Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   246 / 842
(#) emmzolee válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Ez melyik kapcsolás? a Pioneer-Alkoto 2.7.1. ?
Mekkora hűtő bodrit kellett betenned, hogy jó legyen?
(#) Frankye válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Nagyon szép munka, szívből gratulálok! :kalap:
(#) Alkotó válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
"megreszelem" neked, csak időt kérek.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Pioneer 2.7.1 Alkotós paneltervhez.
Tegnap kínoztam a tápot. 5A-el!! Ekkora áramhoz nem elég a 3db áteresztőtranyó (Nálam válogatott példányok voltak, mégis kidurrant egy -a rovidzár nem viccel-. Aztán a zárlatos félvezetőn már akkor áram bírt folyni, hogy a 3x0,68ohmok is szépen beolvadtak. Csak ezeket az elemeket cseréltem, azonnal újra éledt.) Azt javaslom maximum 4A (R10=100k), de inkább csak 3A (R10=120-150k) körül állítsátok be a maximumot. 3A-el is szórakoztam, amit már jól tűr a szerkezet. Ezzel is nagyon meleg ha rövidrezárom, de még kezelhető a mérték.
(#) rascal válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Nagyon jól néz ki! Az előlapnak saját megvilágítása van? (a kék felületnek) A műszerek tükörszimetrikus elrendezése kicsit meglepett, de ha nem kever meg leolvasáskor :circling: , akkor éljen a dizájn!
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Ez hasznos információ volt, köszönjük!
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Köszönöm, és várom

Azt szeretném kérdezni, hogy leget-e még betenni 2N3055 -öket a kapcsolásba, hogy bírja az 5 Ampert? Igazából azért kérdezem, mert a trafó, amit átalakítottam, az 42V 6,2A -t tud, és akkor már ki lehetne használni a tudását.
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Utána jártam, hogy biztos jó legyen a lötstopp maszkom.
A fólia pozitív, azaz ott marad meg, ahol fény éri. tehát a pöttyök lesznek feketék.
Beteszek egy minta képet róla. Ez a tuti.

Köszi

:yes:
(#) zoly15 válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Igen, láttam, de akkor a kimeneti áram is megemelkedik.
Azt nem szeretném, mert ha kap egy olyan trafót ami pl 150W-os, akkor el fog fogyni a táp. :no:
Ezért szeretném meghúzni az áram határt max 3A-nál.
(#) Alkotó válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Remélem jó lesz. Ez egy másik gép, másik adatállománnyal, de úgy rémlik ezt a részt frissítettem benne. Ha esetleg ne jó valahol, akkor igazítok rajta.
Biztos érdemes amatőr célra ennyit pepecselni ezzel?
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
köszi.

Hogy megéri-e ennyit pepecselni? Persze! Ez hobbi. Itt nem az számít, hogy megéri-e. Csak is az, hogy megtalálja az ember benne a szórakozását. Nem igaz? Jó. Biztos van sok megfáradt öreg pákás, aki örül, ha már nem kell ilyennel foglalkoznia. Megértem. Ha 20 évig téliszalámit kéne ennem, én is meg utálnám.

Vettem ilyen fóliát, mert már régen szerettem volna olyan fa..a nyákokat csinálni, mint a gyáriak. Tudom, ha mindent össze adok, lehet le gyártathattam volna valamelyik cégnél és ugyanennyibe jött volna ki. De tök jó így bűvészkedni vele.
:
(#) magneto válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Amikor 5A-el elpukkantottad az egyik tranyót, a kimeneten hány volt volt? Nem amiatt durrant el, mert a kimenet viszonylag alacsony feszültségen volt nagy áram mellett, és a többit a tranzisztornak kellett eldisszipálnia?
De akárhogy is van elég furcsa, hogy letérdelt 1 2n3055-ös... bírnia kellett volna. Mindent feltekerve, és a kimenetet rövidre zárva is 1,66A jut 1 tranzisztorra. Ha 50 volt 1,66A jut egyre-egyre akkor is "csak" 83W lesz egy tranyón. Mondjuk nem kevés ez sem (meg fűt is, mint az állat), de megfelelő hűtés mellett szerintem bírnia kellene, nem? A te tapasztalatoddal ugyan nem feltételezem, de a biztonság kedvéért mégis csak megkérdezem, hogy nem lehetett-e esetleg hamis tranzisztor?
(#) varttina válasza magneto hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Lehet egy tranzisztor 100, 120, vagy akár mégtöbb watt elfűtésére hitelesítve, ekkora teljesítményt csak 25°C alatt képes produkálni. Ez az érték sajnos a hőmérséklet növekedésével csökken.
(#) magneto válasza varttina hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Igazad vagyon! :hide: Velem is megesett az, hogy néztem, de nem láttam... Az adatlap jobboldali részét néztem, a "baloldalit" csak felületesen. (De ott van a 25 fok...) Alkotó! Okafogyott lett a korábbi kérdésem...
(#) ToXeN válasza magneto hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Rövidzár mellett nem számít milyen feszültségre állítod!
(#) Alkotó válasza magneto hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Mindenre választ kaptál.
Én szándékosan rövidzárral kínoztam a tápot (Uki=kb. 0V), és azért "sérült" meg szegény, mert gyorsabban melegedett a tranyó, mint amit el tudott disszipálni a hűtőborda.
A számításod egy picit biceg, mert nem 50Vx1,66A, hanem nálam üresjáratban 61,3V van a bemeneten, ami 5A-el terhelve már csak 57,4V. Tehát ezzel kéne számolni, de valójában az a tapasztalatom, hogy valódi biztonsággal maximum fél, vagy ha lehet inkább harmad teljesítményt szabad egy tranzisztorra tartósan "rábízni".
Hidd el nekem, 3A-es rövidzárral is piszokul be lehet vele fűteni, hisz még az is közel 60W tranyónként. (Azért nem ez az üzemszerű állapot, tehát ennyit ki kell bírnia).
A tranzisztorok eredetisége elég bonyolult kérdés. Én annyit tudok tenni, hogy igyekszem "jó helyen" vásárolni, ami általában nem a legkedvezőbb árat jelenti, de meg szokta érni. Valamint ide célszerű valamennyire összeválogatni a tranyókat is, meg a "szimetrizáló" ellenállásokat is, hogy minél egyenletesebben vegyenek részt a munkában.
(#) magneto válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Igen, igazad van! Meg a többieknek is, akik válaszoltak a feltett kérdésre. Én már ott elbaltáztam, hogy a tranzisztorok max. értékei 25 fok, vagy annál hidegebb környezetre igazak. És tényleg benéztem az 50V-ot is. (A tranyók kollektorán a szűrt egyenirányított fesz. van, nem pedig a táp által szabályzott 50V.) :pirul:
Egyébként mennyi ideig bírta szerencsétlen tranzisztor a rövidzárat?
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Helló.
Elég sok dolgom volt csak most tudtam valamit mérni a 2x17V-os trafón. Sajnos 5A-el nem tudom mivel terhelhettem volna le, de találtam itthon egy 24V 100W-os égőt és azt kötöttem rá így a 17.2V-ból 16.7V lett. Hát nem tudom ez mennyire jó az áramot nem tudtam mérni mert csak 1 multim van. De meg lehetne azt is csinálni, hogy megépítem a labortápot 2x20V-ra és ha nagyon nem jó a trafó akkor csere, de szerintem ez a trafó tud 6A-t is, de elég az 5A-es tápegység így lehet még kiadja a stabil 20V-ot.
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Nem tudok jobbat mondani, ha belefér egy esetleges kudarc, akkor próbáld ki. Stab. DC20V-hoz, legalább 23V-nak kell a pufferen lenni, de ebben még nincs semmi tartalék, tehát valahol a min.25V pufferfeszkó lenne szerencsés. Ehhez az AC17V nagyon necces, de akár működhet is.
(#) Alkotó válasza magneto hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
kb. 2 percig. Közben gondosan tapogattam a melegedést figyelve. Aztán az egyik tranyó önfeláldozta magát, megvédve ezzel a többieket.
(#) lajos1969 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Elkészült a nagy mű!
Köszi minden segitséget!
(#) fantom45 válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Elkészült. Naggyon jó lett
(#) molnarf válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Régebben megépítettem ezt a kapcsolást, én középleágazásos trafót használtam és egy kapcsoló segítségével megfelezem a betap feszültséget.Nagyon jó megoldás ha 5 V van szükségem akkor azt 25 V-os bemenőfeszültségből állítom elő 50 V helyett mert nem mindegy azoknak az áteresztő tranyoknak mekkora feszültséget kell elfűteni!!
MFeri
(#) Alkotó válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Gratulálok.
(#) Alkotó válasza molnarf hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Az én trafómon is van egy kisebb feszültségű leágazás, éppen ebből a célból. Csak nem találtam még nekem tetsző, kellően átgondolt "átkapcsoló mechanizmust".
(#) pumoka válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Nem az!
Ez a BSS-en van ez a kapcsolás!
(#) pumoka válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Köszönöm szépen!
(#) pumoka válasza rascal hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Igen 5db nagy fényerejű LED van benn ami kéken világít. Majd még a műszereket akarom pirosra. Mad arról is teszek fel képet. Nem zavar be egyáltalán a tükörszimetria!
(#) elektromania92 hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Sziasztok. Az előzőekben írtam, hogy preblémák vannak a tápforrással, amit építek.
Megjöttek a tranzisztorok a BD 711-est, és 2N3055 öst is kicseréltem.A 2N3055-ös volt átsülve, gondolom a forrasztgatásaimtól.
Kicseréltem, azt hittem a problémám megoldódik. Hogyne!
Eddig 56V volt a kimeneten, most meg -0,5V van.No ezt nem értem...! A potik csavargatasara továbbra sem reagál.
Tudna nekem valaki segiteni?
A kapcs. rajz egy pár hozzászóllással előrébb van.
Köszönöm.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Helló.
(Többet nem teszek ilyet, de a trafó újra van tekerve.)
A mostani adatok 23.5V és 24V 4A amit most tud természetesen AC. Na ebből mit lehet kihozni? (A régi tekercs amúgy is elég rosszúl nézett ki és pufferelve 23V-ot tudott. Ezt még nem próbáltam ki pufferelve most lettem kész, de ha stabil 2x20V fölé is lehet menni akkor az is jó lenne mondjuk 2x25V annyit kiad?)
Következő: »»   246 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem