meg,úgy ahogy a leírásban van vagy változtattál rajta?És ha megírnád ,hogy 300-400fordulaton milyen teljesítményt ad le,azt megköszönném.Egyébként én is átépítem a víz ráfolyás magasságát bár ezt a helyi adottságok egy picit megnehezítik de azért megoldható.
Következő: »»   206 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem